outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Midtjyske Søhøjland – en vandreguide

Det midtjyske Søhøjland er et slaraffenland af udstrakt natur for den naturglade vandrer. Dette er en af grundene til, at jeg omkring år 2000 valgte at bosætte mig her. Variationen af forskellige naturtyper er også stor!

vandreture ved silkeborg

Vandreture i Silkeborg

Silkeborgegnen er nok især kendt for den lange række af søer mellem Silkeborg og Ry, på hvilke man kan sejle med Hjejlebådene til Himmelbjerget og måske også lidt for de store frodige løvskove omkring søerne. Her ophører kendskabet nok for mange. Jeg vil forsøge at udbedre dette lidt.

Der er flere steder, som vil hævde at have Danmarks største samlede skovareal. Silkeborgskovene er nok i hvert fald i betragtning, mest fordi der er ubrudt skov hele vejen mellem Silkeborg og Ry langs sydsiden af søerne – og også det meste af vejen på nordsiden. Men dertil kommer de fortsatte skovstrækninger efter Ry i sydvestlig retning gennem Ry Sønderskov, Addit, Løndal og Velling Skove samt Snabegård og Store Hjøllund Plantager og til sidst den store Gludsted Plantage (som alene hører til Danmarks største!).

Ud over skovarealerne er der, især omkring Vrads og Sepstrup, nogle ret store åbne hedearealer.

Terrænet spænder geologisk fra nogle Danmarks mest kuperede morænelandskaber og dybe ådale, især mod øst, til mod vest at tone ud i fladere hedesletter. Det tør være overflødigt at nævne, at flere af Danmarks højeste punkter findes i området. Himmelbjerget er mest kendt, men slet ikke den højeste.

kort over vandreture i silkeborg

Vedr.ådale: Foruden Gudenådalen med perlerækken af søer skal nævnes den imponerende Salten Ådal og den næsten lige så imponerende Funder Ådal. Måske skal også lige nævnes Dybdalen, der adskiller Silkeborg Vesterskov fra Rustrup Skov.

Især skovene på strækningen mellem Silkeborg og Ry er præget af stor frodighed og rummer nogle af Danmarks højeste træer, op til over 50 m høje. Dette gælder såvel bøge som de indførte douglasgraner, der stammer fra Nordamerika, men efterhånden har en del udbredelse her.

Der er i de bakkede skovområder en del kildevæld, hvor det fint går an at drikke af vandet. Man skal dog vide, hvor det går an. Ligeledes rummer Søhøjlandet i hvert fald 3, måske 4 af Danmarks reneste søer.

Supplerende:
Dette var starten på indledningen til mine sider om Det midtjyske Søhøjland. Af afmærkede vandreruter i området findes Århus-Silkeborg Vandrerute, Himmelbjergruten og Hærvejen foruden de gamle banestier Horsens-Silkeborg og Funder-Ejstrup Natursti (også kaldet Den skæve Bane). Derudover har jeg selv en del alternative ruteforslag, som kan kombineres på forskellig måde. Ruteforslagene fremgår dels af 4 sider tekst om de forskellige dele af Søhøjlandet, hver med sit tilknyttede fotoalbum og dels af mine Søhøjlandskort 1, 2, 3 og 4, som gerne skulle skabe det større overblik. Her er mine ruteforslag tegnet ind tillige med de etablerede ruter. Zoomer man ind på kortene, er disse gode at studere i planlægningsfasen på PC’en. Kortene er lidt for omfattende til at være printegnede, så her man zoome ind og lave nogle skærmprint i  henhold til instrukser på siden.

(Kortene er uploadet og redigeret i overensstemmelse med Geodatastyrelsens regler).

Læs meget mere om Søhøjlandet her http://jensesvandringer.dk/ture-i-danmark/midtjyske-s-h-jland/index.html. Samlet er dette en omfattende vandreguide til Søhøjlandet.

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.