outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Mad på Dutch Oven

Det er en fornøjelse at lave mad på en Dutch oven. Det er alt det bedste fra støbejern og bålmad i én. Dutch oven er meget alsidig og du kan enten bruge den som bålgryde, ovn eller pande. Det gør den yderst populær og det er et stykke grej du skal have i din båludstyrs samling.

Så skal der bare gang i gløder og madlavning.

hvad er en dutch oven

Dutch Oven

Du kan få en dutch oven i mange størrelser. Fra 1-2 personer og op. Der er nærmest ingen øvre grænse for hvor store de kan være, men størrelsen af bålsted begrænser det nok. I denne artikel kigger vi på Petromax dutch oven, da det er det vi har erfaringer med. Petromax laver båludstyr i god kvalitet og så ligger prisen ganske fornuftigt.

Petromax FT1 FT3 FT4,5 FT6 FT9 FT12 FT20
Vægt 3 kg. 5,2 kg. 8 kg. 10,4 kg. 11,6 kg. 15 kg. 17,9 kg.
Personer 1 1-3 2-5 4-8 8-14 14-20 20+
Gryde liter 1,1 L 1,8 L 4 L 6,1 L 8 L 11,5 L 17,3 L
Låg liter 0,6 L 0,7 L 1,2 L 2,5 L 2,5 L 3,5 L 4,2 L
Liter i alt 1,7 L 2,3 L 5,2 L 8,6 L 10,5 L 15 L 21,5 L
Pris - 329,- Nyhed 449,- 559,- 699,- -

Personer er angivet ud fra både låg og gryde. Det kan være svært, da nogle retter fylder lidt (gryderetter f.eks.) og andre meget (lasagne). Det passer dog meget godt hvad Petromax selv har angivet som maks. antal personer.

Du kan også få dutch ovens i bageforme, til brød og lasagne. Petromax kommer snart med en i dobbelt størrelse. Se bageformen lige her: http://spejdergear.dk/shop/petromax-dutch-oven-6665p.html

dutch oven bageform fra petromax

Hvordan fungere en dutch oven?

Som skrevet kan du bruge en dutch oven på mange måder, men selve ovn-delen fungere ved at du har gløder under og oven på. Det skaber en masse varme indvendigt og giver effekten som en ovn.

Mad på Dutch Oven

Det er en sand fornøjelse at lave mad på støbejern. De har den klare fordel ikke at være særlgt varmeledende, som f.eks. aluminium. Det gør at maden kan simre (men det kan dog, som med alt andet, brænde på) og en dutch oven er derfor rigtig god at lave gryderetter på.

baaludstyr

Men, en dutch oven er også - ja en ovn. Det gør at du pludselig kan tænke på bagning og bagværk samt retter du normal kan lave hjemme i ovnen. Lassagne er fantastisk og kan klart anbefales, men du kan også lave stege, men her skal du nok bruge en større dutch oven. Brød og kage kan du også sagtens bage.

Skal du lave mad, der kræver mindre varme, så kan du lægge sten/sand i bunden og stille en gryde indvendig. Det isolerer mod den direkte varme fra bunden og giver en mere ens artet resultat. Et brød eller en kage, kan godt blive lidt well done i kanten.

En hyggelig opskrift til din næste tur med Dutch oven

Som omtalt i videoen, kan du f.eks. lave ølgryde. Gryderetter er skønne at gå og hygge om, når man har base camp og resultatet er virkelig godt.

Ølgryde til 2-3 personer: 

500 g. hakket ko

2-3 bladselleri

3-4 gulerødder

250 g. champignon

3 løg

3 lauerbærblade 

1 flaske mørk øl

2 spsk. mel

1 dåse hakket tomater

Samt retten til med salt og pepper.

Du kan også krydre med bacon.

mad paa dutch oven

Er du mere sulten, så se opskriften på "Outsite-gryde" her...

Tips & Tricks til Dutch Oven

1) Brug den hjemme

Du har jo sikkert en ovn, men du kan tænke på din næste grill-aften. Stil dutch oven direkte på kul i grillen og læg kul på toppen.

2) Skrue ned for varmen

Skal du virkelig simre, langtidsstege eller bage i længere tid, så kan du skrue ned for varmen. Det kan også være at din madlavning eller bagværk kræver et ensformigt reultet. Læg sten eler sand i bunden og stil en mindre gryde på og luk låget, Så får maden ikke direkte varme fra bunden.

3) Hvor varm er min dutch oven?

Du kan jo tage stegetermometret med hjemmefra, men hvis du ikke lige har det med, så er der råd: Din dutch oven er ca. 150 C. når du kan holde hånden over i 7 sekunder.

4) Dutch på Dutch

Du kan sagtens stable dutch ovens. De fleste modeller har ben over og under, så du kan udnytte varmen fra gløderne på låget, til at sætte endnu en gryde. På den måde spare du også plads i bålstedet.

Atago og Dutch oven

Petromax har et ret genialt bålsted, der kan foldes sammen. Atago har derudover masser af ekstra udstyr og så brænder den utroligt rent. Næste morgen ligger der kun "sandkorn" tilbage i bunden, så den udnytter virkelig træets brændværdi. Det gør den blandt andet ved at genbruge røggasserne. 

dutch oven og atago

Atago har også plads til en Dutch oven og det klarer den også ret godt. Bål nedefra og gløder på toppen. Du kan også købe et cover til bålstedet, så du kan bage pizza i låget til din dutch oven.

Et lille hint med Atago er, at du kan rykke bålet og varmen hen til shelteret. Desværre er mange shelters i Danmark med bålsted 5-6 meter fra shelteren og det er ikke så hensigtsmæssig om vinteren.

Ultra Light Dutch Oven

Det findes vel ikke rigtig? Vi har ikke kunne finde en i butikkerne, men vi har fundet en DIY. Hvis du er god til rustfrit stål, så vil vi meget gerne bestille en fra dig. Skriv gerne i kommentarene til artiklen (kræver login) hvis du er fiks på fingrene.

Velbekomme!

Du kan se meget mere bålgrej her...

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.