outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Hold varmen med 3-lags-princippet

3-lags-princippet er simpelthen for at holde varmen inde og kulden ude. Problemet med at holde varmen skyldes en masse faktorer; chilfaktor, vind, vand osv. Ved at have 3 lag tøj på, kan du holde det meste ude, men det kræver selvfølgelig at det er det rigtige tøj (og i den rigtige rækkefølge).

tre lags princippet isolering aandbart og vandtaet

3-lags-princippet

Hele idéen med 3-lags-princippet er at luft isolerer, mennesker sveder og at naturen kan være våd, kold og blæsende. Vi skal derfor have isolerende tøj, svedtransporterende tøj og såkaldt skaltøj på. Har du de rigtige lag på, er der en god chance for at du ikke kommer til at fryse.

Første lag

Uld, uld og uld. Uld på overkroppen, uld på benene og uld på fødderne. Heldigvis er uld blevet meget bedre, end da vi som børn blev tvunget i en Rockwool-sweather som Tante Tina have strikket. Merinould er løsningen, det er blødt og irriterer ikke huden.

Merinould findes i forskellige kvaliteter og blandinger, men man kan føle sig nogenlunde sikker når der står Merinould på pakken. Merinould stammer oprindeligt fra Portugal, men i dag kommer meget fra New Zealand. Se mere om Merinould her...

uld i tre lags princippet

Fordele ved uld som første lag:

- Uld varmer

- Uld vejer ikke meget

- Uld er svedtransporterende

- Uld bliver ikke koldt når det er vådt

- Uld optager ikke lugt (bakterier og hygiejne)

Uld der varmer

Uld regulerer din kropstemperatur, så når du fryser, varmer det og når du sveder køler det. Lagene imellem de fine hår, isolerer og holder på luften der varmes op af din kropstemperatur, og dermed isolerer for udetemperaturen (koldt eller varmt).
Du kan derfor både bruge uld om sommeren og om vinteren. Jeg vandrede Kungsleden i 10 dage i 25 C. i en uld-t-shirt. Jeg havde en perfekt kropstemperatur og der gik en uge før den skulle skylles i et vandløb (p.g.a lugt). Det var en uld-t-shirt fra svenske Ivanhoe.
Til vinterbrug kan man vælge en tykkere t-shirt eller decideret uldundertøj alt efter hvor koldt det er. Smartwool har f.eks. 2 forskellige kvaliteter, til de varme måneder og til de kolde (hhv. 150 g/mog 250 g/m2). Et andet kendt Merinouldsmærke er Aclima.

Vægt kontra varme

Kort sagt varmer uld meget i forhold til vægt - det kan vi lide.

Sved- og vandtransporterende inderlag

Ved at transportere sveden væk fra din krop, holdes du varm. Uld er meget svedtransporterende og gør at din hud ikke er fugtig og derfor tager bedre imod kulde. Det har dog også den fordel at hvis du f.eks. får våde fødder, så ligger vandet i yderlaget og dine fødder føles tørre og varme.

Varmt og vådt

Uld bliver ikke koldt når det bliver vådt som f.eks. bomuld. Det er rigtig rigtig godt, for så holder du varmen hvis uheldet skulle være ude og du falder i vandet, træder i en for dyb å osv.

uld

Du stinker af sved

Nej, ikke med uld på. Der er noget kemisk i uld der gør at bakterier, der ellers danner luft, ikke optages i fibrene. Du kan vandre med en uld-t-shirt i op til en uge (nogle gange op til 14 dage) uden at du begynder at lugte. Det er rigtig godt, for så skal du ikke bære på så meget tøj i din rygsæk. Når den endelig har taget lidt lugt, skal du bare skylle ulden i et vandløb, så forsvinder lugten hurtigt. Uld tørre også meget hurtigt, så du skal ikke vente mere end nogle timer på tørt tøj.

Ulemper ved uld

- Det er dyrt

- Ikke så godt at vaske

Dyrt men godt

Uld er dyrt. Pris og kvalitet passer dog rigtig godt sammen i uldverdenen og Merinould er bare prismæssigt et dyrt produkt. Da meget Merinould er såkaldt "first cut", altså første gang et lam bliver klippet, så er der heller ikke mange gange man kan høste ulden i den bløde kvalitet.

Tåler ikke vask

Med mindre det er Super wash (Super wash ødelægger lidt af fordelene ved uld, da det er en coating der ligges ovenpå) så er det ikke så godt at vaske uld. Du behøver så heller ikke at vaske dine uldprodukter meget, for de tager som skrevet ikke imod bakterier og dermed lugt. Uld kan vaskes i hånden og det tager ikke lang tid.

Kort sagt - uld som første lag

Brug derfor uld som inderlag. Uldundertøj og uldstrømper.

Andet lag

Når nu uld er så godt, hvorfor så have andet på? Du kan godt fortsætte lagene med en uld sweather, da du så tilføjer mere isolering, men jeg vil anbefale et andet naturligt materiale: Dun.

dun isolerer i tre lags princippet

Fordele ved dun

- Vejer intet

- Meget åndbart

- Isolerer godt

Dun er efterhånden blevet et superteknisk materiale, der bruger alt det bedste fra naturen og den industrielle verden. Køber man de rigtige produkter, kan man også være sikker på at den stakkels fugl der har smidt fjerdragten, bare for din varmes skyld, også har haft det godt indtil da. Erfaringen er, at de producenter der tager ansvar helt ned til første kæde, der er dyrevelfærd, også laver de klart bedste produkter.

Dun er meget isolerende og holder på varmen. I kombination med uld har du to virkelig gode naturlige materialer til at holde på din kropsvarme og samtidig holde din hud tør. Det er to meget lette materialer i forhold til isolering og alle de andre fordele og nu kan du møde det koldeste vejr naturen kaster efter dig.

Ulemper ved dun

- Det er dyrt

- Klumper sammen og mister sin virkning hvis det bliver vådt

- Ikke så godt at vaske

Personligt er jeg super glad for min Yeti Purity jakke og jeg ved at Yeti gør meget for dyrevelfærd. Jeg er ikke hippie-fanatisk, men jeg synes da det er fint at alle led i produktionen af min jakke, har haft det godt.
3000 kr. er selvfølgelig lidt meget for et mallemlag, men jeg har valgt Yeti dunjakken fordi den er enorm åndbar, fylder meget lidt og vejer intet. Samtidig kan den pakkes i egen lomme, så den kan bruges som dunhovedpude. Min erfaring er at dunjakken kan bruges ned til -10 C. i ikke aktivt brug (som en del af 3-lags princippet).

dun

MEN! Dun kan ikke tåle vand. Bliver din dunjakke våd, så kan den klaske sammen og miste isoleringen og varmen. Dog er det her det tredje lag kommer ind...
Det er dog ikke helt sandt. Nogle producenter har opfundet teknikken at imprægnere dunene så de faktisk er "vandtætte". Det klare "klumpe sammen" problemet.

Andre materialer

Hjemmestrikket sweather af bomuld, fleecejakke osv. Måske du har nogle favoritmaterialer som du synes virker behagelige og varme - jamen fint, så er det selvfølgelig det du skal bruge. Jeg er personligt glad for polarfleece, som passer godt til min krop, varme og åndbarhed.

I det andet lag, er det altså temperaturen vi skal regulere for og det er derfor en dunjakke, trøje, sweather o.l. der skal på. Er det meget koldt så tag en tyk trøje/dunjakke på, knapt så koldt vælg en tynd trøje (eller en snaps...).

Andet lag på benene

Som regel vil langt uldundertøj holde dig varm og tør, men man kan selvfølgelig også få dunbukser som andet lag. Her er vi dog ude i hvor kuldskær man er på benene, men de fleste falder dog også i her. De store blodårer løber også i benene og bliver derfor kølet ned på vejen rundt i kroppen. Sørg derfor for at være varm på benene.

Tredje lag

Så er der "kun" vind og regn tilbage. Naturen har af en eller anden grund ikke lavet et materiale der er vand og vindafvisende (i bund og grund hud, men den bliver kuldepåvirket, så det dur ikke i denne sammenhæng).

skaljakke i tre lags princippet

Vi skal altså have et lag "hud" yderst, der kan modstå vinden og holde regn ude, men samtidig også være lidt åndbart. Det er opfundet og hedder en skaljakke. I skaljakker findes en membran, der fungere som huden - intet vand ind, men damp kan godt komme ud.

Membraner findes der nærmest lige så mange af, som der findes producenter af skaljakker. Den mest kendte er klart Gore-Tex® membranen, der er udviklet til kirurgi og rumfart. Materialer til disse verdener er som regel ikke billige og Gore-Tex er ingen undtagelse. Det virker som om prisen er faldet lidt det seneste år, men du skal stadig slippe på den gode side af 3000 kr. for en god skaljakke med Gore-Tex. Se lidt mere om Gore-Tex i vores Outdoor-ordbog...

På grund af den høje pris har producenterne af skaltøj opfundet deres egne membraner der har samme egenskaber som Gore-Tex. Som med alt andet der kom først, er det svært som almindelig dødelig at vurdere om "kopierne" er lige så gode, men det virker som om de kommer meget meget tæt på.

Columbia var de første til at benytte Gore-Tex i skaltøj tilbage i 1975, men har siden udviklet egen membran. Nyeste skud på stammen er OutDry Extreme, der efter sigende skulle være nytænkende og føles meget godt. The North Face membran hedder HyVent®, Fjällräven har Eco-Shell, sådan kunne man blive ved.

Jeg har selv to skaljakker. Den ene er Columbia, den anden Pinguin. Columbia er klart mest åndbar, men Pinguin har flest detaljer. Et andet interessant materiale er eVent som Montane bruger og det virker som om man med det er i standt til at lave tøj der er tyndere og vejer mindre, og alligevel har alle de andre materialers egenskaber.

Men er vi så helt sikre på aldrig at blive våde mere?

Hvis du falder i vandet, så bliver du (desværre) stadig våd. Men det gør du også hvis du vandre flere dage i regn. Intet, selv ikke dit telt, kan klare meget regn og vil på et tidspunkt være mættet af vand og så løber det igennem. Her skal du så have lukket regnjakke på, men så bliver du våd indefra (af sved) og hvad er så bedst?

Skaljakken længe leve

Derfor; på med skaltøjet (kan også fås som bukser!) og hav en tur uden at blive våd og kold af vinden. Med det tredje og sidste lag, er der nu ikke meget mere naturen kan kaste efter os, som vi ikke kan holde væk fra kroppen (lava måske?), så du er nu klar til at komme ud og nyde naturen, uden at skulle bekymre dig om at fryse og være våd - genialt!

Hoved, hænder, fødder

Taler vi kulde, så skal du også tænke på hoved, hænder og fødder. Det er kroppens største udluftningskanal og fra hovedet taber du det meste af din kropsvarme. Tag derfor en hue på hovedet når du skal ud i kulden og behold den på indtil du kommer indendørs igen. Også om natten! En hue på i soveposen gør den store forskel, så lad den blive på.

Vægten af pengepungen skal du heller ikke bekymre dig om, for du er nu også 7-8000 kr. fattigere. Men du er da en varm og tør fattigrøv. Arrr det passer selvfølgelig ikke. Du kan sagtens "opnå" 3-lags-princippet med de midler du nu har og måske du har noget i skabet i forvejen?

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 4 år 3 uger siden
Fed artikel der sætter mange ting på plads. Og nøøøøj hvor det vrimler med "sjove" ord til outdoor-ord-bogen. Eks. rock-wool-sweather, super-wash, snaps !!
Jeg har altid været lidt modstander af dun, både fordi jeg har set en dunsovepose klaske totalt sammen men også fordi jeg tænker at hvis jeg har en dunjakke på uden 3. lag, altså skaljakke og går i skov/budskads kan jeg rive den i stykker på grene o.lign.Synes yderstoffet er ultra tyndt.
Men nu fik jeg (helt gratis) en tynd dunjakke som jeg har brugt som mellemlag og er godt nok blevet positivt overrasket over hvor varm den er. Vejer stort set ingenting og så kan jeg bruge den som pude (stopper den ind i en tynd halsedisse) Heldigvis opdager man (jeg) nye ting.
Kigger allerede efter en dunsovepose selvom billedet af den totalt ubrugelige sammenklaskede dunpose, spøger på nethinden.
Spørgsmål :Er der nogen der ved om angora-uld undertøj har de samme egenskaber som merino ?
Otto's profilbillede
Otto svaret på emne: #3 4 år 3 uger siden
Jeg er jo ganske enig i artikkelen
, men jeg reagerer på at ull SKAL OG MÅ det være som innerste lag. Selv har jeg brukt Brynje Super Thermo netting, og det har de samme fordelene som ull, men ikke ulempene.

Faktisk transporterer BST fuktighet bedre vekk fra kroppen IMHO. Og med at det er en netting med lufthull så blir det heller ikke kaldt når man stopper og tar en pause selv om man er svett. Jeg har prøvd de fleste ullplagg, men ingenting slår BST når det gjelder å gi en tørr følelse, og jeg svetter enormt mye når jeg går på tur.

BST koster en del, men er nok de billigste plaggene jeg har likevel. De er nemlig nesten helt uslitelige. Alle ullplagg jeg har tåler maks et par sesongers bruk, så vises slitasje og huller. BST plagg bruker jeg daglig fra september til mai, og noen har jeg brukt i 8 år uten tegn til slitasje! På tur har jeg bare skylt plagget i kaldt vann hvis det begynte å lukte litt. BST tørker utrolig fort, og man kan ta det på seg vått også, jo jeg har testet det også :)

Det finnes andre netting produkter også, men det er viktig at det er polypropulene hvis du skal ha slitestyrken i plagget.

Min bekledning sommertid er alltid BST innerst og skallklær over. Vintertid har jeg et lag ull imellom BST og skallplaggene avhengig av temperatur, som oftest bare på overkroppen.
Bodil svaret på emne: #4 4 år 3 uger siden
Her er i hvert fald link til totalt nørdet viden om uld, også merino og angora.... projekter.aau.dk/projekter/files/52518925/Materialekompendium.pdf
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 4 år 3 uger siden
Merino er vel nok den "uld sort" der er blødest. Hvis man kan få fat på merino first cut (første gang et får bliver barberet), så kan det ikke blive bedre (siges det).

Godt spørgsmål ang. angora uld. Jeg kunne umiddelbart ikke blive klogere på wikipedia, men andre sider påstår at angora (kanin) er blødere og finere end merino. Angora bliver klippet og derfor får du ikke ballade med pelsjægerne (altså dem der jagter folk med pels).
Måske andre ved mere?

Der findes jo soveposer med imprægnerede dun og jeg er faktisk blevet lovet en til test i det nye år :) og for f... jeg glæder mig :)
De fleste dunsoveposer er i dag som minimum med vandafvisende ydre. I min Mountain Equiptment Helium 400 har jeg prøvet at dumme mig, ved at sove på en lidt skrå plads. Det resulterede i at jeg røg ud under tarpen og det var regnvejr. Da jeg vågnede var soveposen heldigvis kun våd på ydersiden og jeg kunne tørre vandet væk. Jeg var ret overrasket over hvor godt det virkede for det regnede en del (jeg lå og hyggede mig ved lyden af regn på tarpen uvidende om at mine tæer stak ud :D)
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #6 4 år 3 uger siden
Nu er de jo også lange de ben som de tæer sidder på !!
Men det lyder jo rigtig godt med vandafvisende ydre på soveposer.
Den jeg så der var klasket sammen, altså som en våd karklud tror jeg ikke havde det.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #7 4 år 3 uger siden

Otto skrev: Jeg er jo ganske enig i artikkelen
, men jeg reagerer på at ull SKAL OG MÅ det være som innerste lag. Selv har jeg brukt Brynje Super Thermo netting, og det har de samme fordelene som ull, men ikke ulempene.


Beklager Otto, jeg havde ikke set dit svar der kom mens jeg svarede på Palles spørgsmål.

Billederne jeg får frem på Google, når jeg søger på Brynje Super Thermo, er af netundertrøjer. Nu er uld jo også godt varmt (eller koldt, alt efter temperaturen), men hvordan med BST? Er det mere for åndbarhedens skyld?
Otto's profilbillede
Otto svaret på emne: #8 4 år 3 uger siden
Ja det er rett Milho, det er netting undertøy laget av polypropylen. I alle henseender fungerer det likt med ull undertøy, og tro meg jeg har prøvd det meste. Det er like varmt som ull, både tørt og vått, det frakter svette mye bedre vekk fra kroppen enn ull. Og det holder sin isolerende evne selv når det er vått, gjennom at det har luft inne i hullene i maskene. Men det skades ikke gjennom vask og bruk like mye som ull. Jeg kjøpte 5 T-skjorter for 8 år siden og bruker dem hver dag fra september til mai. I alle disse årene har jeg KUN brukt disse t-skjortene til daglig. Ikke en av dem viser det minste tegn til slitasje!

Du kan jo spørre Marlon hvordan hun liker BST. Hun er allergisk for ull og har prøvd dette med bra resultat. Jeg synes jeg føler meg mye bedre med BST enn med ullplagg, mindre svett, mindre kald ved stans.

Jeg ble oppmerksom på produktet etter å ha lest rapporten til en som gikk NPL på ski. Han brukte bare BST og skallplagg 80% av distansen. Kun de virkelig kalde dagene hadde han et ekstra mellomplagg, som regel ull. Prøv det! Du vil bli overrasket over hvor varm slik netting er.
Otto.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #9 4 år 3 uger siden
.....jeg skal da vist lige undersøge det BST....min eneste negative tanke er....lugter det når man sveder...som de fleste kunststofprodukter desværre gør ??
Morten J's profilbillede
Morten J svaret på emne: #10 4 år 3 uger siden
Tak for en super artikel Christian.

Har nogen af jer erfaringer med de nye Montane imprægnerede down jakker? Sagen er den, at jeg har fået et godt tilbud på en udgående model fra Montane. Jeg er i tvivl om jeg skal gå efter den eller de nye modeller. Jeg ved virkelig ikke om det er en storm i et glas vand med det imprægnering der.

Min Yeti sovespose blev lidt våd under en solo tur på fjeldet engang, og efter grunding tørring i et varmeskab/tumbler, har jeg faktisk ikke kunne mærke forskel. Det vigtigeste er vel at få fugten ud efter endt tur?

Vh. Morten
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 4 år 3 uger siden
Det var så lidt Morten.

Jeg har også vasket min ME Helium og det går fint. Jeg er dog enig i "myten" om at soveposen mister et par grader ved det (eller også er jeg pludselig blevet mere kuldeskær).

Jeg glæder mig til at prøve Yetis sovepose med imprægnerede dun i. Jeg talte med en fra Yeti fordi jeg undrede mig over at jeg havde frosset ved ca. 5-7 grader (det er løgn, jeg pisse frøs) og min sovepose burde sagtens kunne klare det. Der var samtidig meget fugt i luften (det sker jo i Danmark :) ) og det, sagde han, kunne faktisk få dunene til at klaske sammen i soveposen og derfor havde jeg frosset. Det skulle Yeti posen ikke gøre så det er enormt spændende at se om det rent faktisk virker.

Ved ikke om det i princippet var svar på dit spørgsmål?
Morten J's profilbillede
Morten J svaret på emne: #12 4 år 3 uger siden
Det lyder rigtig spændende. Jeg ser frem til dine tests af disse imprægnerede udgaver af Yeti. Yeti laver rigtig fede produkter, men Nordisk har godtnok overrasket mig både med deres nyeste udgaver af soveposer og såmænd også telte (pris/kvalitet) og nu med Oskar soveposen, sammenlignet med de dyrere brands som f.eks. Yeti/Hilleberg. Det liige før jeg fortyder mit Yeti køb. Anyways.. ;)

Hvis de påstår at luftfugtigheden spiller en rolle, enda som fyld i en sovepose, peger tommelfingeren godtnok nedad, og måske er det klogest at la vente lidt på sig med den down jakke, hvis markedet for "down proof" er fremtiden.. ;)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #13 4 år 3 uger siden
Ja det vil jo vise sig. Det giver nu ok mening, men vi får se. Det kræver dog en nat i lige så fugtigt vejr, men det er vel til at finde.
Min datter var i øvrigt med og hun sov fint i hendes fibersovepose. Jeg var ellers noget bekymret og kontrollerede igennem natten om hun var kold.
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #14 4 år 3 uger siden
Fin artikel!
Dun er lækkert, men jeg synes at fiberjakker som mellemlag er lidt oversete. De er dejlig varme, de tørrer forholdsvis hurtigt, lette at vaske og de er billigere end dun.
Jeg har en i stil med denne:
www.friluftslageret.dk/shop/dansk/beklaedning/dun-fiber/fiberjakker/hagloefs-barrier-iii-jacket-women/20200010-2g3-m/
Den er ældgammel, har været vasket et utal af gange og virker stadig.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #15 4 år 3 uger siden
Det er helt klart også et spørgsmål om økonomi og hvad man har det godt i/er allergisk overfor (som med ulden). Som jeg også skriver, så er jeg selv fan af fleece, men der er ingen tvivl om at dun er mere åndbart.

Der er dog også meget stor forskel på vægt og fylde. Mine fiberjakker er kæmpe store og vejer meget. Det er selvfølgelig også værd at overveje i regnskabet (fiberjakken fylder 1/4 af det store rum i rygsækken, dunjakken 1/15 del vel). Men det er så også 3000 kr. vs. 300 kr. :)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #16 4 år 3 uger siden
Selvfølgelig betyder vægt og volumen noget.
Min fiberjakke kan pakkes sammen i den ene lomme (dvs fylder ikke ret meget) og vægten er mindre end en fleece.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #17 4 år 3 uger siden
Jeg har en The North Face jakke med kunstigt fyld i i ærmet. Der kommer en test senere. Den fylder ca. det sammen som Yetijakkerne, men den er knapt så varm dog.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #18 4 år 3 uger siden
Med ærmet menes selvfølgelig ikke at fyldet kun er i ærmet :pinch:
Otto's profilbillede
Otto svaret på emne: #19 4 år 3 uger siden
Jeg håper det ikke blir dobbelpostet nå, men mitt innlegg ble bare borte.
@Kai: Noen mener det lukter litt mere enn ull, andre ikke. Kona er svært rask å fortelle meg hvis det lukter svette, men det skjer ikke oftere når jeg bare bruker BST i forhold til ull. Selv når vi er på lange turer så har jeg bare med et ekstra skift. Det går så raskt å skylle opp Brunje netting, og den tørker jo på kort tid også.

@Ljunggren: Det forbauser meg at du bruker bomull under skalplagget. For meg er det kun til utterplagg jeg har bomull, de gamle bomulls-anorakkene var like gode som dagens skalplagg utenom i striregn. Jeg synes bomull blir fort våt og kald, og så tørker det langsomt. Men siden du ikke svetter så fungerer det jo for deg.
Otto
D31 svaret på emne: #20 4 år 3 uger siden

Gurli skrev: Selvfølgelig betyder vægt og volumen noget.
Min fiberjakke kan pakkes sammen i den ene lomme (dvs fylder ikke ret meget) og vægten er mindre end en fleece.


Sådan en bruger jeg også, den fungerer også ganske udemærket som hovedpude om natten :)
Otto's profilbillede
Otto svaret på emne: #21 4 år 3 uger siden
Ja siden du er allergisk for ull Ljunggren ville i alle fall jeg prøvd noen Brynje Super Thermo plagg. De finner du på nettet, og de er ikke billige. Men som sagt de rimeligste plagg jeg har siden jeg bruker dem daglig og de slites ikke.

Jeg foretrekker skjorter uten hals, den typen med BST har med glidelås synes jeg blir for tykk i halsen for meg. Trenger jeg noe i halsen tar jeg bare en Buff eller lignende.

Min siste bestilling til Brynje var de nye lange undertøyet som har fått gylf. Det var julegave fra meg til meg ;) De er utmerket, og i daglig bruk allerede.
Otto
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #22 4 år 3 uger siden
Det siger sig selv at en netundertrøje er mere åndbar end andet (den er jo gennemhullet :woohoo: ). Hvis den samtidig også er isolerende så er det da et fint alternativ.

Isoleringen vil sikkert virke hvis andet lag sidder tæt og dermed skaber stillestående luft i nettet.
Man burde jo lave en test, da det er spændende. Jeg ved bare ikke hvor god dokumentationen bliver...

Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #23 4 år 1 dag siden
Jeg måtte lige afprøve Brynje, så jeg bestilte en T-shirt, og, modtog den i går.
Allerede inden jeg tog i løbeklub, havde jeg det varmere end normalt. Udenpå Brynje T-shirten havde jeg en merino langærmet T-shirt og yderst en fleecejakke.

Efter løbeturen (11 km) blev jeg ikke klam og kold inderst mod huden.....der er plads til stillestående luft, og, det FUNGERER helt fantastisk godt. Min længærmede T-shirt var plaskvåd, men, jeg fik ikke den ubehagelige klam/kolde fornemmelse man ellers ofte får, når man står stille. Jeg giver Otto ret....der findes andet, som også fungerer, end merinould som inderste lag. Jeg er hermed svoren Brynje-fan... :) :) :)
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #24 4 år 1 dag siden
!!! jeg ved ikke hvilke sider du besøger på nettet Christian, men, efter billedet af netundertøjet, så har jeg måske en forestilling om det......!!! :-)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #25 4 år 1 dag siden
Ja, der fik jeg vist dræbt debatten... Do'h :D

Any way, nogle der har fået prøvet de spændende net?
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #26 4 år 1 dag siden
hej Christian...ja, læs indlæg
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #27 4 år 1 dag siden
Jamen så var der jo nogle der havde prøvet det. Fedt! :)
Hvad måtte du slippe for en Brynje?
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #28 4 år 1 dag siden
299,-
cphhiker's profilbillede
cphhiker svaret på emne: #29 4 år 1 dag siden
Brynjeundertøjet fungerer rigtig godt. Eneste minus er, at det kan grave sig ned i huden der hvor rygsækkens remme sidder, hvis man har lidt vægt i.

Aclima har en serie kaldet Woolnet, som er designet efter samme princip men bare i merinould. Den er forstærket på skuldrene så man ikke får "ternede" skuldre når man har rygsæk på...
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #30 4 år 21 timer siden
Hvordan mine skuldre kommer til at se ud, når jeg har en netundertrøje på, ved jeg ikke. Men, jeg forestiller mig ikke det kan blive et problem. Det bliver testet inden længe, rygsækken står med 14 kilo, klar til at blive båret rundt... :)
Har indtil nu brugt merinould,og, det fungerer fint, men, her om vinteren, da tror jeg det bliver Brynje inderst. Merinould holder jo også kun til en uges vandring, så er der slidt hul, hvor remmene sidder. Merino er ikke slidstærkt. Men, til gengæld dyrt. Dog, har jeg hos den lokale jagtpusher set, at der er nye mærker udover Icebreaker, som er på markedet....mere af det tak, så prisen kan komme ned.
cphhiker's profilbillede
cphhiker svaret på emne: #31 4 år 21 timer siden
Brynje har jeg rigtig gode erfaringer med om vinteren. Det bedste er, at selv efter en hel dags vandring føler jeg mig helt tør inderst, men nu sveder jeg vist heller ikke så meget i det hele taget.

Med hensyn til ulds holdbarhed, så har jeg en undertrøje fra RAB med 80% uld og 20% polyester, den holder meget bedre end mine trøjer i ren uld og så tørre den også meget hurtigere.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #32 4 år 8 timer siden
...hvor købte du den RAB undertrøje. Lyder som noget der skal prøves engang.
cphhiker's profilbillede
cphhiker svaret på emne: #33 4 år 5 timer siden
Jeg har desværre kun kunne få fat i RAB MeCo trøjen i England, har ikke hørt om nogen forhandlere i DK. Ultralightoutdoorgear.co.uk og Cotsworld har den (ca.500kr).
Og lige en rettelse. Det er 65% uld og 35% polyester (og ikke 80%-20% som jeg skrev tidligere). Det er helt klart min "go-to" trøje, da den for mig at se har det bedste fra begge verdener.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #34 4 år 5 timer siden
ja, tror jeg skal prøve sådan en til sommerbrug. Den har garanteret både slidstyrken og uldens fordele, såfremt det er den fine merino.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #35 4 år 1 time siden
Jeg besøgte Smartwool i dag og nævnte nettrøjekonceptet. De har også en med forstærkning i skuldrene, men de anbefaler den faktisk ikke med uld til sommerbrug da den bliver meget varm - måske det samme gør sig gældende med Aclimas?
cphhiker's profilbillede
cphhiker svaret på emne: #36 4 år 1 time siden
Det giver god mening ikke at bruge netundertøj i de varme perioder.
Personligt bruger jeg kun netundertøj i de kolde periode.
Om sommeren bruger jeg førnævnte RAB uld/polyester trøje, da den både giver solbeskyttelse og ikke kommer til at lugte så hurtigt.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #37 4 år 1 time siden
Woolnet: jeg har nogle lange underhylere i woolnet, og de forekommer mig lidt varmere end mine almindelige pga den stillestående luft i hullerne. Samtidig er de også mere svedtransporterende. Jeg skal bestemt have en bluse i Woolnet også.

Angora: jeg har nogle knævarmere i angora, som jeg købte engang, jeg havde knæproblemer. De er suveræne! De varmer meget mere end almindelig uld, og jeg overvejer stærkt en lændevarmer til de kolde vinterdage, hvor man er ude, men ikke bevæger sig synderlig meget (som på vinterworkshop B) )
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #38 4 år 59 minutter siden
Men på workshoppen får du jo Brunton Bench Warmer Susanne :) den burde måske tilføjes til en artikel : 3-lagsprincippet - den hurtige version.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #39 4 år 57 minutter siden
Det lyder bare fedt, Christian, jeg glæder mig til -endelig - at prøve den :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #40 4 år 57 minutter siden
PS: er der "pads" på knæene i dine underhylere? Jeg hørte at det var ret godt at ha'?
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #41 4 år 44 minutter siden
Susanne, jeg har en angora lændevarmer du meget gerne må låne. Har brugt den meget lidt da den er varm.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #42 4 år 24 minutter siden
@ Christian: ja, der er pads på knæene ( det er i øvrigt Aclima, der har lavet dem)

@ Palle: det vil jeg gerne - sammen med bænkevarmeren kan det kun blive godt
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #43 4 år 12 minutter siden
@ René: du har da vist en livlig indre biograf ;)
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #44 3 år 11 måneder siden
Haha, det er jo det, jeg siger. Sæt en anden film på: Lille Per i Norge fx :)
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #45 3 år 11 måneder siden
Susanne; Hvornår er det I kører ? Kunne evt. sende den med Christian, medmindre han er kørt ?
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #46 3 år 11 måneder siden
Okay Christian. Jeg vidste ikke de lavede netundertøj.
Jeg lurer på et alternativ til Icebreaker til sommerbrug, med lidt kunststof i, for at få det til at holde lidt længere. Er ellers vild med Icebreaker, men, det er ikke særlig holdbart, Eller også er jeg bare ikke indstillet på, at intensiv brug i 1-2 uger, så falder det fra hinanden...
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #47 3 år 11 måneder siden
Palle, jeg tror Christian kører i dag. Selv kører jeg fredag 15:15 med Krister fra Statoil i Kastrup.
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #48 3 år 11 måneder siden
Susanne, måske bliver det svært at nå, men jeg kan godt prøve at sende den til dig. Om den når at komme frem ved jeg ikke, men vi kan da prøve. Send adressen til 50594440 så sender jeg over middag.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #49 3 år 11 måneder siden
Og, sådan kan en tråd løbe helt af sporet... :)
Otto's profilbillede
Otto svaret på emne: #50 3 år 11 måneder siden

Kaj skrev: Jeg måtte lige afprøve Brynje, så jeg bestilte en T-shirt, og, modtog den i går.
Allerede inden jeg tog i løbeklub, havde jeg det varmere end normalt. Udenpå Brynje T-shirten havde jeg en merino langærmet T-shirt og yderst en fleecejakke.

Efter løbeturen (11 km) blev jeg ikke klam og kold inderst mod huden.....der er plads til stillestående luft, og, det FUNGERER helt fantastisk godt. Min længærmede T-shirt var plaskvåd, men, jeg fik ikke den ubehagelige klam/kolde fornemmelse man ellers ofte får, når man står stille. Jeg giver Otto ret....der findes andet, som også fungerer, end merinould som inderste lag. Jeg er hermed svoren Brynje-fan... :) :) :)

Takk skal du ha Kaj, det er akkurat slik jeg også opplever det.
Ennamaria's profilbillede
Ennamaria svaret på emne: #51 3 år 11 måneder siden
Det lyder som noget, jeg må prøve :)

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.