outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Det kan virke som at en artikel om hvordan man slår sit telt op, er til nybegynderen, og det er det sådan set også. Jeg oplever dog også mange øvede slå deres telt op forkert. I nogle forhold gør det ikke så meget, men når det virkelig gælder kan det være fatalt.

hvordan slaar man et telt op

Se videoen hvor jeg demonstrerer hvordan du sætter pløkke i teltet

 

Slå telte op korrekt

Lær det nu bare og slå dit telt op korrekt første gang. Ellers kan du risikerer at skulle ud midt om natten i lorte vejr, eller simpelthen at telte går i stykker… Går telte i stykker, mister du dit ly og det kan i værste tilfælde være fatalt. Uheld sker fordi man er uheldig, evt. pga. sammenfald i nogle events. Det er nok de færreste der planlægger et uheld.

Du kan derfor tro at alt er fint. Du er i fjeldet, du er kravlet lidt op på en fjeldside og nyder udsigten. Vejret i bjergegne er omskifteligt og der kommer pludselig hård vind. I løbet af aftenen og natten tiltager det betydeligt og der kommer også regn… Hvad gør du så?

msr hubba tour 3 out

Teltrejsning

Vi starter dog i det fredelige vejr. Det er sol og jorden føles tør. Du har fundet et sted med et fantastisk udsigt, og her vil du slå teltet op for natten.

Nu gør vi det rigtigt, så vejret der kommer, ikke er noget problem:

Teltstænger

Brug alle teltstænger og vær opmærksom på elastikken inde i stængerne. Denne må ikke være for slap. Hvis den er det, er de fleste stænger designet til at du kan forkorte elastikken ude på tur. Tag din kniv, skær et lille stykke af elastikken og bind elastikken på øjet igen. 

Du skal også være opmærksom på at stængerne kommer rigtig ned i koppen/øjet hvor de skal sidde. Især indvendige kopper kan drille. Det ser ud som om stangen sidder korrekt, men gør det måske ikke. Mærk efter og kontroller.

Pløkke

Du har hjemmefra købt 6 større pløkke som du har suppleret standard pløkke med, der fulgte til teltet. De 4 af dem sætter du i alle 4 hjørner, de 2 i bardunerne i enden af teltet (givet at det er et tunneltelt - eller på mest udsatte steder).

standard ploekke til telt

Dernæst sætter du pløkke i teltet alle de steder du kan. Både stropper og barduner. Når du har gjort det, har du stadig flere pløkke til overs.

Barduner

Vi har lidt “angst” for barduner… De skal så tæt på som muligt, fordi vi ikke vil skvatte i dem. Tro mig! Det kommer du til ligegyldigt hvad. Chancerne for at du skvatter hvis du sætter bardunerne korrekt, synes jeg er mindre, når du er klar over, at de er spændt langt ud.

Sagt på en anden måde: Spænd bardunerne langt ud. Du behøver ikke sætte dem ud i maks, hvis det er nogenlunde stille vejr, men sæt dem stadig langt ud. Ved dårligt vejr, skal de helt ud (se demonstrationen i videoen, hvor du virkelig kan se forskellen! Dette gælder i øvrigt også tarps).

Der var en (jeg har glemt hvem det var) der gav rådet: Gå i en lige linje ind og ud af telte. Hele vejen rundt om danner du en imaginær zone som du ikke må træde i. Dette gør at du faktisk ikke snubler i pløkke. 

Så kommer det dårlige vejr

Efter kaffen i apsis, hvor du lige har fået de fedeste Insta-billeder i kassen, slår vejret om. Der kommer vindstød og teltet begynder at bevæge sig mere og mere.

Ved aftentid kommer vinden konstant og den virker til at tiltage. Samtidig er det begyndt at regne.

De fleste telte til vandring, har den “ulempe” at de hænger når de bliver våde. Det er fordi nylonnet udvider sig, når det bliver vådt. Det gør at dit telt nu er meget levende og kan bevæge sig meget. Umiddelbart virker dette genialt, for så kan det jo danse med vinden, og får derfor ikke så stor en belastning? Forkert!

vandretur i lapland med telt

Du bliver nødt til at rejse dig fra soveposen og gå ud i lortevejr og spænde efter. Det gælder alle barduner! Først skal enderne stå stramt, så teltdugen ikke bevæger sig, og dernæst siderne. Siderne holder stængerne stabilt og faste, så de ikke får vrid. Disse er også yderst vigtige at få spændt. Faktisk er dette grunden til at mange teltstænger knækker. Så ud med dig - lige med det samme!

Det bliver kun værre med vejret

Apsis er lidt åben forneden og det bevæger sig lidt, på trods af at du har spændt efter. Dit 3-sæsoners telt er ved at nå grænsen for hvad det kan tage af vind. En “sjov” observation er at der danner sig undertryk i apsis og det kan du mærke. I får også “telt-krammer”. Det er når teltdugen lige giver dig et piskeslag…

Du skulle nok have taget et 4-sæsoners telt med i fjeldet, men alt håb er ikke ude… endnu.

Læmure

Du må ud igen. Denne gang tager du din dovne teltpartner med ud. I skal bygge en læmur hele vejen rundt om apsis. Hvis resten af teltet også er åben, så byg en læmur i vindsiden. 

I kan bygge en højere læmur lige efter pløkke i bardunen der tager mest vind.

I kan også bygge en lavere læmur rundt om apsis (der dækker mellemrummet mellem jorden og teltdugen). 

I kan også bygge en læmur i vindsiden, der også dækker inderkabinen.

I kan også bygge alle tre varianter.

Pløkke

Jorden er efterhånden blevet blød af alt det regn. Det gør at pløkke kan finde på at poppe op af jorden. For at minimerer trækket er der også et par gode råd til det. De ekstra pløkke du har med, kan du bruge de steder hvor der er meget vindpåvirkning:

Du kan f.eks. sætte to pløkke på række i bardunen (se videoen).

Du kan også sætte to pløkke i forlængelse af hinanden (se videoen).

Du kan også tilkøbe pløkke der passer til kraftig vind (se videoen eller læs denne artikel om forskellige pløkke).

Du kan også bruge store sten som pløkke i sidste ende. Vær dog opmærksom på skarpe kanter på stenen, der kan skære bardunen over.

ploekke fra msr

Nu er alting godt

Den første meter af teltet kan I ikke bruge, for her ligger teltdugen helt ned. I sidder dog lunt og tørt inde i teltet, så det kunne være meget værre. Telte er lavet til meget vind så chancen for at dit telt bliver smadret er ret lille, hvis du har sat teltet rigtigt op. Det kan måske blive revet en smule, men det overlever både du og teltet (send det evt. til eftersyn når du kommer hjem).

I skal måske ud i løbet af natten og efterspænde, da teltdugen (nylonnet) stadig kan give sig en smule, men sådan er det bare.

I har planlagt efter dårligt vejr, så derfor har I en overligger dag i jeres vandreplan. Det gør at I ikke har stress på resten af vandreferien og vigtigere; Ikke tager dårlige beslutninger i panik over at skulle nå ud til tog/fly.

Alt endte godt og I kunne fortsætte turen, en erfaring rigere og en god historie at fortælle når I kommer hjem. Uddrag af ovenstående er faktisk fra en af mine egne ture, hvor jeg endte i en orkan. Vi “overlevede” ved at bruge mange af ovenstående råd.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.