outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Trangia Doussal kommer i to forskellige versioner, 25-21 UL/D og 25-23 UL/D. Duossal er et gammelt kult-sæt der nu er tilbage, og det er der mange gode grunde til. Vi har allerede fået fingrene i Trangiasættet, og her kan du læse hvad det hele handler om.

trangia doussal

Hvad betyder Doussal

Doussal betyder Dou(2) SS(Stainless Steel) AL(Aluminium). Gryderne er lavet af de to materialer på samme tid. Yderst er der aluminium og inderst rustfrit stål. Det er rigtig godt:

Aluminium

Fordele:

- Meget varmeledende
- Let materiale

Ulemper:

- Frigiver skadelige stoffer ved syreholdigt madlavning
- Bliver porøst ved høj varme

Det gode varmeledningsevne gør sættet effektivt. Selvfølgelig ikke mere end de sæt med ren aluminium, men bedre end sæt med stål. Aluminium gør også doussal lettere end et sæt med ren stål (igen, ikke lettere end aluminiumssæt).

Ulemperne ved aluminium, er faktisk det der gør Trangia Doussal til en fordel. Yderst er laget med aluminium, og det gør at din madlavning ikke kommer i kontakt med aluminium, men kun med stål. Aluminiums porøsitet forstærkes også af stålet indvending, og holder på formen ved høj varme.

Stål

Fordele:

- Frigiver ikke skadelige stoffer
- Solidt materiale
- Ruster ikke
- Godt ved høj varme

Ulemper:

- Tungt
- Ringe varmeledningsevne

Her vender vi altså fordele og ulemper om. Dine madvarer er kun i kontakt med rustfrit stål, der er et solidt materiale ved høj varme og ikke frigiver skadelige stoffer (som aluminium). Omvendt har stål en ringe varmeledningsevne, men aluminiumen sørger for, at varmen kommer hurtigt videre fra flamme til stålet. Aluminiummet fordeler varmen over hele gryden, og det er altså ikke kun bunden, der bliver varm (og dermed brænder din mad på). 

Den ringe evne er også en fordel (ja, dårlige evner kan godt være en fordel, hvis man udnytter dem korrekt) over bål. Som bålgryde er Doussal også bedre end aluminium, da kraftig varme stryger lige gennem alu og brænder din mad på (hvis ikke du er forsigtig). Desuden vil din alu gryde miste formen efter noget tid, da alu bliver porøs ved høj varme.

Ulemperne ved rustfrit stål, er udlignet lidt ved at have aluminium yderst. 

 

Trangia 25-21 UL/D og 25-23 UL/D

Forskellen på de to sæt er simple. 25/23 har non-stick pande. Jep, det er eneste forskel. Det er altså smag og behag at vælge, om du kan lide non-stick eller ej.

Trangia Doussal Trangia 25-21 UL/D Trangia 25-23 UL/D
Vægt 1130 gram 1090 gram
Størrelse gryder 1,75 (220 gram) og 1,5 liter (200 gram) 1,75 og 1,5 liter
Størrelse pander Ø 22 cm. (205 gram) Ø 22 cm. (125 gram)
Brændertype Sprit Sprit
Non-stick Nej Ja
Pris   769,-

Du får 20% hos Friluftsland som Outsite+ medlem. Du kan derfor købe sættet til 616,-

Duossal er godt

Kort sag har du en blanding af de bedste evner fra aluminium og rustfrit stål, der samtidig nærmes udligner hinandens ulemper - genialt. Som skrevet er aluminiumssæt selvfølgelig lettere og har meget bedre varmeledningsevne, men her kommer skadelige stoffer og porøsitet så ind i billedet. 

trangia

Kult-sættet er tilbage

Doussal var ellers udgået fra Trangias sortiment. Det gjorde jagten på de eftertragtede sæt intens, og meget dyr for den heldige finder. Der har været eksempler på salg af de gamle duossal sæt på helt op til 3000 (og sikkert også mere). Undertegnede var heldig at støde ind i en venlig jyde, der havde fundet sættene forholdsvis billigt, ude i den store verden. Jeg fik endda lov at betale indkøbspris + fragt, og så var jeg den glade ejer af et kult-doussalsæt. 

Du behøver dog ikke lede så længe, for du kan f.eks. hoppe ned til din lokale Friluftsland. Eller besøge deres webshop, og så mageligt læne dig tilbage og vente på, at posten kommer med dit doussalsæt i morgen.

Køb Trangia Doussal sæt her: https://www.friluftsland.dk/mad-drikke/braendere/trangia-25-23-uldoussal-storm-kitchen 

Trangia-ejer? Så frygt ej!

Ejer du en Trangia i forvejen, kan du overveje at opgradere til Doussal. Du kan jo enten købe et helt nyt sæt, og dermed have rigeligt med udstyr, hvis du skulle få uventet gæster med på tur. 

Men du kan også "bare" opgradere dine gryder. Trangia har alt i ekstraudstyr, og de har selvfølgelig også frigivet gryderne i Doussal. Du kan derfor genbruge din brænder, læskærm, tang osv. og indsætte de nye gryder i dit gamle sæt.

Køb gryder i Doussal her: https://www.friluftsland.dk/

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 2 år 1 måned siden
Hvor er det bare fedt at de er tilbage. Ærgeligt hvis den danske importør ikke tager 27`er sættet hjem i duossal. Men jeg har fundet det andetsteds hvor man også kan købe det enkeltvis.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.