outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Magasinet Outsite

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 148 gæster og 3 medlemmer online

Log på / af

Madtest: Hvilken frysetørret ret smager bedst?

Frysetørret mad har ændret sig meget på bare få år. Der er kommet mange flere produkter på markedet og konkurrencen mellem de frysetørret retter er stor hvilket går ud over din tunge, men heldigvis på den gode måde. Denne test gav nemlig store overraskelser. Hvilken ret smager bedst? Lyo Food, Mountain House, Trek n eat eller Adventure Food?

test af frysetoerret mad

Valg af frysetørret mad

Ja ja, man er jo forudindtaget. Jeg har jo prøvet de forskellige retter før, nogle dog for mange år siden, hvor de dumpede så meget at jeg ikke har rørt dem siden. Nu skulle jeg så afsted på vandretur på Hærvejen og noglen gange må man jo "tilgive" og give en ny chance.

Min tanke om valget af retterne var at Trek 'n eat og Adventure Food måtte få fordelen ved at jeg valgte "lette" retter. Forstået at da jeg kender Mountain House og Lyo Food og ved de smager godt, så kunne jeg selvfølgelig være forudindtaget der. Jeg valgte derfor retten der ikke kan gå galt: Chili con carne fra Trek 'n eat og den lækkeret-lydende Pasta alle Noci fra Adventure Food.

Fakta frysetørret mad

Jeg går ikke ret meget op i indholdet - burde jeg det? På en weekendtur eller en ugetur for den sags skyld, dør jeg nok ikke af mangel på noget, andet end vand. Men vi kan da sammenligne.

Fyrsetørret mad (pr. 100 g.) Mountain House Lyo Food Adventure Food Trek 'n eat
KJ/Kcal 1827/435 1722/409 1756/419 1486/355
Protein 23,3 g. 31,9 g. 11,8 25 g.
Kulhydrater 47,8 g. 41,9 g. 59,3 36 g.
Fedt 15,6 g. 11,2 g. 15,4 12 g.
- Heraf mættede fedtsyrer  1,37 g.  N/A 5,1 g. 5,8 g.
 Fibre  5,1 g.  N/A 5,0 g.  13 g.
 Salt  1,52 g.  N/A 3,4 g. 3,2 g. 

trek n eat chili con carne

Test af Trek 'n eat Chili con carne

Jeg havde ikke høje forventninger. Skulle jeg have valgt fra starten uden at have testet retterne, så have Trek 'n eat tabt. Heldigvis overrasker Chilien allerede da jeg åbner posen: Der er forholdsvis store stykker kød og andet i retten? Det plejede ellers at være en meget moset og vandet oplevelse... hmm, mon de virkelig har oppet sig?

Tilberedning:

Brugsanvisning på dansk og det er jo bare at åbne toppen og hælde vand i. Hvor meget vand skal der så i? 300-noget ml. Hvordan måler jeg så det? Det er fint nok, for jeg koger bare 500 ml. så er der til kaffen eller opvask bagefter, men andre mærker har det lidt mere smart.
Jeg dækker den frysetørrede mad med vand og åbner efter nogle minutter og tilsætter lidt mere vand, til konsistensen er fin.
Man kommer godt rundt i hjørnerne når man røre med skeen og det er vigtigt! 

Smagsoplevelse:

Overraskende god. Når der står "Chili" på posen så skal der også som det mindste være lidt bid i. Der er ikke noget værre end falske forhåbninger om stærk mad, når det ikke er det. Det er Chili con carnen dog. Faktisk er der et lille slag og ikke bare bid. Rigtig godt!  Konsistensen er fast og ikke suppeagtig - også godt.

Pris: 

79,-    Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Trek 'n eat Chili con carne  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 3
Godt krydret  Stoevle 5
 Tilberedning  Stoevle 1
 Pris  Stoevle 2

Trek 'n eat havde muligheden for at overraske og det gjorde de. Ganske positiv oplevelse som bringer dem ned i rygsækken igen, hvilket er fedt, for så er der endnu en mærke man kan tage med og variere smagsoplevelsen på tur. 
Der er plads til forbedringer. Lav nu en "Hertil" streg inde i posen, så jeg ved hvor meget vand jeg skal hælde i. Med en pris på 79,- syntes jeg at vi er lidt i overkanten. 10-15 kr. ned og så er vi ved at være på et niveau der er ok. Jeg talte med en fra Trek 'n eat og han anbefalede "Laks med pesto" som den bedste han havde smagt, så den kommer med næste gang.

adventure food pasta alle noci

Test af Adventure Food Pasta alle Noci

Adventure Food har jeg glædet mig til. Det er også et gensyn med en ellers frasorteret producent (i min rygsæk), og jeg blev meget inspireret af den flotte pose der var så overbevisende, at den fik en ellers kød-fanatisk madtosse til at vælge en vegetarisk ret. Pasta med nødder, tomat og andet lyder godt og hvad skulle kunne gå galt? Som frokostret kan det være at jeg kan spare på brød og pålæg? Hvem ved.

Tilberedning:

Åben posen og tilsæt vand - jeps ingen problemer... Men hvor meget vand skal der i? Adventure Food har både skrevet hvor meget samt lavet en streg indvendig - fedt og godt tænkt! Posen er dog rigtig dårlig at røre med skeen i og jeg får aldrig helt blandet hele retten. Det er ikke i orden.

Smagsoplevelse:

Virkelig, virkelig ringe. Jeg får en gang smagløs masse ind i munden og sidder længe og overanstrenger min tunge for at få noget smag ud. Det sker dog ikke. Jeg får dog masser af pulver der ikke er rørt ud på trods af at jeg virkelig har forsøgt at komme ud i hjørnerne. En anden fra turen giver mig lidt ost jeg kan rive i og det hjælper da lidt, men jeg kunne virkelig godt bruge noget Nature2nature for at tilsætte smag.

Pris:

59,-   Set til 49,-    Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Adventure Food Pasta alle Noci  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 1
Konsistens  Stoevle 2
Godt krydret  Stoevle 1
 Tilberedning  Stoevle 5
 Pris  Stoevle 4

Adventure Food havde muligheden for at overraske to gange, det gjorde de bare ikke. Jeg bliver nødt til at prøve en anden ret på en kommende tur. Det kan og må være en kæmpefejl i produktionen eller en forglemmelse af kokken der gør at retten er så kønsløs. Ingeniørene havde dog udtænkt testens bedste tilberedning, dog skete der det at selve posen også ødelagde retten. Alt i alt piv ringe! Prisen, hvis det nu smagte af noget, er dog fin. Har du mon haft en bedre smagsoplevelse? Så skriv det gere i kommentarfeltet (kræver login).

mountain house kylling i sort sovs og boenner

Test af Mountain House Kylling i sort sovs og bønner 

Jeg kender Mountain House og har endda besøgt en af deres fabrikker og set på hvordan man fyrsetørre mad. De produceres nærmest i min baghave og det er da meget sjovt. Jeg er dog langt væk, da retten skal laves.Jeg har valgt den noget "mærkelige" ret "Kyling i sort sovs og bønner". Hvad er sort sovs? Og kan man blande bønner i andet end morgenmad (Baked beans)?

Tilberedning:

Åben posen og tilsæt vand - ingen overraskelse her. Dog står der ingen steder hvor meget vand der skal i? Inden i er der dog en "Hertil" streg og det er udemærket, for igen, varmt vand kan man altid bruge til anden bagefter. Jeg vil sige: Heller det end "300-noget ml.". Posen er nok den bedste ang. røring rundt med ske.

Smagsoplevelse:

Jeg har med mit valg lidt "underprioteret" Mountain House for ikke at favoriserer. Men de overrasker igen: Fin smag, fint hydreret konsistens og store stykker kød osv. Selvom retten nok er engelsk, så er den faktisk fin og smager udmærket. Jeg har dog smagt bedre retter fra Mountain House.

Pris:

79,-   Set til 69,-   Køb evt. her... 

Anmeldelse:

Mountain House Kylling i sort sovs  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 5
Godt krydret  Stoevle 3
 Tilberedning  Stoevle 4
 Pris  Stoevle 4

Fin smag og konsistens. Dog, som med alle andre retter fra Mountain House, er der nærmest ingen salt og peber i. Jeg ved ikke hvorfor, men måske fordi du så selv kan krydre som du vil? De andre kan finde ud af det, så hvorfor skulle Mountain House ikke? Jeg har dog salt og peber med, men alligevel. Andre krydderier spiller dog fint. Havde de en "300-noget" tekst, så havde de fået 5 ud af 5 i "tilberedning". Tilbudsprisen på 69,- synes jeg er ok.

lyo food pork with pearl barley

Test af Lyo Food svinekød og perlebyg

Ahh Lyo Food! Det gode minde fra en fjeldtur. For igen at nedtone forventningerne, har jeg valgt en lidt anderledes ret der nok er lidt østeuropæisk: Svinekød og perlebyg. 

Tilberedning:

Åben posen og hæld vand i. Lyo Food har nok den værste vejledning. Her er det ikke kun 300-noget ml. men 374-komma-noget. Igen - lav en "Hertil" streg, så kører det. God pose og let at røre rundt.

Smagsoplevelse:

Fin konsistens men dog er der nogle kødstykker der ikke bliver helt hydreret. Ikke engang efter noget tids spisning. Smagen og krydderiblandingen sidder dog lige i skabet.

Pris:

85,-   Set til 68,-   Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Lyo Food Svinekød og Perlebyg  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 4
Godt krydret  Stoevle 5
 Tilberedning  Stoevle 4
 Pris  Stoevle 4

Ikke den bedste ret fra Lyo, men de ligger stadig i toppen. Det gør endnu engang Lyo til testvinder og de er stadig ikke til at pile af pinden. Prisen på 85,- kunne jeg godt tænke mig lidt ned. Det er okay at de koster, for de er også gode. 68 kr,- er en sindsyg god pris, så jeg skal ud og hamstre!

Husk at Lyo har "Enkeltportioner" som er meget sparsomme, hvis du er en sulten voksen. Du kan derfor finde Lyo til ca. 69 kr. (vejl. pris) men disse er der ikke meget mad i.

Se en anden anmeldelse her: https://www.outsite.org/mad/68-frysetorret-mad-pa-vandretur

Og vinderen er!

Rækkefølgen blev for mig lidt overraskende men det er jo fint:

1) Lyo Food

2) Mountain House

3) Trek 'n eat

4) Adventure Food 

Hvad er din bedste ret og mærke?

Kom gerne med inspiration - også selvom dit favoritmærke ikke er her. Kommenter gerne og husk at det kræver login (men det er jo heldigvis gratis at oprette dig som bruger, hvis du ikke allerede er det).

Brugervurdering: 3 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #2 2 år 5 måneder siden
Tak for anmeldelsen Christian. Nogen speciel grund til at Real Turmat ikke er representeret i testen? Jeg tænker at Real turmat rimeligt meget er State of the art indenfor frysetørret mad, så det kunne jo have været spændende om eksempelvis Lyo Food kunne spille lige op. :-)
MS Greenland's profilbillede
MS Greenland svaret på emne: #3 2 år 5 måneder siden
Spændende test af mad på turen. Jeg bruger ofte Travellunch, det er rimelig turmad og relativt billigt ved storkøb, prisen er også en faktor for mig (og fragt til Grønland). Men den store gourmet oplevelse er det ikke, her hjælper krydderier osv. Men der er jo masser af muligheder for selv at lege med kartoffelmos, bulgur og diverse tørrede grøntsager, tørret kød og tilsætte krydderier osv. Det er mange gange billigere end færdigvaren. I Grønland findes en del forskelligt tørret kød og fisk, som fint supplere kartoffelmos eller andet fra
dagligvare butikkerne på turen. Udvalget er næppe mindre i DK. Man kan også selv gå i krig med at tørre kød etc., men tid, pris, smag, næringsværdi og holdbarhed spiller jo også ind. Derfor vinder færdigproduktet ofte. Det er godt med ny inspiration og ikke mindst variation på turen. Små smagsoplevelser giver turen et ekstra lift og højner oplevelsen. Tak for testen!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 2 år 5 måneder siden
Selv tak begge to.

Der er ikke bevist udelukket nogle mærker. Det var en weekend vandretur, så jeg kunne ikke spise mere :blink:Jeg vil dog godt afsløre at jeg har fået en god idé forærende af Pihlen88 efter testen kom op og den arbejder vi videre med. Så skal vi måske nok få flere producenter med.

Jeg har lidt Nature2nature med med forskellige tørrede grøntsager - det er ret godt. De er dog ikke benyttet i denne test.
Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #5 2 år 5 måneder siden

Det var en weekend vandretur, så jeg kunne ikke spise mere :blink:

ja fair nok :whistle:
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #6 2 år 5 måneder siden
Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #7 2 år 5 måneder siden

Kaj skrev: Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)


Er det ikke lidt svært at gøre posen ren mellem måltiderne?
Jeg pakker også om til fryseposer (der kan genbruges som skraldeposer) og tilbereder i den skål jeg spiser af.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 2 år 5 måneder siden
I denne test har jeg spist direkte fra posen. Dette fordi jeg ville se hvor let det var at røre "pulveret" ud. Det var det jo heldigvis i de fleste poser.

Hvis man vil være helt sikker, så brug René tricket: Ud i en gryde, kog op, vent i nogle minutter og kog op igen :)
Bak69's profilbillede
Bak69 svaret på emne: #9 2 år 5 måneder siden

Gurli skrev:

Kaj skrev: Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)


Er det ikke lidt svært at gøre posen ren mellem måltiderne?
Jeg pakker også om til fryseposer (der kan genbruges som skraldeposer) og tilbereder i den skål jeg spiser af.


Jeg har flere gange gjort poserne fra frysetørret mad rent med kogende vand og opvaskemiddel så jeg kunne bruge dem til hjemmelavet turmad.

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk outdoor rodovre 283px friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

Fjällräven Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.