outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Topmonterede gasbrændere fra Pinguin

Topmonterede gasbrændere er lette at bruge, relativt billige i indkøb, og fylder og vejer ret lidt. Jeg har fået den ære at blive betroet at teste og anmelde 2 gasbrændere venligst udlånt af Spejdergear. Begge brændere er af mærket Pinguin. Pinguin er et tjekkisk firma, grundlagt 1989. Deres motto er Quality for life. Jeg vil sammenligne dem med min MSR Pocket Rocket.

pinguin hiker gasbraender pakken topmonteret

 

Det drejer sig om Pinguin Hiker, der kommer i en grøn trekantet æske af solid plastic. Hiker minder meget om MSR Pocket Rocket (PR), men har faktisk enkelte, bedre detaljer. Lidt kraftigere ben, med flere udstansninger/ huller, der holder vægten nede. Klodsen/ grebet nederst på brænderen, hvor regulatoren sidder på, er designet anderledes end på PR, og også lettere. Det kantede design gør det dog lidt vanskeligt at løsne brænderen fra gasdåsen efter brug.

pinguin-surpass-gasbraender-pakkenPinguin Surpass Titan leveres i praktisk æske med skruelåg. Modellen ligner en kopi af Optimus Crux, men kan ikke adskilles. Surpass´en er lavet i titanium, og er fint forarbejdet. Det nederste stykke med regulatoren er lavet i messinglignende metal, og har en overfladebehandling, der ikke er helt kosmetisk tip-top. Det er nemt at holde fast og skrue brænderen af og på gasdåsen. Surpass´en er lav, og gryder står stabilt.

indpakningen-af-gasbraenderne-hvilken-er-bedst

Der er forskel på måden brænderne slutter til gasdåsen på. De 2 Pinguin brændere er ret ens, med en lille indvendig gummipakning, Pocket Rocket har yderligere en stor, ydre gummipakning, der slutter tæt på gasdåsens udvendige krave (se billede). Den store gummipakning på MSR Pocket Rocket skal skrues ret fast (hvertfald mens pakningen er ny) ellers åbner ventilen i gasdåsen ikke tilstrækkeligt.

hiker-vs-pocketseal-test

 

Data: (alle data er hjemmelavede, håndholdte målinger, uden ansvar for top-præcision)

 

 

 

Pinguin Hiker

Pinguin Surpass Titan

MSR Pocket Rocket

Pris, vejl.:

199 kr.

299 kr.

249 kr.

Æske/ etui

Sidelængde 70 mm

Højde 98 mm

Vægt 55 gram

Diameter 72 mm

Højde 77 mm

Vægt 42 gram

Sidelængde 58 mm

Højde 114 mm

Vægt 22 gram

Brænder

Diameter 120 mm

Højde 73 mm

Vægt 83 gram

Diameter 110 mm

Højde 66 mm

Vægt 49 gram

Diameter 114 mm

Højde 85 mm

Vægt 86 gram

Samlet vægt

Emballage udgør

138 gram

41 %

91 gram

46 %

108 gram

20 %

 

Dyser ø 26 mm

Dyser ø 47 mm

Dyser ø 30 mm

Afstand brænder/gryde

18 mm

12 mm

21 mm

Kogetid 500 ml vand,

indendørs, vindstille,

blå flammer, Trangia kedel uden låg.

165 sekunder

6 gram gas

180 sekunder

7 gram gas

200 sekunder

7 gram gas

 

Kogetiden er ( også ) cirka-tal. Gasdåsen blev tømt gradvis, Pocket Rocket testet sidst. Det er muligt at en helt fyldt gasdåse ville give væsentlig kortere kogetid. I min test er kogetiden jo ret ens – og forbruget ca. det samme. Kogetiden afhænger meget af hvor meget du skruer op, men mit forsøg viste, at man ikke sparede gas ved at skrue ned – så sker der vist bare relativt større afkøling til omgivelserne. Dette må være yderligere udtalt ved lavere temperaturer. Så knald på!! Uden gule flammer!  Gas er også egnet til at simre med, så skruer man bare ned.

pinguin-hiker-vs-titan-vs-msr-pocket-rocket-test

Det anbefales fra fabrikantens side, at bruge gryder med maksimal vægt på 5 kg og 20 cm i diameter. Pocket Rocket er lidt højere, så her må gælde mindst det samme.

Jeg prøvede en lille Ewernew 500 ml pot med 9 cm´s diameter. Her skal der ikke skrues alt for meget op, så vil flammerne slikke op af siderne. På Outsites GPS-begyndertur brugte vi en 1½ liters trangia-gryde – den stod også fint stabilt på Surpass´en.

test-og-anmeldelse-af-pinguin-hiker-gasbraender

Topmonterede gasbrændere giver en høj konstruktion, der kræver et plant underlag og en høj (ca. 16 cm høj) vindskærm – hvis det blæser. Man kan i stedet bruge bagage, et liggeunderlag eller sig selv som lægiver. Man kan også købe ben, der monteres på gasdåsen, og får den til at stå mere stabilt. Da gas er nemt at regulere og slukke for, kan man med forsigtighed anvende brænderne i apsis på sit telt. Pas dog på med afstand til teltdug, og husk at lufte ud pga. kuliltefaren.

Topmonterede gasbrændere er, efter min erfaring, ret påvirkelige af kulde. Har du en halvtom gasdåse, en kølig morgen med under 5 grader, kan du godt få lang kogetid. Tricket er så, at varme gasdåsen op inden du tænder, evt. opbevare den i soveposen om natten. Hvis du kan stille dåsen på et isolerende underlag (grene, blade, en bænk e.l.) i stedet for i sneen eller på en kold sten, går det også lidt hurtigere. Der er også forskel på gas, og her på sitet har der været lange tråde om at vælge den rette gas til kulde – 4 season mix. Jeg skal ikke gøre mig klog på dette, men vil blot nævne, at folk har krydset Sarek om vinteren med gasbrændere som kogekilde. Visse multifuelbrændere kan brænde flydende gas, så vidt jeg ved, hvor du vender gasdåsen på hovedet. Jeg ville nok vælge benzin til brændstof på en vinterekspedition.

P.S.: Efter denne artikel blev skrevet, er der kommet decideret vintergas, som skulle fungere ned til ca. - 22. Ligeledes er der kommet brændere til fra MSR og Jetboil, som har en trykregulator, der gør at de fungerer bedre i kulde.

test-og-anmeldelse-af-pinguin-titan-gasbraender

Holdbarhed, design og anvendelighed: Umiddelbart er brænderne fra Pinguin fuldt på højde med MSR´s. Der står ikke fabrikationsland på nogetsteds, men mon ikke de er fabrikeret i Kina – ligesom så meget udstyr, to eksempler kunne være Hagløfs og GoLite.

Er det snyd at kopiere andres designs?? Japanerne byggede deres industri op på den måde, så... Brænderne virker godt, er i kraft af deres højde mere stabile end MSR Pocket Rocket. Holdbarhed?? Svært at vide. Mit Trangia har indtil videre kun holdt i 25 år – ikke sikkert gasbrænderne holder så længe.


Umiddelbart anbefalelsesværdige indkøb.

Kunne godt tænke mig at beholde Surpass, fordi den fylder og vejer lidt.

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.