outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Hold varmen med 3-lags-princippet

3-lags-princippet er simpelthen for at holde varmen inde og kulden ude. Problemet med at holde varmen skyldes en masse faktorer; chilfaktor, vind, vand osv. Ved at have 3 lag tøj på, kan du holde det meste ude, men det kræver selvfølgelig at det er det rigtige tøj (og i den rigtige rækkefølge).

tre lags princippet isolering aandbart og vandtaet

3-lags-princippet

Hele idéen med 3-lags-princippet er at luft isolerer, mennesker sveder og at naturen kan være våd, kold og blæsende. Vi skal derfor have isolerende tøj, svedtransporterende tøj og såkaldt skaltøj på. Har du de rigtige lag på, er der en god chance for at du ikke kommer til at fryse.

Første lag

Uld, uld og uld. Uld på overkroppen, uld på benene og uld på fødderne. Heldigvis er uld blevet meget bedre, end da vi som børn blev tvunget i en Rockwool-sweather som Tante Tina have strikket. Merinould er løsningen, det er blødt og irriterer ikke huden.

Merinould findes i forskellige kvaliteter og blandinger, men man kan føle sig nogenlunde sikker når der står Merinould på pakken. Merinould stammer oprindeligt fra Portugal, men i dag kommer meget fra New Zealand. Se mere om Merinould her...

uld i tre lags princippet

Fordele ved uld som første lag:

- Uld varmer

- Uld vejer ikke meget

- Uld er svedtransporterende

- Uld bliver ikke koldt når det er vådt

- Uld optager ikke lugt (bakterier og hygiejne)

Uld der varmer

Uld regulerer din kropstemperatur, så når du fryser, varmer det og når du sveder køler det. Lagene imellem de fine hår, isolerer og holder på luften der varmes op af din kropstemperatur, og dermed isolerer for udetemperaturen (koldt eller varmt).
Du kan derfor både bruge uld om sommeren og om vinteren. Jeg vandrede Kungsleden i 10 dage i 25 C. i en uld-t-shirt. Jeg havde en perfekt kropstemperatur og der gik en uge før den skulle skylles i et vandløb (p.g.a lugt). Det var en uld-t-shirt fra svenske Ivanhoe.
Til vinterbrug kan man vælge en tykkere t-shirt eller decideret uldundertøj alt efter hvor koldt det er. Smartwool har f.eks. 2 forskellige kvaliteter, til de varme måneder og til de kolde (hhv. 150 g/mog 250 g/m2). Et andet kendt Merinouldsmærke er Aclima.

Vægt kontra varme

Kort sagt varmer uld meget i forhold til vægt - det kan vi lide.

Sved- og vandtransporterende inderlag

Ved at transportere sveden væk fra din krop, holdes du varm. Uld er meget svedtransporterende og gør at din hud ikke er fugtig og derfor tager bedre imod kulde. Det har dog også den fordel at hvis du f.eks. får våde fødder, så ligger vandet i yderlaget og dine fødder føles tørre og varme.

Varmt og vådt

Uld bliver ikke koldt når det bliver vådt som f.eks. bomuld. Det er rigtig rigtig godt, for så holder du varmen hvis uheldet skulle være ude og du falder i vandet, træder i en for dyb å osv.

uld

Du stinker af sved

Nej, ikke med uld på. Der er noget kemisk i uld der gør at bakterier, der ellers danner luft, ikke optages i fibrene. Du kan vandre med en uld-t-shirt i op til en uge (nogle gange op til 14 dage) uden at du begynder at lugte. Det er rigtig godt, for så skal du ikke bære på så meget tøj i din rygsæk. Når den endelig har taget lidt lugt, skal du bare skylle ulden i et vandløb, så forsvinder lugten hurtigt. Uld tørre også meget hurtigt, så du skal ikke vente mere end nogle timer på tørt tøj.

Ulemper ved uld

- Det er dyrt

- Ikke så godt at vaske

Dyrt men godt

Uld er dyrt. Pris og kvalitet passer dog rigtig godt sammen i uldverdenen og Merinould er bare prismæssigt et dyrt produkt. Da meget Merinould er såkaldt "first cut", altså første gang et lam bliver klippet, så er der heller ikke mange gange man kan høste ulden i den bløde kvalitet.

Tåler ikke vask

Med mindre det er Super wash (Super wash ødelægger lidt af fordelene ved uld, da det er en coating der ligges ovenpå) så er det ikke så godt at vaske uld. Du behøver så heller ikke at vaske dine uldprodukter meget, for de tager som skrevet ikke imod bakterier og dermed lugt. Uld kan vaskes i hånden og det tager ikke lang tid.

Kort sagt - uld som første lag

Brug derfor uld som inderlag. Uldundertøj og uldstrømper.

Andet lag

Når nu uld er så godt, hvorfor så have andet på? Du kan godt fortsætte lagene med en uld sweather, da du så tilføjer mere isolering, men jeg vil anbefale et andet naturligt materiale: Dun.

dun isolerer i tre lags princippet

Fordele ved dun

- Vejer intet

- Meget åndbart

- Isolerer godt

Dun er efterhånden blevet et superteknisk materiale, der bruger alt det bedste fra naturen og den industrielle verden. Køber man de rigtige produkter, kan man også være sikker på at den stakkels fugl der har smidt fjerdragten, bare for din varmes skyld, også har haft det godt indtil da. Erfaringen er, at de producenter der tager ansvar helt ned til første kæde, der er dyrevelfærd, også laver de klart bedste produkter.

Dun er meget isolerende og holder på varmen. I kombination med uld har du to virkelig gode naturlige materialer til at holde på din kropsvarme og samtidig holde din hud tør. Det er to meget lette materialer i forhold til isolering og alle de andre fordele og nu kan du møde det koldeste vejr naturen kaster efter dig.

Ulemper ved dun

- Det er dyrt

- Klumper sammen og mister sin virkning hvis det bliver vådt

- Ikke så godt at vaske

Personligt er jeg super glad for min Yeti Purity jakke og jeg ved at Yeti gør meget for dyrevelfærd. Jeg er ikke hippie-fanatisk, men jeg synes da det er fint at alle led i produktionen af min jakke, har haft det godt.
3000 kr. er selvfølgelig lidt meget for et mallemlag, men jeg har valgt Yeti dunjakken fordi den er enorm åndbar, fylder meget lidt og vejer intet. Samtidig kan den pakkes i egen lomme, så den kan bruges som dunhovedpude. Min erfaring er at dunjakken kan bruges ned til -10 C. i ikke aktivt brug (som en del af 3-lags princippet).

dun

MEN! Dun kan ikke tåle vand. Bliver din dunjakke våd, så kan den klaske sammen og miste isoleringen og varmen. Dog er det her det tredje lag kommer ind...
Det er dog ikke helt sandt. Nogle producenter har opfundet teknikken at imprægnere dunene så de faktisk er "vandtætte". Det klare "klumpe sammen" problemet.

Andre materialer

Hjemmestrikket sweather af bomuld, fleecejakke osv. Måske du har nogle favoritmaterialer som du synes virker behagelige og varme - jamen fint, så er det selvfølgelig det du skal bruge. Jeg er personligt glad for polarfleece, som passer godt til min krop, varme og åndbarhed.

I det andet lag, er det altså temperaturen vi skal regulere for og det er derfor en dunjakke, trøje, sweather o.l. der skal på. Er det meget koldt så tag en tyk trøje/dunjakke på, knapt så koldt vælg en tynd trøje (eller en snaps...).

Andet lag på benene

Som regel vil langt uldundertøj holde dig varm og tør, men man kan selvfølgelig også få dunbukser som andet lag. Her er vi dog ude i hvor kuldskær man er på benene, men de fleste falder dog også i her. De store blodårer løber også i benene og bliver derfor kølet ned på vejen rundt i kroppen. Sørg derfor for at være varm på benene.

Tredje lag

Så er der "kun" vind og regn tilbage. Naturen har af en eller anden grund ikke lavet et materiale der er vand og vindafvisende (i bund og grund hud, men den bliver kuldepåvirket, så det dur ikke i denne sammenhæng).

skaljakke i tre lags princippet

Vi skal altså have et lag "hud" yderst, der kan modstå vinden og holde regn ude, men samtidig også være lidt åndbart. Det er opfundet og hedder en skaljakke. I skaljakker findes en membran, der fungere som huden - intet vand ind, men damp kan godt komme ud.

Membraner findes der nærmest lige så mange af, som der findes producenter af skaljakker. Den mest kendte er klart Gore-Tex® membranen, der er udviklet til kirurgi og rumfart. Materialer til disse verdener er som regel ikke billige og Gore-Tex er ingen undtagelse. Det virker som om prisen er faldet lidt det seneste år, men du skal stadig slippe på den gode side af 3000 kr. for en god skaljakke med Gore-Tex. Se lidt mere om Gore-Tex i vores Outdoor-ordbog...

På grund af den høje pris har producenterne af skaltøj opfundet deres egne membraner der har samme egenskaber som Gore-Tex. Som med alt andet der kom først, er det svært som almindelig dødelig at vurdere om "kopierne" er lige så gode, men det virker som om de kommer meget meget tæt på.

Columbia var de første til at benytte Gore-Tex i skaltøj tilbage i 1975, men har siden udviklet egen membran. Nyeste skud på stammen er OutDry Extreme, der efter sigende skulle være nytænkende og føles meget godt. The North Face membran hedder HyVent®, Fjällräven har Eco-Shell, sådan kunne man blive ved.

Jeg har selv to skaljakker. Den ene er Columbia, den anden Pinguin. Columbia er klart mest åndbar, men Pinguin har flest detaljer. Et andet interessant materiale er eVent som Montane bruger og det virker som om man med det er i standt til at lave tøj der er tyndere og vejer mindre, og alligevel har alle de andre materialers egenskaber.

Men er vi så helt sikre på aldrig at blive våde mere?

Hvis du falder i vandet, så bliver du (desværre) stadig våd. Men det gør du også hvis du vandre flere dage i regn. Intet, selv ikke dit telt, kan klare meget regn og vil på et tidspunkt være mættet af vand og så løber det igennem. Her skal du så have lukket regnjakke på, men så bliver du våd indefra (af sved) og hvad er så bedst?

Skaljakken længe leve

Derfor; på med skaltøjet (kan også fås som bukser!) og hav en tur uden at blive våd og kold af vinden. Med det tredje og sidste lag, er der nu ikke meget mere naturen kan kaste efter os, som vi ikke kan holde væk fra kroppen (lava måske?), så du er nu klar til at komme ud og nyde naturen, uden at skulle bekymre dig om at fryse og være våd - genialt!

Hoved, hænder, fødder

Taler vi kulde, så skal du også tænke på hoved, hænder og fødder. Det er kroppens største udluftningskanal og fra hovedet taber du det meste af din kropsvarme. Tag derfor en hue på hovedet når du skal ud i kulden og behold den på indtil du kommer indendørs igen. Også om natten! En hue på i soveposen gør den store forskel, så lad den blive på.

Vægten af pengepungen skal du heller ikke bekymre dig om, for du er nu også 7-8000 kr. fattigere. Men du er da en varm og tør fattigrøv. Arrr det passer selvfølgelig ikke. Du kan sagtens "opnå" 3-lags-princippet med de midler du nu har og måske du har noget i skabet i forvejen?

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.