outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Outsite har testet Ospreys nye model Levity 45, der kom ud i butikkerne først i 2018. Levity 45 er et godt bud til dig, der ønsker en lækker og fuldfed rygsæk, og som er klar til at betale for det. Til gengæld får du en UL-rygsæk i high-end klassen.

osprey levity 45 vandrerygsaek

Samlet vurdering

Osprey er lykkedes rigtigt godt med denne rygsæk. Den lever op til, hvad man kan forvente af rygsæk fra en af de store på markedet. Levity er en high-end letvægtsrygsæk på kun 830 gram. Levity sidder bedre end andre lette(re) rygsække, og det gør den både uden at være fyldt og med et fyld på 10 kg. Jeg har ved min brug ikke oplevet ubehagelige tryk eller steder, hvor sækken sad dårligt eller var generende. Sækken sidder højt.

Levity kommer i to størrelser, begge uni-sex. Prisen er for 45l 2400 kr. og for 60l 2600 kr.

Osprey Levity 45 får en samlet karakter på 8/10

Generelt

Osprey Levity er sendt på markedet i en to-delt grå udgave. Umiddelbart forekommer et sådan farvevalg ret risikabelt, for der vil ikke gå lang tid, før bunden og fronten vil tage farve. Det er i hvert fald forfriskende i forhold til hovedparten af rygsække på markedet. Den eneste afvigende farve på rygsækken er en flot blå, der benyttes til snore og påsyninger. Flot farvekombination.

Men måske farven er tænkt som et signal til andre om, at her går en hardcore UL (ultra light) vandrer. Flere producenter af UL-sække tænker primært i hvidt eller lyst gråt.

Levity er lavet i dyneemafiber, der går for at være noget af det stærkeste materiale overhovedet. Dyneema siges at være 15 gange stærkere end stål. Den slags er uforståeligt for mig, men ’so be it’. Det er let, meget vandafvisende og UV-modstandsdygtigt. På den måde falder Levity fint ind i gruppen af UL-sække på det marked. Ingen nævnt, ingen glemt. Der er flere andre letvægtsmaterialer i dyneema-familen. Måske kender du cuben fiber, som nu bærer navnet Dyneema Composite Fabrics. Hold øje med dyneema-materialet, for det vil uden tvivl komme til at præge markedet på grund af dets åbenlyse fordele og det især, hvis det kommer ned i pris.

Selve hovedrummet i Levity er rigtig stort. Der er kun en topåbning. Den er til gengæld stor, så der er gode muligheder for at komme ned til tingene. Rummet har en god åben/lukkerem, som man let kan tackle én hånd. Der er en indre kompressionsrem, der i hvert fald på testmodellen var konstrueret sådan, at den ene ende sad fast inde i hovedrummet, mens den skal fæstnes gennem åbningen til en yde strop. Lidt underligt.

Der er selvfølgelig mulighed for at kunne have ens vandsystem med i inderlommen (42 cm dyb)… Jeg har dog ikke en vandblære, så jeg bruger lommen til min pung og andre flade ting.

Sækken har ikke de mange ydre remme og befæstningssteder, som ellers ses på Ospreys mellemsække som f.eks. modellerne i tidligere versioner af Talon-serien. Det er fint for mig, for jeg har aldrig isøkse med. Jeg forstår ikke altid hensigten med de mange remme, så det var befriende, at de er taget væk på Levity. Til gengæld kan jeg godt savne et sted at fæstne mine vandrestave. Da sækken er tænkt som en, man vandrer langt med, og hvor stave absolut er at foretrække, kan det fravalg godt forekomme underligt.

Der er på forlommen syet to lodrette muligheder for at sætte ting fast i små løkker.

Forlommen er i øvrigt rigtigt stor og lavet i et strækbart materiale uden at være i mesh-materiale. Lommen kan uden problem rumme ens våde tøj eller et oversejl. I bunden er naturligvis et lille hul, som vand kan løbe ud igennem. Smart og hvad man må forvente af Osprey.

Toplåget sidder fast på rammen til forskel fra f.eks. Exos-modellen. Det betyder også, at du ikke kan løfte det, hvis du kunne ønske at gå med f.eks. dit telt inde under låget. På den positive side betyder det så også, at der ikke kommer vand ind den vej. Toplåget har en ydre lomme med lynlås. Denne er ikke af den vandtætte slags. Som toplåget er konstrueret, kommer lynlåsen til at sidde opad. Det kan måske udgøre et problem i tilfælde af vedvarende regn.

Der er desværre ikke en indre lomme i låget, som ellers findes på mange sække. Det er her, mange placerer deres værdisager. Men en ekstra lynlås koster også på gram-kontoen, så det…

På testmodellen var både toplåget og yderlommen lavet af andet tykkere materiale end materialet er på den model, der findes i butikkerne. Jeg kan kun bifalde denne prioritering. Materiale til selve hovedrummet er lavet af så tyndt materiale, at man næsten kan se sine fingre igennem. Til gengæld kan man så se det indvævede forstærkningsmønster på samme måde, hvorpå teltduge laves.

Sidelommerne er virkeligt store og dybe. Endelig en rygsæk, hvor der kan være noget. Faktisk kan de hver rumme hele to 1 l Nalgene flasker. De rummer også mit ULW telt. Fantastisk. Lommerne har både åbning i toppen og på siden. Lommerne er placeret så tilpas langt fremme, at jeg uden problemer kunne fiske flasken frem fra sideåbningen. Åbningen har en løkke, en god lille hjælpeforanstaltning. Det fungerede dog bedst for mig at have en ½ l flaske, som jeg drikker af, mens den store 1 l som mit vandlager også kan være i lommen.

osprey levity 45

Sidelommerne kan sagtnes rumme vandrestave, når der nu ikke er ydre remme og stopper til det. I så fald skal man så liiige huske at have beskyttelsesdutterne med, så stavspidserne ikke bare går lige igennem stoffet.

Leviti er som sådan ikke regnsikker. Dyneema-stoffet er selvfølgelig vandresistent i et eller andet omfang. Syningerne er ikke tapede. Osprey henviser til at benytte et regnslag.

Bæresystem

Osprey benytter sit AirSpeed-bæresystem til Levity. Det bruges også på Exos. Det hårdt opspændte mesh-for sikrer god luft til ryggen; faktisk er der hele 5-6 cm ind til selve ryggen. Mesh-foret og hele sækken er båret af en tynd aluminiumsramme, som må være stærk, for foret er spændt godt ud.

Både selerne og hoftebæltet er udstyret med en form for hullet skummateriale, der sikrer god ventilation. Jeg prøvede at puste igennem, og jeg kunne mærke pustet. Osprey kalder det for ExoForm.

Bæreselerne er behageligt tykke ved skulderpartiet. Men ellers er foringen af seler og hoftebælte tilpasset sækkens formål, nemlig som en letvægtsrygsæk til lange ture. Jeg glædede mig over, at den forede del af selerne går langt ned. Jeg har på flere sække oplevet partiet mellem den forede del og selve remmen snære omkring armhulen, så thumbs up til Osprey for dette.

Bæreselerne har en selvfølgelig en brystrem, hvor den uundgåelige fløjte er. Osprey har valgt at lave tre så løkker i stedet for en glideskinne, som brystremmen oftest sidder på. Det er ikke svært at flytte remmen, hvis man har brug for det. Smart og anderledes og vægtbesparende.

rygsaek fra osprey

Jeg savner et par smålommer i hoftebæltet. Det er rart, at man lige kan komme til lidt snack, uden at man skal tage sækken af. Mulighederne for at stramme bæltet er gode, og ”strammet” holder.

Jeg testede Levity i frost og køligt vejr, så jeg kan ikke vurdere, om bæresystemet og materialerne i varmere vejr holder, hvad de lover.

Rygsækken kommer i tre størrelser: S, M og L. Vær opmærksom på at få den rigtige, for bæresystemet kan ikke justeres.

Spænder og remme

Da jeg modtog sækken til test, lagde jeg som noget af det første mærke til de minimalistiske remme og spænder. Hvor man er vant til brede remme og relativt store spænder, er alt anderledes småt på Levityen. Remmene minder mest af alt om teltliner, snore om man vil. De er af nylon og 2 mm tykke. Men de virker, og det er jo det vigtigste.

For så vidt angår spænderne, er dem til toplåget ret små og tynde. De er lavet på en anden måde end normalt. Hvordan de holder i længden, vil tiden vise.

Ved sidelommerne kan remmene sættes udenpå, eller de kan føres ind gennem et lille hul nederst i lommen og holde ekstra godt på det, man nu har i lommen. Det er kendt fra andre rygsække, herunder Expeds Lightning.

Ekstra features

I toplommen findes en nøglestrop. Det er prisværdigt, at Osprey ikke har sparet den væk i jagten på gram. Den er lille, men for mig er den vigtig. Jeg bruger nemlig stroppen, så vigtige ting ikke ved et uheld ryger ud af lommen, eksempelvis kniv, kompas, nøgler og så selvfølgelig pandelampe ved weekendture.

Alt i alt

Fordele:

  • Vægten
  • Bæreseler er polstret de rigtige steder og sidder kanongodt
  • Alt unødvendigt gejl er skåret væk
  • En kæmpe baglomme i stretchagtig stof
  • Sidelommerne er store med to åbninger

Ulemper:

  • Pris
  • Ingen lommer på hoftebæltet
  • Kun en lomme med lynlås
  • Ingen remme til at fastgøre vandrestave
  • Rygsækken kommer kun i en lys grålig og dermed ’sårbar’ farve

Levity-rygsækken til test var velvilligt stillet til rådighed for Outsite af Friluftsland.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #2 1 år 9 måneder siden
Interessant rygsæk, det er spændende og dejligt at se en mainstream producent, der rent faktisk gør noget ud af at reducere vægt i en balance med funktionalitet. De fleste andre kalder jo bare et standard produkt for ultralight, og så er det det. Det har jeg ihvertfald set talrige eksempler på.

Jeg har et par spørgsmål og en kommentar.
Min kommentar går på, at du ikke skal eller kan sammenligne den med andre og tungere rygsække, men at den jo skal sammenlignes med f.eks. en Gossamer Gear Gorilla pack, Hyperlite Windrider eller lign. der matcher den i størrelse og vægt, så mine spørgsmål er følgende.

1. Hvor lang tid, og hvilke type ture ligger til grund for anmeldelsen?
2. Hvilke andre lette(re) rygsække er det, du synes den sidder bedre end? Det er rart at vide, hvad den sammenlignes med og imod.

Det er rart at vide, hvis jeg skulle få lyst til at prøve en.

Venlig hilsen
Niels
Søgaard's profilbillede
Søgaard svaret på emne: #3 1 år 9 måneder siden
Tak for responsen Niels

Jeg har testet sækken her i den sene vintertid. Ikke på ture over flere dage, så ift. den slags anvendelse kan du - og andre - ikke bruge min anmeldelse.

Sækken er brugt på en række kortere og længere dagsture med forskelligt fyld, herunder det jeg omtaler.

Jeg har haft dagstursfolket og dem, der f.eks. vil gå Caminoen, i tankerne. Det kunne også være folk, der vil tage på en let weekendtur. I mit perspektiv er der alt for få anmeldelser i denne outdoorverden af gear til menigmand. Levity er ikke umiddelbart er rettet mod det publikum pga prisen, men størrelsen og vægten er vigtige parametre, og derfor valgte jeg at teste den. Den var som beskrevet udlånt af Friluftsland.

Jeg sammenligner naturligvis ikke med rygsække på 2-3 kg. Jeg sammenligner den med almindelige rygsække, der er tilgængelige på det danske marked, og som kan købes i almindelige friluftsbutikker, og som hr og fru Vandrer kan komme ind fra gaden og afprøve. Det gælder blandt andet min egen Talon 44 fra Osprey, der kan købes overalt.

Jeg har også haft min egen Boreas Buttermilks 40 i tankerne. Den er marginalt tungere og købt i udlandet. Derfor kommer jeg ikke direkte ind på den med ord.

Du har bestemt ret i, at en direkte sammenligning 1:1 med totalt sammenlignelige rygsække ville være det optimale. Du omtaler et par meget relevante sammenligningssække, men den slags er ikke til rådighed for mig. Man skal vist også udenlands efter dem begge, siger fætter Google, og det var lige netop min pointe at undgå det og desuden undgå køb på nettet.
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #4 1 år 9 måneder siden
Tak for uddybning. Min pointe er, du kan ikke sammenligne den med andre almindelige rygsække, da den er i klasse for sig og temmelig nyskabende, hvis der udelukkende skæves til, hvad der føres i en standard dansk friluftsbutik. Jeg har personlig erfaring med Exos 48, og for mig at se (uden at have prøvet Levity) er det en nedskaleret version af den, dog med et noget større prisskilt?

Til info, så er begge rygsække, jeg nævner, alment tilgængelige for menigmand, og endda til en god kurs lige på den anden side af sundet, eller fra Tyskland/England osv.

Hvorfor må folk ikke købe rygsække på nettet? Alle mine rygsække er købt på nettet. Skulle jeg købe en Levity ville jeg købe den på nettet ;-)
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #5 1 år 9 måneder siden
Umiddelbart tænker jeg, ar Levity appelerer mest til tidligere Exos brugere.

Folk, der som jeg, synes at trampolin-mesh-ryg-bæresystemet, er det mest komfortable, der findes.

Du kan sagtens finde lettere rygsække, og også billigere.

Det er rammen, og trampolin-tingen, der gør rygsækken særlig (t god)

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.