outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite

ETA Lite er en fed og meget gasøkonomisk brænder. Den fungere rigtig godt på lange turer, da man næste ikke skal slæbe noget gas med. Primus ETA Lite havde dog nogle børnesygdomme, men det er måske ordnet i den nye ETA Lite+?
Primus ETA Lite+ er en opgradering på materialer og foruden vægten, er der faktisk mange forbedringer og derfor er den nye Lite+ et spændende produkt. Et lille problem er dog stadig ikke løst, men med et simpelt råd, kan man undgå det. Se både test og anmeldelse af ETA lite+ samt en vs. med den gamle Lite.

Test af ETA Lite+

Jeg har haft Primus ETA Lite i lang tid nu og den er testet forår, sommer og efterår. Ydermere på en fjeldtur (sommer) og en ekspidition i fjeldet (efterår). Den har på ingen måde skuffet, men børnesygdommene har irriteret lidt, både ved brug og ikke brug. Se Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite videoen her:

ETA Lite+ er netop udkommet og du kan købe den her...

Hvad bliver ikke nævnt i videoen?

En detalje der er undladt i videoen er den nye bund. Foruden lamellerne der bliver nævnt, har Primus indtænkt en smart læskærm. Man kan dreje den mest lukkede del af "læskærmen" op mod vinden og dermed opnå læ - smart! Desuden skal det nævnes at ETA Lite og ETA Lite+ er 3 sæsoners brændere.

Man kan nu også vaske coveret hvis det bliver snasket af mad og skifte coveret til andre farver, hvis man vil.

primus eta lite og primus eta lite plus

Forskellen på de to læskærme

Hvad er forbedret?

Forskellen på de to:

Brænder/Specifikationer ETA Lite ETA Lite+
Vægt (gram) 403 390
Watt 1500 1500
Tænding Piezo Piezo
Potstørrelse (liter) 0,5 0,5
Kogetid 0,5 liter (minutter) 2:45 2:45
Forbrug 59 min. på 100g. gas 59 min. på 100g. gas
Pris ca. 1000 kr. ca. 1000 kr.

Hvis man kigger på skemaet herover, er der jo ikke de store forskelle. Faktisk er det kun vægten der er forbedret, men kigger man ned i detaljerne finder man forskellen.
Coveret er på den nye ETA Lite+ erstattet med Fjällrävens G1000 stof og hvorfor så det? Det kan virke lidt popsmart at G1000 stoffet bliver brugt i flæng, men det giver faktisk mening. Det gamle cover var umulig at tørre, hvis det blev vådt og jeg havde mit liggende i en uge før det tørrede. Det nye G1000 cover tørre hurtigere og er også lidt mere isolerende.

Håndtaget er også forbedret. Foruden at det er lidt mere medgørligt end forgængeren, lukker det også mere tæt, når man pakker brænderen sammen. Det er en stor forbedring, da det gamle håndtag kunne åbne sig nede i rygsækken og så havde du brænder og gas og hvad du ellers havde pakket ned i potten i hele rygsækken. Den raslede også, så når man vandrede blev man ved hvert skridt mindet om at man havde sin ETA Lite med. Da det nye håndtag sidder mere tæt, rasler den ikke så meget og holder låget på potten hele turen - skønt!

primus eta lite

Der kommer også en Lite lite udgave af Lite+ på bare 360 gram.

De små skruer, sidder lidt bedre fast, men det er stadig et usikkert system (se videoen hvor jeg faktisk taber den ene...). Skruerne i sig selv, er godt tænkt, fordi man spare meget vægt og de virker fint, men problemet er at de blev skruet ud under f.eks. transport af brænderen og endte i rygsækken eller gik tabt. At man selv taber dem, er selvfølgelig ikke Primus skyld, men kunne de bare finde en fed løsning på at de ikke faldt af af sig selv ville det være fint.
På den nye Lite+ sidder skruerne lidt bedre fast, så det er en lille forbedring. 

Kogetid om vinteren 

Selvom Primus ETA Lite+ er en 3-sæsoners brænder, virker den selvfølgelig stadig om vinteren - det skal bare ikke være blæsende eller meget koldt. Dog ser det ud til at Primus nye vintergas faktisk virker og kan klare mange minusgrader. Da vi var på vinterworkshop var der nogle gastyper der stoppede med at virke, men vintergassen, og 4 sæsonersgassen fortsatte. Der har ikke været temperaturer endnu, så de lovede -22 grader kan blive testet.

gasbraender til fjeldtur

Når man tester uden for sæson eller f.eks. i hård vind, så er det klart at de angivne kogetider på 2:45 min. ikke holder, men det er interessant, fordi det giver et billede på hvad man kan forvente hvis man alligevel ender i skidt vejr.
Testen er udført i 0 C., vind 5 m/s., let sne og med vand fra vandhane. Her blev tiden 3:00 rent og det synes jeg er fint. 15 sekunder mere kan man godt vente på kogt vand, når det er koldt ikke? :)

Udmærket 2'er og efterfølger

Primus har gjort det godt med den svære 2'er. ETA Lite+ er godkendt og selvom den "bare" er en opgradering, er det en god og gennemtænk opgradering.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.