outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 233 gæster og 2 medlemmer online

Log på / af

Da jeg første gang satte mine ben i den lille grønlandske bygd Iliamanaq på sydkysten af Ilulissat Isfjord, var det første indtryk jeg fik, at nu kunne man ikke komme længere ud i verden. Bygden ligger så at sige spærret inde af is, og hele miljøet er præget af den fantastiske isstrøm, der løber ud fra indlandsisen.

Bag en mur af is out

Henrik Saxgren, der også har lavet fotobogen "Ultima Thule", har begået endnu et mesterværk.
Dette er en utrolig flot bog, og det tør jeg godt sige, selvom jeg måske er lidt miljøskadet og sidder med en slags hjemvé efter Grønland, mens jeg ser den igennem.

Bogen kan desværre meget let blive uforglemmelig, idet bygdens skæbne nærmest er besejret og antagelig vil ende som et turiststed i stedet for et pulserende grønlandsk fangersamfund. 

Har du en interesse for Grønland bør denne bog stå på hylden sammen med de andre bøger om Grønland og friluftsliv. Bogen er også en god inspiration til dig, der gerne vil besøge bygden og dens fantastiske opland, der er et af Grønlands smukkeste vandreområder.

"I begyndelsen gik jeg ensomt rundt i halvmørket og så det varme lys stråle fra vinduerne i de tillukkede huse, men så begyndte jeg at invitere mig selv på kaffe hos bygdens gamle. Og det kom jeg aldrig til at fortryde, for deres beretninger fik mig til at forstå, hvor kort tidsspændet er i Grønland mellem gamle dage og nu. Det viste sig nemlig, at de gamle, som jeg sad og drak kaffe med i et moderne hus med vand og elektricitet, var vokset op i en tørvehytte på en primitiv boplads."

Henrik Saxgren, fra bogens forord

Bogen

Ilimanaq blev koloniseret i 1700-tallet af først hollandske hvalfangere, dernæst danske missionærer, og fik navnet Claushavn. Det har altid været en pulserende bygd, som kunne opsluge folk fra områdets mindre bygder og bopladser, efterhånden som de blev nedlagt. Nu er Ilimanaq selv truet; indbyggertallet er nede på 50 efter et fejlslagent forsøg på at genåbne fiskefabrikken. En af de nye erhvervsmuligheder er turismen, og mange gør i øjeblikket en indsats for at vende affolkningen.
Bag en mur af is er et portræt af Ilimanaq ved Isfjordens udmunding. Henrik Saxgren har besøgt stedet på alle årstider og fotograferet det daglige liv i bygden, været med på rensdyrjagt og sommerfiskeri efter ørreder. Han har drukket kaffe med de gamle og ladet sig fascinere af det korte tidsspænd i den grønlandske kultur mellem gamle dage og nu – og de helt andre, ufattelige tidsmæssige dimensioner i naturen.

Forfatteren
Henrik Saxgren er en af Danmarks mest anerkendte fotografer. Han er blandt andet kendt for sin store kærlighed til Grønland og udgav i foråret 2017 den anmelderroste bog Ultima Thule. Han har udgivet 10 bøger og udstillet over det meste af verden med sine smukke fotografier. Læs mere om ham og hans værker på hans hjemmeside henriksaxgren.com

Fakta
Forfatter: Henrik Saxgren
Forlag: Milik Publishing
ISBN: 978-87-93405-59-2
Sideantal: 168
Pris: 309,95

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log in to comment

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor Fjeld rabat
pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr OutRoedovre stor friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille Odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.