outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

3 timer fra København, 2 timer fra Odense og 40 minutter fra Århus, ligger en af Nordens smukkeste områder. Silkeborgsøerne, Svejbæk og Himmelbjerget er de 3 ingredienser af sødt, salt og syrligt, der gør retten Himmelbjergruten, til en ny favoritret. Umamien er de mange muligheder i området, der gør din tur helt unik.
 På med støvlerne og kom med på en fantastisk vandretur i Danmark - tæt på os alle.

vandretur paa himmelbjergruten

Se video fra Himmelbjergruten her

Silkeborg - Gåsekær

Planen er at starte ved Danhostel Silkeborg vandrehjem og gå til Østerskovens shelterplads (kan ikke bookes), men det skal vise sig at være “for lidt” eventyr. Selvom det første stykke sydpå går gennem byen, så havde jeg glædet mig til denne strækning. For det første findes der en masse oplevelser i form af Museum Jorn og AQUA. For det andet har jeg mange gange kørt langs Den smukke del af åen, der går gennem Silkeborg, men aldrig vandret her og fået det hele ind i et roligt tempo. danhostel silkeborg

Turen lever bestemt op til forventningerne, for ruten er hyggelig og føles som et slags mini Venedig, blandet med hyggestemning fra den franske Seinen flod. Vel ude af Jørgen Leth-stemningen, går der heller ikke lang tid, før man står på den første grussti og har skoven omkring sig. 20 meter syd for AQUA starter Aboretet og et væld af stier.

Himmelbjergruten er dog fint skiltet, så der er ingen problemer med at finde vej. Vi skal dog liiige ud ad nogle af side-stierne, for at se hvad der gemmer sig. Vi finder en gammel pram/båd, som Krister demonstrerer. Det var et genialt transportmiddel langs Gudenåen i gamle dage. 

Ved passagen mellem Vejlsø og Brassø (Vejl, eller vejle er gammel dansk for vad og det ses tydeligt at være tilfældet, hvis man skulle skyde genvej) møder vi den flotte træbro og spilder lidt tid her. Lidt efter dukker en lille havn op og så møder vi for alvor skoven og møder ingen mennesker herfra.

gul rute silkeborgsoerne

Vi vandre af skovveje indtil Avnsø dukker op på højre side. Vi følger Himmelbjergruten ad en lille sti på østsiden af søen, indtil vi kommer ned til skovvejen igen.

Vi er allerede tæt på Østerskov Shelterplads og da vi allerede, i bedste Krister-stil, er gået i gang med sideløbende stier, er vi slet ikke færdige med at vandre endnu. Vi går derfor forbi og planlægger næste stop: Gåsekær lejrplads. Det gør også at vi kan udforske endnu mere i morgen, når vi når ud i det kuperede terræn ved Himmelbjerget.

Turen videre går af skovveje og stier. Vi møder for første gang de gul-markerede ruter, som skal vise sig at blive meget brugt på resten af turen (hver gang vi møder en). Selvom planen er Himmelbjergruten, er man jo ikke bundet til at skulle gå der. 

Man kan også se ruter som vejledende naturoplevelser, som man kan bygge videre på. I dette tilfælde er de gule ruter enten rundture eller sideruter som man kan springe af og på, hele vejen ad Himmelbjergruten.


gaasekaer lejrplads

Vi når frem til Vestre Gåsekær Lejrplads (som er booket af andre). Kl. er 19, men her er ikke andre end nogle både i den lille naturhavn. Jeg ved ikke om det er dem der har booket pladsen, for at undgå andre, eller om jeg endnu engang kan tilføje en bookning hvor ingen møder op i den sorte bog (den er desværre på 100%... Altså alle de gange jeg er ankommet til en lejrplads eller shelterplads der har været booket af andre, er der ikke dukket nogen op).

På næste pynt ligger Østre Gåsekær Lejrplads og den skal vi da også lige se på (den kan også bookes, men er ikke booket i dag). Vi ankommer samtidig med en far og to børn, der skal ud at vandre i morgen. Pladsen er stor og med muldtoilet og vi beslutter at blive her. Vi får hurtigt banket teltene op og lavet et madbål. Resten af aftenen går med god mad og vandrehistorier.Gåsekær til HimmelbjergetJeg vågner af solen, der står lige ind i mit Nordisk Faxe telt. Teltet er valgt, fordi inderteltet er af bomuld og derfor ikke har kondens. I den varme tid med masser af sol, er teltet helt uovertruffent. Genialt indeklime og slet ikke sauna, som nylontelte ellers bliver. Jeg har åbnet døren med myggenet i begge sider, så jeg har god udsigt over Borre Sø, så da solen vækker mig og minder mig om solopgangen, nyder jeg den i nogle minutter, indtil jeg falder i søvn igen (kl. var jo kun lidt over 4.).

Omkring kl. 8 vågner vi og jeg inviterer til morgenkaffe. Jeg kan ikke slippe udsigten og vil have morgenkaffe på sengen. Krister kigger forbi og vi har en lidt “doven” morgen, hvor vi ikke kommer af sted til planlagt tid, men who cares? Vi har jo ikke travlt.Vi pakker ned og vandrer op til Slåensø. Jeg kan huske navnet fra min tur på Hærvejen, hvor en B&B vært, fortalte os om de 3 reneste søer i Danmark, hvor Slåensø var en af dem. Vi går op og tager en slurk. Vandet smager fint og man kan tydeligt se bunden.
Vi fylder også Nalgene flaskerne, for der skal nok noget vand til i dag. Kuperet terræn samt 25 grader og høj sol…hjorte fold

Den 8-talsrute vi har lagt, krydser lige her. Vi går ned mod Svejbæk Færgegård der, hvis man er vokset op i Hvidovre som jeg er, giver genlyd af gode barndomsminder. Det er en feriekoloni på en af Danmarks bedste lokationer. Vi kommer ind i en fold, hvor der går hjorte. De er dog ikke til at få øje på, da de nok har søgt skyggen i dag.Vi vandre ad Himmelbjergruten langs Julsø og tager alternative ruter gennem FDF Sletten området. Ret hurtigt ender vi ad små stier langs søen og det fortsætter faktisk hele vejen til foden af Himmelbjerget. Vi har valgt Himmelbjergrutens “Sørute” ud, fordi vi så får hele højden op på Himmelbjerget. Hjem tager vi “Indlandsruten” gennem skoven.

afslapning paa vandretur

Landskabet bliver hurtigt kuperet og vi render op og ned ad bakkerne. Det er ikke svært at navigere, for vi skal bare have søen visuelt på venstre side, så er vi på rette vej. Vi kan derfor nyde turen til fulde. Ved Stigballe hoved udforsker vi den lille pynt og finder en perfekt lokation til frokosten. Mens vi slår mave, dukker en duft fra min barndom op. Jeg griber kameraet og går hen til søbredden og ganske rigtigt: Hjejlen!
Hjuldamperens kulfyrede maskineri er ikke til at tage fejl af og jeg får nogle gode billeder af den.himmelbjerget i sigte

Nu er der ikke langt til Himmelbjerget. Fra Stigballe kan man faktisk se tårnet på toppen, der liiige titter over træerne. Det stakkels bjerg, der på mange måder, som Den Lille Havfrue på Langelinie, er en stående turistfælde. “Bjerg”? Vores nabolande vil nok grine af den lille knold, da de kan prale med Kebnekaise på 2104 m.o.h (Sverige), Gladhøpiggen på 2469 m.o.h (Norge) og Zugspitze på 2962 m.o.h (Tyskland).

Men ikke desto mindre, er det 147 m.o.h bjerg noget der alligevel trækker fremmedlegemer på panden.

himmelbjerget

Når man kommer op, er udsigten bestemt ikke ringe og turen op føles bestemt ikke som en turistfælde. Det viser sig faktisk at vi har valgt den rigtige rute op til toppen. At ankomme nordfra fra Hotel Julsø, foregår uden at møde særligt mange. Fra syd er det et turisthelvede med 4 souvenirbutikker, iskiosker og busholdepladser samt et mylder af mennesker (hvorfor er de ikke ude at nyde udsigten i stedet for at være her?).

Vejret er klart, så vi kan se rigtig langt. Jeg står og tænker på, at udsigten faktisk kan måle sig med langt højere bjerge. Fra dem kan man ikke se så meget andet end andre bjerge. Her på Himmelbjerget, kan man se søer, bådene (dog små), landskaber, skove osv. Landskabets kuperede kurver kan man også se og vi er ikke på vores højeste punkt endnu. Næste bakke er nemlig 156 m.o.h.

udsigt fra himmelbjergetHimmelbjerget til Svejbæk og Skytehusets CampingFaderen som vi mødte på lejrpladsen, anbefalede os “Bjergruten” der er en af de gule ruter, så den blev vi lidt nysgerrige på. Ruten er en “hemmelig” entre til himmelbjerget fra vestsiden. Det er meget stejl og bestemt til dem der ønsker lidt udfordring. Vi tog den dog modsat. Fra Bjergruten gik vi kort over på Århus-Silkeborg ruten, cykelruten og dernæst tilbage på Himmelbjergruten.

god udsigt mod juelsoe

Turen er meget flot og man kan konstant vælge nye ruter at gå hvis man ønsker kortere eller længere distance.

Efter lidt asfalt gennem Sletten, ville vi over på stierne igen, så vi stødte til Himmelbjergruten endnu engang. Den blev hurtigt flot og vi endte ved den gule rute “Udsigten” der føre op til en 92 m.o.h udsigtspunkt. Heroppe er der god udsigt mod nordvest.skyttehusets camping silkeborg

En flot nedstigning og så er der ikke langt til Skyttehusets Camping, hvor vi skal overnatte. Campingpladsen har en fantastisk grund, lige ned til passagen mellem Borresø og Julsø i Svejbæksnævringen. Campingpladsen har, foruden en Glampingplads og en færgerute, også to teltpladser. Den ene stor, den anden lille. Vi valgte den lille, som er hyggelig og med træer, men skal man ligge her lidt længere tid, så giver den store nok flere muligheder og udsigt.

teltning paa himmelbjergrutenDer sker det, når to vandre ankommer til et sted med cafeteria, kiosk osv., at man kommer til at købe sig fattig. Foruden mad, købte vi også en fadøl og nød udsigten. 

På denne måde, er det lidt synd at små og primitive telte, koster det samme som en campingvogn, der endda må have en bil holdende. 89 kr. for en overnatning på en plads med masser af faciliteter, er jo ikke dyrt (der er også legeland, hoppepuder, minigolf, kanoudlejning osv.). Men når man sidder og kigger på en campingvogn, hvor forteltet alene fylder ti gange mit telt, så virker prisen ikke proportional. Måske er det bare en vane? Måske ville 50 kr. være passende? Men så igen, 89 kr. er jo ikke dyrt…Færgen og AalekroenEfter en god nats søvn, var søndagen foran os og programmet er bestemt ikke kedeligt. Da vi har pakket ned, venter en tur med Danmarks ældste færgerute og tilmed Danmarks første soldrevet færge. Det er en lille hyggelig pram med solceller på taget, der tager en 3 min. over på nordsiden af Silkeborgsøerne. 3 min. der ellers sparer en for 30-40 km.

soldreven faerge

Ganske praktisk, lægger færgen til, lige ved Aalekroen i Svejbæk. Ganske praktisk passer tiden med deres åbning af brunch og yderst praktisk, har Aalekroen Danmarks bedst brunch samt rigtig god betjening.

aalekroen svejbaek

Jeg har oplevet god brunch før i området (da vi vandrede Hærvejen), så jeg spørger om der er en tradition for brunch i området (ala Sønderjysk kagebord), men det er der ikke. Vi må bare konkluderer at de er heldige i Silkeborgområdet (og så er prisen bestemt spiselig!). Det bugter sig i bakkedalMætte, vandrer vi videre ad Himmelbjergruten. Vi skal gennem Svejbæk by, hvor ruten er anlagt langs søen, men gennem et villakvarter. Når det nu skal være, så er det faktisk fint. Der er en lille eng, man kan krydre byruten med, hvis man har lyst. Hvis man bare vil have det overstået, så kan man jo tage hovedvejen. Man er dog hurtigt igennem byen og der venter en flot og kuperet del af ruten lige om hjørnet.

Vi vælger igen gul rute, der går over, på og op og ned af en højderyg. Der er 6 styk toppe og de giver alle sved på panden. Søndagens tur er altså ikke en slentretur i parken, men en fantastisk flot rute med mange højdemeter. Vi skal lige krydse togsporet og efter nogle 100 meter, så rejser landskabet sig pludseligt.

trapper til lovisehoej

Vi står ved foden af Lovisehøj (73 m.o.h.), der bestemt viser tænder. Ret flot opstigning og selvom der ikke er udsigt fra toppen, så er der flot. Vi følger det flot anlagte rute videre gennem skoven, der kunne være mange steder i verden. Man føler ikke man vandrer i Danmark, men det er lige midt i landet.

Efter lidt tid, har den gule rute lullet dig lidt nedad igen og nu kommer Ulvehøj (74 m.o.h.). Der er ikke samme opstigning, men det er på trapper og trappen er lang (eller, sådan føles det). 

Heroppefra er der en god udsigt mod syd. Det er alle kræfterne værd og vi ender med at sidde i noget tid at sludre og slappe af.

udsigt fra ulvehoej

Bryndumshøj, Birkehøj og Knuden er heller ikke ubetydelige toppe (72-75 m.o.h.) og ruten begynder i sin helhed at tegne sig for en rigtig god, men også udfordrende vandretur. 

Ikke at man skal være i kanon form (det er jeg bestemt ikke!), men man kan mærke at man lever. Ved den sidste top Dronningestolen, er der lidt udsigt mod Silkeborg og efter en hurtig nedstigning er vi nede ved Gudenåen og kan ane vores mål ved vandrerhjemmet.

Information


Du har østerskovens shelterplads eller de to store lejrpladser ved Gåsekær (kan bookes her) som overnatning fredag.
Om lørdagen er der lidt tyndt med overnatninger, men der ligger lidt shelters sydpå, men det er væk fra ruten og det giver flere km. til søndagens etape. Skyttehusets Camping kan anbefales også selvom du har “campingpladsskræk”. Her er rigtig flot! Vælg både hovedruten Himmelbjergruten og de gule afstikkere. Det kan betale sig at følge med på kortet, og vælge de gode afstikkere.

himmelbjerget i sigte

.
Brochure og kort

Download den gode brochure med fint kort her: https://silkeborgkommune.dk/~/media/Borger/Natur/Ud%20i%20naturen/Turfoldere/FolderHimmelbjergrutenA2.pdf


Kom med!

 Vil du med på Himmelbjergruten? Se tilmeld dig her: https://www.outsite.org/ture-kurser/182-himmelbjergruten-silkeborg-gratis 

Hjemmesider

Himmelbjerget: http://himmelbjerget.dk
Skyttehusets Camping: https://www.skyttehusetscamping.dk
Hjejlen og bådene: http://hjejlen.com
VisitSilkeborg: https://www.silkeborg.com/

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.