outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Hvordan tørrer man kød og grøntsager i microbølgeovn

Tør dit eget kød i mikrobølgeovn. Det er både billigere og smager bedre end de frysetørrede retter, man kan købe.

Som et supplement til færdige tur-retter, kan man sagtens selv tørre sit eget kød, hvis blot man har en mikrobølgeovn. Det er billigere, og jeg synes det smager noget bedre end det færdigkøbte. Det tager selvfølgelig lidt længere tid selv at tilberede sin proviant, så til de fleste længere ture vil man nok vælge at kombinere hjemmelavet med færdigkøbt.

tørret koed i microovn

Sådan tørrer du dit eget kød

Man kan f.eks tørre svinemørbrad, kalkunbryst, mørt oksekød eller hakket oksekød. Det skal være noget der er rimeligt mørt og ikke kræver så lang tilberedningstid. Man skal ikke begynde at tørre oksebov eller andet, som normalt kræver 1 times kogning for at blive mørt.

Du skal bruge:
• 100 gr kød,
• 1/4 tsk salt
• 1 glas vand i en kogepose

Skær kødet i meget små tern eller tynde strimler.
Læg det på bagepapir i mikroovnen og drys med salt.
Tør det ved 500 W i ca. 10 min.
Stil glasset med vand i mikroovnen.
Vend kødet og tør yderligere 10 min.
Når kødet vejer under halvdelen af den oprindelige vægt, har det fået nok.
Tør højst 200 gr kød af gangen.

Man kan også tørre grøntsager efter samme princip. De skal selvfølgelig ikke have lige så lang tid som kødet. Her må du prøve dig lidt frem, alt efter hvad det er for grøntsager. Jeg synes dog ikke, at resultatet er helt så godt som ved kødet. Her vil jeg hellere købe færdigtørrede grøntsager.

Hvordan bruger man det tørrede kød

Når kødet er tørret, skal det naturligvis pakkes omhyggeligt i plastikposer, som lukkes tæt til. Brug gerne to uden på hinanden. Kødet skal være helt koldt og tørt, inden posen lukkes. Kommer der blot det mindste fugt til kødet, kan man godt smide det ud.

Kødet vil være hårdt og tørt, lidt ligesom stegt bacon i konsistensen. Det bliver ikke blødt som 'normalt' kød igen, men det bliver dog lidt blødere under tilberedningen.

Jeg kan godt lide at bruge kødet sammen med Knorr's færdigretter. Man kan købe poser med sovs fra Knorr, f.eks. Paprikaret, Karrygryde, Orientalsk risret mv. Her er der tørrede grøntsager og kryddderier og i nogle tilfælde også ris i. Man kan så selv tilsætte sit kød. Jeg har desuden altid ekstra krydderier med i små filmdåser (fra dengang man havde analoge kameraer...) Krydderier muntrer altid en ret op - også en færdigkøbt turret. Til risretter kan jeg desuden godt lide at tilsætte peanuts og lidt ristet kokos (er ristet hjemmefra). Ketchup i små flasker er også en god smagshæver. Ved at kombinere disse forskellige forslag på forskellige måder, kan man faktisk frembringe mange forskellige retter. Hvis man ikke ønsker at bruge Knorr kan man selvfølgelig bruge sine egne tørrede grøntsager i stedet. For at få lidt sovs kan man så bruge en bouillonterning, tomatpuré og lidt mælkepulver.

Artiklen er fra den gamle Outsite side og er skrevet af Sabine.

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #2 4 år 1 måned siden
Udmærket artikel. Vi har nok vore forskellige måder at gøre det på. Det jeg først studser over er de mængder, som Sabine her foreslår at tørre - max. 200 g kød f.eks.. Og det skyldes jo selvfølgelig, at det middel hun bruger til at tørre med, er en microovn. Så fint nok: Midlet begrænser nok, hvor meget, man kan tørre ad gangen.
Selv har jeg en Stokli Tørremaskine købt hos Dansk Hjemmeproduktion ( www.hjemmeproduktion.dk ). Det er nok den, der gør, at det bliver praktisk (og fordelagtigt synes jeg) at tørre større mængder. Jeg tørrer gerne f.eks. et halvt kilo oksefars i Stokli'ens ene bakke, samtidig med at jeg tørrer forskellige grøntsager i de to andre bakker. På den måde kan jeg tørre til flere dage ad gangen. Hvis en grøntsag (f.eks. porrer) ikke behøver så meget tørretid som kødet, kan man jo bare fjerne bakken med porrerne og så lade resten tørre videre! Og så bruger jeg egentlig selv at blande de tørrede ingredienser i portionspakninger - en pakke til hvert måltid. Kort sagt gør Stoklien det muligt at tænke lidt større!
På denne side: jensesvandringer.dk/artikler/forberedelse-til-tur.html , har jeg bl.a. beskrevet noget om, hvordan jeg selv tørrer mad til ture. Og Jeg har stort set kun levet af tørret mad på ture de sidste 5-6 år (altså hvad middagsmad angår!).
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #3 4 år 1 måned siden
Jeg bruger bare ovnen. Stor og rummelig og så giver den samtidig masser af varme i hele huset (lågen skal stå på klem). Det er også billigt (var det ikke ca. 25 kr. for en ovn fuld af mad på 70 C. i 10 timer?).
Troels_Lee svaret på emne: #4 4 år 1 måned siden
Jeg spiser efterhånden stort set kun hjemmetørret mad på mine ture da det i min optik er både er langt billigere og frem for alt lækre end selv de dyre frysetørrede retter fra pose.

Jeg og nogle kammerater har skrevet lidt om vores erfaringer med tørring her

www.frostbidt.dk/toslashrring-af-madvarer.html
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #5 4 år 1 måned siden

Milho skrev: Jeg bruger bare ovnen. Stor og rummelig og så giver den samtidig masser af varme i hele huset (lågen skal stå på klem). Det er også billigt (var det ikke ca. 25 kr. for en ovn fuld af mad på 70 C. i 10 timer?).


Jeg startede også i sin tid med at tørre i min ovn derhjemme. Men i dag foretrækker jeg langt tørremaskinen, som blæser varm luft igennem. Her gør det selvfølgelig en forskel, om man har en alm. gammeldags ovn, som jeg har, eller man har en moderne varmluftovn.

Stokli'en fås i priser fra 900 til knap 1400 kr. Den sidste har timer (så man sætter den til at tørre et bestemt antal timer) og en ret præcis temparaturindstilling alt efter, hvad man skal tørre. Prisen kan man jo se som en investering. Men jeg tænker, at Stokli'ems pris er tjent ind i løbet af de første 15-20 dage på tur, fordi man derved har sparet udgifter til dyre frysetørrede produkter.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 4 år 1 måned siden
Hvor stor er din ovn ca. Jens? Dem jeg har set er forholdsvis små og så vil jeg hellere spare pengene og bruge min meget nye ovn med varmluft, affugter, indbygget stegetermometer osv. :)
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #7 4 år 1 måned siden
Som jeg også antydede, har jeg ikke erfaring med varmluftovne. Min derhjemme er ikke en sådan og har derfor ikke luftcirkulation. Det har nok indflydelse på mit valg.

Størrelsen på min ovn! (Går ud fra, at det er tørremaskinen, du mener). Stoklien leveres som standard med 3 bakker, der hver har en diameter på 33 cm og en højde på 3,8 cm jvf, beskrivelsen her .

Men den er opbygget sådan, at den i princippet kan udbygges med et uendeligt antal bakker. Jeg har imidlertid valgt at stoppe ved de 3 bakker, da jeg synes, det er passende. Dels ville tørreprocessen nok blive ringere ved at udbygge med flere bakker, dels ville jeg også have et større arbejde med at forberede ingredienserne pr. gang, hvis jeg skulle tørre mere end de 3 bakker ad gangen. Jo større portion, jo større arbejde med at finsnitte og stege etc. inden tørringen!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 4 år 1 måned siden
Jeg havde lagt en i indkøbskurven, da jeg faldt over et meget godt tilbud i Netto på ca. 300 kr. for en ovn. Jeg lagde den dog tilbage fordi størrelsen nok var 1/4 af min ovn og jeg så kunne spare de 300 kr.

Spørgsmålet er dog om de er mere effektive eller besparende end en almindelig ovn? Nogen der ved det?
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #9 4 år 1 måned siden
Jeg kan godt huske, at der på et tidspunkt verserede en billig model fra Netto her på Outsite. Jeg bliver bare nødt til at pointere, at dette produkt var en langt enklere model end min fra Dansk Hjemmeproduktion, som jeg faktisk aldrig har set solgt andre steder.

Jeg ved, at der er langt mellem de to produkter. Jeg ved også, at FinnJ på et tidspunkt fik anskaffet sig den billige Netto-model og fik den udbygget på sin helt egen spidsfindige måde til noget for ham brugbart! Måske han selv vil supplere tråden lidt!
JensB's profilbillede
JensB svaret på emne: #10 4 år 1 måned siden
Hm! Jeg kontaktede FinnJ via Facebook. Han skriver desværre, at han ikke er outsiter mere. Han skriver også, at Nettos frugttørrer er udmærket til hans brug, og at jeg gerne må viderebringe dette link til hans side .

Jeg tror lige, at jeg der ud over vil supplere med lidt mere om, hvad jeg selv oplever ved at bruge en ovn - bortset fra, at min ikke er en varmluftovn.
I ovnen har man to muligheder for at lægge ingredienserne. Man kan lægge dem på en bageplade eller en rist. Jeg synes ikke, at nogen af delene er særligt ideelle. Så når jeg har tørret i ovnen, har jeg lagt ingredienserne, der skulle tørres, på noget bagepapir eller folie på den rist eller plade, som jeg nu valgte at lægge dem på, så de findelte ting ikke falder igennem risten. Når så tørringen er færdig har jeg typisk oplevet, at de tørrede ting har sat sig fast på bagepapiret eller folien, så der forestår et stykke arbejde med at få de findelte produkter til at løsne sig fra papiret.

Bagepladen kunne de måske ligge dirkete på; men pladen hæmmer jo selvsagt luftgennemstrømning.

I tørremaskinens bakker har jeg lidt samme problem, dog i mindre omfang., idet jeg her bruger nogle bakkeindlæg (gaselignende stof), som jeg skaffer samme sted, som tørremaskinen er købt. Set i bakspejlet skulle jeg nok i starten have købt en model med metalbakker i stedet for plastbakker, da metalbakkerne er mere fintmaskede i bunden, og bakkeindlæggene derfor ville kunne spares.

(Jeg findeler mine ingredienser en hel del mere, end det man ser på Finn's billede. Jeg tror, jeg gør tingene lidt mere konsekvent - fordi jeg kun lever af tørret mad på mine ture - altså hvad varm mad angår!)

M.h.t. til at måle strømforbruget, når man tørrer med ovn eller med en tørremaskine, så ved jeg ikke lige, hvordan man gør dette op.
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #11 2 år 8 måneder siden
Mht. at måle strøm: Man kan købe eller endda nogle steder låne, i de her energi centre, sådan en dims man sætter mellem stikkontakt og stik, der måler den strøm der løber forbi.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.