outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Spotten, et bud på sikkerheden i fjeldet – revideret anmeldelse 

På ture alene i øde fjeldområder, hvor der ikke er mobildækning, har jeg jo af og til gjort mig mine overvejelser omkring sikkerheden, såfremt et alvorligt uheld skulle være ude. Den nye tid har skabt nye muligheder, også hvad dette angår. Spotten er et bud, som kan bruges de fleste steder på landjorden, og som kan skaffes til en overkommelig pris af de fleste. Jeg har nu haft en spot de sidste par år og har gjort mig lidt erfaringer om dens brug.

Herunder følger en beskrivelse af spottens funktioner, og nederst kommer mine erfaringer og konklusioner på baggrund af konkrete oplevelser.


Hvad er en spot? Beskrivelse.


Spotten er en slags nødkaldeapparat, hvis vigtigste funktion er, at den har en SOS-knap, som man kan trykke på i en nødsituation. Derved sendes et signal ud pr. satellit med angivelse af afsenderens GPS-position. (Der kan ikke formuleres en besked). Signalet modtages af GEOS, der er et verdensomspændende selskab, der har ageret på redningsområdet i en del år og har hovedkontor i Texas i USA. GEOS vil ved modtagelse af nødkald pr. spot kontakte til det lokale redningsselskab i det land, som afsenderen befinder sig i, hvorefter der antages at blive iværksat en redningsaktion. Jeg må dog her påpege, at dette er en antagelse, idet der ikke findes aftaler mellem GEOS og de nationale redningsmyndigheder. 


For at funktionen virker, skal indehaveren af spotten have tilmeldt sig på hjemmesiden www.findmespot.com, hvor spotten og brugeren er registreret med diverse oplysninger, og indehaveren har betalt sit årlige abonnement til tjenesten, hvilket også indebærer en slags forsikring til dækning af en evt. redningsaktion. (Det sidste er dog et tilvalg – og det skal påpeges at abonnementet IKKE er en forsikring i vanlig forstand. Abonnementet dækker nemlig KUN redningsaktioner, der er sat i værk ved brug af spotten). Jeg skal dog påpege, at jeg ikke ved, om GEOS i praksis kommer til at dække afholdte redningsaktioner!!!


Ud over ovennævnte funktion, er det ved hjælp af Spot GPS messenger (spottens nye version anno 2013) muligt, også at sende små standardbeskeder pr. email eller SMS til brugerens pårørende i hjemlandet. Herunder f.eks. en OK-besked eller en anden kort standardbesked, som dog skal være formuleret på ovennævnte hjemmeside, inden afrejsen. Bestemte knapper udløser bestemte beskeder (3 mulige til pårørende). Det er også muligt at lægge GPS-koordinater ind på en side på internettet, så andre derhjemme kan følge vedkommendes rute derude. Beskeder sendt som email vil i øvrigt også indeholde link til et Google-kort, så modtagere kan se, hvorfra beskeden er afsendt.

hvordan virker en spot

På findmespot.com findes et dækningskort, der viser satellitdækningen forskellige steder på jorden. Som nøgleregel er dækningen god over det meste på landjorden; men der er svage områder omkring polerne og på de store oceaner.
Jeg har erhvervet min spot hos Termikshoppen i Vejle (www.termikshoppen.dk) for knap 1400 kr, som det billigste, jeg kunne finde herhjemme. Abonnementet til tjenesten har jeg tegnet på findmespot.com for ca. 700-800 kr, der gælder for et år og også omfatter forsikringen.
Såfremt man ønsker at kunne foretage en track-proces, d.v.s. jævnlige GPS-registreringer (hvert 10. minut) med henblik på at optegne sin rute på et Google-kort på internettet, kræver dette et tillægsabonnement oven i grundabonnementet. Jeg har ikke selv benyttet dette.
Spotten med hylster og batterier vejer i alt 156 g.Erfaringer og konklusioner


En spot har sine mangler i sammenligning med satellittelefonens tovejskommunikation i forhold til at kunne præcisere nødsituationens omfang. Argumentet for spotten kan ligge i økonomien sammenlignet med en satellittelefon.

På baggrund af konkrete erfaringer fra det svenske er jeg nødt til også at påpege, at det er væsentligt at kunne modtage et feed back på, om man rent faktisk kan forvente, at der sættes en aktion i værk og i givet fald, hvor lang tid, man skal påregne, at der går. Svensk Politi er nemlig på grund af dårlige erfaringer med for mange nødkald p.g.a. bagatelproblemer (ikke kun fra spot, men generelt), meget lidt villige til at rykke ud på missioner i felten. Kravet er, at en situation skal være absolut livstruende, før der rykkes ud – med stort eftertryk på LIVSTRUENDE. Et kald fra en spot tages umiddelbart ikke for et regulært nødkald. Holdningen er, at hvis man alligevel har et ærinde i området, kan man da lige ”kigge” forbi. (jvf. diskussioner og beretninger på det svenske friluftsforum, www.utsidan.se

Min egen erfaring har jeg primært fra en Outsite-tur sommeren 2014, hvor en anden deltager på turen havde pådraget sig en skade, og vi derfor benyttede SOS-knappen på min spot. Der kom en helikopter frem 12 timer efter nødkaldet!! – på det tidspunkt var jeg for længst på vej efter hjælp på anden vis!! Efterfølgende har jeg erfaret, at aktionen sandsynligvis kun blev sat i gang, fordi GEOS havde kontaktet min danske familie, som derefter via det danske udenrigsministerium lagde pres på svensk politi, for at de skulle rykke ud. Familien vidste på det tidspunkt ikke, om det var mig eller en anden i gruppen, der var kommet galt af sted! Dette er altså også en side ved spotten. De pårørende kontaktes og foruroliges – måske uden grund! Det skal påpeges, at GEOS var hurtige til at kontakte såvel familien som svensk politi. Dette skete inden for den første halve time efter nødkaldet.

spot i rigtig redning aktion

Udrykningen gik derimod først i gang, efter at min bror via udenrigsministeriet havde lagt pres på svensk politi – dette skete efter 8-9 timer.
Andre lande end Sverige: Jeg ved ikke, hvordan myndigheder i konkrete andre lande forholder sig til nødkald fra en spot. Men jeg erkender, at det er et problem, at myndighederne ikke kan vide, hvor meget de skal sætte i værk, fordi de jo ikke modtager konkrete informationer.

Teknikken i spotten virker. Dækningen har været til stede, de steder i det nordligste Sverige, hvor jeg har bevæget mig med min spot. Og de afsendte standardbeskeder til pårørende har også været modtaget på de pågældende tidspunkter, hvor de var afsendt. Problemet er envejskommunikation! På baggrund af dette og ovenstående kan jeg desværre ikke på nuværende tidspunkt anbefale spotten som sikkerhed, idet jeg nu opfatter den som falsk tryghed. Og på grund af holdningen fra myndigheder (her konkret i Sverige) må jeg betragte pengene som smidt ud af vinduet.Et muligt alternativ

kunne være en DeLorme Inreach (http://www.inreachdelorme.com/product-info/), med hvilken der kan formuleres beskeder i felten som email eller SMS til de pårørende derhjemme, og der også kan kommunikeres skriftligt med GEOS i Texas, efter at nødkaldet er sendt. Her ser jeg også mulighed for evt. alternativt at kontakte privat helikoptertjeneste og selv lægge ud – sådanne vil gerne rykke ud, for det lever de af! DeLorme Inreach er en anelse dyrere i anskaffelse end spotten, men til gengæld lidt billigere i abonnement. Jeg mangler dog for nuværende konkrete erfaringer med DeLorme Inreach.

Et andet alternativ

Kunne være en lejet satellittelefon. En løsning, som kan være relevant, hvis man er en gruppe, hvor flere personer deles om at betale prisen. Den mulighed har jeg prøvet på en tur i Østgrønland i 2009, hvor telefonen blev lejet for en måned a kr. 2500. (skete hos : http://www.polaris-as.dk/rent/). Apparatet dengang var lidt tungt at bære; men dette er jo et felt, som ganske givet er under udvikling.

Læs også andre artikler om Spotten og andet om sikkerhed

 Spot med på solovandretur  Spot brugt til rigtig redning
 Sikkerhed på vandretur
 findmespot paa solovandretur  spot brug i noeds situation  sikkerhed paa vandretur

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #2 4 år 10 måneder siden
Kommentar slettet da den var til den gamle artikel.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 4 år 10 måneder siden
Kommentar slettet, da det var til kommentar om den gamle artikel.

Hvis man skal steder hen hvor der er lidt eller ingen dækning, bør man selvfølgelig undersøge andre muligheder for at være sikker.

NB! Jeg har desværre lagt en gammel artikel ud fra Jens og ikke den nye han har sendt. Den nye er nu lagt ud og tråden her fortsætter ud fra den nye artikel. Beklager!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 4 år 10 måneder siden
Deres dækningskort viser desværre noget andet ser det ud til: www.findmespot.eu/en/index.php?cid=108

Men det kan være at de ikke kan sende redere ud i disse områder.
Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #5 4 år 10 måneder siden
I har vist begge ret:

Spot bruger Global star satellit systemet, det fungerer ikke nær så godt som Iridium systemet (det system Delorme Inreach trackeren bruger), som "Strandjæger" omtaler.

Personligt har jeg dog ikke haft problemer med Globalstar satellitterne, men jeg har heller ikke været i Indien eller på Nordpolen ;)
D31 svaret på emne: #6 4 år 10 måneder siden
God artikel - mindre detaljer, linket til utsidan er forkert og peger på utsidan.dk ikke utsidan.se :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #7 4 år 10 måneder siden
Det er nu rettet, tak fordi du gjorde opmærksom på det :)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #8 4 år 10 måneder siden
Tak for artiklen.

Mon der er nogen her der har erfaringer med DeLorme Inreach?
- kunne godt bruge en anmeldelse/vejledning for "Dummies" . Findes det mon nogen steder på nettet?
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #9 4 år 10 måneder siden
Jeg har en Delorme Inreach, men Jeg har ikke tid til at skrive en lang anmeldelse, men hvis du har nogle konkrete spørgsmål må du endelig spørge løs.

Jeg synes Outdoorgearlab giver et godt overblik over fordele og ulemper med de forskellige enheder: www.outdoorgearlab.com/Personal-Locator-Beacon-Reviews
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #10 4 år 10 måneder siden
Tak for linket. Jeg vil nærstudere det. :)
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #11 4 år 10 måneder siden
DeLorme InReach SE Satellite Messenger, den kan også bruges til at sende korte SMS.

Hvem kender prisen på et abonnement hos: www.geosalliance.com/
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #12 4 år 10 måneder siden
Kopieret fra den gamle tråd:

Jeg har indtil videre haft følgende udgifter for min Delorme Inreach:

Enhedspris 1850kr (købt hos Amazon.de)

Geos forsikring 100kr om året (en lille ekstra forsikring der kan dække en del af omkostningerne ved en redning, den samme forsikring kan fås med Spot så vidt jeg ved.)

Årligt gebyr 140kr

månedligt abonnement 195 kr. om måneden. (man betaler kun for det antal måneder man bruger enheden, Dette abonnement inkluderer 40 beskeder og fri tracking.)


Så hvis man kun bruger enheden 1 måned om året får man en årlig udgift på ca. 435kr. + indkøbsprisen på 1850kr.

En oversigt over abonnementer kan ses her: www.inreachdelorme.com/freedom/Bemærk! Dollaren er steget en del i år. Så med den nuværende dollarkurs vil min årlige udgift med en måneds abonnement være omkring 495 kr.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #13 4 år 9 måneder siden
Man registrerer og aktiverer vel sin inreach på en bestemt side på nettet, tilsvarende, som man gør med en spot på www.findmespot.com ?

Eller hvordan foregår det lige?
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #14 4 år 9 måneder siden
Ja, man opretter en konto på

explore.delorme.com

Der indtaster man enhedens IMEI nummer og så vælger man hvilket abonnement man vil have osv.

Brugsvejledningerne fås ikke på dansk, men de giver et godt overblik over hvordan det fungerer:

files.delorme.com/manuals/inReachSE_QuickStartGuide.pdf

29efe981a38b74e76bf9-f1b14a9725212f236fd6d161874ecf50.ssl.cf2.rackcdn.com/WebHelp/inreachse/inReach_SE_Manual.pdf
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #15 4 år 9 måneder siden
Har tilladt mig at bruge jeres link m.m. om inReach, for at have dem samlet.

De kan ses på min hjemmeside under Sikkerhed.
Håber det er OK...!!!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #16 4 år 9 måneder siden
Og nu har jeg så ændret titlen på min artikel, så jeg synes titlen passer bedre til det nuværende indhold.

Ny titel: "Sikkerhed i fjeldet - Spotten og alternativer".

Den samme titel har artiklen på min egen hjemmeside.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #17 4 år 8 måneder siden
Der er to modeller af Delorme Inreach ifølge denne fremstilling: http://www.inreachdelorme.com/product-info/ . Inreach SE og den nyeste Inreach Explorer. Sidstnævne koster noget mere.
Jeg synes bare ikke, at jeg ved at studere infoen, bliver helt klar på, hvad man får ekstra ved at investere i Inreach Explorer frem for Inreach SE. Håber, at der andre, som er mere klare på dette, og som kan hjælpe?

Desuden fremgår om begge modeller, at de kan fungere i sig selv alene, men at de også kan kobles sammen med mobiltlf., uden at jeg dog bliver helt klar over, hvad det er, de kan i sig selv, og hvad de kan ekstra ved at blive koblet sammen med mobiltelefonen. Håber også, at andre kan hjælpe med at anskueliggøre dette!
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #18 4 år 8 måneder siden
Der er 3 modeller af Inreach, den originale model (uden skærm), ser ud til at være taget ud af produktion så den vil jeg ikke nævne.

Inreach SE, og Inreach Explorer er stort set ens, den eneste forskel er, at Explorer, har indbygget en meget simpel gps funktionalitet så man kan bruge den til egentlig navigation. Dette er uden kort, så man er nødt til at have plottet en rute ind hjemmefra, (på samme måde som en gammel gps uden kort.)


Enhederne kan sagtens bruges for sig selv, uden at man har en smartphone. Der er kun to egentlige fordele ved at bruge dem med en telefon. Den første er at det er væsentligt nemmere at skrive en besked på en telefon, end det er med selve enheden. Den anden fordel er at man på sin smartphone har gratis adgang til Delormes kortmateriale, når man er ejer af en Inreach. Disse kort skal downloades til smartphonen hjemmefra, og så kan de på turen bruges sammen med Inreach, til at se ens position på kortet på telefonen.

Håber det gav mening, ellers spørg igen.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #19 4 år 8 måneder siden
Ja tak. Det gav rimeligt god mening!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #20 4 år 8 måneder siden
Og så skal man jo nok lige huske på, at når man køber en vare i USA, så modtager man ca. 14 dage senere en regning fra Told og Skat på 25% af købsprisen!

Det må man så lige lægge oven den annoncerede pris!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #22 4 år 8 måneder siden
Bestilt i England.

Lige til orientering for andre:
I følge ovenstående link, som Stokrenden sendte kostede apparaturet 175 pund, som efterhånden inkl. moms, forsendelse og andre ting, som løb oven i, endte med at blive til 228 pund! (= 2377 kr i følge den dagsaktuelle valutakurs)

Men det er stadig ca. 250-300 kr billigere end bestillingen i USA ville have været inkl. den efterfølgende toldregning!
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #23 4 år 8 måneder siden
Globaltelesat sælger selv abonnementer til Inreach, men de er så vidt jeg husker dyre. Så det er bedre bare at købe et abonnement direkte hos Delorme.
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #24 4 år 7 måneder siden

JensB skrev: Bestilt i England.

Lige til orientering for andre:
I følge ovenstående link, som Stokrenden sendte kostede apparaturet 175 pund, som efterhånden inkl. moms, forsendelse og andre ting, som løb oven i, endte med at blive til 228 pund! (= 2377 kr i følge den dagsaktuelle valutakurs)

Men det er stadig ca. 250-300 kr billigere end bestillingen i USA ville have været inkl. den efterfølgende toldregning!


Har du modtaget din Inreach...??
Er nysgerrig for at høre om dine erfaringer med køb, oprettelse af abonnement etc.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #25 4 år 7 måneder siden
Ja, jeg har modtaget inreachen med posten, Grønlund. Og den ligger udpakket derhjemme. Længere er jeg ikke kommet.

Jeg skal nok vende tilbage, når jeg har mere at fortælle.

Jo, leveringstiden var overraskende kort. Bestilt om fredagen, og jeg modtog den mandag eller tirsdag derefter!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #26 4 år 5 måneder siden
Jeg har nu været i gang med at aktivere min nyanskaffede Delorme Inreach og tegne abonnement.

Det er en lidt lang proces, som jeg har foretaget over flere dage.

Ind til videre kan jeg afsende SMS'er og emails. Jeg kan også returnere en emailbesked tilbage til inreachen. Men jeg kan ikke modtage en retur-SMS på inreachen, som returnerer fra en mobiltelefon. Er der mon et specielt fif, man skal kende for at kunne dette?? (Det er specielt SMS'er, det drejer sig om. Ved emails følger der en forklaring på, hvordan man gør for at sende en returbesked).

Ifølge manualen skal man desuden kunne pare inreachen med sin androidtelefon via Bluetooth og derved kunne bruge mobiltelefonens bedre tastatur til beskeder. Dette fordrer, at man downloader en Earthmate App fra Google Store. Dette skulle man angiveligt kunne gøre ved at indskrive sit password til Delormes Explorer-side. Der er bare lige den hage ved det, at Google Play ikke vil acceptere dette password!!! Evt. fif ???

Vist mest til Stokrenden.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #27 4 år 5 måneder siden
Nu har jeg så selv et kort svar på det sidste. Earthmate app'en er knyttet til tracking-funktionen, som jeg har fravalgt. Og uden den kan man altså åbenbart heller ikke parre sin mobiltelefon med inreachen. Sådan er det bare. Og så må man jo bare bruge inreachens lidt tungere måde at skrive meddelelser på.

I øvrigt har jeg nu modtaget en enkelt retur-SMS på en af de test-SMS'er, jeg har sendt ud. Den var sendt i går ved 14-tiden, men først modtaget i dag. Men alt tyder på, at email er den bedste måde at kommunikere på, når man har en inreach. Der går også returbeskederne rimeligt hurtigt igennem.

Og lad mig så nævne, at beskeder, der er sendt ud med en inreach, er ledsaget af et link til et meget detaljeret kort, der med stor præcision viser, hvorfra beskeden afsendt. Zoomer man ind på dette kort, forvandler det sig pludselig til et Google Earth-billede, der meget tydeligt viser stedet, hvorfra beskeden er afsendt!
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #28 4 år 4 måneder siden
Hej JensB
Har netop modtaget min inReach SE, leveringen gik hurtigt, - bestilte mandag og modtog onsdag.

Skal der installeres et program på min PC, for at jeg kan se inReach SE..??

Den skal ikke forbindes med en smartphone, for der skal vel installeres en App på smartphonen..??

Jeg benytter en gammel Nokia til 2G nettet, det har Telia i Norge oplyst vil være det med bedst mulighed for forbindelse hvis mobil signalet er svagt.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #29 4 år 4 måneder siden
Det er jo super spændende viden - husk endelig at giv en lille anmeldelse når I har prøvet dem. Jeg håber ikke I får brug for "alarmen"!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #30 4 år 4 måneder siden

Gronlund skrev: Hej JensB
Har netop modtaget min inReach SE, leveringen gik hurtigt, - bestilte mandag og modtog onsdag.

Skal der installeres et program på min PC, for at jeg kan se inReach SE..??

Den skal ikke forbindes med en smartphone, for der skal vel installeres en App på smartphonen..??

Jeg benytter en gammel Nokia til 2G nettet, det har Telia i Norge oplyst vil være det med bedst mulighed for forbindelse hvis mobil signalet er svagt.


Hej Grønlund.
Nej, du skal ikke installere et program, men blot gå ind på deres hjemmeside: explore.delorme.com/ . Her starter du med at oprette en konto, hvor du indskriver apparaturets serienummer og autorisationskode. Når du starter inreachen, vil denne starte op med at oplyse dig disse numre på sit display, og herefter kan du fortsætte opsætningen af apparatet. Alle de grundlæggende oplysninger, kontaktadresser osv. indskriver du på explorersiden. Og når du er færdig med alt dette, forbinder du inreachen med din computer via den medsendte ledning med USB-stik og overfører oplysningerne til inreachen - hvilket kaldes at "synce" inreachen.

Den bedste manual fandt jeg her: support.delorme.com/kb/articles/123-delorme-user-manuals-and-documentation . Her kan du så vælge den rette manual til den specifikke model, du har valgt.

Denne manual er bedre og lettere at læse end den trykte, du har fået tilsendt!

God fornøjelse med opsætningen!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #31 4 år 4 måneder siden
Ups! Du spurgte ang. smartphone.

Jeg har ikke parret min inreach med min smartphone, fordi jeg har fravalgt trackingfunktionen. Earthmate-appen kan du ikke downloade, hvis du ikke har oprettet trackingfunktion på din inreach.

Dette fordrer, at meddelelser skal skrives på selve inreachen. Det er lidt tungere end at skrive på en mobiltelefon, men ikke værre, end at man sagtens kan vænne sig til det!
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #32 4 år 4 måneder siden
Tak JensB
Går i gang med "projektet" en af de nærmeste dage, - har lige opladet inReach.
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #33 4 år 4 måneder siden
Et begreb jeg ikke forstår er: Using the Explore Site

Tak for linket til vejledningen, - den ER bedre en den lille utydelige manual der fulgte med.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #34 4 år 4 måneder siden

Gronlund skrev: Et begreb jeg ikke forstår er: Using the Explore Site


Der menes denne side: explore.delorme.com/ , hvor du sætter din konto op og opsætter dine kontaktadresser m.v.! - og betaler abonnement!
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #35 4 år 2 måneder siden
inReachSE... Vil du læse om mine erfaringer med inReach, har jeg skrevet nogle tips og erfaringen fra de 10 dage i fjeldet, - uden mobildækning.

www.hvorfordet.dk se under "Sikkerhed på tur"

Begejstret for "dimsen" , YES den virker..!!!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #36 4 år 2 måneder siden
Ja, jeg er også overbevist om, at Inreachen er en langt bedre sikkerhed end spotten.

Nu kom jeg jo af forskellige grunde ikke afsted på fjeldet med inreachen i år, men havde en periode, hvor jeg testede den herhjemme.

Og i den periode fandt jeg desværre ud af, at jeg ikke modtager alle retur-SMS'er (nok ca. 50% chance), men at jeg derimod modtager en retur-email hver gang. Derfor vil jeg selv konsekvent anvende email som kontaktform for at være sikker på at modtage modtagerens feed back.

Jeg konfronterede faktisk Delorme med dette problem i en mailkorrespondance, hvor de selv erkendte problemet med retur-SMS'er. Derfor anbefaler de også, at man benytter email, som kontaktform. De fastslog, at dette nok afhænger af de enkelte teleselskaber rundt omkring i verden.

Godt tip med at gemme en liste med diverse sygdomsudtryk på engelsk.Det har jeg også tænkt på.
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #37 4 år 2 måneder siden
Og så lige en tilføjelse.

Grønlund: På din side skriver du følgende, som jeg ikke mener er rigtigt:
"InReachSE på hjemmesiden, opretter din egen e-mail adresse der bruges ved kommunikationen. Kan også bruges fra en almindelig e-mail konto".

Man kan ikke bruge inreachens emailadresse fra en alm. mobiltelefon eller pc, men kan kun sende fra én inreach til en anden inreach v.h.a. denne. Dette står faktisk i Delormes egen manual, og jeg har faktisk lige testet det på min egen. Dette virkede ikke!

Hvis mine pårørende skal kunne sende beskeder til min inreach, mens jeg er på fjeldet, skal jeg forud have sendt en email til dem, som de kan gemme og returnere med en besked, hvis de får brug for at kontakte mig!

Men det er da interessant, hvis du har fundet ud af, at det andet virker for dig!
Gronlund's profilbillede
Gronlund svaret på emne: #38 4 år 2 måneder siden
Hej JensB

Testet, - og du har ret..!!!
Den e-mail adresse inReach opretter til kommunikation, kan ikke komme gennem via almindelige mail.. ØV..!!!

Ellers fungerer den OK.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.