outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Vandretur Prædikestolen i Norge

Prædikestolen i det sydlige Norge giver helt almindelige mennesker mulighed for at komme ud i noget spektakulær fjeldnatur. Kompas og kort er det altid godt at have styr på, men en tur på Prædikestolen kan klares på et par timer uden nogle af delene, bare man følger stien. Vi er en familie på mor, far og to børn på 11 og 13 år, der tog turen til toppen i efterårsferien.

vandretur praedikestolen i norge

Dagstur til Prædikestolen

praedikestolen fjeldtur 

Prædikestolen ligger tæt på den norske olieby Stavanger, ikke langt fra Danmark.

Aftenen før opstigningen overnattede vi på Preikestolen Camping, og vi havde utroligt nok de over 200 pladser fuldstændig for os selv. Campingmutter fortalte dog, at der normalt er proppet godt op fra maj til september, så i den periode gælder det om at komme i god tid for at få en plads. Campingpladsen har dog åben året rundt.

Det blev en smuk, vindstille og stjerneklar oktober nat på campingpladsen, så vi krydsede alle fingre for at det gode vejr ville holde til og med næste dag.

Næste morgen regner det lidt, men som de ukuelige optimister vi (læs far) er, kører vi alligevel de sidste fem kilometer hen til hvor vejen ender, og opstigningen mod Prædikestolen begynder. Vi følger skiltet og begynder at gå op ad den snoede sti. Stien snor sig ind og ud mellem træer og mindre klipper, men man er aldrig i tvivl om hvilken vej man skal. Regnen stopper også – YES – og så øges den samlede familiefart lidt igen, efterhånden som vi nærmer os toppen.

efteraarsvandring norge praedikestolen 

Stien er let at gå på hele vejen, men der hvor det bliver lidt tricky er der sat kæder op.

Efter godt halvanden times vandring kommer vi ud til kanten langs med Lysefjorden, og så begynder man for alvor at mærke hvor langt op vi har vandret, og hvor langt ned der egentlig er.

udsigten ved fjorden 

Flotte efterårsfarver mod Lysefjorden.

Det sidste stykke er der ikke sat rækværk eller anden beskyttelse op, men stien er fem seks meter bred, så man kan gå så tæt på kanten som man vil. Ude på selve Prædikestolen er der et par tumper der laver ”se hvor højt jeg kan hoppe kun ti centimeter fra kanten” billeder, men dem om det. Vi sætter os i magelig afstand af kanten og spiser frokost, og bagefter kravler vi hen til kanten, stikker forsigtigt hovedet ud over og kigger ned, en meget spektakulær oplevelse.

dagstur til praedikestolen 

En norsk far kigger ud over kanten med sin søn. Jeg tog rygsækken af inden jeg gjorde det samme!

Efter en solid omgang sandwich og colaer på Prædikestolen er det tid at komme tilbage igen, denne vej går det noget hurtigere, da det er ned ad bakke stort set hele vejen. For os alle fire var det en fantastisk og oplevelsesrig dag der var ved at være slut, nu manglede bare et varmt bad og lidt aftensmad på campingpladsen. Turen kan varmt anbefales.

Praktisk:

Prædikestolen er vistnok et par længder foran andre norske naturattraktioner som Nigårdsbræen, Besseggen og Galdhøpiggen, i hvert fald hvad angår besøgstal. Derfor er det en god ide at lægge dit besøg på et tidspunkt lidt uden for højsæsonen. Prædikestolen kan i princippet bestiges året rundt, men maj til oktober er isfri, og derfor den letteste periode at komme op i de 604 meters højde.

Vejen dertil:

hvordan finder jeg praedikestolen 

På kortet her kan du se Prædikestolens lidt afsides beliggenhed lidt øst for Stavanger. I Stavanger findes adskillige bureauer der arrangerer guidede ture til Prædikestolen, men det er ikke kompliceret at arrangere det selv.

Til Stavanger: Færge fra Hirtshals til Kristianssand, derfra tre timers spektakulær køretur i bil eller med bus. Fly: Med Norwegian direkte til Stavanger fra København.

Vi kørte i bil og tog Helsingør-Helsingborg færgen, derefter Horten-Moss færgen over Oslo fjorden, Sydnorge rundt, og færgen Stavanger-Tau, og til Preikestolen camping.

Campingpladsen ved Prædikestolen kan du se mere om her:

http://www.preikestolencamping.com

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 3 år 11 måneder siden
Hvor er det dejligt at læse om sådan en tur hvor stort set alle kan være med. Det kræver hverken frysetørret mad, letvægtstelt eller gryder af titanium.
Har selv været meget rundt i Norge (men alt for længe siden) men aldrig i Vest-Norge.
Jeg troede faktisk der var sne på den tid af året.
Igen, bare så dejligt at læse om en familie tur her på OutSite.
Tak.
D31 svaret på emne: #3 3 år 11 måneder siden
Det lyder som en rigtig hyggelig tur, og det er ihvertfald også et sted jeg gerne vil opleve når turen går til Norge.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #4 3 år 11 måneder siden
Jeg var der i juli 2004 sammen med min bror.

Vi startede turen fra p-pladsen ud til Preikestolen kl. 6 om morgenen, og havde det hele for os selv - mødte først folk på vej tilbage. Jeg kan ikke huske, at der var sat gelænder op nogen steder, men det kan være kommet til siden.

Et skilt ved starten, sagde at turen tager 2 timer hver vej, og anbefalede ordentligt fodtøj (ikke stiletter og modesandaler).

Meget flot landskab hele vejen rundt om - og udsigten er helt fantastisk nedover Lysefjorden. Oppe for enden af fjorden ligger Kjerag, hvor modige folk laver basejumps fra.
LarsM svaret på emne: #5 3 år 11 måneder siden
..og jeg var der i juli 2003 sammen med den ene af mine søstre og hendes tre børn på dengang 9, 11 og 15. Jeg er helt enig med Terje i, at der ikke var nogen gelændere den gang. Hvis man er ude efter en let tilgængelig tur på et par timers vandring ud og et par timer hjem ad veltilrettelagte stier ud til et spektakulært udsigtspunkt, kan turen helt klart anbefales, men som andre også har nævnt, må man være indstillet på, at der er rigtigt mange turister.
Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #6 2 år 4 måneder siden
Hvis du planlægger at besøge Prædikestolen i år, så pas på, det kan godt blive lidt for "spændende":
nyheder.tv2.dk/udland/2017-07-27-geologer-skal-undersoege-spraekke-i-en-af-norges-stoerste-turistattraktioner
LarsM svaret på emne: #7 2 år 4 måneder siden
På det foto, som TV2 bruger, er sprækken ikke særligt tydelig. Den norske avis VG har i deres artikel et foto, der viser sprækken meget bedre:
www.vg.no/nyheter/innenriks/geologer-skal-kartlegge-sprekk-i-preikestolen/a/24104985/
Sprækken har været der "altid", og den er blevet overvåget for at se, om den bliver større og dermed giver et varsel om, hvornår Preikestolen falder ned. I artiklen står der, at den nu - for første gang i årtier - er blevet at par mm bredere, og at overvågningen derfor er skærpet. Så længe det er på det niveau, og de norske myndigheder ikke advarer mod at gå på Preikestolen, vil jeg ikke være den mindste smule betænkelig.

Overvågningen handler også om, at når (og det er helt med vilje, at jeg ikke skriver hvis) Preikestolen en gang falder ned, vil der komme en tsunami, så det vil blive nødvendigt at evakuere bebyggelser langs fjorden. Der er sikkert nogen, der har prøvet at regne på, hvor lang tid tsunamien vil være om at nå til Stavanger, og om det er muligt at evakuere udsatte dele af byen hurtigt nok. Jeg er ikke sikker på, om jeg har lyst til at kende svaret.

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.