outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 264 gæster og ingen medlemmer online

Setes- og Hardangervidda Vest (Tur 81) Kr. 900.

Fjeldture
Sidste dato: 18 juli 2017 00:00

Sted: Setesdalsheiane og Hardangervidda

Fjeldvandring Setesdalsheiane og Hardangervidda Vest

... Norge!

Pris pr. deltager 900 kr. for Outsite+ medlemmer - læs om Outsite+ her!

 Koeb Tur

 

900 kr

Denne tur er tidligt slået op, så alle har god chance for at nå at planlægge ferie. Dette medfører, at der kan følge mindre rettelser senere ang. rejsetider og priser m.m.
Praktisk info:

Ved tilmelding accepterer du automatisk Outsites betingelser!

Vandreerfaring (fra 1-5): Stoevle 4  Turen er er en let tur for folk der kan overnatte i telt og vandre på Kungsleden

Se her hvordan vi graduerer turenes sværhedsgrader!

 

Dato: 8.-18. juli
Mødested og –tid: Fjordline Hirtshals d. 8. juli inden sejlads kl. 17.00
Afslutning: Fjordline Hirtshals d. 17. juli kl. 22.30. (Der kan overnattes på vandrerhjem eller B&B i Hirtshals)
Hvor langt skal vi vandre om dagen?: Fra 12 til 19 km, gennemsnitligt godt 14½ km pr. dag.
Overnatning: Telt
Rejsen til og fra: Rejseplaner beskrevet under dagsprogram længere nede i teksten.
Dine rejseudgifter: Færge Fjordline ud; 239 kr. Overnatning Yess Hotel i Kristiansand: ca. 300. Bus Kristiansand-Hovden: Ca. 600. Overnatning Kinsarvik Camping: Ca. 175. Busrejse Kinsarvik - Kristiansand: Ca. 800. Færge Fjordline hjem: 111 kr. I alt ca. 2225 kr + dine rejser mellem dit hjem og Hirtshals.
Turledergebyr: 900 kr for Outsite+ medllemmer og 1300 kr for alm. medlemmer.
Deltagerantal: 10
Kort: Hovden Nord, str. 1:50.000 og Hardangervidda Vest, str. 1:100.000. Bestilles hos www.scanmaps.dk  eller www.kartbutikken.no.
Blåt sygeskringsbevis samt rejseforsikring anbefales.
Turleder: Jens Brun. Læs om Jens her og besøg hans udførlige vandrehjemmeside her.

OBS: Ud- og hjemrejsen forestår du selv. Turlederen foreslår en rejseplan, som fremgår af dagsprogrammet længere fremme i teksten. Bestillinger samt køb af billetter skal du selv foretage! (I praksis finder vi nok ud af at ordne det fællesskab i gruppen!)
Du skal også selv indkøbe mad og forestå forplejningen på turen.
Rejse fra København: Det anbefales at rejse til Hirtshals og følges med jyderne derfra, selv om rejse via Oslo også er muligt. Læs mere i dagsprogrammet.

 Koeb Tur

 

 

1.200 kr

Turens indhold:
Den aktuelle fjeldtur i det sydvestlige Norge, starter ved Hovden nordligst i Setesdalen, går gennem det nordligste stykke af fjeldområdet Setesdalsheiane, over Haukelifjeld og videre op over den vestlige del af Hardangervidden og slutter med brat nedstigning fra fjeldet til Kinsarvik, der ligger ved en af Hardangerfjordens mange forgreninger. Turen er en telttur med 9 vandredage. Det er muligt at følge afmærkede vandreruter hele vejen. Vi vil dog nok på visse strækninger forlade ruteafmærkningen og finde egen rute. Et par steder vil der være mulighed for at supplere provianten lidt ved en af DNT’s selvbetjeningshytter.


Selv om der er kuperet, vil jeg betegne terrænet som forholdsvis begyndervenligt. Distancen vil være ca. 119 km +/- med en gennemsnitlig dagsetapelængde på ca. 14½ km. Dertil valgfri bestigning af Hårteigen, ca. 1½-2 timer. Der burde være god tid til at nyde turen.


Områder, som vi vandrer i:
Setesdalsheiane er et stort bart højfjeldsområde, som ligger vest for den lange Setesdal, der strækker sig et par hundrede km mod nord fra Kristiansand. Der er et netværk af  selvbetjeningshytter og vandreruter. Der er stort og øde. Lige som Hardangervidden har Setesdalsheiane sin bestand af vildrener. De første 2-3 dage på vores tur, bevæger vi os gennem den nordligste del af dette område på strækningen mellem Hovden og Haukelisæter.


Hardangervidden, som vi fortsætter op over, er kendt som Europas største højfjeldsplateau. En stor del af Hardangervidden er fredet som Norges største Nationalpark. Desuden rummer Hardangervidden Europas største vildrenstamme (i modsætning til Lapland, hvor alle rener er tamrener, der ejes af mennesker!) Stort set alt er højfjeld over trægrænsen, så floraen er primært arktisk. Selv om Hardangervidden primært er kendt som et ret fladt plateau i 1100-1300 meters højde, er der kuperet i den vestlige del, som vi vandrer igennem. F.eks. vandrer vi et stykke langs kanten af det store massiv, Nupseggi, der når højder på næsten 1700 m.o.h.. Vi får også muligheden for at bestige den markante kolods, Hårteigen, 1690 m, som ses viden om fra alle retninger.

Der vil forekomme imponerende udsigter til snedækkede fjeldlandskaber. Vi får også lejlighed til at betragte fjeldets unikke flora og fauna. Sidste dag på vandreturen stiger vi brat ned fra 1100 meters højde til havniveau ved Hardangerfjorden, en nedtur med store kontraster, hvor vi vil passere flere klimazoner. Sørfjorden, som denne del af Hardangerfjorden hedder, er kendt som Norges frugthave!
Kun en gang undervejs passerer vi bilvej, nemlig på tredjedagen, hvor vi passerer Haukelifjeldvejen, der er en af de få fjeldovergange over Langfjeldene mellem Østnorge og Vestnorge.

Dagsprogram:

Udrejse:
Dag 1, lørdag d. 8. juli:
Rejse til Hirtshals kan kan ske jvf. www.rejseplanen.dk. Sejlads med Fjordline (http://www.fjordline.com),  afgang Hirtshals kl. 17.00, ankomst Kristiansand kl. 19.15. Overnatning på Yess Hotel i Kristiansand, lige ved både havn og busterminal: http://www.yesshotel.no/.

Dag 2, søndag d. 9. juli: Rejse med Setesdalsekspressen, afg. Kristiansand kl. 8.45, ankomst Hovden kl. 12.20. Vi fortsætter til Bjåi, 10 km efter Hovden, hvor vi formentlig er fremme ca. 12.30. (Der er én daglig afgang med Setesdalsekspressen!)
(Rejse fra København: Man kan rejse via Hirtshals eller via Oslo. Tidsmæssigt er det fordelagtigt at rejse til Hirtshals og følges med jyderne derfra. Prismæssigt kan det være en lille fordel at rejse via Oslo med Nettbuss, www.nettbuss.se og med Norway Bussekspress, http://www.nor-way.no/ (Oslo-Hovden), specielt hvis man tager natbussen til Oslo og derved sparer en overnatning. Med rejse via Oslo vil man være fremme kl. ca. 15.30, altså 3 timer senere end jyderne, hvilket medfører, at man skal kunne klare sig selv på første dagsetape! Det anbefales altså, at alle rejser via Hirtshals!)
Vi vandrer herefter ad ruten fra Bjåi mod Haukelisæter og slår lejr ved søen Langsæ ca. 13-14 km ude.


Dag 3, mandag d. 10. juli:  Vi fortsætter ad ruten mod Haukelisæter. Den første del en forholdsvis jævn og småkuperet rute med jævnlige søer og små vandløb. Efter Haukeliseter (som er DNT’s største hytte) og Haukelifjeldvejen, som passeres, fortsætter vi op over et par hundrede meters stigning og slutter ved søen Store Venaretjønn lidt oppe i fjeldet. Store udsigter især mod de imponerende snefjelde i syd fra denne plads. (Alternativt kan vi i stedet vælge at forlade ruteafmærkningen for at gå øst om den store sø, Kjelavatn og dermed komme en helt anden vej til dagens slutpunkt). Dagsetape ca. 19 km.


Dag 4, tirsdag d. 11. juli: Vi starter med fortsat et par hundrede meters opstigning over en længere strækning i retning mod det markante og sneklædte massiv, Nupseggi, med bræen Nupsfonn, der syner på lang afstand. Også mod syd og sydvest har vi storslåede udsigter til imponerende snefjelde, når vi kigger os tilbage. På tættere hold dominerer den grønne farve ned mod dalen.
Vi fortsatter ad ruten mod Hellevassbu. Efter søen Mannevatn går vi gennem et dybt skar, hvor vi passerer tæt forbi Nupseggi. Senere følger den store Holmasjøn, der var isdækket en anden sommer, hvor jeg gik her! Udsyn til Nupseggi modsat søen over en lang strækning. Terrænet er her meget bart og stenet med næsten ingen plantevækst. En del op og ned. Senere bliver landskabet igen mere grønt, og vi slår lejr i en dal mellem to søer ved Simleøyra. Dagsetape godt 15 km.


Dag 5, onsdag d. 12. juli: Vi fortsætter gennem en dal til Hellevatnet, krydser elven på bro og går til selvbetjeningshytten Hellevassbu.  Fjellflyene har forsynet den lille hytte, så der er mulighed for at supplere provianten, hvis man mangler noget. Hytten ligger smukt ved Øvre Hellevatnet.
Efter hytten stiger vi op gennem Buadalen og fortsætter over et stort stenet plateau, ind til det igen går ned ad ved Velurenuten, hvor der i tidligere tider skal have boet røvere i en hule i fjeldet, som passeres. Hardingslepa, der var en gammel færdselsvej mellem øst og vest gik nemlig tæt forbi her. Vi slår lejr ved Nordre Belebotn efter endnu godt 15 km. (Efter Hellevassbu er der også mulighed for en vestligere alternativ rute bort fra ruteafmærkningen, hvor vi slutter samme sted).


Dag 6, torsdag d. 13. juli: Lidt efter højdepunktet Prestkona, forlader vi nok afmærkningen og går pionertur. Først følges elven Fotkjøla, hvorefter vi skrår lidt over i nordvestlig retning. Vi går ned over skråningerne mod Kollsvatnet og vader elven Bergvio i et bredt delta. Herefter går vi et stykke mod vest gennem Sledalen og derefter vest om Sledalsvatnet for at undgå et alt for stort vad over Sledalselven. Herefter opstigning gennem kløften mellem Oddvyrerusti og Sledalsrusti, hvor en del højdekurver krydses op gennem en kløft – ca. 150 m stigning. Herefter følger et langt stykke over et relativt fladt højtliggende plateau med spredte søer. Vi sigter nu efter den meget høje og markante kolods, Hårteigen, der ligger ret forude et langt stykke. Vi slår lejr i sydenden af Sandvatnet efter ca. 15½ km. (Det kan også være, at vi  går mod hytten Litlos og følger den mærkede rute derfra).


Dag 7, fredag d. 14. juli: Vi starter med svag stigning til foden af den mægtige kolods, Hårteigen, som har været pejlemærke hele den foregående dag. Vi når dens stejle skråninger efter ca. 4-5 km. Hårteigen kan bestiges gennem en stejl kløft på den sydøstvendte side. Kløften er i regelen fyldt med sne. Vi kan vælge at bruge 1½-2 timer på turen op og ned, mens rygsækkene venter ved foden. Herefter fortsættes til Torehytten, smukt beliggende ved søen Øvre Soltjørn. Her er der igen er mulighed for at supplere provianten, inden vi fortsætter. Vi fortsætter ad ruten mod Stavali, hovedsageligt på højtliggende skråninger med store udsyn over nogle søer. Vi satser på at finde en hylde med en egnet lejrplads efter ca. 12 km (foruden bestigningen af Hårteigen).  Alternativt kan der teltes ved Veivatnet 2-3 km længere fremme.


Dag 8, lørdag d. 15. juli:  Efter nogle km forlader vi ruteafmærkningen og går et stykke langs søen Veivatnet. Efter en del op og ned i nordvestlig retning rammer vi igen en mærket rute ved Langavatnet. Vi følger ruten ned gennem Lonaskardet, forbi Lonavatnet og lidt senere hytten Stavali, hvor der igen kan provianteres, såfremt nogle mangler noget. Vi slår lejr i Grøndalen efter ca. 16-17 km (2-3 km kortere såfremt teltning ved Veivatnet dagen før)!


Dag 9, søndag d. 16. juli: Vi starter med en stigning ca. 125 m op. Derefter går det nedad resten af dagen fra ca. 1100 meters højde til havniveau ved Kinsarvik. Vi går stille og roligt nedad og tager hyppige pauser, for at knæene ikke skal overbelastes under den voldsomme nedstigning. Der kan desuden være svære passager, som tager tid. Husedalen gennemstrømmes af elven Kinso med flere store og kraftfulde fosser, som passeres på den storslåede nedtur. Dagsetape ca. 12-13 km.
I Kinsarvik indlogerer vi os på Kinsarvik Camping (http://www.kinsarvikcamping.no), hvor vi kan leje teltplads eller campinghytte. Kinsarvik er en lille bygd, hvor der er mulighed for at handle eller evt. spise på Kinsarvik Fjordhotel.


Hjemrejse
Dag 10, mandag d. 17. juli: Vi tager lokalbus med afgang fra Kinsarvik kl. 8.05, ankomst Odda kl. 9.05. Vi fortsætter med Haukeliekspressen kl. 11.20, ankomst Haukeli kl. 13.00. Videre med Setesdalsekspressen afg. Haukeli kl. 14.55, ankomst Kristiansand kl. 19.00.
Sejlads med Fjordline afg. Kristiansand kl. 20.15, ankomst Hirtshals kl. 22.30 (https://www.fjordline.com).
I Hirtshals kan man indlogere sig på vandrerhjemmet (http://danhostelhirtshals.dk), evt. Bed & Breakfast, inden videre rejse næste morgen.

Dag 11, tirsdag d. 18. juli: Rejse fra Hirtshals til dit hjemsted i Danmark. Evt. jvf. www.rejseplanen.dk.

Deltagere

Jones, JensB

 

Email
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Addresse
Setesdalsheiene, Valle, Norway

Download

 

Kort


 

Alle datoer


  • Fra 08 juli 2017 00:00 til 18 juli 2017 00:00

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr
OutdoorProLogo OutRoedovre stor friliv.dk rabat tentsile connect
Vandregrej stor FNE Outdoor BannerAlphastore tentsile
Kungsleden Abisko Kebnekaise SingleCover UrbanOutdoor

 Guide til Kebnekaise

outsite medlemskab

Sponsorer

Klatregrej stor Fjeld-og-fritid vandfilter net

 

outsite vandre og friluftsliv

Bliv sponsor på Outsite.org

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk STMNy ab camping og outdoor udstyr
Primus Yeti Tentipi Lifestraw2
All Out GrowersCup logo

The Good Karma

Calazo
ImmelnPartner AnnonceSuunto Odex WXWileyx 2
  CasioProTrek   ExpedAnnonce   AclimaAnnonce  

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2017 - Betingelser - Kontakt os  - Foreningen Outsite 

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Alle artikler, tests osv. er ikke økonomisk støttet men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.