outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 247 gæster og 5 medlemmer online

Log på / af

Kungsleden og specielt den nordligste strækning, er meget populær og den bliver mere og mere populær hvilket egentlig er meget forståelig. Ruten er både flot og udfordrende for begynderen ud i fjeldvandring, og så alligevel tryg på en en måde med hytter i bekvem vandreafstand ad en velmarkeret rute.
Men hvad nu hvis man gerne vil benytte Ábesko som udgangspunkt men synes at man har vandret nok ad den slagne vej gennem nationalparken?

Kungsleden Abesko out

 

Gorsavaggi 1 lille

Populariteten betyder til gengæld at der så er, eller kan være, ganske mange vandrere. At møde folk i fjeldet kan være hyggeligt nok især på de første fjeldture man foretager idet dette også giver fornemmelsen af tryghed og sikkerhed.

Sidder man i hytterne om aftenen efter dagens vandring møder man også hver dag nye folk der kan give nye råd og fiduser til vandringen, og måske til fremtidige ruter i området eller måske til helt nye udfordringer og eventyr i andre fjeldområder.

Området er ikke "kun" Kungsleden. Ábesko (Abisko) og slutpunktet Nikkaluokta byder på et utal af alternativer men da startpunkterne for ture i området er enten Ábesko eller Nikkaluokta, så er der nogle skovstrækninger man skal igennem i begge ender, og hertil kommer at der er tetforbud i Ábesko nationalpark. Det betyder i praksis at der kun er to steder man lovligt må telte og det ene er på teltpladsen i myggesumpen seks kilometer syd for Ábesko, og så ved Ábeskojávri-hytterne (Abiskojaurestugorna) hvor det koster penge! Koste penge gør det også at telte ved Ábesko turiststation.
De to pladser er jo fine nok hvis man ligger i telt på sin tur og på teltture er det let at finde alternative ruter som er uafhængige af hyttesystemet.

Men umiddelbart vil de fleste vel pege på at man skal igennem Ábesko nationalpark for ligesom at komme igang med de alternetive ruter i områdets indre. Det er imidlertid ikke nødvendigt hvis man har lidt fjeldvane, en rimelig kondition og evner at orientere sig på de mindre markerede eller slet ikke markerede mulige ruter.

Lad os se på et alternativ der er anderledes en den nærliggende, nemlig at vandre gennem Lapporten og komme ind i de østlige Abisko Kungsleden 1 lillefjeldområder. Der er nemlig fine muligheder mod vest også. Flere ruter fører blandt andet gennem Måndalen eller starter i Björkliden og ender i Gorsavággi (Kårsavagge) , men så står man ligesom der og kan måske ikke finde vej ud igen.

Uanset om man starter i Ábesko eller i Brörkliden så er et godt alternativ at vandre til Gorsavággi, men den letteste er fra Ábesko idet man sagtens, på startdagen, kan nå igennem Ábesko nationalpark og ind i Gorsavággi hvor man må telte eller helt til Gorsavággi-hytten.

Turen fra Ábesko og over i Gorsavággi fører gennem skov ligesom ruten gennem nationalparken, men strækningen til Gorsavággi er kun cirka 6 kilometer skov imod turen gennem Ábesko nationalpart er 14 kilometer. Man "sparer" altså en del skaovvandring.

Stien der er markeret hele vejen starter ved at man følger skiltene først til Kungsleden og derefter videre over broen ag grusvejen, over den vældige Ábeskoeatnu hvis fossende vande gennem årtusinder har skuret sig ned en dolomitten, og derved har skabt en imponerende kløft i den tydelig lagdelte 'dolomit'. Dolomit er en kalksten lidt i stil med marmor og da den er ret kalkrig har den også en speciel kalkyndende flora, som man ser vokse i alle sprækker i klippen.

Man kan jo lige nyde synet lidt fra broen og nedover kløften inden man vandrer videre af stien, der drejer mod syd og ind i fjeldbirkeskoven.

Stien er ganske letvandret gennem skoven der dog i starten er så tæt at den skærmer for andet end blot glimtvise udsigter specielt over mod Lapporten.

De første cirka 6 kilometer har mest skov, men så tynder det ud og når man står lige før Ábesko nationalparks grænse i Gorsavággi, er man ovenfor trægrænser og har den åbne udsigt foran sig.
Ved broen over Gorsajohka kan man med lidt tålmodighed finde teltpladser og det er et passende sted for første dags lejr inden man fortsætter, idet det efterfølgende vil gå noget opad i skråt terræn. Der er gode teltpladser ved renvokterhytten men der er man inde i Ábesko nationalpark og der må man desværre ikke telte.

Man passerer broen, hvis man ikke allerede har gjort det og nu handler det om at stige i terrænet op til højdekurven lige under 700 moh. og følge den rundt mod øst og derefter mod syd indtil man når renvokterhytten der ligger i skovkanten. Går man højere op her ender man på skrå i krat og det er der ingen der gider hvis man kan undgå det.

Man undgår ikke helt krat men fra hytten og skråt op er det en ret kort passage og herefter kan man følge højdekurven 820 moh, og vandre videre ret plant i fint terræn, og endda med flot udsigt ned over Ábeskojávri og over mod Ballinvággi ned mod Kungsleden.

Et stykke fremme møder man et beskedent vandløb og efter det øjner man varderne der markerer stien mellem Gorsavággi-hytten ogAbisko Kungsleden 3Ábesjojávri-hytterne.
Vil man ned til Ábeskojávri-hytterne  følger man bare stien ned over fjelddet og derefter gennem skoven og pludselig står man ved hytterne.

Er man på hytte til hyttetur så kan man i stedet for at telt e ved broen i Gorsavággi vandre ind til Gorsavággi-hytten og her krydse vandløbet og følge stien op over fjeldet til Ábeskojávri-hytten.

Den rute er et fint, men lidt mere anstrengende alternativ til blot at vandre Kungsleden gennem nationalparken.

Efter Ábeskojávri-hytter går man på den igen, altså på Kungsleden de 20 kilometer frem til Alesjávri-hytterne (Alesjaurestugorna) hvis man er på hyttetur. Her er der ikke rigtig alternativer.

Er man derimod på telttur er det en anden sag for så er der nogle alternativer for at komme sydpå, men ruterne bliver længere end hvis man vandrer den slagne vej, men sådan er det jo ofte men til gengæld møder man ikke så mange andre vandrere og man får nye oplevelser.

Et alternativ er at vandre gennem Gamavággi (Kamavagge) til Unna Allagás (Unna Allakas) . Turen fra Ábeskojávri-hytterne byder godt nok på en del skov især i starten, men er ellers flot og letvandret. Skoven er i begyndelsen ret tæt men åbner sig mere og mere efterhånden og turen er flot nok synes jeg. Område inde ved Unna Allagás og den norske grænse med udsigt til det vældige Storsteinsfjeld, giver en helt anden stemning end på Kungsleden.

Fra Unna Allagás fører en sti over fjeldet til Alisjávri-hytterne og det er ubetinget en flot og spændende rute der let kan foretages på én vandredag, og så er man på Kungsleden igen.

Herfra kan man blot vandre ad Kungsleden til Čeakča-hytten Tjäktjastugan) ad kungsleden, men vil man noget anderledes så kan man følge den gamle rute. Den rute man vandrede før Aliajávri-hytterne blev flyttet til deres nyværende plads på højen.
Den oprindelige rute gik langs Aliseatnus (Alesjåkkå) vestlige bred og her har man atter fjeldet helt for sig selv.

Aliseatnu skal så vades nede omkring vandløbet der kommer ovre fra mellem Gaskačohkka (Kaskassatjåkka) og Sielmmáčorru (hvor der også ligger en renvokterhytte på den modsatte bred. Vadet er normalt overkommeligt og herefter er man atter på Kungsleden og kan vandre op imod Čeakča-hytten hvis man vil overnatte indendørs.

Herfra kan man atter enten fortsætte ad Kungsleden over Čeakčapasset der er Kungsledens højeste med sine 1150 moh. men manAbisko Kungsleden 4kan også tage en noget mere tuff vej gennem Sielmmávággi til Nállu-hytten (Nallostugan) og det kan man gør uanset om man er på teltur og altså fri til at overnatte hvor man vil eller overnatter i Čeakča-hytten.

Turen gennem Sielmávággi er meget stenet og ikke så heldig i regnvej hvor skyerne alligevel ligger nede om fødderne på én og stenene er glatte, men i klart vejr er det en flot tur der fører en op i højderne med efterfølgende udsigtsbelønning ved nedstigningen langs vandfaldet  mod Nállu-hytten.

Fra Nállu-hytten er der en ret let vandring ud til Kungsleden gennem Stuor Reiddavággi hvori der ikke er mange teltmuligheder, men til gengæld er turen ud til de gode teltpladser kun sådan cirka 10 kilometer.

Sealgga-hytterne er sådan en slags naturlig knudepunkt i området. Flere rutemuligheder fører dertil og det er ofte et sted man 'lige' må besøge undervejs - om ikke andet så for at få en cola og nyde den på bænken for enden af den gamle hytte med en storslået udsigt mod syd.

Fra Sealgga må man atter et stykke ad kungsleden ned mod Siŋŋi-hytterne (Singistugorna) hvis man er på hyttetur. Har man telt med behøver man ikek vandre helt ned til hytterne men kan dreje fra mod Kebnekaise fjeldstation op over fjeldet ved søen 980 under Siŋŋičohkka (Singitjåkka) , og derefter ned i Láddjuvággi (Ladtjovagge).

Når man når så langt er der blot 19 kilometer til Nikkaluokta og busse til Kiruna. Dem kan man vandre gennem skoven, men det er bare skov.
I stedet kan man vandre frem til broen over Dárfaljohka (Tarfaljohka) og drejer 100 meter opad stiden mod Dárfal og der finde stien mod højsletter Čievrraláhku. Cjevrralaku) Stien kan man følge helt ind til renvokterhytten og derfra vandre mod Nikkaluokta, men man kan også blive på højden og følge Láddjuvággi frem til nedgangen til hovedstien og følge den de sidste 3 kilometer til Nikka.

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log in to comment


Outdoor Rødovre's profilbillede
Outdoor Rødovre svaret på emne: #2 7 måneder 3 uger siden
Det er fedt at du øser af din viden om ruter i Lapland. Mere.... mere... mere ?
Det er svært at følge med, når du bruger de samiske stednavne. De er ikke så nemme at finde på Google maps. Måske kan du fremover skrive de svenske versioner af sted navnene i parentes?
Ljunggren's profilbillede
Ljunggren svaret på emne: #3 7 måneder 3 uger siden
Hej - ja, det er irriterende at navnene ikke opdateres andre steder end på fjeldkortene.
Jeg kan godt lige i morgen rette artiklen igennem og indføje de svenske stavemåder, men det officielle er at alle stednavne i Lapland skrives på samisk :(

I stedet for Goggle maps kam man med fordel bruge dette link hvor fjeldkortene og endda de opdaterede fjeldkort også findes til fri afbenyttelse: kso.etjanster.lantmateriet.se/
Ljunggren's profilbillede
Ljunggren svaret på emne: #4 7 måneder 3 uger siden
Artiklen er opdateret!

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor Fjeld rabat
pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr OutRoedovre stor friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille Odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.