outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Vandretur på Falster

Området omkring Hesnæs er præget af skove, enge, marker, strande, fortidsminder, - og lyden af Østersøen er aldrig langt væk. Himlen er så blå, som den kun kan blive en solskins dag, når efteråret viser sig på sin smukkeste måde. Lyset reflekteres af Østersøen som i dag er rimelig rolig, da vinden kun er jævn fra nord øst. Solen bedrager nu, man skal faktisk være godt klædt på - det er kun 5 grader - og føles koldere i skovens skygger. 

Det er smukt at vandre på Falster.

 

Ruiner, stendysser og gravhøje

Jeg starter min vandring ved parkeringspladsen helt nede ved vandet, ca. 1,5 km fra fortidsmindeskoven Halsskov Vænge. Følger asfaltvejen op mod Vænget, der på denne årstid oftest er helt mennesketom. Skoven omkring fortidsminderne er enkeltstående kæmpe bøge, og man forbavses og undres over, at en så lille skov, på kun 29 hektar, rummer 6 dysser og 72 gravhøje. Stier går rundt i området og der er flere gode steder, hvor man kan hvile sig og tænke lidt over, hvordan det omkringliggende landskab mon har set ud - der er intet, der tyder på, at det har set anderledes ud. At tænke sig at landskabet overalt var fyldt med gravhøje – en vild tanke. Skovene der strækker sig nord/syd var i sin tid et godt værn mod Venderne, en nordtysk stamme der ofte drog på plyndrings togt til det sydlige Danmark
Cirka 2 kilometer fra Vænget ligger Bønnet slotsruin i Slot havegårds have. Med lidt god fantasi kan man godt forestille sig en borgplads med en dyb     voldgrav. Der er nu kun lidt ruiner tilbage. Slottet blev opført i begyndelsen af 1500 tallet. Der er to afmærkede vandreruter der udgår fra slotsruinen, en på 3 kilometer og en på 6,5 kilometer. Begge er     anbefalelsesværdige, da de fører rundt i landskabets forskelligheder.

Efterårets mange farver
Vandrer videre ad skovvejen nordpå, forbi Pomlenakke traktørsted. Her er skovvejen blevet afløst af asfaltvej, der snor sig mellem skoven, og støder efter en god times tid til fiskerlejet Hesnæs. Her er ikke meget liv en kold dag, men man kan få lidt at forfriske sig på i den lokale Brugs, der desværre nu er lukket. Vejen går lige forbi stranden og vinden står lige     ind, så huen bliver trykket længere ned over ørerne. Vender om og går tilbage, men denne gang følges stien der går på kanten af skrænterne. Skrænterne varierer i højde, men er ofte 20 - 30 meter høje. 
Skoven er utrolig flot i alle efterårets farver, og skovbunden er allerede dækket af gyldent løvfald. Havet har ædt af skrænterne gennem tiderne, og     mange af de gamle træer er drattet ned på stranden, hvor de ligger og stritter med grenene og ligner noget overjordisk. Stien snor sig ind og ud mellem træer og spredte buske og er hurtigt drejet væk fra asfaltvejen. Her er mange fugle, der svæver i opdriften over skrænten og andre småfugle, der har travlt inde i skoven. Det har egernet også, de samler ind til vinterforråd - kloge dyr. Stien stiger og falder og det er med at se sig for. Både fordi der er mange rødder, der stritter op de mærkeligste steder, men så sandelig også fordi man hurtigt kan få sig en flyvetur, hvis man træder ud over skrænten!


Halsbrækkende terræn og lejrpladser
Efter nogen tid dukker traktørstedet op, det er nu lukket om vinteren. Forbi det, går stien nu helt ud på skrænten og er vel en halv meter bred. Da der ingen træer er lige her, er udsigten over vandet meget flot. Der er nok en 30 - 40 meter ned til stranden, og man ser tydeligt skrænten, da den buer ind og ud. Der er visse steder på denne strækning, man skal holde tungen lige i munden og det er ikke en god idé at gå her, hvis stien er våd af regn eller der ligger is.
 
Der er adskillige vandløb der løber mod stranden inde fra landet. De har     gennem tiderne skåret dybe kløfter på deres vej, og mange af dem er 15 - 19 meter dybe. Flere steder må man gå en lille omvej, for at finde et passende sted at komme over. Længere fremme er der flere faste bål steder og ved et af dem er der bygget en flot shelter til cirka 8 - 10 personer.
På den sidste strækning går stien lidt ind i skoven, på grund af et tæt     buskads og efter en lang lige strækning når jeg tilbage til bilen.
     
Fakta
     
Med bil kører man fra Nykøbing Falster eller Stubbekøbing til Bregninge og følger skiltene til Halsskov Vænge, eller fortsætter helt ned til vandet.
      
Offentlig trafikforbindelse :
Fra Halsskov Vænge fører en markvej til Bregninge gadekær ( 800 meter). Herfra går der bus (rute 37) til Stubbekøbing, Nykøbing Falster og Hesnæs
      
Link til Bønnet Slotsruin : www.spor.dk


Flere oplysninger om Halsskov Vænge: Skov og Naturstyrelsens vandretursfolder nr. 88 - kan findes på www.sns.dk


Eller du kan kigge nærmere på www.friluftskortet.dk

Billedet taget af: Hurbertus45

Brugervurdering: 3 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.