outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Vandretur Prædikestolen i Norge

Prædikestolen i det sydlige Norge giver helt almindelige mennesker mulighed for at komme ud i noget spektakulær fjeldnatur. Kompas og kort er det altid godt at have styr på, men en tur på Prædikestolen kan klares på et par timer uden nogle af delene, bare man følger stien. Vi er en familie på mor, far og to børn på 11 og 13 år, der tog turen til toppen i efterårsferien.

vandretur praedikestolen i norge

Dagstur til Prædikestolen

praedikestolen fjeldtur 

Prædikestolen ligger tæt på den norske olieby Stavanger, ikke langt fra Danmark.

Aftenen før opstigningen overnattede vi på Preikestolen Camping, og vi havde utroligt nok de over 200 pladser fuldstændig for os selv. Campingmutter fortalte dog, at der normalt er proppet godt op fra maj til september, så i den periode gælder det om at komme i god tid for at få en plads. Campingpladsen har dog åben året rundt.

Det blev en smuk, vindstille og stjerneklar oktober nat på campingpladsen, så vi krydsede alle fingre for at det gode vejr ville holde til og med næste dag.

Næste morgen regner det lidt, men som de ukuelige optimister vi (læs far) er, kører vi alligevel de sidste fem kilometer hen til hvor vejen ender, og opstigningen mod Prædikestolen begynder. Vi følger skiltet og begynder at gå op ad den snoede sti. Stien snor sig ind og ud mellem træer og mindre klipper, men man er aldrig i tvivl om hvilken vej man skal. Regnen stopper også – YES – og så øges den samlede familiefart lidt igen, efterhånden som vi nærmer os toppen.

efteraarsvandring norge praedikestolen 

Stien er let at gå på hele vejen, men der hvor det bliver lidt tricky er der sat kæder op.

Efter godt halvanden times vandring kommer vi ud til kanten langs med Lysefjorden, og så begynder man for alvor at mærke hvor langt op vi har vandret, og hvor langt ned der egentlig er.

udsigten ved fjorden 

Flotte efterårsfarver mod Lysefjorden.

Det sidste stykke er der ikke sat rækværk eller anden beskyttelse op, men stien er fem seks meter bred, så man kan gå så tæt på kanten som man vil. Ude på selve Prædikestolen er der et par tumper der laver ”se hvor højt jeg kan hoppe kun ti centimeter fra kanten” billeder, men dem om det. Vi sætter os i magelig afstand af kanten og spiser frokost, og bagefter kravler vi hen til kanten, stikker forsigtigt hovedet ud over og kigger ned, en meget spektakulær oplevelse.

dagstur til praedikestolen 

En norsk far kigger ud over kanten med sin søn. Jeg tog rygsækken af inden jeg gjorde det samme!

Efter en solid omgang sandwich og colaer på Prædikestolen er det tid at komme tilbage igen, denne vej går det noget hurtigere, da det er ned ad bakke stort set hele vejen. For os alle fire var det en fantastisk og oplevelsesrig dag der var ved at være slut, nu manglede bare et varmt bad og lidt aftensmad på campingpladsen. Turen kan varmt anbefales.

Praktisk:

Prædikestolen er vistnok et par længder foran andre norske naturattraktioner som Nigårdsbræen, Besseggen og Galdhøpiggen, i hvert fald hvad angår besøgstal. Derfor er det en god ide at lægge dit besøg på et tidspunkt lidt uden for højsæsonen. Prædikestolen kan i princippet bestiges året rundt, men maj til oktober er isfri, og derfor den letteste periode at komme op i de 604 meters højde.

Vejen dertil:

hvordan finder jeg praedikestolen 

På kortet her kan du se Prædikestolens lidt afsides beliggenhed lidt øst for Stavanger. I Stavanger findes adskillige bureauer der arrangerer guidede ture til Prædikestolen, men det er ikke kompliceret at arrangere det selv.

Til Stavanger: Færge fra Hirtshals til Kristianssand, derfra tre timers spektakulær køretur i bil eller med bus. Fly: Med Norwegian direkte til Stavanger fra København.

Vi kørte i bil og tog Helsingør-Helsingborg færgen, derefter Horten-Moss færgen over Oslo fjorden, Sydnorge rundt, og færgen Stavanger-Tau, og til Preikestolen camping.

Campingpladsen ved Prædikestolen kan du se mere om her:

http://www.preikestolencamping.com

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.