outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

×

Fejl

There was a problem loading image IMG_3253.JPG

Hvor mange kilo må man proppe i en rygsæk? Hvor mange kilo kan jeg bære i rygsækken? Vi har formlen der viser hvor der er komfortabelt at have med på ryggen, når du skal på vandretur.

hvad må en rygsæk veje

 

Det første alle taler om er ”hvad vejer din rygsæk”, både for at ”blære” sig med en lav vægt, eller blære sig med hvor meget de kan bære. Men da vi alle er forskellige størrelser og behov, og tit også er på forskellige ture, på forskellige tider på året, er det selvfølgelig irrelevant. Vægten af din rygsæk er et kompromis imellem turen, udstyret, proviantering, behov og hvad du kan bære. Derfor er det vigtigt, du ved hvad du kan bære, før du begynder at fylde i og køber din rygsæk.

Hvad må en rygsæk veje?

Vi har alle nogle fysiske grænser baseret på vores højde, drøjde, styrke og evt. skavanker. Tommelfingerreglen er at en rygsæk, højst må veje 25-30 % af din kropsvægt, medmindre du er er ung soldat eller i god form, det giver skemaet på side 31.

hvormange kilo kan man baerer i en rygsaek

Eksempel

Placere jeg mig selv på skalaen (jeg vejer 118 kilo) må min rygsæk højst veje 30-36 kilo. Det har jeg faktisk gået med (38 kilo rygsæk på min første fjeldtur og første dag), men så kan jeg heller ikke gå mere end 10-14 km i fjeldterræn i løbet af en dag. Vægten er selvfølgelig inkl. rygsækken, som vejer 1-3 kilo alene.
Min erfaring er jeg går bedst med op til 24 kilo, hvilket er 20% af min kropsvægt, så derfor har jeg sat de 20% som komfort, da den også passer på andre jeg har snakket med, herunder min kæreste.

Har du skavanker med bentøjet eller ryggen, skal du måske længere nede end de 20%, men her begynder det at blive så individuelt, at du selv må drage erfaring og indkøbe lettere udstyr og/eller modificere turens længde og provianteringsmuligheder.

Er du meget overvægtig, skal du også kigge lidt længere ned af skalaen, da denne tager udgangspunkt for folk i normalområdet, som er en fedtprocent på 15-25% for mænd og 20-30% for kvinder. Jeg ligger selv på de 22% i fedtprocent og jeg ligger fint på de 20% som komfort, selv efter en knæoperation for 15 år siden.

Komfort vægten er ikke her ment som jeg er flyvende, men ment som starter jeg på denne vægt af rygsækken, på to ugers fjeldtur, så har jeg en god start og let kan vandre 15-20 km i fjeldet. Rygsækken er til at gå med og efterhånden som jeg spiser min proviant, bliver rygsækken et halvt kilo lettere pr. dag. Har du skavanker med knæ, ryg osv. Skal du selvfølgelig vurdere om du skal længere ned.

Rygsæk-tema

Se meget mere i Magasinet Outsite (Gratis!), hvor vi i 4 udgave havde rygsæk-tema:

https://issuu.com/outsite.org/docs/magasinet-outsite-no-4

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.