outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Magasinet Outsite

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 215 gæster og 7 medlemmer online

Log på / af

Kan det betale sig at købe en lagenpose? Giver det noget eller er det bare rent mersalg for butikken? Hvilken lagenpose skal man vælge hvis man falder for dem og er der den store forskel? 

hvilken lagenpose skal jeg vælge

Lagenposen virker

Du har lige ofret 4000 kr. på soveposen som du har savlet over længe. Nu står den smilende sælger og påstår at du også lige skal ofre 400 kr. mere på en lagenpose? Sælgeren taler om mere varme og noget med at slippe for at vaske soveposen, for det har den ikke godt af. 

4000 kr. og så kan man ikke engang vaske den? Så skal du ofre 10% af prisen på en lagenpose? Arh, hva'? Det lyder vidst som mersalg til de dumme. 

Forkert! Det er dumt ikke at købe en lagenpose. 

Materialer til lagenposen

Silkelagenpose
Silke har en fantastisk evne til at være åndbar og regulere din kropstemperatur. Er det varm udenfor, så køler silke. Er det koldt, så varmer det. Det er derfor genialt at sove i og folk med silkedyner ved det allerede. 

Jeg har besøgt en silkefabrik i Kina, og set hvordan man bearbejder produkterne. Det er et rigtig spændende materiale, der desværre også er ret dyrt. Din dunsovepose fortjener en silkelagenpose, da du her får det perfekte match hvad angår åndbarhed og varmefordeling. Silke vejer ikke meget og kan komprimeres. 

lagenpose

Bomuldslagenpose
Bomuld er ikke så åndbart som silke, og nogle er slet ikke til materialet. En lagenpose i bomuld er billig, og fordelen er at bomuld let går i vaskemaskinen. Bomuld vejer og fylder lidt mere end silke. 

Fleecelagenpose
Fleece er bl.a. lavet af sodavandsflasker. Selvom fleece ikke er en regnjakke, siger det sig selv at plastik ikke er særligt åndbart. Du kan vaske fleece mange gange og det er billigt. Det vejer og fylder dog en krig. 

Bomuld og fleece vil jeg anbefale til fleecesoveposen. 

Hvad kan en lagenpose?

Du får mere varme i soveposen. Det gør du både på temperatur- og chillfaktor. Du kan købe lagenposer i forskellige materialer fra fleece til silke. Du kan købe lagenposer i forskellige tykkelser, fra silketynd til fleecetyk. Der er stor forskel på prisen, men de dyre koster dog "kun" ca. 400 kr. 

Lagenposen kan bruges sammen med en sovepose eller uden. Selvom det er sommer, er lagenposen god at have med, da den tager det værste morgendug og giver følelsen af at have dyne på. På fjeldture fra hytte til hytte eller på Caminoen i de varme måneder, kan du også nøjes med en lagenpose, ...nogen gange. 

Varme
Varmeoptimering af soveposen er nok den største grund til at folk "hopper på" lagenposetricket (hvilket var det rette valg). 
Alt efter hvilken tykkelse du køber, kan en lagenpose give fra ca. 3-15 grader i kombination med en sovepose. Det siger sig selv at mere materiale giver mere varme, men du opnår også et ekstra lag med luft der isolerer. 

Desuden giver Lagenposen læ for kold luft. Ligegyldig hvor stramt du lukker snorresystemet i soveposen, vil der pible lidt kold luft ind, og det giver utrolig god isolering mod dette med en lagenpose. 

sea to summit reactor fleece thermolite liner lagenpose

Om vinteren har jeg det bedst i en lagenpose af fleece. Dette selv i en dunsovepose. Fleecelagenposerne findes i mange forskellige tykkelser, så man kan let og billigt optimere soveposen til at kunne klare mere kulde. 
Man sveder som regel ikke meget om vinteren og derfor gør det ikke så meget at fleece ikke er så åndbart.

Features

En lagenpose er som regel "bare" et stykke stof der er syet sammen. Det er også fint nok, men der findes forskellige lagenposer med features der måske passer dig. På lørdag udkommer artiklen om forskellige lagenposer, der fortæller hvad de kan/ikke kan.

Vask lagenposen - ikke soveposen
En anden, og væsenlig, grund til at vælge en lagenpose er, at en lagenpose kan vaskes. Din sovepose har, om det er dun eller fleece, ikke særligt godt af at blive vasket. Ligegyldigt materialet, så er min erfaring at du taber 1-2 grader på komforttemperaturerne hver gang du vasker din sovepose. Det gør du ikke hvis du vasker lagenposen og desuden er den billigere end en sovepose. 

Selvom man siger at silke ikke kan vaskes, så kan silkelagenposerne godt komme i vaskemaskinen. Det skyldes at det er blandingsprodukt. Ren silke skal man aldrig vaske i en maskine, men vaske i hånden, som vasker man sit hår (jep - du kan godt bruge shampoo til silke, der næsten er det samme som hår). 

basic nature lagenpose

Når du sover, afgiver du fugt (sved) og det sætter sig i soveposen og giver lugtgener. Det slipper du for hvis du bruger lagenpose, for den vil tage det meste. 

En lille note: selvom du slipper for at vaske soveposen, skal du stadig hænge den til tørre når du kommer hjem fra tur. Hvis det alligevel er soveposens tur til at komme i vaskemaskinen, så er det ikke jordens undergang. Bare husk at følge instruktionerne fra producenten.

Hvilken lagenpose skal jeg vælge?

Så hvilken lagenpose skal du vælge? Vælg ud fra brug, sæson, materialer og pengepung:

Brug

Hvis du vandrer eller andet der kræver pladsbesparelse eller lavere vægt, så vælg den mindste og letteste. Dette er som regel også den dyreste lagenpose (i silke).
Kører du ud, så kig på bomuld der er billigere og fungerer ganske fint.

Sæson

Om sommeren vil jeg klart anbefale silke, der køler når det er varmt og er meget åndbart. Om vinteren fleece, da du alligevel ikke sveder så meget.

Materialer

Som altid har materialerne også noget at sige. Nogle elsker silke - andre bomuld og fleece. Du ved måske allerede hvad du er mest til, og derfor kan du bedst selv svare på dette spørgsmål.

Pengepung

Kig på bomuld hvis der dufter af SU når du åbner din pung. Bomuld er fint og dette valg ødelægger ikke din oplevelse i naturen. Hvis du vil spare lidt på dine grejkøb, så kan du blive medlem af Outsite+. Her får du rabat i 33 butikker over hele Danmark og støtter samtidig Outsites frivillige forening. Priserne er fra 99,- (SU/andet) om året. Klik her og bliv medlem...

Jeg håber du er blevet klogere på dit valg. Har du selv erfaringer at dele, så gør det gerne i kommentarfeltet herunder (kræver login).

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #2 1 år 2 uger siden
Fup er det ikke, men jeg har aldrig brugt en udover på en tur i meget koldt vejr, som beskrevet til sidst. Jeg kan ikke se behovet for at slæbe den ekstra vægt og fylde. Jeg lufter min sovepose når jeg kan på tur, gerne med vrangen ud. Det samme ved hjemkomst. Derudover et det irriterende at skulle krybe i to ting. Køber du en for at varmesforstærke din sovepose, så vil jeg hellere bruge de ekstra kroner på en pose med mere fyld i eller en i bedre kvalitet. Det har en større effekt på isoleringen i mine øjne.

Jeg kan se en fidus med en lagenpose, hvor jeg ville vælge at have en med. Det er som en vandtæt VBL (vapour barrier liner) i meget koldt vejr på længere ture, hvor fugten så holdes inden i VBL'len og ikke fryser til krystaller og smelter i dunposen.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 1 år 2 uger siden
God pointe med VBL'eren Niels.

Økonomisk er der en fidus i at varmeforstærke en 3-sæsoners sovepose. Vægt og fylde er dog noget lort (er min erfaring), men det går på en SU :)

At kravle i to ting er kun besværligt i en hængekøje, men man kan få bakset sig ind i lagenposen og skal kludre sig ud igen i løbet af natten.
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #4 1 år 2 uger siden
Jeg bliver aldrig dus med en lagepose. Kan godt se ideen med den, men synes den er irriterende når man skal ned i soveposen og lageposen.
Derudover kan jeg heller ikke lufte så godt ud i soveposen, eller stikke en arm eller et ben ud til siden hvis det er varmt.

Måske er det bare fordi jeg vender og drejer mig rundt i posen. Men de to lagenposer jeg har prøvet, vikler sig totalt rundt om mig. Hehe

Jeg holder stadig fast i at en god kvalitets dun sovepose, godt kan tåle at blive vasket, hvis det gøres korrekt.
Jeg vil endda påstå at det kan være nødvendigt, at vaske dem indimellem for at opretholde dunenes fylde.
En fugl renser jo også sine dun så de er rene og fine :-)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #5 1 år 2 uger siden
Jeg har tre lagenposer: En bomuld, en ren silke og en reactor fleece. Jeg bruger ikke en eneste af dem! De er bare i vejen. Silkeposen snor sig om mig, bomuldsposen er for tung og reactoren virker ikke efter hensigten; temperaturgevinsten er stærkt overdrevet.
Muligvis virker en "rigtig" fleece isolerende, men jeg fortrække at holde noget mere tøj på. Det skal jeg alligevel have med :-)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #6 1 år 1 uge siden
"Bomuld" - må man overhoved bruge det ord i outdoor verden... Det smarte er vel, at for den første nat suger bomuld sveden, men hvad så - man får det jo aldrig tørt igen og hvad med efter en uge?
Jeg har prøvet både bomuld og silke, synes bomuld var værst mht. at blive viklet ind i, holder mig til silke, hvad der så ske med fugten der, ved jeg ikke.
Jeg lufter altid soveposen efter hver nat.
Risikere man ikke med VBL at vågne i en lille sø?

Jeg spurgte Spejder Sport mht. vask af min nyeste dunsovepose, jeg ved ikke om det gælder for alle eller kun den version jeg har, men de siger:

"...
Jeg vil lige gøre opmærksom på at dunsoveposer faktisk helst skal vaskes en gang i mellem, for at bevare løftet i dunene og dermed varmekapaciteten.

Hvor tit det er, afhænger meget af hvor ofte og hvordan den bruges. Personligt vasker jeg mine med et par års mellemrum og da er de nok brugt ca. 50 nætter hver…

Dettes gøres på et skånsomt vaskeprogram ved 20-30 grader og med vaskemiddel beregnet til dun.

I forhold til centrifugering er det bedst at starte med det mindste mulige du kan vælge – både hastighed og omgange, på min vaskemaskine ville det se således ud: skånevask 30 grader m. 400 omgange centrifugering, herefter centrifugering med 800 omgange og herefter centrifugering med 1200 omgange. Soveposen skal naturligvis kun have en vask, efterfølgende centrifugering er uden foregående vask.

Når du er nået så langt skal den have et par ture i tørretumbleren med et par tennisbolde (eller noget andet der kan få banket lidt på den). Jo større tørretumbler og jo koldere luft du har mulighed for, jo bedre! Når den har fået et par ture i tørretumbleren, er det rigtig fint at lade den hænge en dag eller to, så man er helt sikker på at der ikke er noget fugt tilbage i posen, når den pakkes ned.

Hver gang du har været på tur, er det vigtig at lufte soveposen (i åben tilstand) en dags tid. Det kan fint være i stuen, hvis vejret er fugtigt, eller du ikke har nogen have.

Du kan også bruge en lagenpose inden i, dette har flere fordele; det meste sved og skidt sætter sig i den i stedet for soveposen, den er nemmere at vaske, det giver et par graders varme ekstra i soveposen og vælger du en i silke er det (efter min mening) nemmere at vende sig i soveposen, end hvis du sover uden lagenpose.

Du kan også roligt tørre soveposen af efter brug, både indvendig og udvendig, en fugtig klud frisker altid op. "
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #7 1 år 1 uge siden
Bomuldsposerne er ganske udmærkede på hytte til hytteture, hvor man ikke har så meget andet at slæbe på.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #8 1 år 1 uge siden
Jeg bruger altid en lagenpose af silke. Dels for at skåne soveposen, dels for de ekstra par varmegrader, mår det er koldt.
Jeg vender og drejer mig natten igennem, men silkeposen er tilpas glat til, at den ikke vrider sig helt fast rundt om mig.
Det er åbenbart også religion om man skal vaske sin sovepose eller ikke. Jeg har -indtil jeg læste denne tråd - kun læst, at man bør undgå det. At posen mister lidt af varmeevnen ved det.
Det har givet mening for mig, for det var min erfaring, da jeg vaskede min første dunjakke.
Mine soveposer er til gengæld kun pakket ned, når jeg er på tur. Til hverdag hænger de, så de ikke bliver presset eller klemt.

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk outdoor rodovre 283px friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

Fjällräven Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.