outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 298 gæster og 6 medlemmer online

Log på / af

Lige som i 2015 ser det ud til at foråret i fjeldområderne kommer sent i år og Länsstyrelsen advarer om store mængder af sne, og meget sen snesmeltning.

FjeldSne out

Kilde: SVT-nyheter

Som det ser ud igen i år (2017) så er der rigtig megen sne i de nordiske fjelde.

Selvom vi nærmer os 1. juni så er der ikke meget der tyder på et tidligt forår. Temperaturene deroppe er stadig lave.

Normalt kan man, eller det siger man i hvert fald, starte sin fjeldtur omkring Sct. Hans, men med mindre snesmeltningen går igang og vedbliver med at skabe tøvejr og mildt vejr i juni vil sneen ligge til ind i juli, og måske i længere tid.

Sommerruterne er stadig dækkede af sne og Länsstyrelsen melder ud om at det kan blive snerigt og besværligt at vandre på lederne, og opfordrer alle fjeldvandrere til at vente med planlægningen af de tidlige fjeldture til forholdene har ændret sig, udtaler Ivar Palo fra Fjeldenheden på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Ser vi nærmere på snedybderne i Sverige kan vi på kortet fra SMHI se at de områder hvor der er mest sne ligger ved den norske 

grænse helt i nord. Således er der dd. (31. maj 2017)Snedybde Sangivet 149 cm sne ved grænsen til Narvikfjeldene og det betyder ret sikkert at hele ruten fra Riksgrænsen og til Unna Állagas og den tilsvarende på norske side fra Katterat og sydpå til Hunddalen og videre, også er ret belastet af snemængder man ikke kan vandre i.

Forholdene ligner således den du ser på billedet øverst og som er fra en lignende "sommer" i 2015 hvor et hold vandrere fra Outsite måtte ændre rute.

Vi havde tænkt os en rute der førte ind mod den norske grænse men måtte opgive på grund af snemængderne.

Ikke alene er det vældigt anstrengende at vandre i sne der på den årstid ofte er våd, men det er også risikabelt idet man aldrig ved hvornår man synker igennem, og måske ved den anledning er uheldig at få skader på benene.

Det er også behæftet med stor fare at passere vandløb der på grund af snesmeltningen er løbet over deres bredder eller har usikre snebroer.

Ser vi på kortet nederst ser vi dagens snemeldinger fra Norge og her ser vi tydeligt (de blå felter), hvordan sneen stadig ligger tykt mange steder i fjeldområderne.

Nu kan meget af sneen naturligvis nå at smelte inden Sct. Hans, men nok ikke så meget at for eksempel Čeakča-passet på Kungsleden vil være snefrit, og heller ikke så den ellers populære rute mellem Katterjåkk og Unna Állagas langs den norsk/svenske grænse vil være det.

Moarhmma-passet vil også være et problem idet det ligger højt og gletsjernicherne deroppe vil have samlet en hel del sne igennem vinteren.

SneNorge

Generelt kan man sige at det meste af den sne der falder i løbet af vinteren netop falder i grænseområdet mellem Norge og Sverige, hvorfor der altid ligger mest der. Vandre man i østligere områder af fjeldet kan der være markant mindre sne, men der vil altid være langsommere snesmeltning jo højere man kommer op. Det tykkeste lag er selvfølgelig også det der smelter sidst.

Som tidligere nævnt er de største problemer, bortset fra at finde en tør plet til teltet, vandløbene der løber over og hvor myndighederne der der passer de markerede ruter ikke har fået sat alle sommerbroerne op når man ankommer.

Det betyder at der kan være vandløb der under normale omstændigheder enten har en bro på plads eller er lette at vade nu er stride strømme der måske oven i købet er risikable at forcere.

Snebroerne som nævnt ved man aldrig helt med. De kan se tykke og sikre ud, men være forræderiske og tynde på midten så man ryger igennem og ned i det iskolde vand, og måske endda bliver trukket ind under sneen under den.

Vover man sig afsted alligevel bør man være yderst forsigtig og også beregne sin rute eller tid så man har lidt ekstra hvis man skulle være nødsaget til at gå omveje.

Der er ikke lige megen sne alle steder. Ser man på Kebnekaise fjeldstations webkamera så ser det fint ude nede ved stationen som man kan se her!

Kebnekaise fjeldstation ligger i udkanten af fjeldkæden mod øst og desuden i en højde af kun 700 moh. men ser vi derimod på Dárfal-dalen der ligger i 1200 moh. sådan cirka, vil situationen være helt anderledes. Desværre findes der ikke mere noget webkamera deroppe.

Vi forsøger løbende i en tråd at følge snesituationen deroppe og får forhåbentlig også nogle data fra vore kontakter i området når vi kommer længere ind i juni.

Imens kan du læse en artikelrække fra turen i 2015 her: https://www.outsite.org/vandreture/vandring-i-sverige/363-fjeldguidens-mareridt-del-i hvis du ikke allerede har læst den!

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log in to comment

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor Fjeld rabat
pro outdoor rabatkode og outdoor udstyr OutRoedovre stor friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

fjaellraeven udstyr Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille Odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 2002-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.