outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Big Agnes Fly Creek UL telt

Til vores nylige tur til Jotunheimen havde jeg lånt to Big Agnes telte (forhandles af EDO.DK) af en kollega. Det ene er et 2 pers Fly Creek UL 3-sæsoners telt med en pakket vægt på 1,19 kg (det gule på billderne), og det andet er et 2 pers Fly Creek Platinum UL 3-sæsoners telt med en pakket vægt på 992 g (det grå). Vi vejede dem godt nok ikke, men det føltes bestemt, som om der stort set ikke var nogen vægt i dem. Forskellen på de to telte er, at i Platinumen er inderteltet stort set kun myggenet (bortset fra liggefladen), mens det i det andet er nylon op ad siderne og myggenet i toppen. Selve materialet på oversejlet og bunden er også lidt forskelligt. Lidt tyndere og lettere på Platinumen.

Inderteltet i Platinumen består af en bund, der kun går få cm op ad siderne - resten er myggenet. Det bliver lidt luftigt, især i blæsevejr, så det er en fordel at have en varm sovepose. Til gengæld bliver der ikke det mindste klamt i teltet.

Begge telte er lige lette at slå op. De er helt identiske i opbygningen.
For at få teltet op skal man slå inderteltet op føsrt. Det kan være en udfordring i plaskregn, men det oplevede vi heldigvis ikke. Indertelte slås ganske let op med teltstangen, som er tre-delt og samlet i toppen. Det kan ikke lade sig gøre at samle det forkert.
Stængerne skal i huller i stropper ved de to forreste hjørner og midt bagpå, og så står teltet sådan set. Man er dog nødt til at sætte pløkker i de to bagerste hjørner for at stramme dugen ud, så det er ikke 100% stand alone.
Oversejlet klikkes fast med spænder i de samme tre stropper, man sætter stængerne i. Man er nødt til at sætte pløkerne i vejen rundt for at oversejlet holder god afstand til inderteltet, men der er kun 11 pløkker i alt, og det tager under fem min. fra start til slut med indertelt og det hele.

Jeg sov i Platinum teltet, og var helt vild med det. Der var god plads til én person (havde været lidt trangt med to) med rygsæk og det hele. Inden i teltet er der tre små grej-lommer med plads til briller, telefon mv. Fin siddehøjde i den forreste del, og god plads i fodenden. Det var nemt at pille ned, det vejer og fylder ingenting, kunne bare puttes i rygsækken, der hvor der var plads, uden at skulle foldes eller lægges sammen på en særlig måde. Teltstængerne og pløkkerne er ligeledes så tynde og lette, at de kunne finde plads uden problemer.
Min makker, der brugte det 27 g tungere telt var lige så begejstret som jeg over dets lille pakvolumen og nemme håndterbarhed. 
Vi havde flere nætter med regn, nogle nætter med megen regn. Begge teltene holdt fuldstændigt tørre uden at blive klamme indeni. Dejligt.

big agnes fly creek platinum 2 personers ultra light telt

Jeg kan være lidt usikker på, om teltets bund kan holde til stenet grund, spidste genstande o.lign. i længden, men man kan tilkøbe et foot-print (vægt 113 g), som man kan lægge under. Man kan i øvrigt nøjes med foot-print og oversejl, hvis man er hard-core.
Oversejlet skal sættes op med enten foot-print eller indertelt.

Foruden vores Big Agnestelte var der to andre telte med i vores lejr (det ene var et Vango Banshee 300, det andet husker jeg ikke navnet på), og begge disse havde indertelte, der var hægtet op i oversejlet, og som derfor kunne tages ned og sættes op uden at blive skilt ad (når de var tørre, vel at mærke). Til gengæld vejede det mindste af dem 2,6 kg, og det store 3,8 kg. Disse to telte havde en overflade, der let skilte sig af med fugt (regn og kondens). Den fordel opvejer dog på ingen måde, at teltene vejede to-fire gange mere end de andre.

Konklusion:

Ulemper: Har man ikke foot-print, skal man sætte indertelt op først, hvilket kan være besværligt i regnvejr. Slipper ikke regn og fugt så let, men kan nemt rystes næsten tørt.

Fordele: Helt regntæt, vel ventileret, god plads til én, kan rumme to, hurtigt og nemt at sætte op, meget let, lille pakvolumen, nemt at fordele i rygsækken. Telt-fornemmelsen er helt væk, det føles egentlig mere som noget let og tyndt tøj, der kan presses sammen blandt de andre ting. Selv som fugtigt er det nemt at håndtere.

Det rasler ikke, heller ikke i blæsevejr.
Pris: Hos Edo koster det gule Fly Creek kr. 3.499. Platinum-teltet kender jeg ikke prisen på, det ligger (endnu?) ikke på deres hjemmeside.

Når man synes, at en bivi eller et tarp er lige lovlig skrabet, er Platinum-teltet et lækkert alternativ.

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.