outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 300 gæster og 5 medlemmer online

Log på / af

Hvordan laver man en grejliste?

En grejliste med alt dit outdoorudstyr på og hvorfor nu det? Er det for at kunne blære sig med alt det grej man har eller er der en rigtig god grund? Der er mange fordele og nogle af dem er f.eks. overblikket, vægten samt at gøre det lettere at lave pakkelister. En rigtig god øvelse til de mørke vinteraftener der kommer.

Se med her og lær hvordan man laver en grejliste.

grejliste

Hvad er en grejliste?

Kort fortalt: Tag alt dit udstyr, vej det og før det ind i et excel-ark.
Find alt dit grej frem fra gemmerne. Find køkkenvægten og gå så grundigt igennem det hele. Start med at skriv hvad det er (producent, model, produkt), måske en kommentar om produktet (mangler en pløk, skal testes før tur, super fed til shelterture), måske en størrelse (2-personer, XL), måske en pris (købt billigt igennem mit Outsite+ medlemskab… :), målene (pakmål 40 x 12) og så vægten (vigtigt!).

Start med overnatningsgrej som telt, hængekøje eller tarp. Dernæst sovegrej (sovepose, liggeunderlag, lagenpose) og køkkengrejet. Så det praktiske grej og sikkerhedsudstyret og sidst diverse. En grejliste kunne se sådan ud:

I grejlisten kan vi allerede se nogle guldkorn. Ved at gå tabellen igennem, kan vi se hvilke muligheder vi har for ture. Vi har et 2-personerstelt, hvilket giver os mulighed for en tur for to personer. Vi har også en hængekøje, så vi kan veksle turene med anderledes overnatningsudstyr. Der er en Primus ETA Lite+ der er god til f.eks. vandreture og en Trangia som man kan slæbe med på kano- eller shelterture.

Vi kan også se hvilke muligheder vi ikke har. Vi kan ikke tage på telttur med 3 personer og det er heller ikke optimeret til vinterbrug. Vi kan derfor se om vi synes vi mangler noget i grejsamlingen. Gør der det, så skriv dem på, men tilføj en tabel øverst med “mangler/skal købes” og indsæt f.eks. pris og link til produktet og shoppen du har fundet grejet i, så du kan se dit budget. Lad værre med at skrive en masse ønsker ind, som du alligevel ikke har råd til eller står nederst på din grej-ønskeliste. Det vil bare støje og forvirre.

Download eksempel på grejliste her...

Aha, så det er en mulighed for at få tømt pengepungen? Nej, for du har også mulighed for at se hvad du IKKE mangler. Det er slet ikke så dumt, for efterhånden får du opbygget så meget grej og småtterier at du hurtigt kan glemme hvad der ligger derhjemme. Et sjovt, men dog billigt eksempel er at jeg har 4 emergency blankets liggende, fordi jeg liiiige har taget det med fra butikken. Jeg havde glemt at jeg havde nogle i forvejen. Du glemmer nok ikke at du har en sovepose eller telt, men der er småting der kan ryge, når man står og savler over nyt grej.

Brug grejlisten til optimering og overblik

Mange bruger en pakkeliste til optimering, men dette giver ikke den store mening, da en pakkeliste fra en tidligere tur, måske ikke kommer frem når du laver en ny - det gør grejlisten tilgengæld.

Når du kommer hjem fra en tur, så kan du tilføj kommentare om dit brug af grejet. Lad os antage at du havde sav og økse med på vandretur:

Kommentar til sav: Blev brugt til at save træstammen i mindre stykker, så kævlerne kunne være i bålet.
Kommentar til økse: Blev ikke brugt, da vi fandt træ i skovbunden.

Efterhånden vil du måske gentage “Blev ikke brugt, da vi fandt træ i skovbunden” og derfor kan du måske lade øksen blive hjemme fra vandreture, da det ikke er her at udseende på bålet betyder noget. Her er bålet måske mere en varmekilde og hyggeligt. Så kan du altså skrive som kommentar: "Er ikke god på vandreture, den vejer for meget".

Efter nogle ture har du et godt overblik over dit brug af grejet og kan begynde at lave nogle rigtig fede pakkelister ud fra grejlisten.

Overblikket har du f.eks. også i sæson-grejet. Mangler du noget eller har du for meget og kan sælge lidt ud? Det liggeunderlag du har set en eller andet tosse fra Outsite TV teste, giver det mening i din grejliste? Kan det fylde et hul som gør at du kan holde varmen i yder-sæsonerne? Eller vejer det mindre/fylder mindre end dit eksisterende? Måske er der bare blevet prikket til dit forbruger-gen og liggeunderlaget er bare en undskyldning for at bruge nogle penge og få frigivet de dejlige grej-dopaminer?

Du har også et overskueligt overblik over alt dit grej. De fleste har nok nogle kasser under sengen eller i bunden af klædeskabet, men kan du lige nu nævne hvad der er i kasserne? Og hvis du tror du kan, dukker der så alligevel noget op du havde glemt? 

Det gør der ikke med en grejliste. Her er den største fare at du ikke lige kan finde pandelampen...

Pakkelister og grejlisten

Når du skal af sted på tur, kan du bruge grejlisten som inspiration og samtidig have overblikket over alt dit grej. Når du gennemgår grejlisten og propper udstyr på din pakkeliste, vil du måske støde på udstyr som på næste tur vil være anvendeligt. Hvordan bliver vejret, er der særlige omstændigheder på turen, er der tid til små hyggeprojekter osv.

Det kan også være du falder over sikkerhedsudstyr, der passer rigtig godt til næste tur eller noget så småt som et knæklys, der kan lyse op, så folk ikke skvatter over dine barduner.

hvordan laver man en grejliste

Du har også alle mål og vægten, så du kan hurtigt se om der kan snige sig lidt ekstra guf med eller om du skal lade bestiksættet blive hjemme og nøjes med en kniv og en Spork (mange bække små…).

Hvis du ikke har en grejliste, men laver pakkelister ud fra gamle pakkelister, så kan du ricikere ikke at få udnyttet dit grej til fulde. Grej- og pakkelister skal bruges som inspiration samt huskeliste for hvad du skal have med. Den gamle pakkeliste kan minde dig om at du skal huske tandbørsten og grejlisten altså være overblikket.

Derfor kan du lave en præcis og omhyggelig ny pakkeliste til dine næste oplevelser i naturen. Rigtig god tur, uden fornemmelsen af: Jeg syntes altså jeg har gelmt noget…!

Vi har lavet et eksempel på en grejlisten som du kan hente her… Prøv det - du vil blive overrasket!

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk outdoor rodovre 283px friliv.dk rabat spejdergear banner
vandregrej dk tentsile    

Samarbejdspartnere

Fjällräven Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.