outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Vi har kigget på det nye Lofoten fra Nordisk. Lofoten er verdens nok letteste telt og findes i en 1 og 2 udgave. Vægten kan komme helt ned på 325 gram og bortset fra siddehøjden er der fin plads.

nordisk lofoten

Kig med her i videoen om Lofoten

Nordisk Lofoten Specifikationer

De imponerende specifikationer på Nordisk Lofoten er selvfølgelig ikke til at komme uden om. Vægt og fylde er nærmest ufattelige, men er det på bekostning af plads og komfort?

Telt Nordisk Lofoten 1 ULW Nordisk Lofoten 2 ULW
Vægt 565 gram 575 gram
Minimum vægt 490 gram 500 gram
Mål ydertelt 250 x 125 x 80 cm. 250 x 125 x 80 cm.
Mål indertelt 220 x 85 x 70 cm. 220 x 120 x 70 cm.
Pakmål 22 x 11 cm. 22 x 11 cm.
Vandsøjletryk ydertelt 1600 mm. 1600 mm.
Vandsøjletryk bund 3500 mm. 3500 mm.
Teltstænger Speciallavet ULW Lite 7,5 mm. Speciallavet ULW Lite 7,5 mm.
Pløkker Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk. Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk.
Barduner 1,2 dyneema, selvlysende 1,2 dyneema, selvlysende
Materialer ydertelt 100% Nylon 26 g/m2 - 580 TC RipStop DS silicon 3L 100% Nylon 26 g/m2- 580 TC RipStop DS silicon 3L
Materialer indertelt 100% Nylon RipStop 100% Nylon RipStop
Materialer bund 100% Nylon PU 100% Nylon PU
Farve Forrest green, Burnt Red Forrest green, Burnt Red
Pris 5499,- (Outsite+ pris 4399,-) 5499,- (Outsite+ pris 4399,-)

Derudover kan man slå inderteltet op uden ydertelt. Det gør man ved at tage yderteltet af og sætte teltstangen gennem øjerne på inderteltet. Det tager ca. 10 minutter at modificere. Hermed kommer man ned på kun 325 gram men det er selvfølgelig kun om sommeren og i godt vejr man kan det.

Du kan selvfølgelig også slå oversejl op uden indertelt. Det giver god mening i ydersæsonerne uden myg og kravl.

lofoten indertelt

Et kig på Lofoten

Vi har ikke testet Lofoten. Det er et 3-sæsoners telt og vi har kun haft det i vinter. Derfor er det ikke helt fair at teste noget, der ikke er lavet til det. Vi har alligevel snydt og sovet i det. Mest af alt for at finde ud af hvad man ikke skal gøre.

Jeg tog, med vilje, et liggeunderlag på 9 cm. med. Liggeunderlaget er også bredt og for stort til teltet, og hvorfor så det? Simpelthen for at se hvor meget man mister i højden.
Jeg havde ikke regnet med at bredden betød så meget, men siderne var med til at hive teltet endnu mere ned og det gjorde faktisk at man ikke kunne ligge i telte - men det er jo ikke teltets skyld. Det er mere for at slå fast til eventuelle købere, at man ikke skal gøre sådan.

test af nordisk lofoten

Det man skal er at tage et selvoppusteligt liggeunderlag med på højest 3 cm. Her har du så rigeligt med plads og en person som mig på 196 cm. kan sagtens være der. Både i længden og breden.

1 og 2?

Der menes ikke 1- og 2-personers telt. Det er udformningen af inderteltet. 1'eren er halvt, så at sige og 2'eren går helt ud til yderteltet. Jeg vil nok foretrække 1'eren, efter at have prøvet 2'eren. Man mangler lidt plads i "apsis" til at stille sine støvler eller have en brænder stående.

2'eren derimod giver mulighed for at have sin rygsæk med inde i teltet. Dog kan denne nok højest være en 30-40 liter (alt efter hvor meget du selv fylder). Man kan dog godt ligge to personer i 2'eren. Man ligger dog ret tæt, så det skal være i en nødssituation vil jeg mene (en forelskelse er at sammenligne med nødssituation).

Detaljer

Det har undret mig lidt at UL teltene fra Nordisk alligevel indeholder forskellige detaljer. Oppland er et godt eksempel herpå, men Lofoten fortsætter traditionen. Af en eller anden grund er Nordisk overlegne og dropper ikke alt ekstra, bare for at kalde sig "måske verdens letteste telt"

lofoten 1 ulw

For selvom det er et ULW (Ultra Light Weight) telt, så er der stadig blevet plads til en lomme indvendigt, krog til at holde døren oppe, 2 lynlåse og udluftningskanaler. Derudover er der muligheden for at sætte inderteltet op for sig. Hvis jeg skulle designe "verdens måske lettest telt", var 2 vejs lynlås og krog til at holde døren, noget af det første jeg ville droppe. Dernæst lommen. 

Men Nordisk har valg ikke at gøre lynlåsen vandtæt. Dette "koster" 40 gram. Det bliver spændende at høre om det var besparelsen værd eller om det holder fint.

Forelsket i Lofoten

Følelsen af at ligge i teltet skal opleves. Jeg har gang på gang undervurderet pladsen og afvist tanken om at jeg nogensinde skulle have et så lille telt. Men både på Outdoor-messen i Tyskland og nu hvor vi har lånt Nordisk Lofoten 2, har jeg ikke haft en klaustrofobisk fornemmelse.

Det havde jeg med mine kæmpe Sorel støvler (str. 45) og vinter udstyr. Da var det faktisk umuligt for mig at overnatte i teltet. Men med passende udstyr (3-sæsoners), så går det faktisk fint. Som jeg også nævner i videoen, så er det faktisk hyggeligt at ligge i teltet. Det er jo ikke bygget til social hygge med flere inviteret til irish coffee. Det er nok mere tænkt til soloture, ultra-race og thru-hiking.

Når jeg ligger og slapper af, og kigger ud på naturen, får jeg en indre ro. Teltet går sammen med denne oplevelse og stresser mig på ingen måde. Der er god plads over ansigtet når man ligger ned og masser af plads til albuer og ben. Man behøver altså ikke ligge mumiestille, men kan bevæge sig. Sagt på en anden måde, tager man ikke teltet på.

video og artikel om nordisk lofoten

Så vægt og fylde sammen med oplevelsen gør at Lofoten bliver en mystisk udfordring, som jeg simpelthen bliver nødt til at tage op. Jeg er bestemt ikke UL'er, men det kan jo være at jeg kan konvertere. Måske skulle denne mystiske bordeux skønhed bare til?

Men mon forholdet holder?

Men jeg er heller ikke naiv. Siddehøjden mangler helt tydeligt og man skal indøve nye rutiner for at tage tøj af og på. Man skal også have udstyr med der passer til teltet og man kan derfor ikke bare tage det med man vil. Her tænker jeg især på liggeunderlaget. Jeg kan også have bange anelser med lynlåsen, men det hele kan jo være forudindtagelser, der viser sig forkerte, hvis jeg tager en weekend i UL'ernes tegn.

Camp below 1300 grams

Hvis vi holder os til Nordisk produkter kan man komme helt ned på 1255 gram for telt, liggeunderlag og sovepose. I rygsækken skal der være teltet Lofoten 1 ULW, liggeunderlaget Grip 2,5 og soveposen Oscar +10. Er du ude om sommeren skal du bare have lidt vand og mad samt en gryde og så er du kørende. Pakstørrelsen er også imponerende. Det bliver vi da nødt at teste! Vi må have den store tiggerhat i hånden og høre om Nordisk ikke er med på den idé.

Kan du gøre det lettere?

Jeg ved at dette ikke er det letteste setup. Kigger man på Nordisk søsterfirma Yeti, så kan man erstatte soveposen med noget der er lettere. Men kender du til produkter der kan gøre regnskabet endnu lettere?

Til sidst kan man spørge sig selv: Hvad bliver det næste på marked?

Stort tema: Hvilket telt skal jeg vælge?

hvilket telt skal jeg vaelge

Klik her og se det store tema om telte

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 2 år 10 måneder siden
Her er to der har købt et Lofoten telt ! :P :woohoo:


"Kom i gang Christian, vi graver en kælder"
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #3 2 år 10 måneder siden
Helt klart et telt for minimalisten. Prøvede at ligge i det ved messen i Tyskland og der er faktisk fin plads til lille mig. Det eneste jeg tror jeg vil blive ked af er altså højden. At man ikke kan sidde op i det synes jeg ikke om. Men fantastisk at det ikke fylder og vejer mere. :)
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #4 2 år 10 måneder siden
Nordisk Lofoten er bl.a. lavet for at overgå/ undergå Terra Nova i at lave verdens letteste 2-lagstelt. Terra Nova har vist stadig rekorden i deres udgave lavet i CF (se link her)

Nordisk telte har dog flere fede detaljer, og er hurtigere at slå op end Terra Nova, hvor der både skal rettes stænger i enderne, pløkkes indertelt for sig, og evt. monteres et polecover; en skør detalje til brug i regn og storm.

Pløkke på 2 gram, toothpicks, er de noget værd? Terra Nova har titaniumspløkke på 1 g - gode til at holde anden lukket, når du har fyldt den med æbler og svedsker.

Terra Nova har en større siddehøjde (87 cm) og større vandsøjletryk i oversejl og bund. Terra Nova Laser Photon 1 fås for ca. 44oo kr.
kelberg's profilbillede
kelberg svaret på emne: #5 2 år 10 måneder siden
:unsure: der tror jeg selv jeg står af , tør ikke tage et telt i den vægt klasse, mit contrail kan jeg da trods alt næste sidde op i
Og med den pris kan jeg nok vægt optimere alt mit andet grej for at spare de 400 grams forskel
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #6 2 år 10 måneder siden
Helt enig Kelberg :)
Er selv ejer af et Akto telt på 1500 g hvilket er fint nok, man kan vel altid spare gram mange andre steder. Men altid interessant at følge hvad og hvordan producenter mindsker vægten på deres telte, fed artikel!
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #7 2 år 7 måneder siden
Undskyld mig men hvad f. laver det telt på Outsite, det er jo discount og Harald skrald kvalitet, som man siger.

Det tager vand ind, man kan ikke være der med fødderne eller hoved, og vandsøjletryk i bunden på 3500 mm, det kan ikke en gang bruges til almen camping. Akto's HH er på 15.000 mm og deres mindste HH er på 12.000.

Hvem er målgruppen?
Jones's profilbillede
Jones svaret på emne: #8 2 år 7 måneder siden
Hold da op. Fik du tændt den forkerte gasbrænder til morgen?

Er der noget galt i, at Outsite laver test på friluftsgrej? I dette tilfælde et telt?
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #9 2 år 7 måneder siden
lol, ja det kan da godt være :)

Jeg tænkte blot at telte her på siden er til seriøs vandrebrug, med en nedre grænse for standard? Alternativt mere klar i udmeldelsen at det er så skrabet som det er, til skræk og advarsel eller man kunne nævne målgruppen.

Jeg mener ville I tage på fjeldet i dette telt?
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #10 2 år 7 måneder siden
Jeg kom lige til at læse hvad Friluftsland skriver om telte:

"Man skal være opmærksom på, at nogle af de lette telte på markedet bruger tynde, lette materialer i bunden, og disse vil være mindre egnede til hårdere brug over lang tid. Bunden af teltet bør have et vandsøjletryk på mindst 5.000 mm og gerne noget højere, hvis man vil have et godt pålideligt allroundtelt til skandinaviske forhold."
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #11 2 år 7 måneder siden
Lofoten er jo et specialist telt, som er rettet mod meget en bestemt gruppe af vandrere, løbere mv. Det er jo ikke tiltænkt som et telt til almindelige vandrere med store rygsække mv.

Det er netop ment som en opgradering af fx en bivibag.
Det er fx dette jeg tænker at teltet er tiltænkt:
da.wikipedia.org/wiki/Ultral%C3%B8b_(l%C3%B8besport)
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #12 2 år 7 måneder siden

Fri, Luft og Liv skrev: lol, ja det kan da godt være :)

Jeg tænkte blot at telte her på siden er til seriøs vandrebrug, med en nedre grænse for standard? Alternativt mere klar i udmeldelsen at det er så skrabet som det er, til skræk og advarsel eller man kunne nævne målgruppen.

Jeg mener ville I tage på fjeldet i dette telt?Det synes jeg er meget snævert syn du har på friluftsliv. Er der så heller ikke plads til en der bruger en tarp hvor der jo ingen bund er? Eller en begynder der sover i skoven med et festivaltelt til 100 kr, der nok knapt er vandtæt?

Her er en anmeldelse af noget grej som er delvist revolutionerende og samtidigt dansk, at du synes at teltet ikke er perfekt, udelukker jo ikke at andre synes det er genialt :)

Det er heller ikke et brugbart telt i min verden, men det er der nok andre der synes..
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #13 2 år 7 måneder siden

Pihlen skrev: Lofoten er jo et specialist telt, som er rettet mod meget en bestemt gruppe af vandrere, løbere mv. Det er jo ikke tiltænkt som et telt til almindelige vandrere med store rygsække mv.

Det er netop ment som en opgradering af fx en bivibag.
Det er fx dette jeg tænker at teltet er tiltænkt:
da.wikipedia.org/wiki/Ultral%C3%B8b_(l%C3%B8besport)


ok, fair nok, så undskyld hvis det fremgik af artiklen, det var blot ikke mit indtryk. Christian snakker om at konvertere.

Han kan jo heller ikke selv holde masken med pløkker på 1 gram, af hvad jeg kan forstå fra anmeldelser på andre telte er de i praksis ikke noget værd, medmindre der er minus vind og gode jord forhold.

En test fra en ultra løber havde måske været mere relevant.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #14 2 år 7 måneder siden

Pihlen skrev:

Fri, Luft og Liv skrev: lol, ja det kan da godt være :)

Jeg tænkte blot at telte her på siden er til seriøs vandrebrug, med en nedre grænse for standard? Alternativt mere klar i udmeldelsen at det er så skrabet som det er, til skræk og advarsel eller man kunne nævne målgruppen.

Jeg mener ville I tage på fjeldet i dette telt?Det synes jeg er meget snævert syn du har på friluftsliv. Er der så heller ikke plads til en der bruger en tarp hvor der jo ingen bund er? Eller en begynder der sover i skoven med et festivaltelt til 100 kr, der nok knapt er vandtæt?

Her er en anmeldelse af noget grej som er delvist revolutionerende og samtidigt dansk, at du synes at teltet ikke er perfekt, udelukker jo ikke at andre synes det er genialt :)

Det er heller ikke et brugbart telt i min verden, men det er der nok andre der synes..


Nu bestemmer jeg jo ikke målgruppen for Outsite.org, deres taktik og strategi, men jeg tænker absolut ikke at sitet er for campister eller festivaltelte, så finder jeg nok et andet sted hvis det går i den retning. Teltet egner sig jo heller ikke med den bund til at ligge fast i mange dage som campisten (eller vandren der må blive i dårligt vejr), men som du skriver måske løberen, der lige kort slår det op og så hurtigt videre.

Det må være meget "delvist" revolutionerende, det er jo et kendt design overall, hvor man blot har skåret i kvaliteten til for mig under hvad der er forsvarligt.
Der kunne måske godt være nogen som blev fristet som vandrer.

Fint med en dansk producent, men så skal de sgu netop også have at vide når de laver noget skidt. Det virker mere som et forsøg på en loyal anmeldelse på noget der i virkeligheden ikke holder for vandrere, fair nok så skal målgruppen bare være klar.

Igen, artiklen kunne enten have en vinkel med fokus på tur løbere, og måske noget interview med dem eller den kunne have en mere klar fokus i forhold til "how low can you go" debatten.
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #15 2 år 7 måneder siden
Man kan vel synes om teltet som man vil, og det er da umiddelbart heller ikke lige min kop te. Men omvendt ville jeg da også være skuffet hvis man fra Outsites side ikke tog det op og vendte da Nordisk telte alt andet lige er kendt fra at levere kvalitet. Så fint det kommer op og vende.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #16 2 år 7 måneder siden
Okay, alle har vel en "mandagsbil" som man siger, men der kan selvfølgelig også være nogen der har købt det og er meget glad og lykkelig, så er der ingen grund til at male fanden på væggen.
Kenn svaret på emne: #17 2 år 7 måneder siden
De fleste telt producenter har jo et telt der dækker de fleste behov, og her er jo et telt der dækker UL'ernes behov for et sovetelt. Jeg har selv mødt en del af disse folk på Kungsleden der vandrer 40-50 km om dagen og kun er i deres telt for at sove. Jeg har endda mødt en ældre mand, som så bare sov 3-4 timer på alle tider af døgnet, når han kom til en nødhytte og ikke engang havde telt med.

Så er der også folk der gå efter at køre Fjällräven classic og andre lignede løb så hurtigt som muligt og mange af disse løb har regler om at du skal have telt, sovepose osv. i din rygsæk. Så er det jo hamrende smart at det vejer så lidt som muligt.

Så er der os andre som "sløve vandrere", som går lidt langsommere og kortere pr. dag og nyder udsigter og lejrliv. Vi går også op i vægten, men også i komforten. Da jeg startede med at vandre havde man tit 15 kilo i rygsækken, før man overhovedet lagde proviant og brændsel ned i den. Et godt robust telt vejede 3-4 kilo til 2 personer, Trangiaen vejede et kilo osv. osv.

I dag vejer mit basis udstyr under 8 kilo på en fjeldtur. Et Nordisk Halland 2 LW vejer 1,5 kilo til 2 personer, min Exped rygsæk ligger på 1,1 kilo, Jetboil Minimo på 415 gr osv. osv. Jeg kan komme på tur med proviant og brændsel til 2 uger med en startvægt på 16-17 kilo.

Jeg er ikke selv til de helt små telte, for jeg er for høj og for bred, men jeg er vildt glad for der sker en udvikling af lette ting hele tiden, for det betyder at selv med mit behov, er der sket en markant forbedring bare de sidste 10 år.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #18 2 år 7 måneder siden
Fair nok, kender ikke så meget til "racer" målgruppen. Det kommer vel tillige an på hvilket miljø man laver løbet i, alpin?, og deraf hvilke krav der er til "telt".
Har kikket lidt på Terra Nova telte, de skriver at nogen af dem er til løb.


Kenn skrev: ... men jeg er vildt glad for der sker en udvikling af lette ting hele tiden, for det betyder at selv med mit behov, er der sket en markant forbedring bare de sidste 10 år.


- ah, med undtagelse af DCF materialet og silikone som for en del år tilbage blev populært, så er der vel ikke sket det vilde de seneste år?
Jeg mener, er producenterne ikke blot gået ned i kvalitet/tykkelse af stof for lavere vægt, men stort set samme materialer og coating?

Jeg mener så kan den næste lave et telt i D3 250 og titaniumspløkker med huller i, ingen lynlås eller velcro, myggenet som en elefant kan gå igennem, længden er 160 cm for de høje ligger alligevel sammenkrøllet, ingen stænger kun et tynd oppusteligt rør..., og når brugeren så nyser falder det hele fra hinanden, lol.

Hilleberg har et label system og generelt bruges sæson betegnelserne, spm er om der mangler en tværgående evt. certificeret mærkning, eller er vandsøjletryk, denier og antal tråde godt nok?
MINIMALISTEN svaret på emne: #19 2 år 7 måneder siden
Jeg har da lige købt et Nordisk Lofoten 2 ulw og glæder mig helt vildt til at komme på fjeldet med det, For mig er det en klar opgradering komfortmæssigt. Har i mange år sovet i min Terra Nova Jupiter hooped gore tex bivy på solo fjeldture og elsket hvert sekund.
Angående de nye materialer - de er helt sikkert tyndere og lettere men dårligere kvalitet/svagere?
Det tror jeg ikke. Sidste sommer købte jeg et Msr Hubba Hubba nx, 2-mands telt, og var mega skeptisk m.h.t. de ultra tynde materialer. Kunne de mon holde til noget som helst?
Det holdt helt uventet og upåklageligt godt på min tur til Jotunheimen. Massere af regn og blæst og over hovedet ingen problemer.
Jeg forstår simpelthen ikke dem der køber footprints til deres telt, hvad i al verden går det ud på?
En ekstra teltbund, så er der 2, men er det mon nok?
Hvad med 2 ekstra teltbunde, så er der 3, eller hvad med at sætte jer lidt ind i hvor og hvordan man bør sætte et telt op?
For at beskytte bunden i jeres dyrt indkøbte telt, mod skarpe og spidse sten og andre genstande der kan lave hul i teltbunden, siger i - fjern dem, siger jeg, og hvis det ikke er muligt så slå teltet op et andet sted og hvis det heller ikke er muligt så slå det op oven på jeres alu-folie tæppe.
Ekspeditionstelte er beregnet til - ekspeditioner og 4-sæsons telte er primært til vinterbrug. Det giver ingen mening at slæbe rundt på disse tunge konstruktioner i sommerfjeldet.

Vandreren der må blive i dårligt vejr

Må jeg være fri, vandreren bliver ikke, vandreren vandrer - også i dårligt vejr!
Jeg skal helt klart på fjeldet i dette telt.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #20 2 år 7 måneder siden
Jamen så god tur, hvis det bliver husket så meld gerne tilbage om nogle år om det holder :)

Mht. ekstra "footprint" så gav det i gamle dage mening, hvis man tillig ville dække apsis. I de fleste telte er underlaget relativt en stor del af den tunge udfordring.
Skal man lave noget seriøst letvægt i dag i det kostbare segment, kan jeg ikke se hvordan man kommer uden om DCF (Cuben fiber) materialer i bunden.
MINIMALISTEN svaret på emne: #21 2 år 7 måneder siden
Personligt er jeg ikke overbevist om at cuben fiber er det ultimativt bedste materiale til letvægts-vandring, og slet ikke til teltbunde. Det kan godt være at det bare er mig, jeg havde den samme betænkelighed ift. merino uld dengang det var det nye sorte. Jeg har taget fejl før og det gør jeg måske igen.
Nordisk nyudviklede 7D 100% rip-stop nylon har 3 lag silikone på begge sider, vejer 26 g/m2, har en threadcount på 580 og giver, efter min mening, i den grad cuben fiber kamp til stregen. At kalde et telt der har vundet guld i European Product Design Award useriøst Harald Nyborg skrald, er seriøst over stregen.
Lidt fakta fra Wikipedia
Moderne letvægts materialer er blevet udviklet til at være meget stærke, specielt i det seneste årti, med den naturlige teknologiske udvikling. Dog er udstyret ofte mindre solidt end traditionelt udstyr, hvilket kræver mere erfaring, bevidsthed, finesse og omhu i brugen af det.
Udstyr til UL laves ofte af materialer som for eksempel: Carbon, Cuben fiber, Dyneema, plastik, Sil-nylon, Tyvek, aluminium og titanium.
MINIMALISTEN svaret på emne: #22 2 år 7 måneder siden
Her er lidt mere faktuelt til eftertanke

TENT FABRICS PART 2: WATERPROOF RATINGS
NOV 22, 2015 BY MSR TEAM TECHNOLOGY
Originally Published on June 17, 2015

When the rain starts pummeling your tent in the middle of the night, it’s easy to remember an essential tent feature that can make or break your trip: waterproofness. And the higher the waterproof rating, the better, right? Not necessarily. Rather than just choosing a tent with the highest waterproof rating, it helps to understand what the numbers mean—and when and where a lower waterproof number rating can actually be better for a particular tent or shelter.

What does the millimeter (mm) waterproofing rating mean?

A fabric’s waterproof rating, measured in millimeters (mmH20), refers not to the thickness of the fabric or its polyurethane (plastic) coating but to the pressure at which water is able to press through fabric. The standard waterproofing test involves applying water pressure behind a fabric sample until 3 drops of water are able to pass through the fabric. For example, a 1500 mmH20 rating means the fabric can sustain 1,500 mm of water on top of the fabric before it can leak. The measurement can then be converted into pounds per square inch (a 1,500 mmH20 rating would translate into 2.18 psi).

So how many millimeters of waterproofing do you need?

The short answer is, not always a lot. A point of comparison is an umbrella, which you might assume to be a good example of waterproof protection. Umbrella fabric in our hydrostatic head tester resulted in a rating of just 420 mmH20, showing that a bigger number is not always needed when it comes to keeping you dry. So then why do tents have waterproofing ratings of 1,000-10,000 mmH20? Part of the reason has to do with the greater durability that thicker waterproof coatings with higher waterproofing ratings often provide (up to a point—more on this topic later). But because an umbrella is held aloft, it doesn’t typically see the kind of abrasion that, say, a tent floor might undergo. This minimal abrasion helps explain why tarps can offer waterproof performance at a lower rating than tents, which often require more coating to compensate for wear and tear (for example, our Zing™ tarp has a waterproof rating of just 600 mmH20).

How much waterproofing does a tent need?

With regard to numbers, we at MSR don’t hold to a particular waterproofing rating. We approach our tents individually to create an ideal balance of waterproofness, durability and weight that matches our performance expectations for a given model. Take the MSR Hubba Hubba™ NX, for instance. We use a 1,500 mmH20 rating on the rainfly yet 3,000 mmH20 on the tent floor to adjust for potential abrasion that comes with being slept on in an outdoor environment.

While a single polyurethane coating is technically 100% waterproof, it’s often necessary to apply two to three coats to ensure every spot is covered. It’s how we at MSR ensure the waterproofness of our coatings: applying light coats at different times rather than a thick coat all at once creates a stronger, lighter and more waterproof protective layer—in other words, a better seal with less coating.

Is a higher waterproofing rating always better?

Actually, it isn’t better in all cases. A higher waterproofing rating doesn’t always translate into durability. In fact, the more coating you add, the heavier and more rigid the fabric becomes, and—after a point—the more susceptible to tearing. It’s another reason why the rainfly on the Hubba Hubba™ NX has a lower waterproof rating than the tent floor, and why the rainfly on our ultralight FlyLite™ tent has an even lower rating of 1,200 mmH20. Rainfly fabric, especially lighter weight fabric, shouldn’t be made too rigid with waterproof coating as the fabric must withstand dynamic and sustained forces such as wind gusts and guying out.

The MSR approach to waterproofing

Rather than designing our waterproof fabrics around a single industry standard, MSR draws on extensive research, testing and knowledge to create the optimal balance of waterproofing, tear strength and weight for each individual tent. This comprehensive approach helps us design tent floors that retain their waterproof performance, rainflies that resist tearing, and tents that keep water out for the long haul. And that’s a nice, warm thought to have when you’re in your tent and the hard rain starts coming down.
MINIMALISTEN svaret på emne: #23 2 år 5 måneder siden
Så er jeg vendt hjem efter 7 dage i Jotunheim hvor jeg sov i mit Nordisk Lofoten 2 race. Det holdt fint på trods af regn og blæst hver nat og dag. Det er godt nok et meget lille telt - madlavning i teltåbningen kan lade sig gøre men er ikke bekvemt. Jeg prøvede det men foretrak at lave mad ude i regnen - med regntøj på, selvfølgelig.Teltet er til at sove i og "That's it"!
Jeg kunne godt finde på at tage til eksempelvis Jotunheim med det igen - hvis jeg var sikker på nogenlunde godt vejr, ellers ville jeg vælge et lidt større telt.
Konklusionen er: et super fedt telt hvis du ikke skal bruge det til andet end at sove i!
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #24 2 år 5 måneder siden

MINIMALISTEN skrev: Så er jeg vendt hjem efter 7 dage i Jotunheim hvor jeg sov i mit Nordisk Lofoten 2 race. Det holdt fint på trods af regn og blæst hver nat og dag. Det er godt nok et meget lille telt - madlavning i teltåbningen kan lade sig gøre men er ikke bekvemt." ....
"Konklusionen er: et super fedt telt hvis du ikke skal bruge det til andet end at sove i!


Dejligt at høre "rigtige" erfaringer med dette telt, og at det fungerede godt.

Hvordan med kondens - når teltet er så småt, kunne man frygte, at soveposen blev fugtig fx. i fodenden, hvor man kan støde på teltvæggen? (normalt ikke et stort problem om sommeren, men kan blive et issue, hvis du i lang tid ikke kan få tørring i luften)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #25 2 år 5 måneder siden

MINIMALISTEN skrev: Så er jeg vendt hjem efter 7 dage i Jotunheim hvor jeg sov i mit Nordisk Lofoten 2 race. Det holdt fint på trods af regn og blæst hver nat og dag. Det er godt nok et meget lille telt - madlavning i teltåbningen kan lade sig gøre men er ikke bekvemt. Jeg prøvede det men foretrak at lave mad ude i regnen - med regntøj på, selvfølgelig.Teltet er til at sove i og "That's it"!
Jeg kunne godt finde på at tage til eksempelvis Jotunheim med det igen - hvis jeg var sikker på nogenlunde godt vejr, ellers ville jeg vælge et lidt større telt.
Konklusionen er: et super fedt telt hvis du ikke skal bruge det til andet end at sove i!


Måske det ville give mening at supplere med en tarp som apsis?
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #26 2 år 5 måneder siden

Fri, Luft og Liv skrev: Måske det ville give mening at supplere med en tarp som apsis?


Næsten lige så meget mening som at medbringe et footprint :whistle:
MINIMALISTEN svaret på emne: #27 2 år 5 måneder siden
Jeg havde absolut ingen problemer med kondens. Det er jo også et forholdsvis langt telt 220/indertelt, 250/ydertelt. Oversejlet er i god afstand til inderteltet og der er velfungerende udluftning i både fodenden og toppen af indgangspartiet.
Hvis man, vel at mærke, ikke har sat teltet op med vinden lige på indgangen,kan man også sove med yderteltet åbent, barduneret ud med den lille stang. Det gjorde jeg alle nætter på nær en hvor det regnede lige lovligt meget.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #28 2 år 5 måneder siden
Hjælper meget at holde en dør åben.

Kondens er normal værst i vindstille ved temperaturer under 9?? grader, jo større temperaturforskel til den varme udåndingsluft, jo værre, dvs. meget kondens.

Kan være ret irriterende på kolde forårs- og efterårsture.
MINIMALISTEN svaret på emne: #29 2 år 5 måneder siden
Ja, eller man kunne sætte sin poncho op med vandrestavene hvis man alligevel har det med. en eller anden form for mudmat til ingangen er også vigtig, da man altså skal kravle ind og ud af teltet. jeg havde footprintet til mit Msr Hubba Hubba nx med. Det fungerede fint men jeg medbringer nok min fjellræven poncho næste gang
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #30 2 år 5 måneder siden

Terje skrev:

Fri, Luft og Liv skrev: Måske det ville give mening at supplere med en tarp som apsis?


Næsten lige så meget mening som at medbringe et footprint :whistle:lol, og så ender man med ligeså vel at kunne have investeret i et lidt større og tungere telt anyway. Telemark 2 er vel det næste step op?
MINIMALISTEN svaret på emne: #31 2 år 5 måneder siden
Der var absolut ikke vindstille men temperaturen var under -5. Jeg sover helst i højderne hvor udsigten er bedst og der ingen myg er. Sov kun nede i dalen med alle myggene en gang, Det var vist også der jeg lukkede yderteltet
MINIMALISTEN svaret på emne: #32 2 år 5 måneder siden
Telemark 2 er også et nice telt med nogle klare fordele i forhold til Lofoten - højde og bredde. Det har dog også nogle ulemper - højere vægt og væsentlig større pakvolumen. På cykel eller shelterturen ville jeg klart foretrække Lofoten. På længere fjellturer i krævende terræn er jeg ret godt tilfreds med mit Msr hubba hubba nx

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.