outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Log på / af

Outdoor forum

Flere emner »

×

Fejl

There was a problem loading image IMG_3253.JPG

Test af Fjällräven Abisko Endurance telt

Når vi taler telte fra Fjällraven, så er der ingen tvivl om at det er topklasse. Det er prisen også og derfor er jeg fuld af forventning da Abisko Endurance Dukker op til test. Sidste efterår skrev jeg om Fjällrävens nheder og her var især vægten meget spændende. Så mon de har skåret en masse godt af, for at spare på vægten eller er det stadig et fedt telt?

Se testen af Fjällräven Abisko Endurance 4 teltet.

fjallraven abisko endurance telt

Abisko Endurance specifikationer

Materialer, pløkker og stænger er nogle af nyhederne, men teltet har også fået helt nyt design. Vi fik et sneak peak på årets Outdoor Festival, da Fjällräven sendte tre telte til udstilling.

Fjällräven telt Abisko Endurance 2 Abisko Endurance 3 Abisko Endurance 4
Vægt 2550 gram  3030 gram 4380 gram
Mål 420 x 155 x 105 cm.  430 x 195 x 115 cm. 540 x 240 x 115 cm.
Antal personer 2 3 4
Sæsoner 4 4 4
Materialer oversejl TrippleRip-Nylon TrippleRip-Nylon TrippleRip-Nylon
Materialer indertelt 15D RipStop DWR 15D RipStop DWR 15D RipStop DWR
Materialer bund 70D PU 10.000 mm. 70D PU 10.000 mm. 70D PU 10.000 mm.
Pløkker DAC V-pegs DAC V-pegs DAC V-pegs
Teltstænger DAC Featherlite NSL DAC Featherlite NSL DAC Featherlite NSL
Myggenet 20D No-see-um mesh 20D No-see-um mesh 20D No-see-um mesh
Pris 6999,-

7999,-

Outsite+ pris: 6399,-

Før 9999,- nu 9149,-

Outsite+ pris: 7999,-

Til sammenligning vejede den gamle version, Akka Endurance 3, 4210 gram. Du kan altså næsten få 1 person mere for at slæbe samme antal gram. Det skal dog nævnes at Akka serien var 5 sæsoners telte.
Oversejlet er Fjällrävens nye Tripple-nylon, der er to materialer sammen. 20D på det meste af oversejlet og 40D på kanterne, hvor der er mest slid. Teltet er uden PVC og giftige brænhæmmende materialer. Imprægneringen er flourcarbonfri.

Test af Abisko Endurance

Jeg har testet 3 Fjällräven telte før dette. De har alle imponeret mig, men der har hele tiden været det med vægten. Den har simpelthen været for høj. Den helt nye serie, Abisko Endurance, er dog nede hvor man godt kan være med. Nu er størrelsen og vægten virkelig med til at sætte teltet op hvor det bliver meget interessant.

test af fjallraven telt

Som nævnt i videoen, slår vi på årets Outdoor Festival mange telte op til udstilling. De 3 sidste er Fjällrävens og man mærker virkelig forskellen fra de andre producenter. Der er fuld blus på reflekserne, der sidder de steder hvor du skal arbejde for at slå teltet op. Det gør det meget let at slå op i mørke. Det gør også at du ikke skvatter rundt i bardunerne, da de også har refleks.

Men den store forskel er virkelig teltstang kanalerne. Stængerne glider upåvirket hele vejen ned til koppen. De sætter sig ikke fast og man har meget hurtigt slået de 3 telte op. Når man åbner døren, kan det ske med en hånd og lynlåsen sætter sig ikke fast. Dette gælder alle døre i teltet. Alle døre er også store, så der er ingen bøvl med indgang og udgang. Dørene til ind- og udgang er desuden skrå ind over teltet og det gør og du ikke skal kravle ud, men kan rejse dig forholdsvis let og komme ud.

På festivallen kan man prøve udstillingsteltene og jeg smider mig selv i Abisko Endurance. Der er ret meget dis og fugt, så det er godt at få testet materialerne når vejret er er værst. Det går fint, men jeg er jo også alene i det store 4-personers telt.

Se videoen: Test af Fjällräven Akka Endurance 2

Jeg får i alt overnattet 12 nætter i teltet og får det både testet i fugtigt vejr og regnvejr samt godt sommervejr. Jeg har af gode grunde ikke testet det om vinteren (desværre).

abisko endurance 4

Fugten klarer det sådan set fint og man kan åbne teltet fuldstændig op, hvis der er for fugtigt. Ind til sovekabinen på teltet er der myggenet, så man kan ligge der og kigge ud uden at blive generet af myg/andet kravl. Det gør også at man kan få gennemtræk på varme sommerdage. Nylon-telte er dog MEGET varme og når det er +20 C. kan man ikke holde ud at opholde sig derinde (hvorfor skulle man også det).

Det skal nævnes at der på Abisko Endurance er kanter hele vejen rundt (der hvor farven på teltet bliver mørkere). Dette er et forstærket område, hvor man kan lægge sten/sne og dermed holde bedre på teltet i vind/storm.

Vind test

Nu har Outsite desværre ingen vindtunnel til rådighed og derfor må vi ty til naturen. Min baghave er dog en naturlig vindtunnel og derfor slår jeg altid testtelte op og lader dem stå. På den måde får de virkelig klø.
Abisko Endurance holder virkeligt godt fast med næb og klør. Så godt at jeg med vilje lader nogle pløkker der er røget op værre. Jeg holder dog øje med teltet, for det kan jo skade det, hvis der ryger for mange. Havde man sovet i det, havde man jo gået ud og sat dem i igen. 

Læs også: Test af Nordisk Oppland 3 LW

Det går med andre ord rigtig godt. MEN! Jeg kan simpelthen ikke forstå hvorfor der ikke er to sæt pløkker med teltet. Dem der følger med er vel 7-8 cm. men nogle på 15-19 cm. ville nok have holdt teltet fast under hele vindtesten. Det ville vel give en merpris på ca. 100-200 kr. og gøre at brugeren selv kunne vælge hvilket sæt der skal med ud. Med andre ord vil jeg anbefale dig at købe nogle længere pløkker, hvis du skal ud i ydersæsonerne.

Konklussionen

Jeg er heldigvis stadig ikke blevet blind for priser og 9999,- som Endurance 4 koster som jeg testede, er selvfølgelig mange penge for et telt. For de penge skal teltet være noget nært perfekt! "Man betaler jo også for Fjällräven logoet!". Denne sætning hører jeg om mange af topproducenterne og det er måske også rigtigt, Jeg vil dog heller sige at man betaler for produktudviklingen og kvaliteten samt service. Husk nu også at dette er et 4-sæsoners telt. Det betyder at det kan tåle vinterfjeldet (men ikke topture på vinterfjeldet, til dette skal du bruge et Keb Endurance telt). Der er ikke mange 4-sæsoners telte og heller ikke mange kunder til det, så prisen er selvfølgelig en anden.

 Stoevle 5

Fjällräven Abisko Endurance er noget nært perfekt. Som nævnt i videoen er den eneste "fejl", eller rettere irritation, som jeg kan finde, at man ikke kan nå lynlåsen til sidedøren fra inderteltet når man skal ud. Det er en ting der skal rettes, hvis der kommer reviderede udgaver, men ellers kommer Fjällräven tæt på perfektion. 

Du skal opleve Abisko Endurance. Du skal opleve kvaliteten og den nice feeling det har på alle materialer og punkter. Du skal opleve størrelsen. Er du ikke fanatisk UL'er, så er dette et blæret telt. Du vil nyde dine overliggerdage i fjeldet til fulde, da der er masser af plads til indendørshygge. Alle de andre der ligger i deres minimalistiske, tynde og bitte små telte ved siden af, vil misunde lyden af Oktober-fest, der kommer indefra dit Abisko Endurance telt. Og alt dette for at spare 1 kg.

telt til 4 personer

Fjällräven Abisko Endurance - vi lander på 5 ud af 5! Den gamle version fik 4 ud af 5 på grund af vægten. Den er nu klaret og endda uden at gå på kompromis.

Læs også: Alt om telte - Hvilket telt skal jeg vælge

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 2 år 7 måneder siden
Fed artikel der fortæller noget om Fjällräven´s fantastiske kvalitet og "nice feeling" som du skriver. Det er simpelthen en fornøjelse at stille Fjällrävens telte op. Som en krølle på det du skriver om prisen ang. service kan jeg fortælle at jeg har et FR telt som er minimum 18 år gammelt. Sidste år skulle det bruges men til stor irritation var den ene stang blevet borte, øv øv. Lidt for sjov (havde ikke forestillet mig at muligheden var til stede) kontaktede jeg Fjällräven for at høre om de skulle have en stang på lager. Jeg beskrev hvad det var for en og sendte et billede af den anden og to dage senere fik jeg beskeden om at det kunne jeg sagtens få. Den kostede 120 kr og jeg kunne få den tilsendt en af deres forhandlere. SÅDAN ! Det er godt nok den fedeste service jeg har fået på så gammelt et telt.
I øvrigt fejler teltet intet, 3 pers med bomulds-indertelt, vægt ca. 2,5 kg.

Så produktudvikling,kvalitet og super service er i top men min personlige holdning er nu den at priserne på deres nye modeller simpelthen er for høje.
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #3 2 år 7 måneder siden
Sjov vinkel på artiklen :) Sjældent vi ser et så stort telt anmeldt herinde!

Jeg har også et Fjällräven telt, og det er af en god kvalitet hvor der er tænkt over detaljerne, efter min overbevisning.
Det håber jeg de bliver ved med. Jeg har endnu ikke haft mulighed for at prøve/se deres 2016 serie af telte (tak milbo ;) ), men det virker til at kvaliteten er i top - samt prisen har fået et hop op - igen?!

Jeg oplever at mange klager over svingende kvalitet fra Fjällrävens produkter. Jeg håber ikke det er nået til deres telte endnu? :unsure:

Jeg er jo fan af Primus og Fjällräven, men jeg håber de husker kvaliteten, eller må man jo søge nye veje.

Tak for artiklen "fra haven" :)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #4 2 år 7 måneder siden
1. Hvad er søjletryk oppe?

2. Super med apsis i begge ender, men er der plads til det i 2 personersteltet?

3. Hvorfor er det problem med at du ikke kan åbne helt fra indertelt, hvis du alligevel skal ud? Hvis du ikke skal er det vel mere en fordel?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 2 år 7 måneder siden
1) vandtæt dog åndbart :) se mere på Fjällrävens hjemmeside.

2) det er desværre kun 4 personers udgaven der har ekstra apsis.

3) man ender i en underlig stilling både når man skal ind og ud. Det er meget rart at kunne plante popoen i nylonet og derefter lukke teltet. Nu skal du i en ikke fair stilling vende dig om i telthøjde og lukke døren. Heldigvis er døren så let at lukke.
Knudsen's profilbillede
Knudsen svaret på emne: #6 2 år 7 måneder siden
Rigtig god artikel:-) Jeg har lige købt Fjällrävens nye Abisko Lite 3, valget var endten det eller Abisko Shape 3. Det var virkelig et svært valg, men det endte som nævnt med Abisko Lite 3, og har så kun lige haft det slået op for at se det rigtig. Må sige jeg synes virkelig der er tænkt over tinge, samt en lille ting, som når man har pakket teltet ned i sin pose, så uden på posen er der sådan nogen klips, til at sætte teltstængerne sammen, så man netop har styr på dem også. Ser meget frem til at afprøve det på fjeldet og div. andre ture..
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #7 2 år 7 måneder siden
Ja de laver generelt også gode produkter og telte. Er selv meget glad for mit Keb telt (ved at være nogle år siden så ved ikke præcist om det den model de har på deres hjemmeside pt) som holder perfekt og er nemt at bruge. Men synes også vægten er godt deroppe men det ser ud til, at det er noget som der bliver gjort noget ved, hvilket er et klart plus!
Spændende video :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 2 år 7 måneder siden
det nye Keb er 5 sæsoner. Kan ikke huske om det gamle også er det?
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #9 2 år 7 måneder siden
Jo det mener jeg det er og ja på den måde så kan vægten hurtigt komme deropad.
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #10 2 år 7 måneder siden
Haha mindre rettelse, det er et Akka Endurance telt selvfølgelig, det som her senere er blevet til Keb Endurance...
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 2 år 7 måneder siden
Tænkte det nok, 'en kunne ikke huske om der var et der hed det før :)
Det er et super fedt telt - og det er Akka Endurance også stadig!
SebastianAndersen's profilbillede
SebastianAndersen svaret på emne: #12 2 år 7 måneder siden
Ja det ikke til at finde ud af. Enig :)

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat      

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.