outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Anmeldelse af termisk tæppe: Coghlans Emergency Blanket (revideret artiket)

- udstyr alle burde have med i rygsækken, når det er koldt.

Jeg havde mange gange set en nødsovepose i div. grej butikker. Et lille termisk tæppe på kun 42,5 gram, der ikke fylder mere end et spil kort og vejer betydeligt mindre.
Men til prisen? Jeg har set det til kr. 29,95 er det så det værd? Er det overhoved noget værd? Og er der andet man kan bruge det til?

En vintertur til Raslågen blev slået op på Outsite, så der var chancen jo til at teste emergency blanket. Vejrudsigten lovede dejlige -10C om natten, så hvad kunne man få for 30 kroner? Og ville det fungere at sove i en tynd nødsovepose?

emergency blanket

En vintertur uden kulde og forfrysninger lyder i mine ører som at tage på Roskilde festivallen uden regn.. Det kan ikke lade sig gøre! Men nu har jeg prøvet begge dele uden.. 

Tilbage til nødsoveposen
Coghlans Emergency Blanket lover at reflekterer kropsvarme tilbage, så der ikke forsvinder noget fra kroppen. På denne måde kan man holde temperaturen hvis man f.eks er faldet i koldt vand, ved at krybe i det termiske tæppe med det samme. Det er samtidig også en nødbivuak hvis uheldet er ude og du bliver nødt til at sove på stedet og det bliver koldt/vådt. Emergency blanket er desuden vind og vandtæt så det beskytter dig en hel del.

Jeg slog mit tarp op, lagde nogle grangrene på sneen og lagde mit NeoAir Xlite inden i tæppet. Min sovepose er en Mountain Equipment Helium 400, med en limit temp. på +1 og extreme på -16 grader, ville jeg nok overleve natten, men måske fryse. 
Natten kom og der var ingen vej uden om.. jeg måtte kravle ned i tæppet og posen. Godt det var mørkt, for det var satme ikke let og jeg skulle af med mit tøj i etapper på vej ned. Ikke et kønt syn hvis nogle skulle komme forbi. nå, men bortset fra lidt sne ned af ryggen gik det dog.
Jeg lå og følte lidt efter.. jeg var varm og tør og der var ikke tegn på at jeg ville blive koldere - tvært imod, så jeg lukkede roligt øjnene og faldt i søvn til lyden af de andre Outsitere der allerede snorkede i tarp og telte.
Kl. 04 vågnede jeg op og på indersiden af nødsoveposen var der driv vådt. Jeg vågnede helt med det samme, da min lærdom fortæller mig at vådt + -10C = ikke godt. Vådt + dun = ikke godt. 
Men jeg var stadig tør og varm. Faktisk rigtig godt tilpas. Så efter et lille blik ud over søen i mørket faldt jeg i søvn igen og vågnede først da René sparkede mig ud af fjerdene næste morgen.

Bortset fra nogle små huller i bunden af tæppen, der havde ligget og revet sig på noget gran, kan jeg konstatere at tæppet holder. Det gør fuldstændig det der står på pakken og set til 30 kr. er det en ligegyldig skilling at give for noget der kan hjælpe så meget i en situation der er mere ukontrollerbar end min var. Skide 30 kr. der i sidste ende kan redde liv.

Se videoen fra turen her

Hvordan virker et termisk tæppe?

En emergency blanket virker på den måde, at din kropsvarme reflekteres tilbage til din krop: Du er blevet nedkølet, måske fordi du er blevet våd og kold. Tag det våde og kolde tøj af og hop ned i et termisk tæppe. Ret hurtigt vil du begynde at mærke varmen. Et emergency blanket er vind og vandtæt, så du er beskyttet af vejret udenfor tæppet. Du kan også få store folietæpper til flere personer. Disse vejer og fylder selvfølgelig mere, men har den fordel at flere mennesker opvarmer tæppet. 

Hvad kan man ellers bruge det til?

Foruden at kunne varme dig op i en nødssituation eller bruges som nødsovepose, kan vi jo tænke lidt videre. Jeg har f.eks. bruge det nedenunder mit liggeunderlag for at forhøje R-værdien (isolationen). Jeg lå direkte på sne og mit liggeunderlag havde kun en R-værdi på 3, slet ikke nok. Jeg har også lagt liggeunderlaget ned i det termiske tæppe. Vær opmærksom på at tæppet er en slags folie, så det larmer noget at sove i/ ligge på. 

Man kan også sy et termisk tæppe ind i noget andet. Hvis du f.eks. laver dit eget underblanket eller lagenpose, kan du sy emergency blanket ind imellem to lag stof (f.eks. polar fleece). Det gør dog at du får meget kondens, så husk at lave huller i tæppet først. Husk også at den kan knitre meget.

Man kan faktisk få tøj med indbygget termisk tæppe. Columbia har f.eks. en serie med tøj og sko med indbygget Omni-heat, som deres materiale bliver kaldt. Her kan du se et par sko: http://www.pro-outdoor.dk/shop/columbia-stoker-mid-6634p.html jakke med Omni-heat: http://www.pro-outdoor.dk/shop/columbia-hexbreaker-long-7762p.html 

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.