outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Spotten i en fjeldredning

Når man er ude i fjeldet, sådan rigtig væk fra alt - også mobilsignal, er det rart at have en ekstra hjælpende hånd til hvis nu noget skulle gå galt
Herude har vi alt på ryggen og meget begrænset plads. Vi er her for at nyde naturen og få fantastiske oplever.  Vi har været nødsaget til at bruge Spot til en rigtig redning og her kan du læse om forløbet, der ikke gik som forventet.

Der kan ske uforudsete ting eller uheld, når man har alt på ryggen;

Man kan farer vildt.
Falde uheldigt.
Komme til skade.
eller blive alvorligt syg.

Der er ikke astfalt og terrænnet kan være helt umuligt at gå i, selv med mindre skader. Der er mange steder ingen træer, så man kan ikke engang lave en bårer og man vil sikkert hurtigt ramme områder, hvor kun professionelle kan bære en videre.

Spot har envejskommunikation hvor du kan sende 4 beskeder.

1) SOS. Denne funktion sender et SOS signal til den internationale redningstjeneste hos GEOS.
2) Hjælp. Hvis du ikke er i en nødssituation, men behøver hjælp.
3) Jeg er OK. Denne lader dine nærmeste vide at du er OK.
4) Din besked. Du kan selv lave en prædefineret besked (f.eks. sæt kaffen over! eller hvad med en personlig hilsen til konen?).

hvordan betjener man en spot

Når man skal sende et SOS signal, skal man åbne et låg for at aktivere SOS.

Spotten virker via satellit, så du behøver derfor ikke mobilsignal eller andet for at den virker. Spotten dækker de fleste steder på jorden, men kontroller alligevel altid, før du tager afsted.
Det er også vigtigt at vide hvor satellitten befinder sig. I vores tilfælde er vi langt mod nord og satellitten er derfor ikke så højt over horisonten. Da uheldet var ude, var vi på en Sydvendt skråning, så vi havde frit udsyn til satellitten. Hvis vi havde et fjeld mellem os og satellitten, kunne det være at vi skulle bevæge os lidt for at få signal.
Man kan med det samme se om der er signal når man tænder Spotten. En grøn pære fortæller dig at der er signal, en rød for intet signal.
Sørg altid for at have frit udsyn til satellitten, gå så højt muligt og sluk ikke Spotten før hjælpen er nået frem.

Herefter er det bare at vente på at hjælpen når frem. Og i Danmark og Sverige, skal man ikke forvente at det går hurtigt. Dem derhjemme kan følge din position på et kort, under hele din tur. De kan holde øje med om du holder tidsplanen, bevæger dig, eller ligger stille på en fjeldside. Vær dog enige om hvad de forskellige beskeder og din færden betyder. Sender du et “Jeg er OK” signal, så er du også OK, så dem derhjemme ikke skal gisne om noget. Spotten er en sikkerhed, men ikke et mirakel. Redningen kommer ikke det minut du trykker på SOS knappen. Slet ikke hvis du er langt væk fra civilisationen.

Se videoen fra en rigtig redning via Spot her:

Efterspillet på redningen

Hvis vi let og elegant spriger selve situationen over. Vi har altså en tilskadekommende person, der er ude i fjeldet. En brækket fod, der var tilfældet her, er meget alvorligt i fjeldet.

Jeg har skrevet med firmaet bag Spot samt Udenrigsministeriet (UM) for at få en forklaring på hvorfor redningen foregik som den gjorde:

Spot har ringet til alle (Sverige, Danmark samt pårørende) i løbet af den første halve time.!
Herefter starter der en underlig debat mellem Sverige og Danmark. Sverige vil ikke hente tilskadekommende og mener at det er Danmarks ansvar. Danmark mener at det er Sveriges ansvar, da tilskadekommende jo befinder sig i Sverige.
UM har skrevet til mig at de opfatter et SOS signal på lige fod som et 112 alarmopkald. Det vil sige at det er det land som tilskadekommende befinder sig i ansvar - i dette tilfælde Sverige.
Her "stopper" sagen faktisk og der sker ikke mere. Kl. 20 ringer en pårørende til UM og kræver at der sker noget. Det får UM til at ringe til Sverige igen. Denne gang kommer der hul igennem og en helikopter bliver sendt fra Boden og de ca. 300 km. op mod Abisko.
Helikopteren er ved os kl. ca. 23 - altså 12 timer efter vi sendte signalet.
Piloten roste i øvrig Spot for meget præcise koordinater - noget de ikke har oplevet før.

Det er selvfølgelig en meget underlig sag. 

spot noedsender og sikkerhed paa vandretur

Alle lamper - også SOS, blinker grønt og vi kan derfor gå ud fra at signalet er sendt til satelitten.

Eftertanker

Spotten er god for familien, der derhjemme kan følge med i din færd. Det giver dig også en track på din rute når du kommer hjem. Har du et kamera med indbygget GPS position på billeder, kan du lave en rute med billeder på f.eks. Google Earth og dele med andre.

Spot i Sverige, er nok ikke så godt, men kommer du ud for et uheld, vil de kunne finde dig igen. Forsvinder du/farer du vildt, kan du også findes.
I Sverige er en satellittelefon derfor bedre, fordi du så kan kontakte myndighederne direkte. I vores situation kunne vi havde ringet til Abisko Heliport, der på 10 minutter kunne have været der og fløjet os ind. Vi havde også sparret Spottens ejers pårørende for stor bekymring.

Læs også andre artikler om Spotten og andet om sikkerhed

 Spot med på solovandretur  Hvordan virker en Spot  Sikkerhed på vandretur
 findmespot paa solovandretur  hvad er en findmespot  sikkerhed paa vandretur

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.