outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Test af Halland 2 LW fra Nordisk

Fjeldferie med Nordisk Halland 2 LW og man skulle tro at vejrguderne ville være med til at bevise at dette telt var godt i regn og vind. For på min 2 ugers fjeldtur, regnede det hver nat, undtagen sidste nat. Det blæste rimelig friskt af flere omgange og det var heller ikke særlig varmt for årstiden. Det var noget af en test i fjeldene omkring Kebnekaise i slut juli og starten af august.

halland 2 lw test

Halland 2 LW i hård fjeldtest

Alligevel var Nordisk Halland 2 LW et rigtig godt bekendtskab på min 2 ugers fjeldtur med kæresten. 1500 gram men alligevel plads nok til to liggeunderlag side om side, plads nok til to personer og deres rygsække og plads nok til mine 188 cm i længden uden at soveposen blev våd i fodenden.

Man kan finde masser af lette telte på ca. et kilo, som kalder sig to personers letvægtstelte, men i virkeligheden kun er til to meget slanke mennesker eller Frodo og Sam kunne have brugt et på deres vej imod Mordor. Men ikke en stor mand, hans følgesvend og deres grej. Jeg er selv en af disse høje og lidt brede personer, som gerne ville have et letvægtstelt, men også ville have kæresten og jeg kunne sove side om side, uden at føle sig klemt. Jeg vil også gerne have plads i apsis til 2 par støvler og 2 rygsække.

Mit oplæg til denne test, var derfor at finde et rummeligt letvægtstelt med ordentligt apsis til 2 personer, et telt der kunne holde til vejrforholdene i fjeldet, men samtidig var rimeligt i pris. Nordisk udlånte mig deres Halland 2 LW, som ud fra specifikationerne lyder meget lovende.

Nordisk Halland LW 

Nordisk Halland 2 LW  
Telttype Tunneltelt
Vægt 1500 gram
Ydertelt 2000 mm vandtryk, silnylon med rivestyrke på 8 kilo, rip stop og vejer 30g pr. m2
Indertelt Nylon som vejer 26g pr. m2
bund 8000 mm vandtryk, nylon med PU behandling, der vejer 53g pr. m2
Teltstænger 2 teltstænger i DAC NFL, som er en større højere diameter, men lettere udgave af NSL
Barduner Alt i 2 mm Dyneema snor
Pløkker Nordisk triple twister aluminium pløkker
Pris 4500 kr

Se mere om Nordisk materialer her:

https://nordisk.eu/nordisk-academy/tents/fabric/

Pløkker: Klik her...

Teltsnor: Klik her...

Testen

Når man som jeg primært har haft enten PU nylon telt, eller et kraftig 4 sæsoners telt i silnylon, mærkes materialet tyndere. Men en 2 ugers fjeldtur viste at materialet var fint holdbart, men det er som de fleste telte lidt sværere at få teltstænger igennem de syede kanaler, hvis det har været pakket i våd tilstand. De tynde materialer og den gode udluftning i teltet, har dog den fordel at det tørre meget hurtigt bare det blæser lidt eller solen skinner. Mine tidligere telte har aldrig tørret så hurtigt som dette, såvel yder som indertelt.

Brugsmæssigt er teltet nemt at vænne sig til. Først og fremmest er der to gode ventilationsåbninger, i fronten og bag på teltet. Disse har endda myggenet, hvilket jeg erfarede betyder langt mindre myg imellem yder og indertelt, da mange myg om natten typisk er tiltrukket af den udåndingsluft vi udskiller igennem ventilationsåbninger. Derudover holder myggenettet her også mere sammen på teltet, som ikke buler ved ventilationsåbninger, som jeg har oplevet i telte, hvor der ikke er myggenet i disse åbninger.

Teltet har mange justeringsmuligheder, så det er nemt at stramme op og man kan få teltdugen helt ned til jorden. Justeringsmulighederne betyder at man i regnvejr, kan undgå at lave ”tunneltelt hængekøjen” eller der kommer for meget vind ind under teltet. Teltet er strammet op med to pløkker i forenden ved apsis og 3 pløkker i fodenden af teltet. Alle disse fem pløkker, sidder i med et kraftigt nylon bånd, som sidder i en aluminiums strop holder, så det er nemt at løsne eller stramme teltet alt efter om det bliver vådere eller tørrere. Justering betyder også man kan finde et sted at sætte pløkken inden for en radius af 10-20 cm, det er jo altid den sidste pløk, hvor der lige skal være en større sten i jorden.

Herudover er der 6 barduner med 2 for hver teltstang i siderne og en i hver udluftningskanal for og bag. Disse barduner er i Dyneema snor, igen med god og nem justering på alle barduner.
Yderdøren sidder i højre side af apsis (set fra inderteltet), hvilket har nogle fordele og ulemper. Fordelen er helt klart at man kan have sine rygsække liggende op langs de to andre kanter i apsis og stadig komme ud og ind af teltet med god plads til at stikke fødderne i støvlerne. Ulempen er at man helst skal have ”nattetissere” liggende i højre side af inderteltet. Jeg synes dog at denne placering er langt bedre end døren i midten, hvor man typisk får en smal ”kanal” igennem rygsækkene på vej ind i inderteltet, med et mindre forhindringsløb som resultet. Der er god plads til 2 rygsække i 60-80 liter størrelse. Yderdøren kan åbnes fra bunden eller toppen, hvis man lige skal stikke hovedet ud. En lille sjov detalje er at yderdørs flappen lukker af for lynlåsen nederst, med en lille magnet, så man hører et klik når man lukker ned for yderdøren, når magneterne går sammen.

telt til fjeldtur og vandretur

Inderteltet har en stor åbning med enten stof eller myggenet med 2 lynlåse, så man kan justere efter varmen. Myggenettet og stoffet dækker hver især hele åbningen imod apsis, så man kan virkelig justere om det skal være max udluftning eller max varme, eller fuld udluftning i den ene side, men ikke den anden, mulighederne er mange. Det er et ca. 80 cm x 30 cm myggenets panel imod ventilationsåbningen i bagenden af teltet. Dette kan ikke lukkes. Inderteltet oplevedes varmt nok til 4 sæsoner i DK og Sydsverige (men ikke så varmt som mit egentlige 4 sæsoners i kold frisk vind), men de tynde materialer i inderteltet holder ikke så meget på varmen, men omvendt er dette heller ikke et vintertelt, og det er varmere end telte hvor det meste af inderteltet er i myggenet.

Inderteltet slås op sammen med yderteltet, men yderteltet kan også bruges alene og inderteltet kan pakkes i en integreret pakpose, der er i venstre side af inderteltet, som også kan bruges som lomme i inderteltet.
Inderteltet har foruden den nævnte pakpose/lomme, 2 små lommer og en lomme til at pakke teltdøren helt eller delvist i. I toppen af inderteltet er to øjer, man eksempelvis kan bruge til en tørresnor med lidt elastiksnor eller lignende. Jeg brugte en elastik snor og tørrede sokker om natten, det var jo en fugtig tur, så jeg kunne praktisk talt aldrig tørre strømper til frokosten.
Inderteltet sidder med god afstand til yderteltet, så der er plads til ventilation og man skal trykke hårdt på inderteltet, før det kommer ud og rammer yderteltet. Inderteltet sidder fast med justerbart Dyneema snor i bunden ud til teltstængerne, ligesom teltbuerne er afstivet i bunden med tværgående Dyneema snor.

Der kommer 11 Nordisk alu pløkker i Y profil med sammen med teltet, disse vejer 9 gr stk. og føles af god kvalitet. Der er nok til de 6 barduner og de 5 steder teltet strammes op med. Der er dog ikke nok til at også sætte i ved selve teltstængerne i jorden. Dette løste jeg ved selv at medbringe 4 alu pløkker i D profil (plus 2 reserve pløkker jeg altid tager med). Jeg kan dog godt lide både at have Y og D pløkker med på fjeldet, da den firkantede D pløk, giver lidt andre muligheder end Y pløkker i de stenede forhold på fjeldet. Men jeg har ikke endnu haft et telt, hvor jeg ikke selv har købt lidt flere pløkker og flere hvor jeg selv har købt helt nye pløkker til det hele. Her er der kvalitetspløkke med, så det er godkendt.

ploekker og staenger til teltet

Pakposen er lavet i samme stof som teltet, med en lille pose til teltstænger, pløkker og et par reservedele. Det er nemt at få teltet i pakposen. Der medfølger ekstra Dyneema snor, ekstra ring og en muffe hvis en teltstang knækker på tur. Jeg kunne godt have ønsket mig der var lidt ekstra stof firkanter, så man kunne reparere teltet på tur.

Eneste problem jeg oplevede på turen med teltet, var en nat hvor det silede ned i skovterræn ved Abiskojaure. Der var absolut ingen vind og tæt på 100% luftfugtighed, plus fugtige regn klæder i apsis. Herudover kom der store vanddråber fra birketræerne, der bankede ned på teltet, som gjorde at kondensen dryppede lidt ned i inderteltet. Men da jeg om morgenen snakkede med andre teltere i området, havde de fleste oplevet præcis det samme, især dem som ligesom jeg, først var kommet efter regnvejret var begyndt. Så det var bare en af de der nætter, hvor alle der telter kommer til kort, når der ikke er nogen vind, silende regn, våde ting i teltet, og høj luftfugtighed. Jeg ser det som et uheldigt sammenfald af omstændigheder, for alle andre nætter havde vi kraftige regnbyger uden nogen kondens problemer.

god plads i teltet til to personer

Konklussion

Så konklusionen var at jeg klart kan anbefale dette telt. Det er lavet i kvalitets materialer er både forbavsende let og et rummeligt telt til 2 personer, siddehøjden på 100 cm er en smule lav til mig på 188 cm, men jeg blev alligevel forelsket i dette telt. Alle telte er et kompromis imellem brugbarhed, rummelighed, vægt og endelig prisen. Til prisen synes jeg dette telt virkelig er kvalitet, det har mange meget gennemførte detaljer og kan sammenligne sig med andre store skandinaviske mærker, i såvel materiale kvalitet og design. Lette materialer i afprøvede kvaliteter og ikke noget med at spare på teltstænger, så folk skal ombytte i stor stil efterfølgende. Her er der forbøjede DAC NFL teltstænger, Dyneema snor, triple coated silnylon og lette Y pløkker, er samlet i en god helhed, som jeg uden tvivl kan anbefale til alle, som gerne vil have såvel plads, og en lettere oppakning.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.