outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Verdens letteste 3 sæsoners sovepose

Vi har haft fornøjelsen af at teste verdens letteste fibersovepose. Den kommer fra danske Nordisk og hedder Oscar. Med en imponerende lav vægt, hvor der samtidig er masser af plads til fede detaljer har Nordisk her overgået sig selv - og der er endda flere på vej.

Oscar sovepose fakta

Soveposen har nogle fede fakta og vi kan lige så godt springe ud i det:

Oscar sovepose Large Xtra Large
Vægt 500 g. 540 g.
Personlængde til 195 cm. til 210 cm.
Mål 215 cm x 75 cm (bredeste sted) 230 cm. x 78 (det bredeste sted)
Komfort temperatur +10 C +10 C
Limit +5 +5
Extreme -6 -6
Pakstørrelse 12 x 16 cm. 12 x 16 cm.
Pris 1999,- Tilbud 1399,- 1999,- Tilbud 1399,-

Vi har altså verdens letteste 3 sæsoners fibersovepose, men er der så sparet på komforten og detljerne?

Test af Oscar soveposen

Jeg havde ventet på den - Oscar soveposen. Temperaturene var ikke nået helt op på limit (+5 grader hvor mænd burde kunne holde varmen), men da det endelig så ud til at nå de 5 grader, måtte jeg ud.
Det skete bl.a. sammen med Pihlen, Jesper, Zach, Thomas og Jacob, der blev inviteret til bålmad ved Tadre Mølle på Sjælland. Der ligger 3 shelters så hvorfor ikke springe direkte ud i det:

sovepose til sheltertur

Test af Oscar i shelters:

Jeg havde min datter med på turen og hun lå og hyggede i hendes børnesovepose, der er kanon varm. Jeg lå og blev mindet om at +5 grader ikke føltes så varmt igen - slet ikke når det blæser en halv pelikan.
Man kan godt bande sig selv langt væk og selvom det hjalp en del at snørre soveposehætten ind, så var det stadig koldt. Dog er det faktisk helt ok. For nu ved vi alle sammen at vi ikke skal lægge os ud i Oscar soveposen i et shelter med blæst og +5 grader. Jeg har altså allerede dummet mig, så du ikke behøver!

Men hvad så? Holder limit på +5 grader ikke?

Test af Oscar i hængekøje:

Pihlen overtalte mig til en tur mere to dage senere. Vi besluttede os for at tage Fjordstien fra Kyndby værket til Orø færgen (Hammer bakker - IKKE den i Jylland :). Igen ville det blive +5 grader og lidt vind, så nu skulle jeg måske fryse endnu en nat, for testens skyld?
Vi havde den flotteste udsigt fra toppen af bakken ud over Orø, så det blev sent før soveposen lokkede. Denne gang vågnede jeg dog ikke og frøs. Jeg måtte faktisk åbne hætten, så der kunne komme noget varme ud. Tænk at et tarp og myggenet kan redde en for at fryse?
Den halve åbning er faktisk intet problem i en hængekøje og jeg vil klart anbefale Oscar som hængekøjepose (også forklaret i videoen)!

sovepose til haengekoeje

Test af Oscar i telt:

Nogle måneder senere skulle Oscar testes igen, men denne gang i varmen. For selvom jeg godt kan lide fiber, så er dun nu meget bedre at ligge i. Åndbarheder plejer at være meget bedre og man kan klamsvede i fiber.
Soveposen kan jo kun åbnes halvt, så man kan ikke bruge den som "dyne". 
Jeg får ikke åbnet soveposen i løbet af natten, men må konstatere at man selvfølgelig bliver varm og materialet kan klistre til huden. Dette ville en lagenpose dog forhindre.

Alle tre tests er foretaget uden lagenpose, da en sådan ellers ville give et forvrænget billede af komfort temperaturen. Soveposen er ikke lige så fed (åndbar) at sove i som dunsoveposer.

Fede detaljer trods lav vægt 

Andre UL ting, kan gå på kompromis med detaljer, for at bibeholde den lave vægt. Det er åbenbart ikke Nordisk stil (???), da de åbenbart både kan lave lette OG detaljerige produkter (det var lige godt satans).

Vi starter med snorene til at stramme soveposehætten med. De er meget underlige! Man hiver bare og så strammer man ind. Når man vil ud, ja så skubber man. Man føler at man gør noget forkert, men det holder fint. Systemet sidder inde i selve posen og jeg næner ikke at skære den op for at fortælle hvad de har lavet, men det virker og det er vel det det skal.

Soveposen er forstærket hvor vi har brug for mere varme, for eksempel ved fødderne.

verdens letteste sovepose fra nordisk

Man kan vende soveposen på vrangen og sove fint. Det er samme materialer på begge sider, dog er den "rigtige" side vandafvisende.

Det fedeste er at pakposen er indbygget i soveposen. Du skal altså ikke bøvle med at finde pakposen, den sidder der allerede.

Oscar fylder ikke meget. Faktisk næsten det samme som en dunsovepose med samme komfort. Der medfølger en kompressions "pose" så den virkelig kan blive lille.

Vigtigst er selvfølgelig at man kan holde varmen, men varme er jo individuelt. Jeg kan dog konstatere at jeg sagtens kan holde varmen ved +5 grader (limit) og ville sikkert også sove fint i +3.

Dommen over Oscar soveposen

Det kommer nok ikke som en overraskelse at dommen er god. Faktisk er der ikke en finger at sætte på soveposen (andet end at fiber ikke er lige så åndbart som dun, men det vidste vi jo godt i forvejen). Selv opbevaringspose medfølger og den eneste fejl ved denne er at der er trykt Nordisk på siden og ikke i bunden (så os med OCD står og kigger på en sort tom bund, hvor andre soveposer praler med brand).

oscar sovepose fra nordisk outdoor

Vi har altså kort fortalt verdens letteste sovepose, med fede detaljer og en komfort temperatur der holder og så fylder den intet når den er pakket. Hvis ikke dette skulle give 10 ud af 10 hvad skulle så???

10/10 og så glæder vi os super meget til de tre nye modeller der kommer i Oscar serien til næste år (bl.a. en super spændende vintersovepose!).

Hvis du er interesseret kan du se, teste og prøve soveposen hos Spejdergear: http://spejdergear.dk/shop/nordisk-oscar-fibersovepose-5820p.html 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Søgaard's profilbillede
Søgaard svaret på emne: #2 4 år 5 måneder siden
Spændende! Det er dejligt med et prisbilligt fiberalternativ til de lette og dyrere dunposer. Skønt med en integreret pakpose ;-)
Jeg må sige, at jeg har svært ved at se posen som en reel 3 sæsoners pose ud fra dens relativt høje comforttemperatur og limit. Det betyder, at jeg nok ikke vil tage den med "langt ud på fjeldet", hvor frost er en reel mulighed. I så fald bliver det til ret kølige tanker om cola (bemærkning, der kræver, at filmen er set).
Med lad os se, hvad Nordisk byder på i næste bølge med altså tre poser. Hidtil har de jo været relativt nytænkende.
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #3 4 år 5 måneder siden
Verdens letteste? Du skulle have tjekket denne fra OMM, mens du besøgte Outdoor Rødovre.

www.outdoorrodovre.dk/omm-mountain-raid-10-1000001526.html

Så er der jo også denne:

sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/synthetic-sleeping-bags/dynamic?gid=120&vid=6
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #4 4 år 5 måneder siden
Spændende og godt skrevet :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 4 år 5 måneder siden
Søgaard, helt enig, jeg ville heller ikke tage den med på fjeldet, der er de +5 grader limit ikke dækkende.

NOB, velkommen tilbage :)
Den første har en komfort på hvad 13-15 grader?
Den anden vil jeg da gerne lave en vs. med, da det ser ud til at komf. osv. er nogenlunde ens.

Pihlen88, tak og tak for selskab under tests :)
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #6 4 år 5 måneder siden
Ja, jeg så linket på facebook.

OMM har nu også en lidt tungere til nogenlunde samme temperatur, som stadig er lettere.

www.outdoorrodovre.dk/omm-mountain-raid-16-letvaegts-primaloft-sovepose-1000001536.html

Pointen var nu mere at begrebet "verdens letteste" er for nemt at bryste sig med. Jeg bliver sådan lidt arrghh, når produkter får titler, som ikke holder og kun er opfundet for at sælge produktet.

Dejligt at Nordisk laver lækre produkter med lav vægt, men at kalde Oscar soveposen for verdens letteste tre sæsoners pose er, i mine øjne, hvad begrebet "stupid light" er opfundet til.

Det gavner, hverken dem eller forbrugeren der køber den, og fryser på forårsturen, hvilket aldrig får vedkommende ud af døren igen, fordi de havde en dårlig oplevelse.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #7 4 år 5 måneder siden
Men NOB, du har stadig ikke sendt et link der modbeviser påstanden "Verdens letteste 3 sæsoners fibersovepose"?

Mærkatet er vi enige om og i dette tilfælde er det faktisk lidt "synd", da Oscar foruden at være let, også har fede features. Altså at der ikke er sparet på det, bare for at lave soveposen let.

Jeg forstår ikke sidste påstand? Nu har jeg testet Oscar soveposen til limit i +5 grader og der holder den jo fint. Hvis man så går ud i koldere temperaturer end angivet og fryser, så kan man vel ikke klantre nogen? Eller er det det der kaldes "stupid light"?
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #8 4 år 5 måneder siden
En sovepose hvor en mand begynder at fryse hvis temperaturen kommer lidt under 5 grader er IKKE en 3-sæsons sovepose. Det er en sommersovepose. En rigtig 3-sæsons pose skal gerne kunne klare et par frostgrader uden at man ligger og ryster af kulde.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #9 4 år 5 måneder siden
Og det er spændende faktisk - en definition af sæsonerne.

I Danmark, Nordsverige i fjeldet eller på Caminoen...

Jeg kan se at jeg testede den første gang i maj måned. Det er jo ret sent på den første sæson (forår), men i år er vidst ikke som "almindelige" år.
Luksuscampisten svaret på emne: #10 3 år 6 måneder siden
Jeg har lige købt mig en Oscar +10 og er lidt loren ved det specielle snoresystem... Går fint med at snøre det sammen, men når man ' skubber på ' for at åbne det, er der meget pres på lynlåsen, synes jeg. Den bliver trukket åben, så den lyner sig selv ned nogle cm. Det har den vel ikke specielt godt af?? Har du nogen kommentar til det? Hilsner!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 3 år 6 måneder siden
Jeg har ikke prøvet den nye +10'er, men jeg skal se om jeg kan kravle i den på mandag og forsøge at genskabe det du oplever.
Jeg har kun prøvet -20'eren der er en helt anden konstruktion.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.