outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 350 gæster og 2 medlemmer online

Log ind

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Kulturhistorie og friluftsliv hænger for mange af os sammen og det især når vi vandrer i kulturlandskaber, som vi jo gør når vi vandrer i Danmark.
Vi støder ofte på diskussioner om natur contra kulturlandskab og i Danmark har vi stort set ikke nogen natur i ordets egentlige forstand, idet det meste er kulturlandskaber formet af mennesker gennem tiderne.
Selvfølgelig er vi godt igang med at genskabe og omdanne kulturlandskaber til 'natur' som for eksempel i nationalparkerne og i statsskovene, men uanset så vil landskabet i århundrede fremover bære præg af menneskets omdannelse af topografien.

Bondelandet out

 

Men er det så slemt at have kulturlandskab?
Det mener jeg ikke idet kulturlandskaberne også har sin egen charme og er med til at gøre vore vandringer gennem landskaberne og gennem tiden interessant.

Mit liv med bondelandets natur er professor Kaj Sand-Jensens beretning om personlige oplevelser og opdagelser i den danske natur fra drengetiden ved Limfjorden og Ryå i Nordjylland til nutiden ved Furesø og Grib Skov i Nordsjælland.

Fortællingen er krydret med studier af havgræsserne i Middelhavet og tørketålende arter på Ölands kalkklipper samt tilbageblik til de første udforskninger af naturen af Carl von Linné og Charles Darwin.

Kaj Sand-Jensen beretter blandt meget andet om fascinerende tilpasninger hos farvestrålende guldsmede og seksuelle kapløb hos vandkalve, hvor hunnerne udvikler furede rygge for bedre at kunne ryste uvelkomne hanner af.

Vi får også fortællingen om det ekstreme miljø i dammene, som betyder, at arterne må kunne tåle temperaturstigninger på 15 grader og ti timers iltsvind hver eneste sommerdag.

Samtidig beretter bogen om det store naturtab i Danmark gennem de seneste 100-200 år, der bød på afdansningsbal for brushøns og udryddelse af nøjsomme planter og smådyr i søerne, i skovene og i det lysåbne land.

Granskning af de gamle værker dokumenterer en voldsom forarming af den danske natur og biodiversitet. Forfatterens faglige gennemgang afskræller politisk opportunisme og overgreb på naturen, fordi viden og indsigt indebærer en absolut oplysningspligt til landets borgere om de rette sammenhænge mellem naturen og menneskets forurening og udnyttelse.

Heldigvis viser de seneste års naturhistoriske mirakler - tilbagekomsten af havørnen, laksen i Skjern Å og rigdommen af nye planter i den genskabte Filsø - at hvor der er vilje og vedholdenhed, udfolder naturen sig atter og kan komme tilbage i overflod.


Fakta
Mit liv med bondelandets natur
Kaj Sand-Jensen
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702234152
Udgave: 1
Udgivet: 2017
Sideantal: 292
Vejledende pris: 249,95

Log in to comment

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr
OutdoorProLogo OutRoedovre stor friliv.dk rabat tentsile connect
Vandregrej stor FNE Outdoor BannerAlphastore tentsile
Kungsleden Abisko Kebnekaise SingleCover UrbanOutdoor

 Guide til Kebnekaise

outsite medlemskab

Sponsorer

Klatregrej stor Fjeld-og-fritid vandfilter net

 

outsite vandre og friluftsliv

Bliv sponsor på Outsite.org

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk STMNy ab camping og outdoor udstyr
Primus Yeti Tentipi Lifestraw2
All Out GrowersCup logo

The Good Karma

Calazo
ImmelnPartner AnnonceSuunto Odex WXWileyx 2
  CasioProTrek   ExpedAnnonce   AclimaAnnonce  

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2017 - Betingelser - Kontakt os  - Foreningen Outsite 

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Alle artikler, tests osv. er ikke økonomisk støttet men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.