outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Test af Primus Express Stove Set

Vi har testet Primus Express Stove Set i 2 år, og det er blevet til et venskab med en trofast kammerat. Gasbrændersættet kan alt på den halve tid, og så er det kompakt, har en okay vægt, og meget alsidigt. Express Stove er et anbefalesesværdigt valg til den øvede vandrer, der både koger vand og laver mad på vandreturen.

primus express stove

Se video test af Primus Express Stove

Primus Express Stove Set Specifikationer

Jeg har nu testet Primus ETA serie fra ETA Power over ETA Lite og Lite+ til Express Stove Set. Jeg er vokset op med LEGO, og forventer at tingene passer sammen og er gennemtænkt, samt robust og pålideligt. Alle tre sæt lever op til dét, og er derfor mit favoritvalg af gasbrændere til vandreturen.

Gasbrænder Primus Express Stove Set
Vægt 449 gram
Mål Højde: 10 cm. Diameter: 15 cm.
Liter 1 liter
Effekt 2600 Watt
Kogetid 0,5 liter vand 01:29 min. (02:40 min. for 1 liter)
Brændetid 85 min på 230 g. gasdåse
Sæsoner 3 (4-5 med Primus vintergas)
Tænding - (man kan få brænderen med piezo, jeg valgte uden).
Antal personer 1-2 med 1 liter gryde.
Pris 999,- 729,-

Der er en række interessante specifikationer, men det, der springer mest i øjnene, er klart kogetiden. Er Express Stove virkelig så hurtig? 

Test af Express Stove Set

Det er laaaaaangtid siden jeg fik sættet hjem. Det har plaget mig, og det er den sværeste test til dato. Det virker ellers lige til. Hurtig gasbrænder og effektiv gryde. I det hele taget et rigtig lækkert stykke kogegrej. Problemet var dog at komme ud med, hvorfor det lige er så godt. Jeg har derfor lavet 3 videoer om sættet, og 3 gang blev så lykkens gang. 

At det tager 01:29 min. at koge 0,5 liter vand er imponerende, men derude i naturen har man som regel tid nok. Sammenlignet med den populære Jetboil MiniMo på 02:15 min., og den er ellers ret hurtig - dog 45 sekunder langsommere end Express Stove...
Kigger man på effekten, giver det sig selv, at hvis du sparer 45 sekunders gas, så er der noget at hente. 3 gang kogning af vand og du har sparet 1 gang. Buy 3, get 1 free. Det er ikke for at nedgøre MiniMo, for den er også genial og så vejer den mindre (415 gram).

madlavning paa gasbraender

Gasbrænderen er på 2600 Watt, og det gør, at du kan anvende store gryder. 2600 Watt er nok til 3-5 liters gryder, så du kan lave mad og koge vand til hele spejderpatruljen (6-10 personer). Du kan købe sættet løst, hvilket gør, at du kan vælge mellem mange typer gasbrændere. Primus har 5 forskellige Express Stove brændere, hvor du kan vælge mellem med og uden piezo, titanuim eller stål osv. Se dem her hos Primus... 

Men Primus Express Stove TI (som jeg har valgt sættet med) kan også simre. Helt ned til fyrfadsflamme, hvor der næsten ikke kommer noget ud. Sammen med grydens form, har du den perfekte sæt til madlavning fra kogning af spaghetti og ris, til simremad og gryderetter.

Gryden er et kapitel for sig selv. Primus PrimeTech findes i en 1,0 L, 1,8 L og 3,0 L version. Med ETA teknologien har Primus formået at lave en effektiv gryde, der udnytter den tunge gas du har slæbt med. Umiddelbart ser det smart og "reklameagtigt" ud på deres hjemmeside, men vores tests har vist at det ER smart. Varmeveksleren (fluxringen) i bunden gør at grydens bund er ens i temperatur og ikke kun i midten hvor flammen rammer. Det gør også at al overskudsvarmen ikke fiser væk og ud i det blå, men bliver inden under gryden. Inde i gryder er der keramisk non-stick. Kendere vil slikke sig om munden, for dette er virkelig fedt. Det smuldrer ikke som alm. non-stick belægning og det er heller ikke usundt. På mine gryder kan man ikke se tegn på brug og de er mere end 2 år (fra mit Primus Power sæt).

Du kan selvfølgelig benytte hvilken gryde du vil over Express Stove gasbrænderen og omvendt kan du også benytte PrimeTech gryderne til en masse af Primus gasbrændere. Selv ETA Lite+, der er en enkeltmandsbrænder.

gasbraender til vandretur

Inde i alle PrimeTech gryderne finder du en rød plastikskål. Den har to funktioner. Den skåner det karamiske non-stick og så kan du bruge det til maden. Til Primus Power Set medfølger der en "høkasse" der også er pakpose. Her kan du stille plastikskålen ind og ris, pasta, kartofler osv. kan færdigkoge herinde (uden brug af gas). Det følger dog ikke med til Express Stove set, men her kan du lægge låget over og bruge soveposen som "høkasse" (som vor moder lavede risengrød). Så har du gryden fri til at stege kød/andet. Det er skide smart og en letvægtsløsning for at få 2 gryder i én.

Læskærmen er også smart. Den vejer ikke så meget og kan pakkes om gasdåsen. Det gør at læskærmen er meget kompakt i din rygsæk og ikke fylder mere end den gasdåse du alligevel har med. Jeg har ikke fundet ud af om det er smartest at sætte læskærmen på før eller efter gasbrænderen, men det kan lade sig gøre på begge måder (med lidt vrikken).

Du begynder måske langsomt at forstå sammenspillet og det lækre ved Primus' sæt? Måske også hvorfor det har været så svært at komme rigtigt ud med (og huske det hele)?

Konklussionen

Alt ovenstående lægger du ikke mærke til når du er afsted på vandretur eller andet. Sættet spiller bare og du skal bare hygge dig med madlavning eller glæde dig til vandet er kogt til den frysetørret ret. Om morgenen når du ikke at finde koppen og Nescafeen før der er kogt vand.

 Stoevle 5

Prisen er fin, sættet er robust og holdbart, alsidigt, effektivt, kompakt, ja kort sagt: Alt du behøver. Er du til rigtig madlavning og frysetørret mad på vandreture er dette derfor sættet du skal vælge. Primus Express Stove vil på ingen måde skuffe dig og du har en vandre-kammerat der vil følge dig i mange år fremover. 

test af primus express stove set

Det er derfor med rolig hånd at jeg fuldt ud kan anbefale dette sæt. Du kan købe alle dele hver for sig eller samlet lige her: 

http://spejdergear.dk/shop/primus-express-stove-1249p.html

Hvad mon dit yndlingssæt er?

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


mads_bak's profilbillede
mads_bak svaret på emne: #2 2 år 9 måneder siden
Er gryden 'fastgjort' på nogle af de nævnte systemer? Altså lige som på Jetboil, hvor man kan løfte det hele ved at holde om gryden?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 2 år 9 måneder siden
På Eta Lite og Lite+ (der også ligner JetBoil) er gryden fast ja :)
D31 svaret på emne: #4 2 år 9 måneder siden
Så hvis man har en "basic" topmonteret gasbrænder og lidt læ, så giver det ikke mening at skifte til lige præcis det her kit? Eller har jeg misforstået noget :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 2 år 9 måneder siden
Det kan man da heldigvis sige om alle brændertyper :) altså hvis man er glad for sættet, så er der da ingen grund til at skifte ud.

Pointen her er at sættet er enormt alsidigt i brug og meget meget effektivt. 1:29 min. betyder en halvering af tid (og derfor også gasforbrug og dermed lavere vægt) i forhold til mange andre brændere.

Det er, efter min mening, et all-in-one sæt. Der er dog masser af denne type derude. Lige nu tester jeg et sæt fra Optimus, der er rigtig spændende, dog ikke lige så effektivt, men så kan det så meget andet :)
D31 svaret på emne: #6 2 år 9 måneder siden

Milho skrev: Pointen her er at sættet er enormt alsidigt i brug og meget meget effektivt. 1:29 min. betyder en halvering af tid (og derfor også gasforbrug og dermed lavere vægt) i forhold til mange andre brændere.

Det var nok den med tiden jeg ikke havde fokuseret på som "begrundelse" for et evt. skifte :) så tak for hintet.
Tit er der jo både størrelse på sættet, tilbehør, hvordan monteres gryde/kogekar på brænderen, vindfølsomhed m.m. som gør at man måske skifter? Her fangede jeg ikke lige begrundelsen, men den pegede du så fint ud for mig ovenfor - tak :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #7 2 år 9 måneder siden
Hehe, så er der de 2600 W (igen, hvis det er noget man har brugt for, f.eks. madlavning til flere i større gryde) og hvad jeg ellers fortæller i videoen og artiklen.

Jeg vil dog sige at jeg ikke prøver at give en begrundelse for udskiftning af grej eller køb af nyt udstyr. Det er en gennemgang og test af produktet som jeg oplever det :)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #8 2 år 6 måneder siden
Tak, kommer der tillige en test af Primus ETA Power?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #9 2 år 6 måneder siden
ETA Power er mere effektiv og stabil, men her trækker vægt og fylde meget ned. Til vinterture er Power genial med forvarmeren på gassen.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #10 2 år 6 måneder siden

Milho skrev: ETA Power er mere effektiv ... .


how how, ETA Power har da kun 2000 w mod Express 2600 ?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 2 år 6 måneder siden
Den har meget mere læ samt forvarmer og kan koge vand hurtigere end Express :) men ellers har du ret i at effekten er større på Expressen :)
thegeographer svaret på emne: #12 2 år 5 måneder siden
Nu er jeg så endelig blevet bruger her på sitet som jeg ellers har læst på i lang tid.
Tak for anmeldelse (også alle de andre!). Jeg skal have mig min første brænder og overvejer denne Primus. Jeg kan dog ikke helt forstå forskellen mellem titanium og uden titanium? En vægtforskel kan jeg ikke læse mig til hos Primus - er titanium stærkere?
Desuden kunne jeg godt tænke mig at spørge ind til yderligere sammenligning med Jetboil Minimo som egentlig var den brænder jeg først havde tænkt mig. Udover kogetid (og dermed gasmængde) er der så andre væsentlige forskelle? Primusen ser ud til at være en anelse tungere, men det er ikke meget...
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #13 2 år 5 måneder siden
Velkommen på siden :)

Jeg har sammensat mit sæt, ud fra de dele jeg gerne ville have. Du kan se de forskellige Express Stove brændere her: www.primus.se/catalogsearch/result/?q=Express+Stove

I Princippet er der ikke den store forskel på MiniMo og Express Stove set. Du har brænder og gryde. Du har dog lidt flere valgmuligheder hos primus ang. brænder og gryder/pander.
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #14 2 år 5 måneder siden
Vær opmærksom på at dette sæt Christian tester er med en anden vindskærm end den der følger med i det rigtige 'Primus express stove set.' som også tidligere er solgt som "Primus ETA express stove"

Vindskærmen Christian tester her er "Primus windscreen"
thegeographer svaret på emne: #15 2 år 5 måneder siden
Mange tak for hurtige svar!

1) Jeg synes det er lidt pudsigt mht. at det er en anden windscreen for jeg har læst en anden test af hele sættet og de mente nemlig at windscreenen var total overflødig. Nu kan jeg så se at den pågældende windscreen ikke er på lager hos Primus længere.

2) Hvor køber man Primus dele - hos primus' egen hjemmeside eller er der andre forhandlere der har et stort udvalg?

3) Er der mon én kyndig der vil se om disse tre dele vil passe fornuftigt sammen?

www.primus.eu/express-stove-ti-with-piezo-ignition
www.primus.eu/primetech-pot-1-l
www.primus.eu/windscreen

Det er lidt skidt, at den windscreen ikke er tilgængelig. Kan man undvære den eller kan man evt. finde den andet sted?
thegeographer svaret på emne: #16 2 år 5 måneder siden
Er Primus mon på vej med nye brændere som erstatning for Express stove? Hverken deres 1L gryde eller windscreen er på lager og et hurtigt kig på andre forhandlere viser også at rigtig mange af dem ikke længere har dem på lager...
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #17 2 år 5 måneder siden
Ja. De har lanceret nye brændere og stormkøkkener, som kom på markedet for 1-2 måneder siden

www.primus.eu/primetech-stove-set-1-3l

www.primus.eu/microntrail-regulated-w-piezo

De fås så i diverse afskygninger og modeller.

Jeg er ikke sikker på at deres Primetech / ETA serie udgår, men det må tiden vise! Det er fantastiske gryder!
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #18 2 år 5 måneder siden

thegeographer skrev: Mange tak for hurtige svar!

1) Jeg synes det er lidt pudsigt mht. at det er en anden windscreen for jeg har læst en anden test af hele sættet og de mente nemlig at windscreenen var total overflødig. Nu kan jeg så se at den pågældende windscreen ikke er på lager hos Primus længere.

2) Hvor køber man Primus dele - hos primus' egen hjemmeside eller er der andre forhandlere der har et stort udvalg?

3) Er der mon én kyndig der vil se om disse tre dele vil passe fornuftigt sammen?

www.primus.eu/express-stove-ti-with-piezo-ignition
www.primus.eu/primetech-pot-1-l
www.primus.eu/windscreen

Det er lidt skidt, at den windscreen ikke er tilgængelig. Kan man undvære den eller kan man evt. finde den andet sted?Ja de tre dele du har opgivet er præcis dem som Christian viser i video'en. Så de passer sammen.

Tjek evt det her sæt, som endda er på tilbud. Det er næsten det samme, men er billigere.
www.friluftslageret.dk/shop/dansk/brands/primus/primus-express-stove-set-tm/

Eller endnu billigere i tyskland (gratis fragt). Det er dog den "gamle" model. Eneste forskel er håndtaget og logo'et (dengang hed den ETA og nu hedder det Primetech) (jeg har brugt dette sæt i et par år)
www.bergfreunde.de/primus-eta-express-stove-gaskocher/?backlink=eyJ1cmwiOiJcL2dhc2tvY2hlclwvIzBkYTc4NzRmZjY5YWQzNjlkMmRiODk0YTY2MzE1IiwiaGFzaCI6IjM4NTc3ZGFhYjM5NWJjYjYzNjdlNWNhNmRkNmVkN2UxIn0=


Kan det bruges til noget? :)
thegeographer svaret på emne: #19 2 år 5 måneder siden
Fedt, tak! Nu bliver jeg jo så i tvivl om den nye microntrail er et bedre alternativ - især den med regulatoren. Der kommer selvfølgelig altid noget nyt, men tror du det er en der skal overvejes? Jeg har jo ikke købt mig noget sæt endnu :-)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #20 2 år 5 måneder siden
Fin service direkte hos Primus, ringer man til dem i Sverige er det de samme som dem der sidder bag Fjällräven. Der går et par dage med svar på mails.
Kun positive oplevelser herfra.
thegeographer svaret på emne: #21 2 år 4 måneder siden
Nyt fra Primus
Nu har jeg endelig fået svar fra Primus. PrimeTech Pot 1 L er udgået og erstattes af 1.3 L. Den er mere end dobbelt så tung som 1 L så jeg forstår det ikke helt. Dog ser det vist ud til at der er to gryder i den nye, så man kan jo selvfølgelig vælge kun at tage den ene med - men hvorfor man så skal have to det forstår jeg ikke.

Er der nogen her der mon kan regne den nye 1,3 L ud?

Link til den nye pot:
www.primus.se/primetech-pot-set-1-3l
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #22 2 år 4 måneder siden
Ja det frygtede jeg godt var årsagen. Godt jeg lige har købt nogle ekstra af de gamle...!

Primetech pot set, er jo to gryder, et låg og et håndtag.
Den ene gryde er med keramisk nonstick og varmeveksler ring.
Den anden er uden varmeveksler ring og nonstick, men er hardanaized alu.
thegeographer svaret på emne: #23 2 år 4 måneder siden
Jeg kan også se en såkaldt Lite XL 1L gryde. Af udseende ligner den jo Primetech. Er der nogen der ved om der er forskel?
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #24 2 år 4 måneder siden
Primetech xl gryden er med en special bund, så den passer på primus Lite XL brænderen. Så vist jeg husker.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #25 2 år 4 måneder siden

thegeographer skrev: Nyt fra Primus
Nu har jeg endelig fået svar fra Primus. PrimeTech Pot 1 L er udgået og erstattes af 1.3 L. Den er mere end dobbelt så tung som 1 L så jeg forstår det ikke helt. Dog ser det vist ud til at der er to gryder i den nye, så man kan jo selvfølgelig vælge kun at tage den ene med - men hvorfor man så skal have to det forstår jeg ikke.

Er der nogen her der mon kan regne den nye 1,3 L ud?

Link til den nye pot:
www.primus.se/primetech-pot-set-1-3l


Du skal IKKE regne med at du bare kan tage den ene med, den er lavet til at man har begge med, jeg kan ikke lige huske hvad men der er en hage ved det. Find en anden løsning.
Det er tillige noget rod at pakke den sammen igen, svært at få låget til at sidde.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #26 2 år 4 måneder siden
- og på Spider, Express og Power har du tillige et låg som tilsyneladende (har ikke set den IRL) er nemmere med fx store vanter på.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter  bornholmtour logo  

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.