outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Tips til fjeldsikkerhed

Garvede fjeldvandrere kender dem, de gode tips til sikkerhed på fjeldturen. Vandre du ad ruter væk fra de kendte stier eller går du udenfor sæsonen, om vinteren eller helt derud hvor der ikke kommer ret mange eller måske slet ingen mennesker, er det ekstra vigtigt at følge anvisningerne. Selvom du "bare" skal vandre ad de kendte ruter såsom Kungsleden, er det stadig vigtigt. Ligegyldigt hvad du skal, så er der her nogle gode råd at følge. Den store fejl at begå er at tænke at man jo bare lige går derhen, ikke langt fra stierne og så er det jo godt vejr. Men bare et par meter væk og du kan være usynlig. Fjeldet er et let sted at forsvinde og når du står dernede i dalene, opdager du hvor lille du er og hvor stor naturen er. At finde dig, er som at lede efter den berømte nål i en høstak.

6 tips til sikkerhed i fjeldet

1. Den rigtige påklædning
Vælg din påklædning efter vejret. Sørg for at have tøj med til både varme og kolde dage. Vejret er hurtigt omskifteligt - især når vi kommer nord for polarcirkelen. Et hurtigt eksempel herpå er da vi i sommeren 2012 er på ekspedition til Nordsverige. Her tager vi op på toppen af et fjeld og lander kl. 11:00 i 25 graders varme. Vi aftaler i gruppen at vi mødes igen kl 15:00 og da vi mødes, bliver det først hagl, så slud og nærmest snestorm. Selv om sommeren kan temperaturen komme under frysepunktet specielt om natten. Men hvad skal du så have med?

sikkerhed i fjeldet

3-lags princippet
Et godt råd er 3-lags princippet. Inderst mod kroppen har du et uldlag. Uld har mange fantastiske evner, såsom at forblive varmt, hvis det bliver vådt. Det er også meget åndbart, så varme og sved/fugt kommer væk fra kroppen. Har du f.eks. fleece eller andet kunsstof på, vil du måske opleve at svede meget og blive meget fugtig. Samtidig vil du blive kold, hvis dit inderlag bliver vådt. Derfor: Uld som inderlag (også kaldet "next-to-skin eller base layer).
Som mellemlag kan du f.eks. vælge en varm trøje/strik trøje. Dette lag skal være isolerende og holde på din varme, men samtidig stadig sørge for åndbarhed. 
Som yderlag har du f.eks en skaljakke på. En skaljakke er en fantastisk opfindelse der er vindtæt og vandafvisende/tæt på vandtæt.
Skal du afsted på vinterfjeldet, skal du selvfølgelig have meget varmere yderlag.

Mit 3-lags princip
Om sommeren i 25 grader, har jeg selvfølgelig ikke striktrøje o.s.v på. Her har jeg en tynd uld t-shirt på. Uld har også den egenskab og det ikke lugter (så hurtigt). Derfor kan du gå i mange dage uden at komme til at stinke af sved. Når lugten så småt begynder at komme, vasker du t-shirten i vand og voila - lugten er væk.
Tidlig forår, efterår og vinter, har jeg som regel altid uld t-shirt eller langærmet uldtrøje inderst. Som mellemlag/yderlag en dunjakke og som yderlag skaljakke. Når jeg vandrer, også om vinteren, bliver jeg enorm varm. Derfor vandrer jeg næsten kun med inderlag af uld og yderlaget er skaljakken. Jeg dropper mellemlaget fordi det simpelthen bliver for varmt. Der går heller ikke længe før handskerne og huen ryger af om vinteren. 
Her er så næste gode pointer med de 3 lag: Det er let at regulere. Tag et af lagene af/på og så kan du komme videre. Ved pauser er det godt hurtigt at få noget varmt på. Du bliver hurtigt kold når du står stille.

De fleste af os vandre i tøj der har jordfarver. Du går derfor let ind i baggrunden/naturen med de farver du har på. Du kan derfor være stort set umulig at få øje på, jo mindre du er på eller tæt ved en sti. Et godt råd er derfor også at have noget med med nogle farver på. Måske er dit telt rødt eller du har noget med i rygsækken der er farvet? Du har måske også et emergency blanket med, som du kan folde ud og give signal?

Læs også artiklen med signalering til småfly/helikopter her... (kræver Outsite+ medlemskab)

Pak rigtigt

Det er også vigtigt at pakke rigtigt og så let som muligt. Du kan se hvad andre har med på fjeldet og deres pakkelister her... Outsite+ medlemmer kan se flere pakkelister her...

2. fortæl hvor du går hen
Fortæl dem derhjemme om din rute og dine planer. Sæt dem ind i ruten og sørg for at de evt. har en kopi/rutebeskrivelse. Dette også selvom I skal nogle stykker eller mange afsted. 
Hvis du vandrer uden for sæsonen eller om vinteren, er det også vigtigt at fortælle folk du møder/stueværterne/fjeldstationerne om hvor du går hen, og hvornår du regner med at være der. Hvis du ikke dukker op, har folk en bedre chance for at finde dig.

3. tilpas turen efter vejret
Når du planlægger din tur i fjeldet, er det godt at have overliggerdage/reservedage. Du/I kan måske blive lidt trætte eller blive forsinket på grund af vejret. Hvis du/I pludselig får meget travlt fordi I skal nå et fly/tog, kan der hurtigt opstå skader/ulykker. Skal man indhente to dages vandring på én dag, skal man gå rigtig hurtigt og om vinteren kan det være helt umuligt, fordi det er begrænset med lyse timer.
Vejret kan sagtens forsinke dig i mange dage, men en til to overliggerdage er fint at regne med - også om sommeren.

Mange kommer til skade/nogle dør stort set hvert år, fordi de skal nå et tog/fly. Det er simpelthen ikke et liv værd at prøve at skulle lave et vad (gå over en fos/flod) hvor man tager chancen. En fos skal ikke være særlig dyb før der er mange kræfter på spil. 

Husk at kontrollere vejrmeldingerne, enten på deres hjemmesider elelr lokalt: Sverige: http://www.smhi.se/ Norge: http://www.yr.no/
Husk at du også kan spørge folk du møder på din vej eller i fjeldshytterne/fjeldstationerne.
Respekter vejret i fjeldområderne - vejret i disse egne er ikke som herhjemme, men meget hurtigt omskifteligt.

rute markering paa kungsleden

4. Følg kendte og markerede ruter i fjeldet
Er du ikke så erfaren i fjeldet er et godt råd, at følge de markerede ruter. Det er stort set umuligt at gå forkert og dermed fare vild da ruterne er markeret med farver på sten samt tydelige skilte. Der er også taget højde for tåge, så markeringerne står tæt. Derudover er stierne trampet så meget ned at du altid har stien at følge.
Du skal dog ikke gå mere end et par meter væk for stien, før den bliver usynlig, men hvis du ved hvor du kom fra, er en sti meget let at finde igen.
De kendte ruter/ledere er også befærdet. Især den nordlige del af Kungsleden er meget befærdet i højsæsonen, men dette er også hyggeligt (jo mindre du troede at du skulle ud helt alene). Man møder hele tiden folk og man kommer til at gå og overhale hinanden ved pauser osv. Man får nogle gode samtaler og man er sikker på at der er folk omkring en hele tiden.

5. Hav altid kort og kompas med
Det virker måske fjollet. I vores digitale tidsalder hvor GPS'en kan vise dig nøjagtig hvor du står. Du har måske også tegnet din rute ind og hvorfor så have kort og kompas med? Simpelt! En GPS behøver strøm og batterier kan løbe tør. Din GPS er måske heller ikke vandtæt? Du kan også tabe den og den kan derved gå i stykker, eller den kan gå i stykker af sig selv. Vejret kan også spille ind, dog skal det da siges at der er god dækning stort set alle steder på fjeldet.
Derfor, hav i det mindste kort og kompas som sikkerhed. Hverken et kort eller kompas fylder eller vejer meget!

kort og kompas

6. Spørg erfarende fjeldvandrer
Du kan f.eks. spørge til ruter/sikkerhed i vores forum. Husk at der ikke er dumme spørgsmål der svares seriøst på alle spørgsmål, men hvis det vurderes at din plan ikke holder får du pænt besked og alternativer.
Hvert år får vi spørgsmål om såkaldte overlevelsesture i fjeldet. Man kan starte med at spørge sig selv hvad en overlevelsestur egenlig er. Vi mennesker kan jo gå længe uden mad, bare der er vand. Og vand er der alle steder i fjeldområderne, og du kan drikke direkte fra søer/fos (så længe det ikke er fra stillestående vand). Men! Der er ikke meget mad. Tro ikke på div. udsendelser om supersurvival hvor man lige sætter en fælde op og voila - så er der mad. Du skal kende områderne rigtig godt, for at vide hvilke dyr der er, samt hvilke fælder du skal lave. I mange områder er det også forbudt. Fiskeri - der hvor det er tilladt, er en god madkilde. I fjeldet, selv meget højt oppe af fosserne, er der stort set altid fisk. Men husk nu at du kan være uheldig. Bær og svampe er der kun i kort tid og du skal igen kende de forskellige sæsoner og mere vigtigt, vide hvad du spiser. Der er mange svampe og bær der ligner hinanden, den ene er bare giftig og hvilken én var det nu det var?

Husk at du som Outsite+ medlem, kan få specifikke ruter hvor du skriver dine ønsker til en tur, så laver vi ruten for dig. Hvis du f.eks. vil vandre og fiske, kan vi sammensætte en rute til dig, med GPS fil, rutebeskrivelse osv.

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #2 4 år 9 måneder siden
En rigtig god beskrivelse, - godt initiativ..
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 4 år 9 måneder siden
Tusind tak Gronlund.

Nu kan (eller vil) jeg ikke tage kredit for de 6 råd, da de er beskrevet mange steder, men som altid prøver vi at krydre det lidt med ekstra info eller eksempler.
UdeLeif's profilbillede
UdeLeif svaret på emne: #4 4 år 9 måneder siden
Også tak herfra. Fedt med et tema på siden!
Kenn svaret på emne: #5 4 år 9 måneder siden
Planlæg også gerne din rute i mere ukendt terræn omkring en større rute med hytter såsom Kungsleden, når man er mere erfaren og vil prøve mindre områder eller områder uden ruter. Den større rute kan bruges til nemt at komme ud ved forsinkelser grundet vejr og sygdom, få hjælp hvis der er skader i gruppen osv.

Jeg planlægger selv mine ruter i sidedalene omkring Kungsleden og man skal ikke være mere end et par km væk fra hovedruterne, før man er helt alene. Jeg har eksempelvis været oppe i Bossosvaggi en hel dag, uden at se nogen andre. Jeg har gået hele vejen ned fra Mårma passet uden at møde nogen, før vi kom til Vistas hytterne.

Alle toppe jeg har vandret har været uden nogen andre grupper, med undtagelse af Kebnekaise Sydtop. Så min erfaring er at selv omkring Kungsleden, er man hurtigt helt alene og man behøver ikke at tage til Sarek, for at føle sig helt alene i ødemarken ;)

Men som andre også har beskrevet, er hjernen det bedste sikkerhedsredskab og den største kilde til ulykker. Det mentale aspekt er det som enten redder dig eller bringer dig i problemer. Lad være med at føle dig for sikker, eller for fokuseret på et mål, samtidig med at man også gerne skal turde prøve noget nyt.

Eksempelvis kan en toptur nævnes som et udmærket eksempel, som også Milbo skriver det da de blev sat på toppen. At gå op på en top er lidt mere risikabelt end at gå stierne. Det kræver forberedelse, observationer undervejs og mentalitet til både at blive ved og give op.

Det kræver forberedelse, for man skal kende den vej man kan gå op (jeg tager ikke toppe, der skal klatres), enten ved at man har læst eller spurgt sig til en rute op. Man har sit fulde 3-lags beklædning og mad til en lang dag med, også selvom det er hedebølge.

Man skal tage sin rutebeskrivelse og visuelt få den på bjerget. Man kan eksempelvis finde nogen mål undervejs såsom snefelter, markante klipper osv. Når man begynder at gå op, skal man have et tempo til et langt sejt træk og stoppe op undevejs og hele tiden checke man er på vej op. Man skal hele tiden observere vejr og dem man har med. Man skal være lige så klar til at stoppe, som man er til at fortsætte. Man skal mærke i sig selv at turen kun er halvvejs, når man er på toppen og have energien og fysikken til at gå ned.

Det samme er det med en rute i fjeldet. Du skal også kunne fokusere på om en genvej er bedre end den rute du planlagde hjemmefra, eller helst have forberedt en genvej hjemmefra, du skal observere undervejs og planlægge hele tiden, udfra din egen og gruppens fysik. Du skal regne med at 1-2 ugers vandring er et langt sejt træk, hvor du ikke kan gå stærkere eller længere i slutningen end i starten. Rygsækken bliver lettere, men du bliver også mere "slidt".

Mentalt skal du ikke male dig selv op i hjørner, enten ved at udskyde "til et bedre" tidspunkt eller ignorere realiteten. Er du i tvivl om et vad eller vej op igennem udfordrende terræn . Så sæt dig ned og hold en pause med et stykke chokolade og en kop varmt et eller andet.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.