outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Hvad er R-Værdi

Hvilket liggeunderlag er godt til vinterbrug? Hvilket liggeunderlag er godt til forår og efterår? R-Værdien kan hjælpe dig med at finde det liggeunderlag der passer. Bedst af alt er at det hjælper dig til ikke at fryse. R-Værdi er tallet for isoleringsevnen og mange går fejl af dette og kommer til at fryse.

r vaerdi paa liggeunderlag

R-Værdi på Liggeunderlag

At fryse om natten er ikke sjovt og en af de værste måder at fryse på, er nedefra. Det virker måske underligt men der er ikke meget at gøre, hvis du ligger på noget koldt. Ovenfra kan du tage en jakke/tæppe over dig, det hjælper dog slet ikke på samme måde nedefra.

Det er ret vigtigt at kende til R-Værdi og hvad det vil sige. Selvom jeg har været på mange ture, så kan jeg stadig undervurdere vejret og ende med en meget kold røv (for nu at sige det som det er...). R-Værdi er en standard for isolering og derfor kan du som regel stole på det tal der står. Som med alt andet, kan du dog godt trække 5 C. fra - bare for at være sikker. Så f.eks. hvis
R-Værdien er 3,2 (-5 C., se nedenstående tabel) så regn med ca. 2,7 (0 C.).

Uden at blive alt for teknisk, så er R-værdi en term der bliver brugt meget i byggebranchen på isolerende materialer. Hvis du vil vide alt om det tekniske, så se her... 

Det er dog sjovt at se de forskellige materialers R-Værdi. Sne har en R-Værdi på R 1 (overraskende lidt, man har jo altid hørt at sne isolere, men det er nok mod vind?). Rockwool R 2,5-3,7 (knap så god komfort har jeg hørt). Vacuum R 30-50. 

Tabel med R-værdi på liggeunderlag

R-Værdi 1,2 1,4 1,7 2,1 2,5 3,0 3,2 3,9 4,6 5,3 6,0 7,0 8,0
Celcius 9 C. 9 C. 5 C. 2 C. 1 C. -3 C. -5 C. -10 C. -15 C. -20 C. -25 C. -32 C. -38 C.

Hvis vi skal anbefale en R-Værdi til friluftsliv på vores bredegrader:

 

Sommer liggeunderlag = Ca. R. 1,7

3-sæsoners liggeunderlag = R. 3,0 - 3,2

Vinter liggeunderlag =  R 3,9 og bedre

 

Et godt liggeunderlag til sommer

Hvis du kun er ude om sommeren eller ønsker et let liggeunderlag, så vælg et med en R-Værdi på ca. 1,7 (til 5 C.). Det bliver sjældent koldere og temperaturen holder sig gerne på 10-15 C. om natten. 

Et godt liggeunderlag til 3 sæsoner

Med et liggeunderlag med en R-værdi på 3,2 (-5 C.) burde du være dækket ind til 3 sæsoner. 3,0 kan også gøre det. Det bliver sjældent så koldt og ellers må du se vejrudsigten og længere nede i artiklen, hvor der er "Tips og tricks til at forbedre R-Værdien".

Et godt liggeunderlag til vinter

Her er det lidt svære at rådgive. Når vi taler vores bredegrader, er Sydsverige f.eks. også med og her kan det blive meget koldt. Herhjemme kunne man nok godt nøjes med R 3,9 (-10 C.) og være godt dækket ind. Dog er det rart at have lidt mere at give af, hvis man er mere afhængig af weekenden, der er fri, end vejret. R 5,3 og så burde du være sikkert! Så er der noget at give af og det er rigtig rart at kunne stole 100 % på sit udstyr.

Jeg fryser - det er soveposens skyld!

De fleste gange får soveposen skylden for at vi fryser om natten. Det er lidt det samme som hajer, der har det dårlige "dræber" rygte. Soveposen er mange gange ikke synderen og hvis man spørger ind til problemet, finder man ud af at folk har været kolde nedefra. 

liggeunderlag til 3 saesoner

Har du en gang prøvet at sove på et liggeunderlag med tilpas R-Værdi, vil du også vide at det betyder alt! Jeg satte fejlagtigt min lid til et 3-sæsoners liggeunder i mange år til vintervandring. Det gjorde jeg lige indtil jeg prøvede Therm A Rests Xtherm. Jeg opdagede at min sovepose lige pludselig kunne holde til meget lavere temperature og at jeg havde overset "faren nedefra". Når vi nu er ved det, så er et Exped Downmat 9 LW endnu bedre, men det er selvfølgelig også dobbelt på pris (cirka).

liggeunderlag med dun

Det skal nævnes at visse liggeunderlag faktisk bruger soveposen til at forbedre R-Værdien. Klymit er et godt eksempel herpå. Kamrene i liggeunderlaget gør at soveposen ikke bliver lagt flad her og det gør at soveposen pludselig isolere.

Overnatningsform, sovepose liggeunderlag

1) Din overnatningsform

- Telt

- Shelter

- Tarp

- Hængekøje

R-Værdien passer som regel rigtig godt, men man skal tænke på at der er faktorer der spiller ind. Hvis du overnatter i telt, er du meget godt isoleret mod vind og kulde. I teltet passer R-værdien fuldstændig. Hvis du overnatter i shelter, skal du være meget opmærksom på vind og vejr, da dette påvirker dit liggeunderlag meget mere.
Et shelter kan være piv utæt hele vejen rundt. Efter hvad jeg har erfaret, er det værst med kulde og vind nedefra. Dette skal du være opmærksom på, da det er meget svært at gøre noget ved kulde nedefra. 
Ligger du direkte på jorden, har jeg ikke oplevet de store udslag. Dette gælder også for sne og is. Blæser det meget og du ligger under tarp, er vinden dog med til at afkøle.

liggeunderlag til sommer

2) Din sovepose

Dette er jo et samspil. Hvis din sovepose er for kold, så hjælper liggeunderlaget ikke meget. Du kan dog mærke at du er varm nedefra, hvis du har valgt det rigtige liggeunderlag med passende R-Værdi til temperaturen.
Dunsoveposer er især følsomme overfor kulde nedefra. Prøv at lægge din hånd på din dunsovepose eller dunjakke og mærk hvordan dunene bliver presset sammen. Luft er en meget vigtig isolering og er dunene trykket flade, så er der ingen isolering. Det kender nogle måske fra en våd dunjakke, hvor dunene er klasket sammen.
Derfor, hvis du ikke har isolering nedefra i hverken sovepose eller liggeunderlag, så bliver det en meget lang nat.
Fibersoveposer er lidt bedre, men man er stadig udsat på undersiden.

Er R-værdi varme?

Nej. En sovepose i sig selv er heller ikke varm. Liggeunderlag bruger din egen varme samt isolerer mod kulde nedefra. På denne måde vil du opleve varmen, men det er faktisk din egen.

liggeunderlag til sheltertur

Det gør også at de fleste liggeunderlag til vinterbrug godt kan bruges om sommeren. Det er jo isolationen nedefra det gælder om og hvis jorden er meget varm, ja så hjælper liggeunderlaget faktisk modsat (det er dog sjældent at jorden er så varm).

Tips og Tricks til at forbedre R-Værdien

Tæppe 

Lad være med at lægge tæppet mellem dig og liggeunderlag, men læg det imellem bund og liggeunderlag. På denne måde skaber du lidt isolering til liggeunderlaget, der giver et lidt varmere liggeunderlag.

Nødstæppe/Emergency blanket

Som skrevet før, burde det være standardudstyr i alle rygsække. De vejer og fylder intet og de giver dig så meget! Læg også nødstæppet mellem bund og liggeunderlag - det gør den store forskel. Er det fuldstændig umuligt at blive varm, så kravl ned i emergency blanket, men vær meget opmærksom på kondens!

Hvad med dit tøj/jakke?

Dit tøj og jakke kan også bruges (givet at du ikke allerede har taget det hele på). Hvis du kan isolere din hud fra liggeunderlaget, så kan det hjælpe betydeligt.

r vaerdi liggeunderlag

Liggeunderlaget ned i soveposen

Hvis liggeunderlaget kan være i din sovepose, så er dette slet ikke så tosset.

Ekstra skumunderlag

Har du et 3-sæsoners liggeunderlag og vil forbedre R-Værdien, så kan du bruge dit gamle skumunderlag (eller købe et nyt til 60 kr.). Dette hjælper også utroligt meget. Er du på tur, så kan du jo samtidig bruge skumunderlaget som siddepude og endda dele med andre.

varmt liggeunderlag

Tips og Tricks der ikke hjælper på R-Værdien

Varmere sovepose

Jeg bliver nødt til at gentage det: Soveposen hjælper ikke en dyt på isoleringen nedefra.

Dunjakke

Tro mig, jeg har prøvet det. Er dunjakken det eneste du har med, så tag den over dig (uden på soveposen). Det hjælper meget mere end at tage den på. Som skrevet længere oppe, så ligger du dunene flade, så de alligevel ikke hjælper.

Forslag til liggeunderlag

Sommer/ 3 sæsoner

TIl Ultralight vandring:

Klymit Static V2: http://www.outdoorrodovre.dk/klymit-static-v2-1000001588.html

Therm A Rest NeoAir Xlite: http://spejdergear.dk/shop/therm-a-rest-5220p.html

Exped Synmat Hyperlite M http://www.eventyrsport.dk/synmat-hyperlite-lw-0491600122.html?c=151502

Nordisk Grip:2,5: http://urbanoutdoor.dk/collections/nordisk-liggeunderlag/products/nordisk-grip-2-5

Til vandring:

Therm A Rest Venture http://www.friluftsland.dk/alle-liggeunderlag/therm-a-rest-neoair-venture-regular

JR Gear Traverse Core VL: http://www.alphastore.dk/produkter/597-liggeunderlag/5449-jr-gear-traverse-core-xl-reg-89-cm/

Til camp, kano shelterture:

Therm A Rest NeoAir Camper: http://www.pro-outdoor.dk/shop/thermarest-neoair-camper-513663p.html

Therm A Rest NeoAir Camper SV: http://www.outdoorrodovre.dk/therm-a-rest-neo-air-camper-sv-str-xl-11437.html

Klymit Static V Luxe: https://outdoorpro.dk/static-v-luxe

 

Vinter

Til Vandring:

JR Gear Insulated Traverse: https://hikeshop.dk/product/jr-gear-insulated-traverse-core-mummy/

Exped Downmat 9 LW: https://outdoorpro.dk/exped-downmat-9-lw

Therm A Rest NeoAir Xtherm: http://spejdergear.dk/shop/therm-a-rest-6521p.html

Til Camp, kano, Shelter:

Nordisk Bornholm 10,0: http://www.eventyrsport.dk/bornholm-10-0-1121600500.html?c=140707

Therm A Rest NeoAir Dream: http://spejdergear.dk/shop/thermarest-neoair-dream-3742p.html

Therm A Rest Luxery Map: http://www.friluftsland.dk/alle-liggeunderlag/therm-a-rest-luxury-map-large

Der er ikke kigget på priser. Vi har ikke kigget på din størrelse og linker derfor til forskellige størrelser. Man kan for det meste vælge fra den side vi har linket til. 

Læs også: 

 

vandring i efteraaret

 

hvilen brænder skal jeg vaelge

 

fri teltning i danmark

 

Hvad er dine erfaringer med R-Værdi?

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


MortenA's profilbillede
MortenA svaret på emne: #2 3 år 4 måneder siden
Mange UL underlag er jo kortere og smallere. Hvis man ligger udenfor m arme eller ben - er det så et dårlig trade off?

En anden ting, Thermarests Neoair er jo en slags luftmadras. Her vil R værdien normalt være pænt høj fordi luft isolere OK - men hvis luftkamrene bliver for store kan luften cirkulere inde i madrassen - også forringes R værdien. Alligevel er der ret stor forskel i R værdien for forskellige Neoair modelle. Nogen som kan forklare hvad de gør?
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #3 3 år 4 måneder siden
Hvis det er koldt, og dit underlag, UL-style, er kortet ned, så fryser du.

Hvorimod du om sommeren, i et passende klima, kan spare en del gram på at korte dit skumunderlaget ned, eller nøjes med den model oppustelig, der er 120 cm lang.

De første Thermarest Neoair mindede lidt om en gammeldags luftmadras i R-værdi, svære at "varme op", fordi luften cirkulerede rundt. Jeg tror R-værdien var enten 1,7 eller 2,1.

På de nyere modeller er der åbenbart flere kamre, der hindrer luften i at vandre så meget rundt, og xtherm-vintermodellerne har alu-belægning, der reflekterer varme og kulde. De har vist en R-værdi på 5,7 og er brugelige om vinteren.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 3 år 4 måneder siden
Hvilket liggeunderlag bruger du om vinteren Terje?
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #5 3 år 4 måneder siden

Milho skrev: Hvilket liggeunderlag bruger du om vinteren Terje?


Det har ændret sig over tid.

Et vinterskumunderlag Evazote 14 mm Rværdi 9. 450 gram.

Et 9 mm skumunderlag + torsolangt Thermarest Prolight ca. 700 g

Et let Multimat skumunderlag + hellangt Termarest Lite ca. 900 g

Sidst: Et let Multimat + Thermarest Xtherm ca. 600 g.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 3 år 4 måneder siden
De Evazote liggeunderlag er også overraskende gode. Man ligger ikke konge godt, men det er ok. Selv for os 30+ :cheer:

Tak for det Terje.
Jeg ville ikke indsætte UL vinter i listen, da jeg ikke ved en kæft om UL vintervandring :)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #7 3 år 4 måneder siden
Det handler ikke kun om kulde/varme og vægt, det handler også om hvorvidt man ligger på ryggen eller siden, og hvor ujævnt jorden man ligger på er.

Havde et traditionelt selvoppusteligt skumting, ok, men ikke optimal når man ligger på siden.

Investerede i en Exped luftmadras, kan ikke huske modellen, men med god dun i og to ventiler for enden. Fik aldrig vænnet mig til at sove på ryggen, så sover væsentlig bedre nu :)
Har haft lidt bøvl med ventilerne, men ellers noget af det bedste grej jeg har og er næsten altid med.

Har en superlet sommersovepose, så luftmadrassen gør meget. Kan huske engang hvor det blev en noget kølig nat, fra liggeunderlaget kunne jeg mærke varmen, men rundt om og over soveposen var jeg ved at fryse til is, så ja der kunne jeg tydeligt mærke effekten. Måtte have jakke over og hue på.

Det minder mig om at hovedpuden også spiller en rolle. Ligger man på siden er det nok et større issue. Jeg tænkte engang at man skulle holde hoved koldt og brugte derfor min msr kraftige vandunk (med vand i) som hovedpude, men kan hurtigt blive for koldt (vand køler).
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 3 år 4 måneder siden
Nu handler artiklen jo om R-Værdi og ikke komfort. Hvis man skulle guide ud fra komfort ville du også hurtigt løbe ind i vægt, fylde osv. Der vil din Downmat tabe stort. Den ville vinde klart på komfort og R-værdi.

Vand som hovedpude? Det var sgu da spændende. Så du bruger koldt vand om sommeren og holder hovedet koldt? Jeg går ikke ud fra at det omvendte gælder vinteren, da vandet vel hurtigt mister sin varme?
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #9 3 år 4 måneder siden
Downmat ja det er det den hedder, tak :) For mig er den ekstra vægt værdig.

Jeg benytter min msr vandunk til mere end blot opbevaring af vand, da den netop er kraftig kan den bruges som siddepude eller til knæ.
Mht. hovedpude så troede jeg at det var en smart ide om sommeren, nu er det nogle år siden jeg forsøgte den løsning, men jeg husker det med følgende issues:

1. Selv om sommeren bliver den nem for kold om natten.

2. Hovedpude ændre størrelse undervejs medmindre man overnatter hvor der er vand, men så kan "blødhed" til gengæld nemt justeres.

3. Vand i pose giver lyde direkte mod øre, så man skal ligge stille.


Er gået tilbage til enten tøj i downmat posen eller løsning på luft.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #10 3 år 4 måneder siden
Hvis man læser mit forrige indlæg, så opgiver Spejdersport nogen meget høje R-værdier på Evazote underlag.

Kan det mon have sin rigtighed? Er oplysningerne korrekte?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 3 år 4 måneder siden
Mener du SpejderGEAR? Kan ikke finde det på SpejderSports hjemmeside.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #12 3 år 4 måneder siden
www.spejdersport.dk/asivik-evamat-14-regular-liggeunderlag.aspx

Hvis du trykker på "Vis mere" står der, at R-værdien er 9.

www.spejdersport.dk/asivik-evamat-9-5-regular-liggeunderlag.aspx

Hvis du trykker på "Vis mere" står der, at R-værdien er 7.
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #13 3 år 4 måneder siden

Terje skrev: Hvis man læser mit forrige indlæg, så opgiver Spejdersport nogen meget høje R-værdier på Evazote underlag.

Kan det mon have sin rigtighed? Er oplysningerne korrekte?


Jeg tvivler på det kan være rigtigt med R-værdig på 7. Expeds Evazote underlag på 15mm har en R-værdi på 2. :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #14 3 år 4 måneder siden
Et RidgeRest fra Therm-a-rest har 3,3, så nej, det holder nok ikke :)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #15 3 år 4 måneder siden
Er der en standard for R-værdi eller kan det være forskellige målinger af det ?
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #16 3 år 4 måneder siden
Der er en standart regne og målemetode :-)

Der er dog to udgaver af samme regnemetode.
Der er en amerikansk værdi (us)værdi som bruger fod og fahrenheit, og så er der en international (si) som bruger meter og kelvin i formlen for beregning.

Det giver det samme resultat, men benævnelsen af værdien er forskellig, hvilket tit ikke opgives.

Alt det udstyr til friluft brug jeg har set er angivet med den amerikanske værdi (r-value).
Den internationale opgives ofte med RSI som benævnelse for at undgå forvirring.

Du skal gange den internationale værdi med Ca 5,6, for at få en sammenlignig værdig med den amerikanske.

Håber det gav lidt mening.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.