outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Skjoldungestien går fra Roskilde til Hvalsø gennem Lejres kuperede terræn. Vi tager en alternativ rute, der tager os forbi en sjov træk-tømmerflåde og ender i Lejre by. Det giver os 18 km. på denne dagsvandretur hvor vi stadig oplever Roskilde havn, Boserupskov, udsigt over store Kattinge sø og Svorgerslev sø, Kornerup å, Lejre museum og Lejre by.

dagsvandretur på skjoldungestien

Hele december måned havde jeg ikke været ude. Altså lige bortset fra Outsites julefrokost i et shelter. Men ikke sådan rigtig ude. Jeg havde ikke planlagt juleferie mellem jul og nytår, så årets sidste måned så ud til at blive vandre løs.

Den 22 fik jeg dog en julegave fra mit arbejde, der sendte mig på en uges juleferie. Fedt!

Efter alt juleræset rev og flåede naturen så igen. Jeg måtte bare ud. Heldigvis mindede Lotte mig om det da hun skrev til mig ang. nogle generelle spørgsmål om udstyr. Der er mange der skriver til mig hver dag om råd og anbefalinger og det er altid hyggeligt. Så får man nørdet en masse og forhåbentligt gjort en anden glad (samt inspireret til at komme ud i naturen).

start paa vandretur

Lotte havde det som mig, så vi besluttede at vandrer Skjoldungestien fredagen inden nytår.
Den er dog lang, så hele etapen kunne vi ikke nå og der er alligevel for kort fra Roskilde til Lejre. For langt fra Roskilde til Hvalsø.

Disse etaper fordi der går tog. Det gør Skjoldungestien ret let at komme til og fra. Det tager ca. 20 min. fra København H, så står man på vandreruten (den starter og slutter på tog stationer).

Vi kunne slutte midt ude i ingenting, men jeg havde måske en løsning.

Jeg har et par gange besøgt en træk-tømmerflåde og jeg tænkte om man kunne forlænge turen ved at gå forbi den. Jeg målte turen op på Google Earth og den endte på 18 km. fra Roskilde havn til Lejre st. Det passede fint til en dagstur.

solopgang roskilde havn

Vi mødtes kl. 8 på havnen ved kiosken. Her havde en ventet i langtid da han havde taget fejl af rejseplanerne. Han var kommet frem allerede kl. 7. Det var bestemt ikke varmt men solen var på vej op og alt tydede på en smuk december dag.

Vi gik derudaf og ganske hurtigt kommer man væk fra byen og ud på stier. Ruten er godt anlagt herfra og ud til Boserupskoven og er ganske hyggelig. I Boserup går det først lidt op og ned, så flader ruten ud. Jeg besluttede at lade stierne fører os og ikke kigge så meget på markeringerne af Skjoldungestien. Jeg har et "indre kompas" der sjældent snyder, så jeg kunne om ikke andet retningen.

Vi kom ned til en lille sti og den så sjov ud. Ganske kort tid efter viste det sig at det var et riddespor og på trods af at den gik den rigtige vej, valgte vi at gå tilbage og fortsætte sydpå.
Lige efter kom der dog en anden lille sti, der ikke er på kortet og den tog vi. Ganske hyggelig på trods af at den går langs en landevej (der ikke er særligt trafikkeret).

vandretur i boserupskov

Vi ramte ruten igen og drejede sydpå. Vi skal lige ad lidt grusvej og så dreje væk fra stien for at gå stik vest. Herinde på de små grusveje finder man altid sjove gårde og det minder lidt om Sydsverige. Her er det svært at forestille sig hvordan de kan komme ud om vinteren, men okay, de har nok en traktor eller to der kan hjælpe.

traepael skjuldungestien

Vi kommer lidt højt i terrænet og har udsigt over Store Kattinge sø til højre og Svogerslev sø til vestre. Vi skal ad en lille landevej, men på trods af størrelsen kommer der nogle biler. Vi kommer op til Kattinge by og drejer sydpå. Vi skal ramme en grusvej der går ind til en går. Herfra er der en sjov rute gennem en dyrefold og man kommer op på toppen af en høj bakke med flot udsigt over Svorgerslev sø.

udsigt over svorgerslev soe

Man kan desværre ikke gå direkte på åen og træk tømmerflåden, da der er hegn der deler Bakken på midten. Vi går derfor ned igen og går over en trappe for at komme ind i en ny dyrefold. Her er der græssende får, men de stiller af da vi kommer ind i folden.
Vi hår over endnu en trappe og er nu ved træk tømmerflåden.

traek toemmerflaade skjoldungestien

Det er af en eller anden grund sjovt - også for voksne. Man får sådan en barnlig tilgang til anderledes transportmidler og derfor fremkalder tømmerflåden smil og jokes. Det er derfor rigtig sjovt at besøge den og et anderledes bræk i vandreturen.

Vi holder frokostpause på den anden side (ja det er jo ikke kilometer vi hiver os over Kornerup å, mere 5-7 meter). Da jeg begynder at hive kogegrej og frysetørret mad op, er det sjovt at høre forskellen på dagsvandrer og langtidsvandrer. Førstnævnte har en rugbrødsmad med. Den anden gruppe har alt udstyret til en overlevelsestur.

Jeg er dog under mistanke, for nogen har hørt at jeg altid har noget sjovt og overraskende med. Det slår jeg dog hen, for denne gang har jeg bare mad med. Hvad skulle man ellers have med her tæt på nytår?

nytaar friluftsliv

Arrrr okay. Jeg har selvfølgelig champagne og kopper med til alle. Kransekagen bliver en delt müslibar og andet folk hiver op til lejligheden. Vi skåler i en ret god flaske champagne. Den er overraskende frisk og ikke tør. Det gør den perfekt til en vandretur (hvis man har det jetset liv når man er på tur).

Friske og høje på bobler, vandrer vi videre af Skjoldungestien. Vi går nu langs Kornerup å hele vejen til Lejre. Området kan være sumpet, men der er fint natur og man oplever altid noget sjovt her. Der er nogle gode udsigtspunkter og sjove folde man skal i gennem. Den eneste asfalt man går på, er et kort stykke ved Svogerslev.

mudret vandrestoevler

Herefter nærmer vi os Holbækmotorvejen. Selvom man kan høre "bum bum" hver gang en bil kører ud på broen, er det ikke vildt forstyrrende at gå her. Her er også rigt dyre- og fugleliv så naturen er åbenbart heller ikke forstyrret. En fiskehejre har taget plads i et træ, tæt på broen. Der flyver da den opdager os. Tak for det fuglefjæs, der går en motorvej lige over os og så er vi, fredelige vandrer, grunden til du flyver...

kornerup aa

Skjoldungestien går officielt på Ravnshøjvej (under motorvejen) men man kan gå ind i folden og langs åen. Helt nede i bunden, hvor Skjoldungestien krydser Kornerup å, er der en "låge" så man kan komme op på broen. Denne vej er klart bedre end asfalt-vejen.

Efter broen kommer et spændende område, hvor man går på toppen af en "ås". På venstre side har man Kornerup å dalen og på den anden siden Gl. Lejre ådal. Begge kan have andre navne, der er mig ubekendt.
Lige efter kommer Lejre museum med skibssætninger, gravhøje og selve museet.
Gl. Lejre er en charmerende landsby med en masse stråtækt bondegårde. Her er også et B&B hvis man vil overnatte sådan.

skaal

Vi skal ikke meget længere, så kommer vi til Lejre st. hvor turen ender denne gang. I foråret har vi (lige afholdt) begyndervandretur hvor vi netop har valgt Skjoldungestien fordi planlægningen er lidt svær, men ruten flot.

Vi siger farvel og takker for denne tur. En smuk sidste vandretur i 2016 er ovre og ny står nytåret for døren.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.