outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Madtest: Hvilken frysetørret ret smager bedst?

Frysetørret mad har ændret sig meget på bare få år. Der er kommet mange flere produkter på markedet og konkurrencen mellem de frysetørret retter er stor hvilket går ud over din tunge, men heldigvis på den gode måde. Denne test gav nemlig store overraskelser. Hvilken ret smager bedst? Lyo Food, Mountain House, Trek n eat eller Adventure Food?

test af frysetoerret mad

Valg af frysetørret mad

Ja ja, man er jo forudindtaget. Jeg har jo prøvet de forskellige retter før, nogle dog for mange år siden, hvor de dumpede så meget at jeg ikke har rørt dem siden. Nu skulle jeg så afsted på vandretur på Hærvejen og noglen gange må man jo "tilgive" og give en ny chance.

Min tanke om valget af retterne var at Trek 'n eat og Adventure Food måtte få fordelen ved at jeg valgte "lette" retter. Forstået at da jeg kender Mountain House og Lyo Food og ved de smager godt, så kunne jeg selvfølgelig være forudindtaget der. Jeg valgte derfor retten der ikke kan gå galt: Chili con carne fra Trek 'n eat og den lækkeret-lydende Pasta alle Noci fra Adventure Food.

Fakta frysetørret mad

Jeg går ikke ret meget op i indholdet - burde jeg det? På en weekendtur eller en ugetur for den sags skyld, dør jeg nok ikke af mangel på noget, andet end vand. Men vi kan da sammenligne.

Fyrsetørret mad (pr. 100 g.) Mountain House Lyo Food Adventure Food Trek 'n eat
KJ/Kcal 1827/435 1722/409 1756/419 1486/355
Protein 23,3 g. 31,9 g. 11,8 25 g.
Kulhydrater 47,8 g. 41,9 g. 59,3 36 g.
Fedt 15,6 g. 11,2 g. 15,4 12 g.
- Heraf mættede fedtsyrer  1,37 g.  N/A 5,1 g. 5,8 g.
 Fibre  5,1 g.  N/A 5,0 g.  13 g.
 Salt  1,52 g.  N/A 3,4 g. 3,2 g. 

trek n eat chili con carne

Test af Trek 'n eat Chili con carne

Jeg havde ikke høje forventninger. Skulle jeg have valgt fra starten uden at have testet retterne, så have Trek 'n eat tabt. Heldigvis overrasker Chilien allerede da jeg åbner posen: Der er forholdsvis store stykker kød og andet i retten? Det plejede ellers at være en meget moset og vandet oplevelse... hmm, mon de virkelig har oppet sig?

Tilberedning:

Brugsanvisning på dansk og det er jo bare at åbne toppen og hælde vand i. Hvor meget vand skal der så i? 300-noget ml. Hvordan måler jeg så det? Det er fint nok, for jeg koger bare 500 ml. så er der til kaffen eller opvask bagefter, men andre mærker har det lidt mere smart.
Jeg dækker den frysetørrede mad med vand og åbner efter nogle minutter og tilsætter lidt mere vand, til konsistensen er fin.
Man kommer godt rundt i hjørnerne når man røre med skeen og det er vigtigt! 

Smagsoplevelse:

Overraskende god. Når der står "Chili" på posen så skal der også som det mindste være lidt bid i. Der er ikke noget værre end falske forhåbninger om stærk mad, når det ikke er det. Det er Chili con carnen dog. Faktisk er der et lille slag og ikke bare bid. Rigtig godt!  Konsistensen er fast og ikke suppeagtig - også godt.

Pris: 

79,-    Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Trek 'n eat Chili con carne  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 3
Godt krydret  Stoevle 5
 Tilberedning  Stoevle 1
 Pris  Stoevle 2

Trek 'n eat havde muligheden for at overraske og det gjorde de. Ganske positiv oplevelse som bringer dem ned i rygsækken igen, hvilket er fedt, for så er der endnu en mærke man kan tage med og variere smagsoplevelsen på tur. 
Der er plads til forbedringer. Lav nu en "Hertil" streg inde i posen, så jeg ved hvor meget vand jeg skal hælde i. Med en pris på 79,- syntes jeg at vi er lidt i overkanten. 10-15 kr. ned og så er vi ved at være på et niveau der er ok. Jeg talte med en fra Trek 'n eat og han anbefalede "Laks med pesto" som den bedste han havde smagt, så den kommer med næste gang.

adventure food pasta alle noci

Test af Adventure Food Pasta alle Noci

Adventure Food har jeg glædet mig til. Det er også et gensyn med en ellers frasorteret producent (i min rygsæk), og jeg blev meget inspireret af den flotte pose der var så overbevisende, at den fik en ellers kød-fanatisk madtosse til at vælge en vegetarisk ret. Pasta med nødder, tomat og andet lyder godt og hvad skulle kunne gå galt? Som frokostret kan det være at jeg kan spare på brød og pålæg? Hvem ved.

Tilberedning:

Åben posen og tilsæt vand - jeps ingen problemer... Men hvor meget vand skal der i? Adventure Food har både skrevet hvor meget samt lavet en streg indvendig - fedt og godt tænkt! Posen er dog rigtig dårlig at røre med skeen i og jeg får aldrig helt blandet hele retten. Det er ikke i orden.

Smagsoplevelse:

Virkelig, virkelig ringe. Jeg får en gang smagløs masse ind i munden og sidder længe og overanstrenger min tunge for at få noget smag ud. Det sker dog ikke. Jeg får dog masser af pulver der ikke er rørt ud på trods af at jeg virkelig har forsøgt at komme ud i hjørnerne. En anden fra turen giver mig lidt ost jeg kan rive i og det hjælper da lidt, men jeg kunne virkelig godt bruge noget Nature2nature for at tilsætte smag.

Pris:

59,-   Set til 49,-    Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Adventure Food Pasta alle Noci  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 1
Konsistens  Stoevle 2
Godt krydret  Stoevle 1
 Tilberedning  Stoevle 5
 Pris  Stoevle 4

Adventure Food havde muligheden for at overraske to gange, det gjorde de bare ikke. Jeg bliver nødt til at prøve en anden ret på en kommende tur. Det kan og må være en kæmpefejl i produktionen eller en forglemmelse af kokken der gør at retten er så kønsløs. Ingeniørene havde dog udtænkt testens bedste tilberedning, dog skete der det at selve posen også ødelagde retten. Alt i alt piv ringe! Prisen, hvis det nu smagte af noget, er dog fin. Har du mon haft en bedre smagsoplevelse? Så skriv det gere i kommentarfeltet (kræver login).

mountain house kylling i sort sovs og boenner

Test af Mountain House Kylling i sort sovs og bønner 

Jeg kender Mountain House og har endda besøgt en af deres fabrikker og set på hvordan man fyrsetørre mad. De produceres nærmest i min baghave og det er da meget sjovt. Jeg er dog langt væk, da retten skal laves.Jeg har valgt den noget "mærkelige" ret "Kyling i sort sovs og bønner". Hvad er sort sovs? Og kan man blande bønner i andet end morgenmad (Baked beans)?

Tilberedning:

Åben posen og tilsæt vand - ingen overraskelse her. Dog står der ingen steder hvor meget vand der skal i? Inden i er der dog en "Hertil" streg og det er udemærket, for igen, varmt vand kan man altid bruge til anden bagefter. Jeg vil sige: Heller det end "300-noget ml.". Posen er nok den bedste ang. røring rundt med ske.

Smagsoplevelse:

Jeg har med mit valg lidt "underprioteret" Mountain House for ikke at favoriserer. Men de overrasker igen: Fin smag, fint hydreret konsistens og store stykker kød osv. Selvom retten nok er engelsk, så er den faktisk fin og smager udmærket. Jeg har dog smagt bedre retter fra Mountain House.

Pris:

79,-   Set til 69,-   Køb evt. her... 

Anmeldelse:

Mountain House Kylling i sort sovs  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 5
Godt krydret  Stoevle 3
 Tilberedning  Stoevle 4
 Pris  Stoevle 4

Fin smag og konsistens. Dog, som med alle andre retter fra Mountain House, er der nærmest ingen salt og peber i. Jeg ved ikke hvorfor, men måske fordi du så selv kan krydre som du vil? De andre kan finde ud af det, så hvorfor skulle Mountain House ikke? Jeg har dog salt og peber med, men alligevel. Andre krydderier spiller dog fint. Havde de en "300-noget" tekst, så havde de fået 5 ud af 5 i "tilberedning". Tilbudsprisen på 69,- synes jeg er ok.

lyo food pork with pearl barley

Test af Lyo Food svinekød og perlebyg

Ahh Lyo Food! Det gode minde fra en fjeldtur. For igen at nedtone forventningerne, har jeg valgt en lidt anderledes ret der nok er lidt østeuropæisk: Svinekød og perlebyg. 

Tilberedning:

Åben posen og hæld vand i. Lyo Food har nok den værste vejledning. Her er det ikke kun 300-noget ml. men 374-komma-noget. Igen - lav en "Hertil" streg, så kører det. God pose og let at røre rundt.

Smagsoplevelse:

Fin konsistens men dog er der nogle kødstykker der ikke bliver helt hydreret. Ikke engang efter noget tids spisning. Smagen og krydderiblandingen sidder dog lige i skabet.

Pris:

85,-   Set til 68,-   Køb det evt. her...

Anmeldelse:

Lyo Food Svinekød og Perlebyg  Vurdering (fra 1, dårligt til 5, godt).
Smag  Stoevle 4
Konsistens  Stoevle 4
Godt krydret  Stoevle 5
 Tilberedning  Stoevle 4
 Pris  Stoevle 4

Ikke den bedste ret fra Lyo, men de ligger stadig i toppen. Det gør endnu engang Lyo til testvinder og de er stadig ikke til at pile af pinden. Prisen på 85,- kunne jeg godt tænke mig lidt ned. Det er okay at de koster, for de er også gode. 68 kr,- er en sindsyg god pris, så jeg skal ud og hamstre!

Husk at Lyo har "Enkeltportioner" som er meget sparsomme, hvis du er en sulten voksen. Du kan derfor finde Lyo til ca. 69 kr. (vejl. pris) men disse er der ikke meget mad i.

Se en anden anmeldelse her: https://www.outsite.org/mad/68-frysetorret-mad-pa-vandretur

Og vinderen er!

Rækkefølgen blev for mig lidt overraskende men det er jo fint:

1) Lyo Food

2) Mountain House

3) Trek 'n eat

4) Adventure Food 

Hvad er din bedste ret og mærke?

Kom gerne med inspiration - også selvom dit favoritmærke ikke er her. Kommenter gerne og husk at det kræver login (men det er jo heldigvis gratis at oprette dig som bruger, hvis du ikke allerede er det).

Brugervurdering: 3 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #2 4 år 2 måneder siden
Tak for anmeldelsen Christian. Nogen speciel grund til at Real Turmat ikke er representeret i testen? Jeg tænker at Real turmat rimeligt meget er State of the art indenfor frysetørret mad, så det kunne jo have været spændende om eksempelvis Lyo Food kunne spille lige op. :-)
MS Greenland svaret på emne: #3 4 år 2 måneder siden
Spændende test af mad på turen. Jeg bruger ofte Travellunch, det er rimelig turmad og relativt billigt ved storkøb, prisen er også en faktor for mig (og fragt til Grønland). Men den store gourmet oplevelse er det ikke, her hjælper krydderier osv. Men der er jo masser af muligheder for selv at lege med kartoffelmos, bulgur og diverse tørrede grøntsager, tørret kød og tilsætte krydderier osv. Det er mange gange billigere end færdigvaren. I Grønland findes en del forskelligt tørret kød og fisk, som fint supplere kartoffelmos eller andet fra
dagligvare butikkerne på turen. Udvalget er næppe mindre i DK. Man kan også selv gå i krig med at tørre kød etc., men tid, pris, smag, næringsværdi og holdbarhed spiller jo også ind. Derfor vinder færdigproduktet ofte. Det er godt med ny inspiration og ikke mindst variation på turen. Små smagsoplevelser giver turen et ekstra lift og højner oplevelsen. Tak for testen!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 4 år 2 måneder siden
Selv tak begge to.

Der er ikke bevist udelukket nogle mærker. Det var en weekend vandretur, så jeg kunne ikke spise mere :blink: Jeg vil dog godt afsløre at jeg har fået en god idé forærende af Pihlen88 efter testen kom op og den arbejder vi videre med. Så skal vi måske nok få flere producenter med.

Jeg har lidt Nature2nature med med forskellige tørrede grøntsager - det er ret godt. De er dog ikke benyttet i denne test.
Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #5 4 år 2 måneder siden

Det var en weekend vandretur, så jeg kunne ikke spise mere :blink:

ja fair nok :whistle:
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #6 4 år 2 måneder siden
Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #7 4 år 2 måneder siden

Kaj skrev: Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)


Er det ikke lidt svært at gøre posen ren mellem måltiderne?
Jeg pakker også om til fryseposer (der kan genbruges som skraldeposer) og tilbereder i den skål jeg spiser af.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 4 år 2 måneder siden
I denne test har jeg spist direkte fra posen. Dette fordi jeg ville se hvor let det var at røre "pulveret" ud. Det var det jo heldigvis i de fleste poser.

Hvis man vil være helt sikker, så brug René tricket: Ud i en gryde, kog op, vent i nogle minutter og kog op igen :)
Bak69's profilbillede
Bak69 svaret på emne: #9 4 år 2 måneder siden

Gurli skrev:

Kaj skrev: Et tip, hvis man skal "slæbe" mad til mange dage...medbring 1 frysetørret mad i indpakning. Den bruges så til at hælde vand og frysetørret i. Resten tømmes over i plastposer med luk. Så fylder det ikke så meget. Skal man selv have mad med til 2 personer i ex. 8 dage, så "bulker" det simpelthen for meget, hvis man tager indpakningerne med også. Tak for indlægget Christian...dejligt med de forskellige test du/i laver... ;)


Er det ikke lidt svært at gøre posen ren mellem måltiderne?
Jeg pakker også om til fryseposer (der kan genbruges som skraldeposer) og tilbereder i den skål jeg spiser af.


Jeg har flere gange gjort poserne fra frysetørret mad rent med kogende vand og opvaskemiddel så jeg kunne bruge dem til hjemmelavet turmad.
oskarvm's profilbillede
oskarvm svaret på emne: #10 1 år 7 måneder siden
Der må da også være nogle gode alternativer til frysetørret mad? :)
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #11 1 år 7 måneder siden
Du venter bare...

Du kan jo sagtens tage helt almindelig mad med på tur. Det er bare tungt. Derfor bærer vi på flerdages ture på tørret mad, knækbrød et ypperligt eksempel, rosiner et andet.

Tørret mad kan holde sig i meget lang tid, det er også vigtigt, hvis du er afsted i en uge eller ti dage.

Ost og spegepølse (tørret og røget) kan holde sig, og kan sammen med fx. frugtpålæg være pålæg på knækbrød.

Frysetørret mad skulle bevare vitaminer m.m. bedre end hjemmetørret mad. Frysetørret mad er "aftensmad", sammenkogte retter, som er tørret. De er ret dyre i indkøb, fra ca. 45 kr - 99 kr. pr måltid.

Du kan selv tørre kød og grøntsager, og tage det med som turmad. Du kan finde noget om at tørre mad selv, hvis du kigger på Jens Bruns hjemmeside, og scroller lidt ned.
jensesvandringer.dk/artikler/forberedelse-til-tur.html
Outdoor Rødovre's profilbillede
Outdoor Rødovre svaret på emne: #12 1 år 7 måneder siden
Nu stikker jeg lige røven i klaskehøjde med en købmands kommentar:
Der er forskel på om noget er dyrt eller om det koster mange penge.
100 kr for en tilberedt ret af høj kvalitet med gode naturlige råvarer - det er ikke dyrt.
Men jeg medgiver at det er mange penge, og at man kan spise billigere, ved at vælge andre typer af mad.

Mvh Ib, Outdoor Rødovre

Ja, jeg sælger frysetørret mad.
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #13 1 år 7 måneder siden
Jeg er sådan set enig med dig Ib, kvalitet koster jo :)
Men... Jeg har så det problem at jeg ikke nødvendig kan lide, eller i hvert fald ikke nødvendigvis er fan af de dyreste. Det samme gør sig så også gældende for de billigste.
Dette er selvfølgelig smag og behag, for vi er jo meget forskellige og kan lide forskellige ting. Dette gør at jeg ofte vælger andre mærker end dem der er "bedst og dyrest".

Hvis man kan halvere prisen på maden på fx en 14 dages ferie, uden at man selv synes at man går på kompromis med smag mm. så er det jo også en slags penge. Men hvis jeg synes at de måltider til 100 kr, er meget bedre end dem til 80 kr, så vælger jeg selvfølgelig at spendere den 20 kr mere pr måltid. ;)

Fx spiser jeg ikke Travellunch eller Treak&Eat, som jo er i den billige ende - jeg bryder mig ikke om smagen mm.
Men samme gør sig også gældende for en del af Lyos dyre produkter, jeg er ikke umiddelbart fan.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #14 1 år 7 måneder siden
Enig Ib. Der er forskel på de to ting.

Jeg har været meget kræsen hvad frysetørret mad angår og det var først da Ib fik Lyo, at jeg vendte tilbage. Indtil da, for at bevise Terjes pointe, slæbte jeg på alm. mad til en uges vandretur (dog røget og tørret kød - ikke frysetørret). Dette var dog ALT for tungt.

I dag er Trek n Eat faktisk blevet fint igen. Prøv deres laks og pasta f.eks. (hvis man er til fisk). Summit To Eat er et andet eksempel på mellemklasse retter, der er af god kvalitet, til en god pris.

Øverst ligger Loy og Blaa band - uden sammenligning (igen, smag og behag er heldigvis forskelligt).

Men ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så vil jeg ikke anbefale at man kun tager et mærke med. Varier mellem 3-4 forskellige producenter.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #15 1 år 7 måneder siden

oskarvm skrev: Er der alternativer til frysetørret mad? :)


Man kan selv tørrer mad i ovnen. Har man en varmluftsovn, så kan man fylde den med mad. Erfaringerne fra forskellige bruger af Outsite, bl.a. Jens Brun, viser at det kan holde sig 10 år, nedfrosset.

Det er ikke svært at tørrer sit eget mad, men man skal være opmærksom på at man mister vitaminer (kan erstattes med vitaminpiller på ture længere end 10 dage) og smag. Dette mister man ikke ved frysetørring.
mearleth's profilbillede
mearleth svaret på emne: #16 1 år 7 måneder siden
Det er meget begrænset hvad man mister af vitaminer og smag ved selv at tørre, særligt hvis man tørrer ingredienserne utilberedte (evt blot blancherede) og hver for sig.

Jeg går vældig meget ind for hjemmelavet turmad. Jeg kan godt lide selv at bestemme hvad der skal i min mad, hvor stor portionen skal være og hvad det skal smage af. Hjemmelavet turmad er jo også et godt valg for dem der har diverse allergier eller præferencer for eksempelvis vegetarisk eller vegansk kost. Og det er helt klart en billigere løsning, hvis man ikke medregner sin egen arbejdstid :-) Men jeg synes nu ikke det er det vigtigste argument.

Med hjemmelavet turmad (muesli til morgenmad, varm mad til frokost og aften) kan jeg godt holde vægten på mad til en dag på 5-600 gr, og det synes jeg er helt ok. Naturligvis går der lidt mere brændstof til end der gør til frysetørret, da den hjemmelavede turmad ofte skal koge et par minutter.

Man kan tørre stort set alle madvarer der indeholder vand. Det er bare at kaste sig ud i eksperimentet :-) og gøre sig nogle erfaringer. Det er nemmest med en dehydrator, og de fås jo til meget overkommelige priser nu om dage.

Eric Tornblad har skrevet to meget fremragende bøger der er lige sagen hvis man vil lave sin turmad selv. "Torka Mat" er grundbogen i arbejdet med at tørre maden, det er den bedste bog om tørring af mad til turbrug jeg kender til. "Fjällmat" er en bog med opskrifter hvor Eric kombinerer hjemmetørrede ingredienser med ting man kan købe i de fleste butikker. Der er mange gode måltider i den bog.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.