outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

×

Fejl

There was a problem loading image IMG_3253.JPG

”From Nordkapp to the toe of Italy”

En vandretur på 8250 km

En septemberdag i 2013 blev et vendepunkt i mit liv.
Den moderne sygdom stress ramte også mig med en følelse af at være udbrændt,  og som bestemt ikke gjorde hverdagen lettere.
Gode råd fra familie og læge førte til at jeg stod af karriereræset, og i stedet rettede fokus mod noget andet. Som lægen sagde, så burde jeg bruge noget mere tid på dét, der får mig til at slappe af, dét der gør mig glad indeni.

vandretur fra Nordkapp til Melito

Naturen har, lige siden jeg var en bette knægt, været en legeplads af den bedste slags, som med årene – ikke mindst de 7 år jeg boede i Norge – ikke er blevet mindre.
I Norge arbejde jeg i to perioder fra 1994-1996 og fra 2007-2012, og i den sidste periode, fik jeg en god kollega i Henrik Strømstad, som er en af Norge’s bedste naturfotografer.
Jeg begyndte at bruge meget tid, på ture i naturen med kameraet som fast følgesvend. Turene var dog sjældent over 20 km, men jeg nød hvert sekund, jeg havde i stilheden.

Så efter besøget hos lægen tænkte jeg et stykke tid over, hvad jeg havde lyst til at bruge resten af livet på.
Siden jeg har det godt med naturen, og bentøjet samt konditionen bestemt heller ikke fejler noget, hvorfor så ikke kombinere de to ting?
Jeg begyndte at søge lidt på nettet efter vandreruter, og fandt bl.a. kendte ruter som Pacific crest trail og naturligvis Caminoen. Selvom jeg har haft stress tæt inden på kroppen, er mit konkurrencegen stadig til fulde intakt. At gøre noget som mange andre gør og har gjort, ligger ikke til mig. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, så jeg begyndte at kigge på, hvor lang en vandretur gennem Norge ville være, og hvor lang tid det ville tage.
Og inden jeg vidste af det, sad jeg med en vandretur ikke bare gennem Norge, men helt til Italiens tåspids. Norge vil tage ca. et halvt år, da turen går langs den Norske østkyst og ikke i en lige linje til Oslo.
Og når nu jeg var i gang kunne jeg jo lige så godt fortsætte til Italien, for Italiensk mad og vin…..det er jo ikke helt skidt

Jeg vil dele de tanker, som jeg indtil videre har gjort mig omkring turen samt hvilke forberedelser, jeg har gjort og kommer til at gøre gennem de næste års tid.

God fornøjelse :-D

jesper svop joergensen

Finansiering

En tur på 8250 km er ikke helt billig har jeg måtte sande.
Omkring 300.000,- er budgettet på. Godt nok er der budgetteret ud fra ”i værste fald” på hver eneste post, men det er nu meget rart med lidt luft i tilfælde af at noget skulle gå galt.

Oprindelig ville jeg ha’ startet på min 40 års fødselsdag – 5.5.2014 – men opsparingen holdt kun ca. 1/3 af vejen og sponsorer hænger ikke på træerne, og jeg kan nu egentlig godt forstå de enkelte virksomheder.
Over 50 breve fik jeg sendt ud, og alle som en kom de tilbage med negativt svar.
Jeg har siden snakket med en god kammerat, som arbejder med sponsorer på frivillig basis, og han sagde, at sponsorer stort set altid siger nej, hvis du ikke har nogle resultater at henvise til. Og da dette er min første ekstremtur, så er der ingen resultater at vise til.

Så pengene måtte komme et andet sted fra.
Gennem hårdt natarbejde på Reitan distribution’s køle/frostlager i 2 år, vil jeg ha’ sparet penge nok sammen til turen.
Natarbejde er fysisk og psykisk hårdt, men så længe der er en stor gulerod for enden, så er det helt fint med mig. Og jeg glæder mig at vende tilbage efter turen. Ferie bliver der heller ikke noget af, og stort set alle søndage og helligdage går med arbejde, så turen bliver en realitet, uden at jeg skal låne penge.

Budgettet

Budgettet jeg har lagt for turen, er blevet ændret en del gange. Priserne ændrer sig løbende på ting jeg endnu ikke har købt. Bl.a. flybilletter og rejseforsikring er steget, men nu ca. 1 år fra start, ligger budgettet forholdsvis fast, og jeg er ret sikker på, at der ikke bliver ændret ret meget på det.

Gennem denne fase af projektet, har jeg erfaret, at der er rigtig mange ting, der skal tages hensyn til.
Billån der fortsat skal betales, indskud til ny lejlighed efter turen, en månedsløn til efter turen så der er lidt at leve af inden den første løn tikker ind igen, opbevaring af møbler og andre ejendele, er nogle af de ting, der skal tages hensyn til, som ikke direkte har noget at gøre med turen.
Direkte berøring til turen har dog ting som udstyr (telt, soveposer, sko m.m.), mad, flybilletter, kommunikation (telefonudgifter) etc.

Jeg har ikke gennemført en ekstremtur før, men er overbevist om, at et godt gennemarbejdet budget, der ikke falder tilbage på ”det går sgu nok” også vil være med til at sikre en succesfuld tur.

Lesja

Ruten

Ruten kunne har gået mange forskellige veje.
Fra Nordkapp og i en lige linje til Oslo. Denne rute ville have gået over fjeldene og igennem Sverige. Men med min forholdsvis ringe erfaring med ture i det fri alene og over flere dage, så har jeg af sikkerhedsmæssige årsager valgt, at ruten skal gå langs vejen.
Gennem de 7 år jeg har boet i Norge, har jeg fået et hav af rigtig gode venner, som jeg utrolig gerne vil møde igen, og det gjorde, at starten – 2.6.2016 - kommer til at gå fra Nordkapp og langs den Norske vestkyst helt ned til Stavanger og derfra videre langs sydkysten til Kristiansand. Fra Kristiansand går turen via Moss-Halden-Ski (en lille omvej men der er gode venner at besøge) til Oslo, som jeg efter planen skulle nå nøjagtig ½ år efter start – dvs. den 2.12.2016.

Efter et par dages hvile i Oslo tager jeg båden til Frederikshavn og derfra videre med bus til Skagen, hvor jeg bruger resten af dagen til proviantering.
Fra Skagen går turen videre langs den Jyske østkyst til Fredericia, tværs over Fyn – med en afstikker til min hjemby Svendborg, hvor jeg regner med at fejre jul – til Korsør. Fra Korsør går det i en stort set lige linje til København, og fra København til Rødby, hvor jeg 1½ måned efter starten i Danmark tager båden til Puttgarden i Tyskland.

Turen gennem Tyskland går fra Puttgarden til Hamburg og derfra i en stort set lige linje til den Østrigske grænse via München.

Østrig bliver en lille ”walk over” på kun 4-5 dage.
Fra den Tysk-Østrigske grænse går det til den grænsebyen Griess am Brenner, hvorfra turen fortsætter videre ind i Italien.

I Italien går turen fra grænsen mod Firenze via Bolzano. Fra Firenze til Pisa, hvorfra turen fortsætter langs den Italienske vestkyst. Eneste bump på vejen her, bliver området omkring Napoli.
Efter råd fra en Napolitaner, har jeg valgt at gå i en bue uden om Napoli grundet den svære kriminalitet som er i udkanten af byen. En skam men sikkerhed frem for alt.
Turen gennem Italien bliver om foråret, hvilket jeg glæder mig usigeligt til.
Langs vestkysten går turen til målet : Den lille havneby Melito di Porto Salvo.

Ruten gennem Norge er 90% fastlagt. Enkelte steder bliver jeg nødt til at tage færge og/eller bus, grundet lange tunneller under vand.
Ruten gennem Danmark ligger helt fast, her mangler jeg kun gps koordinater til de shelters, jeg skal overnatte på, hvis ikke jeg får logi af venner, familie eller andre.
Tyskland, Østrig og Italien er der kun lagt en plan for hvilken rute turen cirka skal tage. Om turen så skal gå gennem den ene eller anden by, er endnu ikke fastlagt.

Rygsæk eller ”mule”

Bagagen til denne tur kommer til at veje 30-35 kg.
Og vægten har været med til at afgøre, hvorvidt der skulle være tale om brug af en rygsæk eller brug af ”mule”. Selvom jeg er i forholdsvis god form nu, som med den rette mængde træning bliver endnu bedre, så har jeg valgt at skåne ryggen og gå fra rygsæk til mule. Jeg har fået nogen få kommentarer, om fravalget af rygsæk. Kommentarerne er for det meste gået på, at brugen af rygsæk er en vigtig del om det at vandre. Det er ligesom essensen af det at vandre.

Ikke enig – det er vel op til den enkelte.
Jeg kan se idéen i, at have en rygsæk med, når man færdes i fjeldene eller generelt i naturen, men når turen, som min, for det meste går langs asfalten, så er sagen en helt anden efter min mening.
Det bliver mule.

vogn til vandretur

Jeg har valgt en vogn, som mange forældre vil kunne nikke genkendende til. Det er en ”børne-jogger” beregnet til 2 børn, der kan tage op til 45 kg bagage.
Ikke alt mit happengut kan ligge inde i vognen, så noget af det må ligge udenpå, syet fast til vognens betræk.
Men vognen er jo ikke ligefrem designet til mit behov, så jeg har i den foregående vinter brugt mange timer i den kolde udestue, hvor vognen er opbevaret.
Det er en del udstyr, der skal findes plads til.

gaavogn til bagage til ekstrem vandretur

For at beskytte ryggen og mine benmuskler mest muligt, har jeg valgt at investere i et seletræk, således at vognen enten kan trækkes eller skubbes, og på den måde bruges der forskellige muskelgrupper.
Den sidste del af vinteren går gennem det sydlige Tyskland, Østrig og det nordlige Italien, og der må det vidst påregnes en del mere sne, end vi er vant med herhjemme.
Derfor har jeg også investeret i ski til brug i de områder, hvor brug af hjul ikke er den bedste løsning.
Det var lidt af en udfordring, at få plads til det hele på vognen. Når de store hjul bruges kunne skiene ikke bruges, da de på vognen optager samme plads. Det samme gælder trækselen og det lille styrehjul.
Men til sidst lykkedes det at få plads til det hele, og jeg er egentlig ganske tilfreds med udfaldet.

mule til vandretur

Jeg kunne fortsætte i en rum tid endnu, for der er virkelig lagt mange tanker og kræfter i de foreløbige forberedelser.
Hver anden søndag vil jeg ligge en artikel på outsite.org, med opdaterede forberedelser om bl.a. det udstyr jeg har valgt og tests heraf.

Følg gerne med på turen på min blogg http://jespersvopwalk.blogspot.dk/, hvor jeg hver dag opdaterer med nyheder om turen og de tanker og forberedelser, jeg går og gør mig hver dag om turen.

Tak for at i læste med så langt

Mvh
Jesper Svop Jørgensen

 Vandretur i Sarek National park  Fjeldtur (Outsite+)  Test af Telte
 vandretur i sarek nationalpark  vandretur fra abisko til kebnekaise  test af telt til vandretur

Husk at give din vurdering af artiklen og smid en kommentar (kræver login)

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #2 4 år 9 måneder siden
Hej Jesper

Tak for fin beskrivelse af et spændende projekt. Hvem der bare var stresset, udbrændt og single... :P
Nej, spøg til side, jeg kan godt blive lidt misundelig på din vandreplan, sikke mange oplevelser der venter forude :cheer:

Selvom du er langt med planerne, og har fundet meget udstyr, og er klar med en ruteplan gennem Norge, vil jeg alligevel tillade mig at komme med et par indvendinger/forslag/gode ideer:

Hvis det var mig der skulle gå så langt, ville jeg helt klart gå med så let rygsæk som muligt, og benytte vandrestave. Jeg har prøvet at gå langs asfalterede veje i Sydeuropa, og det er ikke morsomt. Der er et notorisk fravær af cykelstier, og bilisterne har altid lidt for travlt. Det er med andre ord farligt at følge vejen mange steder, specielt i Sydeuropa ( jeg er gift med spansk kvinde, og har gået meget specielt i Spanien, så det er ikke bare noget jeg går og tror. Italienerne er - i følge min kone - endnu værre bilister end spanierne!)

Jeg tror desuden din cykelanhænger kommer til at gnave og genere op og ned ad bakkerne, og så kan du jo slet ikke gå på nogen af de mange flotte steder væk fra vejen, ned gennem Europa, med sådan en stor vogn?

Og så kan jeg forstå at du vil følge asfalteret vej gennem hele Norge? Hvorfor ikke benytte nogen af de talrige vandrestier i stedet? E6 er en flot tur det meste af vejen fra Nordkap til Oslo, men helt ærligt, jeg synes det er synd at vandre Norge sådan. På vandrestierne behøver man ikke være hverken kort ekspert eller fjeldbums for at klare sig, der er mulighed for at slå følge med andre, overnatte i hytte en gang imellem osv.
Og så skriver du ca. 45 kg. oppakning? Det lyder af meget synes jeg, specielt hvis du har 300.000 kr. kontant til mad og overnatning undervejs...

Jeg håber ikke du opfatter ovenstående som alt for hård kritik af dine planer, sådan er det i hvert fald ikke ment. Men skal man bruge over et år af sit liv på noget, skal det jo helst være noget så godt som muligt.
NinaH's profilbillede
NinaH svaret på emne: #3 4 år 9 måneder siden
Fin læsning og spændende. Jeg glæder mig til at følge dig og dit projekt.
charlieuc's profilbillede
charlieuc svaret på emne: #4 4 år 9 måneder siden
Hej Jesper

Spændende med et indblik i dine planer for turen.
Jeg har et par spørgsmål som du måske vil svare på.

300.000 lyder af meget synes jeg. Hvor meget du har budgetteret med pr. dag?

Hvad er din plan for overnatning under vejs?

Hvor lang er din daglige distance?

Tak for en fin let læselig første artikel. Dem glæder jeg mig til at læse flere af.

mvh
Charlie
UdeLeif's profilbillede
UdeLeif svaret på emne: #5 4 år 9 måneder siden
Spændende med et budget og financering af sådan en tur. Jeg har tit tænkt på hvordan det foregår.
kimuffe's profilbillede
kimuffe svaret på emne: #6 4 år 9 måneder siden
At ruten skal gå langs vejen lyder lidt kedeligt og hårdt . Men jeg vil følge din tur . LYKKE i dit liv . Kim
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #7 4 år 9 måneder siden
Hej KimUffe,
Hårdt skal det nok blive, ingen tvivl om det, men kedeligt tror jeg nu ikke det bliver.
Turen har jeg valgt skal foregå på asfalt for det meste af tiden - ikke kun - da min erfaring med lange fjeldture ikke er optimal. Så af sikkerhedsmæssige årsager går turen langs asfalten.
Her er jeg sikker på, jeg nok skal se masser af overvældende flot natur, men det er jo klart, at det ikke bliver helt det samme, som havde man gået i fjeldene .
Men det kan jeg jo passende gøre næste gang
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #8 4 år 9 måneder siden
Hej UdeLeif,

Der er jo mange måder at gribe et budget an på.
Og det tog lang tid, før budget så ud, som det gør i dag.
Fra mit tidligere arbejde i Norge, har jeg været vant med at lave budgetter, så jeg havde god erfaring med det fra før.
Hvis man budgetterer ud fra "det går sgu nok", så er det næsten med garanti at så går det netop ikke. Det er i hvert fald min erfaring. Budgetterer man derimod ud fra "i værste fald", så vil der altid være lidt på kistebunden. I et budget gælder det jo om, at ramme de sorte tal set på hele budgettet. Så kan det godt være, at en enkelt post er røget over sin maks grænse.
Jeg har valgt at gøre det på den måde, at jeg har taget hele projektet, og lagt det op i mindre bidder.
Eksempelvis Sove. Hvad skal jeg bruge?? Telt, underlag, sovepose, lagen pose etc. Og her igen har jeg taget de enkelte dele og kigget på, om der var nogle flere ting, som jeg skulle bruge. Eksempelvis teltet - Snepløkker, Seam-sealer (fandt senere ud af at det fulgte med teltet).
Og sådan har jeg gjort med punkter som Sko og Fødder, Bukser etc.

Så jeg er nogenlunde sikker på, at jeg har ramt rigtigt, men det er rart af have lidt luft i budgettet til uforudsete ting ikke ;)

Mvh
Jesper
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #9 4 år 9 måneder siden
Hej Charlie,
Jo 300.000,- lyder af meget, men det er IKKE kun til mad og overnatninger på 5-stjernede hoteller ;)
De 300.000,- dækker over ALT.
Udstyr (sko, strømper, bukser trøjer, Mule etc.), indskud til ny lejlighed efter turen, månedsløn til efter turen, afdrag på billån (står jo ikke stille, mens jeg er borte), Kommunikation (tele/internet udgifter)etc.
Desuden har jeg valgt, at gøre brug af video-dagbog på bloggen, som uploades når jeg har gratis wifi-tilgang. Denne laver jeg med Go-Pro cam og en lille labtop. Dette er også med i budgettet.
Så der er rigtig mange ting inde over budgettet.

Mad er 100,- om dagen. For folk med kendskab til Norske madpriser er det ikke meget, men kan sagtens lade sig gøre at leve for.

Undervejs overnatter jeg fortrinsvis i telt. Det regner jeg med at gøre hver dag. De fleste af gangene i naturen (Norge og Danmark) og fra Tyskland og nedover, er der budgetteret med overnatning på campingplads hver dag.
Håber dog at blive inviteret ind til nogle lokale en gang i mellem. Det er jo også en del af det at vandre ekstrem ture synes jeg. At møde mange forskellige mennesker, snakke med dem, og blive bedre til at forstå andre mennesker.
Overnatningsbudgettet totalt er på 28.700,- Højt sat måske, men det er bedre at være sikker ;-)

Jeg forventer at tilbagelægge ca. 350 km på en 14 dages periode. Det betyder lidt over 30 km om dagen med 3 indlagte fridage. Jeg har lagt store dele af ruten op mod officielle campingkort, så jeg hver 14 dag rammer en campingplads, hvor jeg kan få vasket tøj, hvis det er nødvendigt, kigget udstyr igennem etc.

Glæder mig til at vi kan ta' en kop kaffe og udveksle ideer og tips inden du starter din fantastiske tur. Fuld af respekt herfra til dit projekt :)

Mvh
Jesper
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #10 4 år 9 måneder siden
Hej Nina,
Tak for det :)
Første gang jeg skriver indlæg til noget som helst, så det er dejligt, at I der læser det synes om det.
Håber også du vil følge bloggen, der opdateres dagligt, med tanker og billeder fra træningsture samt mine egne tests af det udstyr, jeg skal bruge.

Mvh
Jesper
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #11 4 år 9 måneder siden
Hej Georas,
Al kritik, sålænge den er konstruktiv, er velkommen.
Ingen spøg at være stresset - så det skal du ikke ønske dig. At være single har sine fordele men..... ;-)

Grunden til at jeg valgte at droppe rysækken (vandrestavene er dog med :-) ) er egentlig ganske enkel. Som det er nu, så kan min ryg ikke klare 25-30kg på ryggen, 5-6 dage om ugen. Den kan sikkert trænes op til det, hvilket jeg snart går i gang med, men jeg er ikke sikker på det, og jeg vil ikke tage chancen for så at ende på et hospital et eller andet sted, fordi ryggen meldte pas. Derfor valgte jeg vognen.

De 45 kg oppakning er startvægten på alt - inklusive vognen, der vejer ca. 14 kg. Men jeg regner da også med at barbere den endnu mere ned. Min ekstrem sovepose får jeg ikke brug for, før jeg kommer til Danmark - så der sparer jeg 1 kg, mit tele-objektiv skal sikkert heller ikke med så der ryger yderligere 3 kg. Jeg regner også med at spare 1-2 kg på beklædning, så jeg ender på ca. 22-23 kg bagage.
Telt vejer 4,3 kg og mit kamera med objektiver vejer omkring 4 kg, så det er som at spise på Mac D - kiloene løber hurtigt på :P

At vælge vognen frem for en let rygsæk, har som du påpeger sine bagdele. Jeg har ikke mulighed for at gå på opdagelse i naturen, gå ad smalle fjeldstier osv. Men den har også sine fordele. Jeg kan gå længere, uden at mærke noget til problemer med ryggen, vægten i rygsækken går jo også i knæene/fødderne. Det problem får jeg ikke med vognen, så alt i alt har jeg vurderet, at når jeg skal gå så langt, så ville vognen være det bedste alternativ.
I Norge har jeg heldigvis mange tur-interesserede venner, som sikkert kender nogle ture over fjeldet, hvor vognen fint kan være med.
Jeg har boet i 7 år i Norge, og været på rigtig mange fjeldture, så jeg har ikke længere helt det samme behov for fjeldture længere. Derimod syntes jeg det ville være fedt, at opleve noget langs vejen, de små bitte byer jeg kommer igennem blandt andet.

Som du siger, så er det ikke helt ufarligt at gå langs vejen.
Se bare i dag på de danske veje, hvor mange der taler i telefon og sender beskeder mens de kører (FY!!!!! :evil: ). En af dem kunne sagtens være uopmærksom i det sekund jeg går forbi. Jeg har taget en del træningsture langs nogle danske hovedveje, og det er desværre ikke kun sydlandske bilister, der ikke tager fuldt hensyn.

Mht. budgettet så er de 300.000,- ikke kun til mad og overnatninger.....de kunne da ellers ha været fedt ;-)
Læs evt. mit svar til Charlie, hvor jeg forklarer mit budget en smule nærmere.
En af dagene vil jeg uddybe lit nærmere, hvordan jeg har grebet budgettet an.

Mvh
Jesper
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #12 4 år 9 måneder siden
Fed artikel og rigtig fine svar Jesper. Jeg glæder mig allerede til næste artikel. Jeg kigger med på din blog indtil da :)
Svop74's profilbillede
Svop74 svaret på emne: #13 4 år 9 måneder siden
Hej Christian,
Regner med, at den kommer i løbet af weekenden. Var egentlig ikke planen, men jeg vil gerne uddybe, hvordan jeg har arbejdet med budgettet, så andre evt. kan gøre brug af de erfaringer, jeg har gjort mig.

Mvh
Jesper
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #14 4 år 9 måneder siden
Spændende Jesper! Jeg opretter en ny menu om ekstrem ture så disse specielle ture er lettere at finde.
trold svaret på emne: #15 4 år 9 måneder siden
Min vandring fra Viborg til Santiago de Compostella foregik hovedsagelig på asfalt indtil Frankrig. Vil sige at asfalt og jeg blev gode venner. Fedt underlag, stabilt hårdt og som regel uden huller og sprækker. Har du først trænet dig op til at gå på det - kan du gå på alt. Syntes det lyder som en rigtig god ide med en vogn, især når turen er så lang. Min tur kostede ca 50000 for de 6 mdr + det samme til faste udgifter derhjemme.

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.