outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 467 gæster og 7 medlemmer online

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Vi har kigget på det nye Lofoten fra Nordisk. Lofoten er verdens nok letteste telt og findes i en 1 og 2 udgave. Vægten kan komme helt ned på 325 gram og bortset fra siddehøjden er der fin plads.

nordisk lofoten

Kig med her i videoen om Lofoten

Nordisk Lofoten Specifikationer

De imponerende specifikationer på Nordisk Lofoten er selvfølgelig ikke til at komme uden om. Vægt og fylde er nærmest ufattelige, men er det på bekostning af plads og komfort?

Telt Nordisk Lofoten 1 ULW Nordisk Lofoten 2 ULW
Vægt 565 gram 575 gram
Minimum vægt 490 gram 500 gram
Mål ydertelt 250 x 125 x 80 cm. 250 x 125 x 80 cm.
Mål indertelt 220 x 85 x 70 cm. 220 x 120 x 70 cm.
Pakmål 22 x 11 cm. 22 x 11 cm.
Vandsøjletryk ydertelt 1600 mm. 1600 mm.
Vandsøjletryk bund 3500 mm. 3500 mm.
Teltstænger Speciallavet ULW Lite 7,5 mm. Speciallavet ULW Lite 7,5 mm.
Pløkker Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk. Nordisk Tooth Peg Titanium 2 g. pr. stk.
Barduner 1,2 dyneema, selvlysende 1,2 dyneema, selvlysende
Materialer ydertelt 100% Nylon 26 g/m2 - 580 TC RipStop DS silicon 3L 100% Nylon 26 g/m2- 580 TC RipStop DS silicon 3L
Materialer indertelt 100% Nylon RipStop 100% Nylon RipStop
Materialer bund 100% Nylon PU 100% Nylon PU
Farve Forrest green, Burnt Red Forrest green, Burnt Red
Pris 5499,- (Outsite+ pris 4399,-) 5499,- (Outsite+ pris 4399,-)

Derudover kan man slå inderteltet op uden ydertelt. Det gør man ved at tage yderteltet af og sætte teltstangen gennem øjerne på inderteltet. Det tager ca. 10 minutter at modificere. Hermed kommer man ned på kun 325 gram men det er selvfølgelig kun om sommeren og i godt vejr man kan det.

Du kan selvfølgelig også slå oversejl op uden indertelt. Det giver god mening i ydersæsonerne uden myg og kravl.

lofoten indertelt

Et kig på Lofoten

Vi har ikke testet Lofoten. Det er et 3-sæsoners telt og vi har kun haft det i vinter. Derfor er det ikke helt fair at teste noget, der ikke er lavet til det. Vi har alligevel snydt og sovet i det. Mest af alt for at finde ud af hvad man ikke skal gøre.

Jeg tog, med vilje, et liggeunderlag på 9 cm. med. Liggeunderlaget er også bredt og for stort til teltet, og hvorfor så det? Simpelthen for at se hvor meget man mister i højden.
Jeg havde ikke regnet med at bredden betød så meget, men siderne var med til at hive teltet endnu mere ned og det gjorde faktisk at man ikke kunne ligge i telte - men det er jo ikke teltets skyld. Det er mere for at slå fast til eventuelle købere, at man ikke skal gøre sådan.

test af nordisk lofoten

Det man skal er at tage et selvoppusteligt liggeunderlag med på højest 3 cm. Her har du så rigeligt med plads og en person som mig på 196 cm. kan sagtens være der. Både i længden og breden.

1 og 2?

Der menes ikke 1- og 2-personers telt. Det er udformningen af inderteltet. 1'eren er halvt, så at sige og 2'eren går helt ud til yderteltet. Jeg vil nok foretrække 1'eren, efter at have prøvet 2'eren. Man mangler lidt plads i "apsis" til at stille sine støvler eller have en brænder stående.

2'eren derimod giver mulighed for at have sin rygsæk med inde i teltet. Dog kan denne nok højest være en 30-40 liter (alt efter hvor meget du selv fylder). Man kan dog godt ligge to personer i 2'eren. Man ligger dog ret tæt, så det skal være i en nødssituation vil jeg mene (en forelskelse er at sammenligne med nødssituation).

Detaljer

Det har undret mig lidt at UL teltene fra Nordisk alligevel indeholder forskellige detaljer. Oppland er et godt eksempel herpå, men Lofoten fortsætter traditionen. Af en eller anden grund er Nordisk overlegne og dropper ikke alt ekstra, bare for at kalde sig "måske verdens letteste telt"

lofoten 1 ulw

For selvom det er et ULW (Ultra Light Weight) telt, så er der stadig blevet plads til en lomme indvendigt, krog til at holde døren oppe, 2 lynlåse og udluftningskanaler. Derudover er der muligheden for at sætte inderteltet op for sig. Hvis jeg skulle designe "verdens måske lettest telt", var 2 vejs lynlås og krog til at holde døren, noget af det første jeg ville droppe. Dernæst lommen. 

Men Nordisk har valg ikke at gøre lynlåsen vandtæt. Dette "koster" 40 gram. Det bliver spændende at høre om det var besparelsen værd eller om det holder fint.

Forelsket i Lofoten

Følelsen af at ligge i teltet skal opleves. Jeg har gang på gang undervurderet pladsen og afvist tanken om at jeg nogensinde skulle have et så lille telt. Men både på Outdoor messen i Tyskland og nu hvor vi har lånt Nordisk Lofoten 2, har jeg ikke haft en klaustrofobisk fornemmelse.

Det havde jeg med mine kæmpe Sorel støvler (str. 45) og vinter udstyr. Da var det faktisk umuligt for mig at overnatte i teltet. Men med passende udstyr (3-sæsoners), så går det faktisk fint. Som jeg også nævner i videoen, så er det faktisk hyggeligt at ligge i teltet. Det er jo ikke bygget til social hygge med flere inviteret til irish coffee. Det er nok mere tænkt til soloture, ultra-race og thru-hiking.

Når jeg ligger og slapper af, og kigger ud på naturen, får jeg en indre ro. Teltet går sammen med denne oplevelse og stresser mig på ingen måde. Der er god plads over ansigtet når man ligger ned og masser af plads til albuer og ben. Man behøver altså ikke ligge mumiestille, men kan bevæge sig. Sagt på en anden måde, tager man ikke teltet på.

video og artikel om nordisk lofoten

Så vægt og fylde sammen med oplevelsen gør at Lofoten bliver en mystisk udfordring, som jeg simpelthen bliver nødt til at tage op. Jeg er bestemt ikke UL'er, men det kan jo være at jeg kan konvertere. Måske skulle denne mystiske bordeux skønhed bare til?

Men mon forholdet holder?

Men jeg er heller ikke naiv. Siddehøjden mangler helt tydeligt og man skal indøve nye rutiner for at tage tøj af og på. Man skal også have udstyr med der passer til teltet og man kan derfor ikke bare tage det med man vil. Her tænker jeg især på liggeunderlaget. Jeg kan også have bange anelser med lynlåsen, men det hele kan jo være forudindtagelser, der viser sig forkerte, hvis jeg tager en weekend i UL'ernes tegn.

Camp below 1300 grams

Hvis vi holder os til Nordisk produkter kan man komme helt ned på 1255 gram for telt, liggeunderlag og sovepose. I rygsækken skal der være teltet Lofoten 1 ULW, liggeunderlaget Grip 2,5 og soveposen Oscar +10. Er du ude om sommeren skal du bare have lidt vand og mad samt en gryde og så er du kørende. Pakstørrelsen er også imponerende. Det bliver vi da nødt at teste! Vi må have den store tikkerhat i hånden og høre om Nordisk ikke er med på den idé.

Kan du gøre det lettere?

Jeg ved at dette ikke er det letteste setup. Kigger man på Nordisk søster firma Yeti, så kan man erstatte soveposen med noget der er lettere. Men kender du til produkter der kan gøre regnskabet endnu lettere?

Til sidst kan man spørge sig selv: Hvad bliver det næste på marked?

Stort tema: Hvilket telt skal jeg vælge?

hvilket telt skal jeg vaelge

Klik her og se det store tema om telte

Log-på kommentar


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 1 måned 2 uger siden
Her er to der har købt et Lofoten telt ! :P :woohoo:


"Kom i gang Christian, vi graver en kælder"
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #3 1 måned 2 uger siden
Helt klart et telt for minimalisten. Prøvede at ligge i det ved messen i Tyskland og der er faktisk fin plads til lille mig. Det eneste jeg tror jeg vil blive ked af er altså højden. At man ikke kan sidde op i det synes jeg ikke om. Men fantastisk at det ikke fylder og vejer mere. :)
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #4 1 måned 1 uge siden
Nordisk Lofoten er bl.a. lavet for at overgå/ undergå Terra Nova i at lave verdens letteste 2-lagstelt. Terra Nova har vist stadig rekorden i deres udgave lavet i CF (se link her)

Nordisk telte har dog flere fede detaljer, og er hurtigere at slå op end Terra Nova, hvor der både skal rettes stænger i enderne, pløkkes indertelt for sig, og evt. monteres et polecover; en skør detalje til brug i regn og storm.

Pløkke på 2 gram, toothpicks, er de noget værd? Terra Nova har titaniumspløkke på 1 g - gode til at holde anden lukket, når du har fyldt den med æbler og svedsker.

Terra Nova har en større siddehøjde (87 cm) og større vandsøjletryk i oversejl og bund. Terra Nova Laser Photon 1 fås for ca. 44oo kr.
kelberg's profilbillede
kelberg svaret på emne: #5 1 måned 1 uge siden
:unsure: der tror jeg selv jeg står af , tør ikke tage et telt i den vægt klasse, mit contrail kan jeg da trods alt næste sidde op i
Og med den pris kan jeg nok vægt optimere alt mit andet grej for at spare de 400 grams forskel
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #6 1 måned 1 uge siden
Helt enig Kelberg :)
Er selv ejer af et Akto telt på 1500 g hvilket er fint nok, man kan vel altid spare gram mange andre steder. Men altid interessant at følge hvad og hvordan producenter mindsker vægten på deres telte, fed artikel!

Vi bruger cookies

Jeg forstår.

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2017 - Betingelser - Kontakt os  - Foreningen Outsite 

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Alle artikler, tests osv. er ikke økonomisk støttet men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.