outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Log på / af

Outdoor forum

Flere emner »

Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite

ETA Lite er en fed og meget gasøkonomisk brænder. Den fungere rigtig godt på lange turer, da man næste ikke skal slæbe noget gas med. Primus ETA Lite havde dog nogle børnesygdomme, men det er måske ordnet i den nye ETA Lite+?
Primus ETA Lite+ er en opgradering på materialer og foruden vægten, er der faktisk mange forbedringer og derfor er den nye Lite+ et spændende produkt. Et lille problem er dog stadig ikke løst, men med et simpelt råd, kan man undgå det. Se både test og anmeldelse af ETA lite+ samt en vs. med den gamle Lite.

Test af ETA Lite+

Jeg har haft Primus ETA Lite i lang tid nu og den er testet forår, sommer og efterår. Ydermere på en fjeldtur (sommer) og en ekspidition i fjeldet (efterår). Den har på ingen måde skuffet, men børnesygdommene har irriteret lidt, både ved brug og ikke brug. Se Primus ETA Lite+ vs. ETA Lite videoen her:

ETA Lite+ er netop udkommet og du kan købe den her...

Hvad bliver ikke nævnt i videoen?

En detalje der er undladt i videoen er den nye bund. Foruden lamellerne der bliver nævnt, har Primus indtænkt en smart læskærm. Man kan dreje den mest lukkede del af "læskærmen" op mod vinden og dermed opnå læ - smart! Desuden skal det nævnes at ETA Lite og ETA Lite+ er 3 sæsoners brændere.

Man kan nu også vaske coveret hvis det bliver snasket af mad og skifte coveret til andre farver, hvis man vil.

primus eta lite og primus eta lite plus

Forskellen på de to læskærme

Hvad er forbedret?

Forskellen på de to:

Brænder/Specifikationer ETA Lite ETA Lite+
Vægt (gram) 403 390
Watt 1500 1500
Tænding Piezo Piezo
Potstørrelse (liter) 0,5 0,5
Kogetid 0,5 liter (minutter) 2:45 2:45
Forbrug 59 min. på 100g. gas 59 min. på 100g. gas
Pris ca. 1000 kr. ca. 1000 kr.

Hvis man kigger på skemaet herover, er der jo ikke de store forskelle. Faktisk er det kun vægten der er forbedret, men kigger man ned i detaljerne finder man forskellen.
Coveret er på den nye ETA Lite+ erstattet med Fjällrävens G1000 stof og hvorfor så det? Det kan virke lidt popsmart at G1000 stoffet bliver brugt i flæng, men det giver faktisk mening. Det gamle cover var umulig at tørre, hvis det blev vådt og jeg havde mit liggende i en uge før det tørrede. Det nye G1000 cover tørre hurtigere og er også lidt mere isolerende.

Håndtaget er også forbedret. Foruden at det er lidt mere medgørligt end forgængeren, lukker det også mere tæt, når man pakker brænderen sammen. Det er en stor forbedring, da det gamle håndtag kunne åbne sig nede i rygsækken og så havde du brænder og gas og hvad du ellers havde pakket ned i potten i hele rygsækken. Den raslede også, så når man vandrede blev man ved hvert skridt mindet om at man havde sin ETA Lite med. Da det nye håndtag sidder mere tæt, rasler den ikke så meget og holder låget på potten hele turen - skønt!

primus eta lite

Der kommer også en Lite lite udgave af Lite+ på bare 360 gram.

De små skruer, sidder lidt bedre fast, men det er stadig et usikkert system (se videoen hvor jeg faktisk taber den ene...). Skruerne i sig selv, er godt tænkt, fordi man spare meget vægt og de virker fint, men problemet er at de blev skruet ud under f.eks. transport af brænderen og endte i rygsækken eller gik tabt. At man selv taber dem, er selvfølgelig ikke Primus skyld, men kunne de bare finde en fed løsning på at de ikke faldt af af sig selv ville det være fint.
På den nye Lite+ sidder skruerne lidt bedre fast, så det er en lille forbedring. 

Kogetid om vinteren 

Selvom Primus ETA Lite+ er en 3-sæsoners brænder, virker den selvfølgelig stadig om vinteren - det skal bare ikke være blæsende eller meget koldt. Dog ser det ud til at Primus nye vintergas faktisk virker og kan klare mange minusgrader. Da vi var på vinterworkshop var der nogle gastyper der stoppede med at virke, men vintergassen, og 4 sæsonersgassen fortsatte. Der har ikke været temperaturer endnu, så de lovede -22 grader kan blive testet.

gasbraender til fjeldtur

Når man tester uden for sæson eller f.eks. i hård vind, så er det klart at de angivne kogetider på 2:45 min. ikke holder, men det er interessant, fordi det giver et billede på hvad man kan forvente hvis man alligevel ender i skidt vejr.
Testen er udført i 0 C., vind 5 m/s., let sne og med vand fra vandhane. Her blev tiden 3:00 rent og det synes jeg er fint. 15 sekunder mere kan man godt vente på kogt vand, når det er koldt ikke? :)

Udmærket 2'er og efterfølger

Primus har gjort det godt med den svære 2'er. ETA Lite+ er godkendt og selvom den "bare" er en opgradering, er det en god og gennemtænk opgradering.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


LHL's profilbillede
LHL svaret på emne: #2 4 år 7 måneder siden
Interessant artikel.

Kunne du lave en test at ETA Lite(+) vs JetBoil SolTi ? Da disse ligner hinanden meget.

Umiddelbart så er JetBoil SolTi en anelse dyrere (ligger omkring 1200-1300 kr), men så vejer den til gengæld under 300 gram, og det er inkl foden til at sætte under gasdåsen for at den står mere stabilt.

Men der kunne være mange andre ting som adskiller de to systemer.

mvh Lars
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #3 4 år 7 måneder siden

LHL skrev: Interessant artikel.

Kunne du lave en test at ETA Lite(+) vs JetBoil SolTi ? Da disse ligner hinanden meget.

Umiddelbart så er JetBoil SolTi en anelse dyrere (ligger omkring 1200-1300 kr), men så vejer den til gengæld under 300 gram, og det er inkl foden til at sætte under gasdåsen for at den står mere stabilt.

Men der kunne være mange andre ting som adskiller de to systemer.

mvh Lars


Jetboil har skrottet Sol modellerne. Det er deres bedste brænder, men de solgte åbenbart ikke nok..... Så hvis man vil have en skal man skynde sig.
LHL's profilbillede
LHL svaret på emne: #4 4 år 7 måneder siden
Det var jeg ikke klar over at Sol modellen er skrottet :( . Jeg har selv en (titanium) som jeg har brugt gennem de sidste 2-3 år og er meget tilfreds med den.

Ja, det er helt uforståeligt - om de nye modeller er ringere eller ej, det kan jeg ikke svare på, men de er i hvert fald over 100 gram tungere, og det er jo også en sjat.

mvh Lars
Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #5 4 år 7 måneder siden
Der er åbenbart et problem med at lamellerne kan overophede på sol titanium modellen. Jeg købte af samme grund aluminium modellen, selv om den vejer 40 gram mere...
Specielt hvis man koger sne, og man ikke får dækket bunden af koppen, kan lamellerne på titanium modellen tilsyneladende gå i stykker:Følgende er sakset fra en anmeldelse:

"2) MELTING SNOW OR ICE: When melting snow or ice use extreme caution. DO NOT pack snow into cup. To begin, add a small handful of loose snow or ice before lighting burner. If possible, add some water to the cup as well. Operate on a low setting until a visible amount of liquid water forms. If snow or ice doesn't immediately melt to cover the cup bottom with water, the cup may overheat and the fins may be damaged."

Se mere her: www.backpackgeartest.org/reviews/Cook%20Gear/Stoves/Jetboil%20Sol%20Ti%20Advanced%20Cooking%20System/Test%20Report%20by%20Chad%20G%20Poindexter/

Når det er sagt, så er det underligt at Sol modellerne ikke kan sælge, under nogenlunde normale forhold virker alt jo fint, og hvis man er påpasselig kan alle Sol modeller holde i mange år.

Men jeg håber da at Jetboil kommer med et andet produkt i stedet, eller vægt optimerer aluminium modellen eller lignende; for lægtvægt må der vel være fremtid i...
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 4 år 7 måneder siden
Jeg kender desværre kun Sol TI modellen fra spec. og har savlet over den mange gange i butikker.

Jeg ved kun at ETA Lite er enormt gas besparende, men jeg ved ikke hvor god Sol Ti er med det, måske en anden gør?
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #7 4 år 7 måneder siden
De laver en ny lettere udgave af Flash, som kommer til at veje det samme som en Sol Al, men den har den billigere og dårligere brænder uden regulator: adventuresinstoving.blogspot.dk/2015/01/the-new-jetboil-flash-lite-heads-up.html


Hvis man vil se en detaljeret test af om det rent faktisk kan betale sig at bruge en Jetboil istedet for en topmonteret brænder med en titaniumsgryde kan det ses her: adventuresinstoving.blogspot.dk/2014/12/fuel-efficiency-jetboils-vs-regular.html
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 4 år 7 måneder siden
Jeg har prøvet en topmonteret med alugryde, der aldrig kom i kog p.g.a vinden. Jeg havde læskærm og jeg satte mig for at skærme af, men lige lidt hjalp det. Det var samtidig koldt (5 grader ca.).

En Jetboil, ETA Lite, Windboiler etc. havde klaret ærterne uden de store host :)
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #9 4 år 7 måneder siden
Den her video fra MSR er meget underholdende:

LHL's profilbillede
LHL svaret på emne: #10 4 år 7 måneder siden

Milho skrev: Jeg kender desværre kun Sol TI modellen fra spec. og har savlet over den mange gange i butikker.

Jeg ved kun at ETA Lite er enormt gas besparende, men jeg ved ikke hvor god Sol Ti er med det, måske en anden gør?


Jeg har over flere ture på fjeldet kun brugt JetBoil SolTi, og den holder fint specs med ca 10 gram gas pr liter kogende vand. Jeg har kogt ca 22 liter vand på en 220 grams gasdåse, heraf halvdelen i det fri, og incl 3 minutters kogning af frokost nudler.

Tror ikke der er den store forskel i gasforbrug på Primus ETA og JetBoil, de er begge meget besparende pga lamellerne i bunden af gryden og at gryden slutter tæt om kanten på brænderen.

Specs siger vist 12 liter pr 100 gram, men der så også under absolut optimale betingelser - i virkeligheden kan den altså klare 10 liter pr 100 gram gas, men det er også over 50% bedre end f.eks. Trangia.

mvh Lars

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Shelteraften hos Slagelse Outdoor

  Kursus i vandring

Shelteraften

- Gode rabatter
- Konkurrencer
- Shelterworkshops
- Mød andre Outsitere
- Mød Robens
- Mød Outwell

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.