outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Alle, der har vandret Dag Hammarskjöldsleden fra Kebnekaise mod Sälka, ved det: Det er noget lort! Man skal hele tiden kigge ned for ikke at falde, og man går glip af den smukke udsigt, der hele tiden ændrer sig. Men der findes faktisk et alternativ: Konge-ruten!

dag hammarskjoldsleden

Dag Hammarskjöldsleden

Efter helikopterturen fra Nikkaluokta står du ved Kebnekaise Fjeldstation. Rejsen er smuk, og du har set rensdyr, vandfald og smukke fjelde fra luften. Fjeldstationen er flot og stor, og du skal selvfølgelig ind og spilde lidt tid i kiosken. Efter lidt tid er du klar. Du kigger på din første lille stigning, der tager dig forbi mobilmasten og din sidste chance for signal i en uges tid. Der ligger en masse telte på vejen, og stierne forbi er store sten, mudder, MTB spor osv.

kebnekaise fjeldstation

Du ved, at du skal holde til venstre, for til højre ender du på toppen af Kebnekaise. Du sørger for at holde dig lavt i terrænnet, så du kan overskue de mange stier, der som motorveje smøger sig gennem landskabet. Hernede er det dog svært at gå, og man ender ud i fis og ballade - op igen…

Efter noget tid er det ikke meget anderledes, men nu er der trods alt kun 3-4 stier ved siden af hinanden, og den første bro er i sigte. Du kigger ud over den smukke dal og glæder dig til de kommende dages eventyr.

bro paa dag hammarskjoldsleden

Det var dog ikke den start, du havde regnet med. For at nyde naturen, fjeldene og de store fosser skal du stoppe op og kigge rundt. Du kan ikke gå og nyde samtidig, for så skvatter du på de mange sten.

Stien er fuldstændig nedtrampet. Det ser ikke ud til at blive bedre. Du er vrikket om et par gange, og du er allerede træt i benene. At nå genvejen over 980 og ned til Kungsleden virker ikke som den lille tur i parken, som du ellers troede hjemmefra. Du begynder at blive lidt gnaven. År med masser af turister har smadret Dag Hammarskjöldsleden fuldstændig. Det er lettere at komme frem i Magasin under julehandlen, og selvom her er utroligt flot, er det svært at nyde, når man er svimmel af at glo ned hele tiden.

mod kungsleden

Du stopper op. Kigger rundt. Der må være noget bedre. Du drømmer om en skjult Kongevej, som de kendte og kongelige benytter for at slippe for dette turist-helvede af en klippe-sti.

Den findes faktisk!

Konge-ruten

Om du skal op til eller ned fra genvejen ved 980 (en sø på Kårtjevuolle, Sinnichhkka), så er her en teoretisk mulighed. En mulighed jeg to gange har undersøgt, og som ser ud til at kunne lade sig gøre. Jeg kalder den Konge-ruten.

bedste rute paa dag hammarskjoldsleden

Billedet: Her er Konge-ruten meget tydelig.

Lad os se på den del af Dag Hammarskjöldsleden, der løber fra Siellajohka over 980 til Sinnijohka.
Vi passerer den kraftige rundtømmerbro og går igennem det sumpede område, indtil den velkendte og hyggelige Laddjubahta. Denne del er okay at vandre. Nu snævrer dalen ind mellem Sinnicohkka og Skarttoaivi, og helvedet begynder. Det er zig zag mellem sten og stentrapper på stien. Det er et væld af stier, der formerer sig og samles igen. Går nord og sydpå, øst og vest. Du skal sådan set bare lige ud og må vælge den mest nedtrampede sti (som regel i midten).

kort over dag hammarskjoldsleden

Billedet: Dag Hammarskjöldsleden (Foto: Läntmateriet)

Du kan også kigge op! Op mod Sinnicohkka. Du står i ca. 720 m.o.h., og du skal kigge op til 900 m.o.h. Heroppe er der en hylde, der går hele vejen op til 980. Hylden er let vandret, og der er kun et enkelt vandfald/lille fos, som du burde kunne vade tørskoet.

På kortet er hylden ikke let at genkende, men den er der. Hvis vi zoomer lidt ind, så kommer hylden frem, hvor den er bredest ved 980. Nede i den smalle dal er den nok højest 5-10 meter bred.

kongeruten

Billedet: Konge-ruten (foto: Läntmateriet)

Du kan tage højdemeterne skråt, og selvom det ser hårdt ud på kortets højdekurver, ser det ikke så slemt ud i virkeligheden (bevares, du får da sikkert fremmedlegme-tillæg på vejen op). Men! Når du først er kommet op, slipper du for en masse bøvl:

1. Op og ned går det et par kilometer fra den smalle dal og op mod søerne
2. De mange sten på stierne, så du konstant skal glo ned
3. At vrikke om
4. At få ondt i hofter og knæ5. Den uendelige opstigning med 980, der aldrig slutter!

Det får du ud af det:

1. Rigtig god udsigt - uden at glo ned hele tiden
2. Letvandret sti
3. Du kan gå lige ud helt til 980
4. Stærke lemmer og muskler, der kan tage dig resten af vejen til Abisko

konge rutens stigning

Billedet: En gennemsnit målt på billedet. Det går selvfølgelig ikke opad, men vinklen snyder programmet.

Opstigningen mod 980 er slet ikke så let, som det ser ud på kortet. Det er uendelige hylder, og man tror hele tiden, man er der. Det er man bare ikke. Man har liiiige en hylde mere… og en mere… og en mere… Det samme gælder faktisk den anden vej fra, når man kommer via Kungsleden. Dette slipper du altså for, hvis du vælger hylden og Konge-stien.

udsigt dag hammarskjoldsleden

Billedet: Udsigten tilbage mod Dag Hammarskjöldsleden

Ved 980 er der mulighed for at telte, og der er godt drikkevand i søen. Det kan blæse kraftigt og være koldt (der ligger som regel en isterning (mini gletcher) i søen hele året rundt.

Note: 980 er bare et punkt på kortet med højden. Genvejen kaldes 980, fordi stedet ikke hedder andet. Søen på billedet herunder er i 980 m.o.h., og her markeringen sidder på kortet.

genvejen til 980

Billedet: 980 og søen med "mini-gletcheren".

Jeg ønsker dig en rigtig god tur, med udsigt, afslapning og godt humør.

Du kan i øvrigt gå hele Kungsleden på kun 25 minuter i denne video:

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #2 1 år 10 måneder siden

Fra Kebnekaise fjeldstation ses pøbel ruten til venstre, Konge ruten mod Sälka med blå pil til højre!

Jeg bliver nødt til at protestere over denne artikel. At kalde en rute, der går et par hundrede meter parallelt med den ordinære pøbel rute mellem Kebnekaise og Sälka for en Konge rute, det holder simpelthen ikke!
Der findes dog en ægte Konge rute mellem Kebnekaise og Sälka, en Kongelig genvej, hvor man sjældent møder andre. Man starter fra Kebnekaise på "Hey do, pøbel ruten", med alle stenene nede i dalen, men allerede lidt før Siellajohkka drejes til højre, og man sigter på indgangen til Singivagge. Det er vigtigt man følger den lille sti hele vejen op til over vandfaldet, men så er Singivagge, også kaldet fjeldverdenens Shangri La, åben for Konge vandreren, og søer, flade græsområder, fede teltpladser, og superb udsigt følger en hele vejen mod Sälka stuerne. Se det er en ægte Konge rute!

Kongeligt driverliv i Singivagge.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 1 år 10 måneder siden
Det kommer da an på hvad formålet med artiklen er :)
Det er jo ikke udgangspunktet at det skal være en genvej, eller vildmarksfornemmelse "væk fra pøblen" oplevelse.
Det er blot et parallelt alternativ til Dag Hammarskjöldsleden, der er nedtrampet.

Men, hvis vi skal have folk ud af dalen, uden at møde en masse mennesker og opleve noget andet end "turist-ruten", så er jeg med på dit alternativ.
Jeg vil endda gå så langt til at ændre navnet til "Prinsgemalens-rute", hvis din skal hedde Konge-ruten :D
morten's profilbillede
morten svaret på emne: #4 1 år 10 måneder siden
Er opstigningen igennem ravinen til Singivaggi ikke meget stejl og ihvertfald fra den modsatte side, dvs. nedad, frarådet at gå specielt i fugtigt vejr?
Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #5 1 år 10 måneder siden
Hej Morten
Du har helt ret, i Singivagges østlige ende er der en forholdsvis stejl ravine. Når man kommer fra Kebnekaise Fjeldstation er der ved indgangen til Singivagge antydningen af to små stier. Den ene går frem mod vandfaldet, Silverfallet, den anden går skråt opad, og er den man skal tage, for at komme så let ind i Singivagge som muligt. Hvis man kommer til at tage den første sti, kommer man frem til Silverfallet, og har derefter en ganske stejl opstigning til dalen, ikke at anbefale.
Jeg har gået igennem dalen både den ene og den anden vej. Fra vest mod øst gik jeg som elev på et Ungdomsskolehold, og det var i regnvejr, så det kan lade sig gøre, selvom tæerne vender nedad bakke, og det virker lidt uhyggeligt, fordi det går stejlt ned mod kløften med vandfaldet. Hvis jeg selv havde været Ungdomsskolelærer, havde jeg nok aldrig valgt at gå den vej med en stor flok elever!
Fra øst mod vest er jeg ikke så betænkelig, men man skal helst følge stien fra starten af.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.