outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

×

Fejl

There was a problem loading image aad4e368bbdc3634ff029229.jpg

Vandretur med lidt brise rundt om Kebnekaise..

Opvarmningen.. 

Min lillebror og 2 af hans venner, havde længe hørt på mine røverhistorier fra Lapland. Så meget, åbenbart, at de nu gerne ville med en tur derop.
De var ikke trænet til at gå, men de var indstillet på at tage nogle prøveturer herhjemme først. Og de var faktisk mere ivrige end jeg var, så da vi endelig skulle afsted, var alle klar over hvad det sådan nogenlunde gik ud på.

 

Vi have en weekend tur, hvor vi skulle teste det sidste grej og slå de nye telte op. Vi prøvede derfor Fjordstien hvor vi kunne ende i Skuldelev Strand hvor der er en Shelterplads. Efter at havde vandret et par timer, kom vi frem til pladsen og det begyndte at små-dryppe. Det passede nu fint for så kunne vi nå at sætte teltene op før himlen åbnede sig.
Dog var der på pladsen ca. 50 personer, med campingvogne, stort fællestelt og ingen plads til os. En person kom op og undskyldte, men forklarede at de havde aftalt det med pladsens ejer.. 
Surt show.. Himlen åbnede sig og vi måtte spontant gemme os under en pressening vi havde med, herefter måtte vi ringe efter nogle biler der kunne komme og hente os :(

Nå tilbage til Kebnekaiseturen..cb0abdd4eabb8b13ddc2c4e3

Vejret var rigtig flot og min lillebror havde endelig fri så vi kunne komme afsted. VW i Frederikssund (hvor han arbejder) havde stillet en sprit ny Golf VI stationcar til rådighed og det gjorde jo ikke den kommende roadtrip dårligere :)
Afsted med os, ombord på HH Ferries og så var vi i Sverige. Med 4 chaufører skulle vi tage de 2000KM i et hug, og det blev hurtigt besluttet at jeg skulle køre om natten (Der blev stemt om det og jeg var der ikke...). 
Næste morgen var vi allerede godt oppe i Sverige og det eneste vi skulle nå var Nikkaluokta Heliport før bussen fra Kiruna kl. ca. 17. 
1896b488c44191e78c225fb4Kl. ca. 9 begynder det at småregne og vi joker lidt med det. Det endte med resten af turen i silende regn. Da vi nåede Nikka kl. 16:45 regnede det i lårtykke stråler. Vi røg ud med piskerisen og landede ved Kebnekaise fjeldstation og her var der ophold i vejret. Det hjælper altid på humøret og vi regnede med lidt begynderheld. Men ak, allerede inden vi havde set det sidste telt ved fjeldstationen pissede det ned igen og efter kun små 4 km. måtte vi krybe i ly for vejret. Nu var det også blæst godt op.
Vi fandt en fed teltplads og mit nye pisse billige, men stadig lette telt røg op i en fart. De andet og over 6000kr. telt, var for at sige det mildt, pisse besværgeligt at slå op. Først skal inderteltet op, der ikke er regntæt og derefter uderteltet der skulle være tæt. Vi måtte derfor være 4 mand for at slå det op så det holdte nogenlunde tørt.

Aftensmaden2ed4ac548a9fdea2cf227117

Da det var klaret og vi lige fik sundes os, var det aftenmadstid og den skulle holdes i mit fortelt. Vi havde 33kg mad med (jeg er ikke til pulvermaden der faktisk giver mig kvalme, dog har jeg på en senere tur endelig fundet mit mærke!) og selvom den skulle gemmes lidt, var det allerede tid til at hive den røget bacon op. Brændende kærlighed kan kun give godt humør..

Vi nåede dog aldrig så langt, for den gas vi havde købt 1 time inde afgang, viste sig ikke at passe til Trangiasættet (Det lovede de ellers på dåsen).. Jeg havde nogle nødbriketter med, men der var ikke nok til en hel uge. Det blev hurtigt besluttet at 2 måtte tilbage til fjeldstationen i silende regn og blæst for at få gas. Min lillebror og ven meldte sig frivilligt og var hurtigt afsted. En anden ven og jeg lovede at have en Whiskey Cola klar når de kom tilbage.
De var forholdsvis hurtigt tilbage og teltet fik endelig den gode duft af bacon.

Efter maden måtte vi storm sikre teltene med sten og så var der hygge resten af aftenen.

Dag 2 i vildmarkene59cc0fa1d9464da0f360ffb

Vi fik ikke sovet meget. Vi fik konstant "teltkrammer" eller "teltflade" fordi det nu var blevet vind af orkan styrke. En let morgenmad i forteltet og så ellers tilbage i soveposerne resten af dagen. Det regnede og blæste simpelthen for meget til at vi kunne pille teltene ned og gå videre.
Min mobil havde stadig signal, så vi kunne få vejrudsigten der ikke lovede bedre vejr de næste 24 timer.. Min far ringede og spurgte om det virkelig kunne passe det han kunne se på satelitten hjemmefra. Det kunne det og han kunne kun opmundre med at vejrfænomenet ikke kunne komme væk, men konstant kredsede rundt om os.
På dette tidspunkt var humøret ikke helt i top hos de nye vandre, men Whiskeyen og jeg prøvede så godt vi kunne at få humøret bedre..

Dag 3, kan det blive ved?8ffd05b4e4c5d040bcf870c8

Vi vågnede og der var en sær lyd af stilhed? På ydersiden af teltet kunne man se et fremmedlegme i form af lys? Den var sgu god nok.. det var solskin!
Alt var allerede tørt og vi kunne indtage baked beans med lidt bacon og majs til morgenmad samt den bedst udsigt til naturen og fjeldene. Humøret var tilbage, nu kunne vi endelig gå videre, men vi havde dog det problem at vi nu ikke kunne nå hele vejen rundt om Kebnekaise. Vi kiggede på kortet og fandt en mindre tur der dog ville gøre at vi skulle have helikopteren tilbage igen fra Kebnekaise fjeldstation.

Lejren blev pillet ned og vi vandrede derud af. René havde beskrevet lidt om naturen og goelogien i området så vi holdte små pauser og kiggede på skurremærker fra istiden samt vandfald og nogle rener kiggede forbi. Det var helt perfekt!

8e992b29f9ebbc44f6e1c697Vi havde besluttet at gå op til søen 980 en ca. 3km. nordøst fra Sälkahytten og slå lejr. 
Det var godt nok koldt og søen havde sin egen lille gletsjer som isterning. Men for søren der var smukt. Vi lavede igen god mad i form af røget skinke med ris.

Dag 4, hvor skal vi nu hen?

Efter en lidt sløv morgen, var der ikke rigtig stemning for at gå videre op af Kungsleden, så vi tog en lille (meget lille) omvej hjemad mod fjeldstationen. Vejrudsigten havde ikke pralet af godt vejr og de nye vandrer gad ikke at opleve flere dage grounded i teltene. 
Vi pakkede derfor sammen og gik hjemad. Turen gik fint og det holdte tørt hele vejen. Da vi var ca. 6-7 km. fra fjeldstationen talte vi lidt om om vi skulle telte igen, men vi kunne allerede smage øllen så det sidste stykke gik hurtigt.
Vi teltede lidt ved fjeldstationen og gik ellers i baren. Vi lavede lidt natmad og gik så i seng.

Piskerisen tilbageaa325d738fcb0518e9f7f1eb

Vi tog helikopteren til Nikkaluokta og her ventede bilen. Ved slog et smut ind til Kiruna, før vi vendte næsten hjemad med den 2000KM foran os.

 

Efterspillet

Min lillebror skal aldrig ud igen (påstår han, men jeg hiver ham med en anden god gang). Han vil ikke risikere at ende i samme vejr. Ud af de 3 nybegyndere er der kun en der har tænkt sig at prøve igen :)
Det var nu også dårligt vejr og vi var sgu lidt uheldige, men ja ja, man kan jo ikke kontrollere vejret (endnu..).

Video

Herunder kan du se 1 del af turen, den med det dårlige vejr :) 

 

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.