outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

De er lidt oversete, lejrsko, men du kender godt følelsen ikke? Du hiver fødderne ud af dine vandrestøvler og med et sug forsvinder dagens varme og pres. Luften leger med dine fødder og tæer men vi du tilbage i støvlerne? Nej! Vi kigger her på forskellige sko og sandaler til lejren. Til dig der skal på fjeldtur, er der også sko til vad.

sko til lejren paa vandretur

Sko til lejren

Indrømmet! Jeg glemmer dem også. Det er kun få base camps og fjeldture jeg husker ekstra sko og til fjeldet er det mest af alt til vad (krydsning af fos/elv). Der er dog ikke noget bedre end at smide vandrestøvlerne og få luft og blod til tæerne. På fjeldet går der dog ikke lang tid før myggene har fest og du må enten tilbage i de sure støvler. Her er lejrsko vægten værd i guld og de har mange fordele.

Sko og fødder er desværre meget overset på Outsite, men vi har et es i skoene og vil sætte lidt fokus på fusserne.

Dine fødder hæver et nummer

Efter en dag med vandring hæver dine fødder en skostørrelse. Dette ved du måske fra den gode sælger i butikken, der rådede dig da du købte nye støvler. Dine fødder har brug for restitution og en af hjælpemidlerne er helt klart at smide støvlerne.

Der kan dog være mange grunde til at det ikke lige kan lade sig gøre. En af dem er som nævnt myg, men regn, klipper, skovbund osv. kan også sætter en stopper for friheden. Her kommer dine lejrsko så ind i billedet og et par friske fødder (og sokker) senere, er du klar til meget mere. 

Sko vejer og fylder

Desværre ja. Sko til lejren fylder nok mere end de vejer, forstået at man kan komme langt ned i vægt, men fylde er der ikke sket meget ved - og dog... Vi har fundet et par fra en meget overraskende kilde, der kan vise sig at være genial.

Vibram Furoshiki

Det var mere end et tilfælde at vi bumpede ind i Vibram Furoshiki. Det er ikke lige en producent der lokker på en Outdoor messe med 10 haller, udendørsarealer og endda søer fyldt med outdoor udstyr.

vibram forushiki

Vibram kender mange af os. Nogle måske helt ubevist, men hvis jeg nu siger den gule markat under dine vandrestøvler, ringer der så en klokke? Når nu du er tilbage ved skærmen efter at have fundet og løftet dine vandrestøvler, så er chancen ret stor for at der stod Vibram i den gule markat? Kort fortalt laver Vibram såler og har gjort det i generationer, så at finde et helt nyt produkt hos dem, var en positiv overraskelse.

De ser da sjove ud ikke? Det er slet ikke dumt tænkt. I mange tilfælde er sålen det vigtigste, så at have denne, endda fra verdens bedste sål-producent, er slet ikke ringe. Når vi så tilføjer lav vægt men endnu bedre: lille fylde, så er det genialt. Furoshiki er derfor et rigtig godt bud på en ny ven i lejren men den kan måske også bruges til vad?

Jeg har umiddelbart ikke kunne finde Furoshiki i nogle Outdoorbutikker, men de kan købes herhjemme.

Teva sandaler

Hvis du har spurgt i et fora eller i en gruppe, om hvilke sandaler du skal vælge til vandring, så vil du med garanti blive anbefalet Teva. Hvis du har prøvet Teva Terra FI, så ved du også at det er produktet der ikke vil gå i stykker. Jeg har mødt utallige der har købt et nyt par Terra Fi, bare fordi de ville have en ny farve og udskifte deres 10 år gamle sandaler.

teva sandaler til vandretur og lejr

Fordelen ved Teva er at de er udviklet af et par river rafting gutter, der savnet sandaler med rigtig god støtte og en skridsikker sål. De lavede derfor deres egne og det blevl en kæmpe success. Omsat til vandring er støtte en stor fordel (og alle de andre funktioner), men en skridsikker sål er virkelig god på våde sten eller gennem et vad.

En af Danmarks bedste Teva forhandlere (på knowhow og udvalg) er Pro-Outdoor.dk. De har lavet en video om sandalerne der forklarer alle deres features:

Se deres udvalg af sandaler: https://www.pro-outdoor.dk/shop/search-1.html?s=search&keyword=teva

Crocs kunne også være en mulighed.

Sko med huller

Siden 2012 har jeg gået i sko med huller. Altså sko med net der gør skoen åndbar. År med milde vintre har skoene siddet på min fod alle sæsoner og jeg har varmereguleret med sokker. Mine fødder er blevet bedre af den gode udluftning og jeg vender nok aldrig tilbage til almindelige sko (om sommeren).

De bedste jeg har haft er fra Columbia. De havde foruden nettet også dræn hvilket gjorde dem perfekt til vad og andre vandsportsaktiviteter. De havde dog ikke den bedste støtte, så til fjeldvandring eller andet krævende terræn er de ikke at anbefale. Til danske ruter går det dog fint og er meget anbefalelsesværdig.

lette sko til vandretur og lejren

Sko med net/mesh er også gode som lejrsko. Man får luft til tæerne, men er samtidig bedre beskyttet mod myg. Om ikke andet kan man spray/smørre mod myg på skoene. 

Columbia modellen er desværre udgået, men der er mange andre der laver modellerne. Disse har også bedre støtte. Se f.eks. efter The North Face (med Vibram sål), La Sportiva og Salomon. Sidstnævnte har jeg lige køb og skal teste på en fjeldtur.

Du begynder måske at gætte at Pro-Outdoor.dk er min skopusher, men det er også dem der har givet mig al min viden om sko/sandaler, så jeg vil igen linke til et par eksempler på sko med mesh hos dem:

Damer:

Merrel Mertarra: https://www.pro-outdoor.dk/shop/merrell-verterra-sport-846730p.html
Salomon X Ultra 2: https://www.pro-outdoor.dk/shop/salomon-x-ultra-1080296p.html

Herre:

Columbia PeakFreak: https://www.pro-outdoor.dk/shop/columbia-peakfreak-xcrsn-1076745p.html
The North Face Hedgehog Hike: https://www.pro-outdoor.dk/shop/the-north-face-899946p.html
Salomon X Ultra 2 (mine nye sko): https://www.pro-outdoor.dk/shop/salomon-x-ultra-1080830p.html

Skal lejrskoen med?

Ja ja, de fylder og vejer og det er da klart at lejrsko bliver underprioriteret derfor. Om de skal med er selvfølgelig op til dig, men de gange jeg har husket dem, har jeg (og mine fødder) virkelig været glad for lejrsko. Især på længere ture kan de anbefales, men du kan jo eventuelt afprøve lejrsko på din næste weekendtur?

Om vinteren er det svært at medbringe. Jeg vile gerne have mine Sorel støvler med til lejren, men de fylder og vejer for meget til at jeg overhovedet vil overveje dem.

Som altid vil vi rigtig gerne høre dine erfaringer. Medbringer du lejrsko og hvilke? Er det en æra forbi og hvorfor?

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #2 2 år 5 måneder siden
Hvad bruger I, i kulden? Exped har Syn/Down booty, er der nogen som har erfaring med dem?
Lostinature's profilbillede
Lostinature svaret på emne: #3 2 år 5 måneder siden
Jeg har prøvet forskellige typer og vælger som regel efter hvad det er for en type tur og hvad jeg har plads til.

Hvis de ikke er til vad, er min favorit klart Salomon Moc's. Det er oprindelig en sko til restitution efter løb, hvilket også er det den oprindelig er købt til. Det jeg er særlig glad for ved netop denne er at det er en luftig, men lukket og komfortabel slip-on med overdel helt i mesh. Det gør den ideel i skoven eller andre steder hvor man gerne vil have tæerne lukket inde men stadig ønsker luftigt fortøj.

Til kanotur har jeg forsøgt mig med flipflops, da jeg tænkte at de ville være ideelle hvis man skulle have behov for at vade lidt. Resten af tiden syntes jeg dog ikke om at de var så åbne. Til gengæld er de yderst kompakte og lette at få ned i oppakningen.

Jeg har forsøgt at bruge Salomon amfibiesko til vad, men de er en evighed om at tørre da de ikke er udstyret med dræn i sålen og hele skoen suger vand. De er super til sommerbrug og alle mulige andre tidspunkter hvor man ikke skal have dem på i vandet.

Næste mål er at finde en lejrsko, der er et kompromis imellem Moc's fordel ved at være en komfortabel og luftig sko, men som samtidig deler sandalens evne til at tørre hurtigt.
Drømmen er at kombinere lejrsko, badesko og vadesko i ét!

//Dennis
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #4 2 år 5 måneder siden
Har du prøvet at kigge på Vivo Barefoot sko? De er netop lavet så de ikke suger vand og med skridsikker sål. Samtidig er de ret lette.

www.vivobarefoot.com/dk/mens/off-road/ultra-3-plus-mens?colour=Black

www.vivobarefoot.com/dk/mens/exercise/primus-lite-mens?colour=Black%2fCharcoal
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #5 2 år 5 måneder siden
Jeg kan godt huske, jeg engang havde et par crocs med på en tur, dengang jeg gik i tunge fjeldstøvler. De sidste mange år har mine trailsko dog fungeret som mine lejrsko. Skulle de være blevet våde i løbet af dagen som følge af regn eller vad, så fungerer et par fryseposer uden på en tør sok nede i skoene med løse snørbånd helt fint. Om vinteren hænder det, jeg tager et par merino sealskinz med til at yde lidt ekstra isolering.
Simon's profilbillede
Simon svaret på emne: #6 2 år 5 måneder siden
Jeg glemmer aldrig mine lejrsko.... de er guld værd når man slår lejr og til en lille aften tur. Tidligere var det mine keen sandaler, men har de sidste par gange haft en par kopi crocks fra Rema med. De kostede 42 kr, vejer 290 gram. De er lette, har hasp til hælen så de kan bruges til vad og tører lynhurtigt.
MAS svaret på emne: #7 2 år 5 måneder siden
Crocs......de er lette, behagelige og luftige og i ødemarken ser ingen dem
MAS svaret på emne: #8 2 år 5 måneder siden
Knudsen's profilbillede
Knudsen svaret på emne: #9 2 år 5 måneder siden
Jeg bruger dem her, vivobarefoot ultra 3. de er fantatiske.
www.vivobarefoot.com/dk/mens/off-road/ultra-3-plus-mens?colour=Black

Et lille minus er måske de knirker lidt.. Men ikke noget voldsom noget :-)
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #10 2 år 4 måneder siden
Strandsko findes i mange prisklasser og udformninger.

Jeg har valgt at lægge en formstøbt sål i, det fungerer fint til vad hvor der ofte er sten, fordi sålen er lidt blød.

Har ikke testet dem hvor der er myg, - men lidt myggespray burde hjælpe.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 2 år 4 måneder siden
Fedt med alle de gode bud! Tusind tak fordi I deler.
Vi kiggede på Vibrams nye lette sko til vad - ganske interessant:

www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Foutsite.org%2Fvideos%2F10154776018061317%2F&show_text=0&width=560

Live video hvor vi tester dem.
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #12 2 år 4 måneder siden
Hvis det ikke skal være til vad, altså kun til lejr ud på aften osv., kan et par ganske almindelige Nike sko eller lignende (som mere eller mindre alle snart ejer et par af) vel sagtens bruges. Jeg tror tilmed jeg engang tog hjemmeskoene med faktisk :)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #13 2 år 4 måneder siden

Eing, har selv haft en del billige slippers med. Da jeg var på NZ havde jeg kun støvler med, fin ankelstøtte og al det der gøgl.
Jeg købte så til om aftenen et par løbe/kondi/fritidsko, som havde en vandafvisende coating og semi-offroad sål.
Jeg endte med at gå det meste af de officielle ruter i disse sko, og have støvlerne på slæb, lol.
Skoene var perfekte, men har desværre ikke fundet tilsvarende da de ikke kunne mere.

I dag skal der temmelig meget til før jeg hopper i støvler til selve vandringen altså. Kan jeg slippe afsted med det, så bløde gummisko ellers vandresko og så hvis det virkelig kræver det støvlerne. Det er ikke vægten på skuldrene der afgør det, men terrænet/ruten.

Går man i støvler og de "går" i stykker, så er det altid godt at have sko med som nødløsning, der er slippers/sandaler mindre egnet.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter  bornholmtour logo  

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.