outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Køge å stien

Vandretur på Køge Å stien

Køge Å stien, er en 22 km lang cykel- og vandrerute, som forbinder Borup og Køge. Ruten går gennem et smukt, sjællandsk kulturlandskab inden den slutter af i de kuperede skove omkring Køge Ås.

Vandreruten er en af mine ”faste” træningsture. Den er let at følge, der er udgivet vandretursfoldere med kort, og der er skilte langs med ruten. Start og slutpunktet ligger tæt ved offentlig transport, da der går regionaltog til Borup og S-tog til Køge. Lige ved togstationen i Borup, ligger der en god SuperBest, med egen bager som har færdigsmurte sandwichs. Kort sagt: Det er en tur man kan tage på, uden den større forberedelse, når blot man en gang har fået fingrene i Vandretursfolderne med kortet.

Turen er god og varieret. Man passerer skov, enge, marker, moseområder og et, for Sjælland meget kuperet område, på rutens østlige del, ved Skovhus Vænge og Køge Ås. Her kom jeg som barn, for det er en af de få, større skove som findes syd for København (jeg er opvokset - og bor stadigvæk - i Greve). Jeg synes stadigvæk at området er noget af det smukkeste og mest dramatiske skovlandskab vi har omkring København, omend skrænterne ikke føles helt så høje som da jeg var her som barn!


Min seneste tur langs Køge Å stien var i maj, hvor en dag med afspadsering fra arbejdet kunne bruges til at komme ud i naturen. Jeg tog toget til Borup og købte frokost og vand til at tage med. Snart fandt jeg stiens officielle start, lige efter tunnelen under togbanen, hvor et træskilt fortæller, ”Køge Å stien” og så ved man, at man er på rette spor! Små blå skilte med den lille vandringsmand og rutens nummer "90" markerede fint hver gang ruten drejer.


Ruten starter med at følge togbanen sydpå, og går langs marker med de gule sennepsblomster. Jeg synes at maj og juni er nogle af de smukkeste måneder at vandre i, for her blomstrer alting og den nyudsprugne løvskov er lysegrøn. Efter at man drejer væk fra togbanen, drejer man netop ind i en bøgeskov hvor hvide anemoner prydede skovbunden, om end de var ved at synge på sidste vers. Bøgeskov blev til granskov inden stien nåede til sin første deling.

Her kunne jeg vælge at gå mod højre (mod vest) til Løgtebanke, en høj som giver en fin udsigt over landskabet. Her er også en badesø samt et traktørsted, Malerklemmen, men denne dag trak det ikke rigtigt med en badesø - en mandag i maj hvor temperaturen var omkring 15 grader.


Her hvor stien første gang deler sig, vælger jeg at gå til venstre, mod øst, i retningen mod Køge. Nu er jeg på Køge Ås, som ifølge vandretursfolderen er en af Danmarks få store åse. Man regner med at tunneldalen og åsene er dannet ved isens afsmeltning efter sidste istid for 15.000 år siden. Smeltevandet gravede store tunneller i og under isen og førte store mængder af sand, grus og ler med sig og som blev aflejret ved isranden, der hvor smeltevandets hastighed aftog. Åsens velsorterede grus er særdeles velegnet til anlægsarbejder og flere søer som man passerer, er gamle grusgrave. Der har også været gravet tørv og foretaget vandindvinding. Alle tre dele har ændret landskabet markant.

 

Stien følger åsen og efter den lille landsby Regnemark, møder man Køge Å som, med nogle få undtagelser, følges frem til Køge. Landskabet er utroligt afvekslende. Oftest går man langs med marker eller engområder. Regnemark mose passeres i begyndelsen, og det nævnes i Vandretursfolderen som et botanisk interessant sted. Det er det sikkert også, men det ser meget tilgroet ud. Ind imellem passeres små stykker med skov.

En stor koloni af råger holder til i et skovstykke nogle kilometer øst for Regnemark, og de skræpper gevaldigt op. Det må være yngletid! I det hele taget ser og hører man mange fugle i landskabet.


Rutens største minus møder man også her: Motorvejen! Den er ikke så langt væk, og larmen fra bilerne høres. Jeg kan også tydeligt fornemme at der er ekstra støj fordi jeg går her på en hverdag. I weekenden føles motorvejen ikke så nærværende som nu. Til gengæld har jeg endnu ikke mødt andre langs ruten. Jeg møder heller ikke andre, før jeg kommer tættere på Køge. På en hel dag ser jeg to håndfulde andre cyklister eller vandrere langs Køge Å stien. Her er bestemt ikke overrendt, selvom vi er i maj og det er fint at være udendørs!


Midtvejs på Køge Ås stien ligger Spanager børnehjem. Her ligger en naturlejrplads, velafskærmet af træer og helt ned til Køge Å. Der går får på grunden – det virker som et hyggeligt sted. Her er shelter, bålplads og toilet. Der er til gengæld ingen vandhane.


Efter passagen under motorvejen begynder stiens smukkeste sektion. Her går man igennem Skovhus Vænge som er en bøgeskov i et stærkt kuperet terræn. Køge Å slynger sig her og har skåret en 20 meter høj lerskrænt; her er smuk og dramatisk natur. Det er særligt smukt nu, hvor bøgeskoven er nyudsprungen. Det er flot at gå oppe på kanten og kigge ned på åen. Jeg følger en trappe ned, for at tage nogle billeder af de imponerende skrænter.


Herefter kommer turens kedelige strækning, en af de få hvor man går på asfalt. For at komme over motorvejen, går man en omvej over Salby, og det er lidt af et antiklimaks at gå i vejkanten efter den smukke strækning igennem Skovhus Vænge. Strækningen er nogle kilometer, og da det er på slutningen af dagen hvor man er træt, føles det ulideligt langt. Generelt er Køge Å stien dog mest grusstier eller mindre stier over jord eller græs og er generelt fin og charmerende at gå på. Man kan sagtens tage cyklen med, hvis man hellere vil det.

Afslutningsvis kommer man igen ind på Køge Ås. Den sidste strækning er spændende og kuperet. Det er den strækning som i andre naturfoldere kaldes Køge Ås, selvom hele ruten går langs med en ås. Her ser jeg flere motionsløbere, og efter en lang ensom dag, kan jeg nu fornemme, at jeg er kommet tæt på byen igen. Køge Å stien slutter på en parkeringsplads med en informationstavle. Tilbage er det kun for mig at gå den sidste kilometer ind til Køge station, hvor S-toget fragter mig tilbage til Greve, hvor jeg bor.

Her kan du downloade folderne om Køge Å stien:
Køge Å stien folder

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.