outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 196 gæster og 5 medlemmer online

Log på / af

Fakta til Outsites grønlandstur '15

Geografi og kort

Grønland, verdens største ø og med sine omkring 2.800 kilometer fra nord til syd og ca. 1.000 kilometer fra vest til øst er Grønland faktisk seks gange så stor som England.
Et enormt landområde kun befolket af omkring 5.5000 mennesker. 85% af Grønland er dækket af is, men alligevel har indbyggerne rigtig god plads. Der er langt imellem byerne og der er ingen veje mellem byerne. Al rejseaktivitet skal derfor foregår med skib eller fly/helikopter mellem byerne.

Der findes brugbare kort over flere egne af Grønland, og det vi skal bruge på vores tur hedder: Vandrekort Nordgrønland 1:100 000 Ilulissat, og kan købes eller bestilles online hos Scanmaps. Link!

Ilulissat map2

 

Til vores ture i Ilulissat by er det fint at have et bykort, men nu farer man ikke sådan lige vild i grønlandske byer der ikke er ret store, men alligevel er det fint at vide hvor man er. Bykort udleveres ofte gratis i byernes turistbureauer, men vil du kikke på byen før du kommer derop så kan du hente et kort i pdf-format over Ilulissat her: Link!

Udstyr til turen

At det altid er koldt i Grønland er en skrøne!
I sommersæsonen kan det sagtens være så varmt om dagen og i solen at man kan vandre i shorts. 20 plusgrader er ikke ualmindeligt, men det er 4 plusgrader og sneslud heller ikke.
På en tur i Juli for år tilbage hvor jeg var ved Kangersuneq som netop ligger i det område hvor vi skal vandre, havde vi omkring 4 grader og sneslud en enkelt dag hvorefter temperaturen atter steg, så man skal være forberedt præcis ligesom når man er på vandring i Lapland eller andre steder i de nordiske fjelde.

Myg!

Alle har hørt om myggeplagen i Grønland. Den skulle nærmest være ulidelig!
Det er den ikke normalt, men også mængden af myg svinger alt efter vejret og hvor man er, helt ligesom i Lapland.

Sprog

Kalaallisut "grønlændernes sprog" eller rettere "menneskenes sprog"

Grønlandsk tilhører Inuit-Aleut-sprogstammen, der tales af ca. 80.000 inuitter i Alaska, Canada og Grønland. Sproget er i sin struktur helt anderledes fra indoeuropæiske sprog, og som besøgende i Grønland vil man opleve, at man absolut intet kan forstå, når der tales grønlandsk - eller 'kalaallisut', som det hedder, hvilket egentlig betyder 'grønlændernes sprog'.

De fleste grønlændere i byerne taler godt dansk og mange af de unge taler desuden engelsk. I bygderne kan man imidlertid godt støde på folk der kun taler grønlandsk, men så er der altid en i nærheden der kan oversætte.

Et par nyttige udtryk på grønlandsk

Den grønlandske lyd, der staves med et /q/ kan volde lidt besvær, men den udtales nærmest som 'kr'. En anden særlig lyd er 'll' eller 'rl' der nærmest udtales som 'sl'

En ting man skal passe på når man taler med grønlændere er et man ikek kan bruge nægtelser hvilket vi er rigtigt gode til på dansk.

Et eksempel.

Siger man til en grønlænder: ”Gider du ikke lige lave noget kaffe?”. Svarer grønlænderen ja eller jo tilbage, så kan man godt regne med at der ingen kaffe kommer. Han svarer nemlig ja til at han ikke vil lave kaffe! Siger han nej så kommer der kaffe! Dette er naturligvis noget rod så brug ikke nægtelser!

Lille parlør

 

Kære N.N. Asasara NN
Med venlig hilsen Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga
Tillykke Pilluarit (til én person) Pilluaritsi (til flere)
Jeg elsker dig Asavakkit
Tak Qujanaq
Mange tak     Qujanarsuaq
1 Ataaseq
2 Marluk
3 Pingasut
4 Sisamat
5 Tallimat
6 Arfinillit
7 Arfineq-marluk
8 Arfineq-pingasut
9 Qulingiluat
10 Qulit
11 Aqqanillit
12 Aqqaneq-marluk
 Over 12 benyttes danske talord
Grønland Kalaallit Nunaat
Danmark     Qallunaat Nunaat
Færøerne Savalimmiut
Scoresbysund Illoqqortoormiut
Angmagssalik Tasiilaq
Nanortalik Nanortalik
Narsaq Narsaq
Julianehåb Qaqortoq
Frederikshåb Paamiut
Godthåb Nuuk
Sukkertoppen Maniitsoq
Holsteinsborg Sisimiut
Kangaatsiaq Kangaatsiaq
Godhavn Qeqertarsuaq
Egedesminde Aasiaat
Christianshåb Qasigiannguit
Jakobshavn Ilulissat
Umanak Uummannaq
Upernavik Upernavik
Thule Qaanaaq
Isbjørn Nanoq
Sæl Puisi
Hval Arfeq
Hvalros Aaveq
Rensdyr Tuttu
Moskusokse Umimmak
Ulv Amaroq
Ræv Terianniaq
Hare Ukaleq
Lemming Avinngaq
Fjeldørred Eqaluk
Laks Kapisilik
Hellefisk Qaleralik
Helleflynder Nataarnaq
   
Naja Lillesøster
Aqqaluk En piges lillebror
Naasoq Blomst
Nuka Lillebror/lillesøster
Ulloriaq Stjerne
Inuk Menneske
Naasunnguaq Lille Blomst
Sikkersoq Den blomstrende
Ivik Græsstrået
Arnaq Kvinden
Arnaaraq Den lille kvinde
Panik Datter
Paneeraq Den lille datter
Miki Den lille
Erneq Søn
Erneeraq Den lille søn
Aputsiaq Snefnugget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
    
    
    
    
    
    


    
    
    
    
    
    

 


   


   
    
   


   
    


   
    


   
    
    


   


    
    


   
    

 

 Souveniers

 

Tipilaq
Når man er ude og rejse vil man altid gerne have lidt minder med hjem og da grønlandske souivenirs er unikke og meget smukke bør man naturligvis have lidt med hjem. Det kan være en figur, en tupilaq måske eller et smykke. Mulighederne er mange.

Tupilaq (Tupilak)
På grønlandsk betyder ordet 'tupilaq' en forfaders sjæl eller ånd, og tidligere refererede man til mystiske, uhyggelige ånder, når man brugte dette udtryk. I dag tænker de fleste dog nok på de kendte små figurer udskåret i tand, ben eller sten, når man snakker om tupilaq’er.

Hævn over fjender
En tupilaq-ånd kunne kaldes til hjælp mod en fjende ved, at en åndemaner i hemmelighed skabte en figur af forskellige knogler og af andre dele af dyr. Herefter blev den indviet og gjort til hjemsted for ånden ved blandt andet at synge tryllesange over den.

Tupilaq’en blev ofte sat ud i havet, så den selv kunne opsøge fjenden og slå ham ihjel. Men det var imidlertid ikke uden risiko, fordi havde tupilaq’ens offer større trolddomsevner end dens skaber, kunne offeret afværge dens angreb og i stedet sende tupilakken tilbage for at slå ophavsmanden ihjel.

Tupilaq'en blev ofte sat ud i havet, så den selv kunne opsøge fjenden og slå ham ihjel.

Tipilaq’er er en yndet souvenir og findes i alverdens afskygninger udformet som halvt menneske og halvt dyr og meget fantasifulde.

Det er kun muligt at eksportere tupilakker af rensdyrtakker, knogler, fedtsten, sten, træ, mens tupilakker af hvaltand for tiden ikke må udføres ifølge CITES-reglerne.

Penge og Prisniveau

Medbring danske kroner og kreditkort

Grønland er en del af det danske rigsfællesskab, og derfor benytter man en fælles valuta, nemlig den danske krone. Der findes banker i alle de større byer, og ofte kan man også veksle på hotellerne. I de større byer kan der være få steder, der tager imod udenlandsk valuta, men det er mere undtagelsen end reglen, og kursen er naturligt nok sjældent favorabel for den handlende.
Kreditkort

I pengeautomater, der findes i alle byer, kan man hæve til danske kroner (DKK) med følgende kreditkort:
Dankort -Diners - VISA - VISA PLUS-card - VISA Electron - Eurocheque-card - Eurocard/Mastercard - Maestro - Cirrus-card

Kreditkort kan benyttes på mange hoteller, restauranter og butikker, men det anbefales at have vekslet et mindre beløb til danske kroner inden rejsen til Grønland, da nogle bankautomater kan være lukket i weekenden.

Prisniveauet i Grønland

Populært sagt er Grønland selvforsynende hvad angår fisk, visse kødprodukter samt isterninger. Alt andet skal importeres med enten skib eller fly, og det spiller naturligvis ind på prisniveauet. Sammenlignet med Skandinavien er prisniveauet ca. 10% højere, hvor især alkohol, tobak og friske frugter samt grøntsager hører til i den høje ende af prisskalaen.

Indkøbsmuligheder

Du vil sikkert blive overrasket over vareudbuddet i et grønlandsk supermarked - det svarer stort set til, hvad du kan finde i et europæisk supermarked. Men eftersom, at næsten alt undtagen fisk og visse kødprodukter skal importeres til Grønland med enten skib eller fly, er prisniveauet lidt højere end i Europa. Alkohol, tobak, friske grøntsager og frugt samt mejeriprodukter er væsentligt dyrere i Grønland.
Indkøbsmuligheder i bygderne

I bygderne er vareudbuddet i butikkerne naturligt nok meget mindre. Jo flere indbyggere, der er i bygden, jo større er udvalget. Til gengæld er der ofte gode muligheder for at købe frisk fisk, lammekød og tilmed sælkød til fornuftige priser. Souvenirs sælges af og til også i by- og bygdebutikker, men afhængigt af varetypen er det ikke altid af lige så høj kvalitet, som de typer souvenirs, man kan få på turistkontorer og i souvenirbutikker.
Åbningstider

I de store byer har supermarkederne typisk åbent på hverdage fra 10:00 - 17:30, fredag til kl. 18:00 og lørdag fra 09:00 - 13:00. Der findes dog i mange byer kiosker og købmandsbutikker, der har åbent længere tid og oven i købet på søndage.
Indkøbsmuligheder for vandrefolket

Skal du på en længere vandretur af flere dages varighed, bør du tage dit tørproviant med hjemmefra, da du ikke kan forvente lige at få dine specialprodukter i butikkerne. Men generelt er befolkningen i Grønland vant til at færdes i naturen, og derfor kan man i langt de fleste byer købe friluftstøj og -udstyr, inklusive de små gasdåser man bruger til madlavning på teltturen. Dette gælder også redskaber til jagt og fiskeri.

Mobiltelefoni

Man kan godt bruge sin danske mobiltelefon i byen, men i bygden og i fjeldet skal man ikek regne med dækning. Husk at slå dataroaming fra - det kan ellers blive dyrt!
Der er almindelige fastnettelefoner både i byen og i bygden så på den måde kan man sagtens ringe.

 

Fisketegn

Det er ikke særlig dyrt at fiske i Grønland og du kan købe fisketegn for eksempel hos turistbureauet i den by du lander i
Der er gode mulighed for at fange fisk både i søer og elve og selvfølgelig også i havet fra kysten.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log in to comment

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor Fjeld rabat
pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr OutRoedovre stor friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille Odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.