outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Log på / af

Outdoor forum

Flere emner »

MSR kommer med rigtig mange nyheder i 2018, og sætter dem direkte ind på en første plads som årets nyhedsleverandør. Vi kigger på WindBurner Stove System og Trail Mini Cook Set samt gryder og pander med karamisk non-stick. Der er selvfølgelig også nyheder på teltområdet og så kommer der vandrensnings system.

msr nyheder 2018

Se med når vi besøger MSR og høre om deres mange nyheder

MSR

De stille fans mærke MSR, er igen klar med mange nyheder. Det er ikke en oversvømmelse af markedet, bare for at komme med nyheder, men interessante stykker grej. Der er faktisk så mange nyheder at vi har måtte begrænse denne artikel til kun at indeholde de mest interessante.

MSR er kendt for den gode kvalitet og de innovative brændere, men hvis du dykker ned i deres grej, vil du finde rigtig interessante priser - også til dig på SU. Vi kan f.eks. nævne et rigtig godt 2-personers telt til under 2300 kr. (Elexir 2). Bruger du dit Outsite+ medlemskab, så kunner du endnu længere ned i pris.

msr windburner

Noget af det der gør MSR til en af verdens bedste mærker, er at de er loyale mod deres sortiment. Foruden sindsygt meget tilbehør og reservedele, kan du stadig købe nogle af klassikkerne som Pocket Rocket, Reactor og Whisperlite. Det gør at du som kunde, kan føle dig sikker på at have købt et produkt, der holder i mange mange år.

WindBurner Stove System

Vi kender allerede WindBurneren. Det er brænderen du ikke kan slå ihjel med vind og vejr (vi har prøvet). Nu er WindBurneren kommet i en ny version hvor brænderen og regulator er skildt ad. Det gør at brænderen er mere stabil og at du kan bruge flydende gas (med lidt snilde).

msr windburner stove system

Brænderen udkommer også i mange versioner:

WindBurner Personal - 1 liter pot. Enkeltmands brænder
WindBurner Duo - 1,8 liter pot.
WindBurner Group - 2,5 liters gryde.
WindBurner Combo - 2,5 liter gryde og 8" pande. Begge karamisk non-stick (fedt sæt).

Desuden udkommer WindBurner Sauce Pot (2,5 liter) og WindBurner Ceramic Skillet (pande på 8") - begge med karamisk non-stick. Hvis I er flere af sted udkommer WindBurner Stock Pot med hele 4,5 liters kapasitet.

Trail Mini Cook Set

Hvis du mere er til solovandring, så kommer MSR Trail Mini Cook Set i to versioner: Duo på 1,2 liter og Solo på 0,75 liter.

Trail Mini er et minimalistisk sæt med alt du skal bruge til at koge vand (undtaget brænder). Der medfølger pot med smart låg og isoleret greb på siden, pot lifter (gryde tang) samt en plastik kop, der kan opbevarer en brænder (f.eks. Pocket Rocket 2) og en gasdåse. 

msr trail mini cook set

Trail Base Water Filter Kit

Det er ikke så let at få vandrensning til at gå op på turen. Man skal drikke i løbet af dagen, så enten skal man have en drikkedunk med indbygget filter eller en camelbak med filter. Når man kommer frem, skal man bruge vand til mad og kaffe, så der skal man have et filter der kan presses/hænge. Trail Base Water Filter Kit er alt i én. 

msr trail base water filter kit

Du har selve filteret som du kan sætte på en pose og drikke direkte fra. Du kan også hænge de to poser op og lade vandet rense sig selv på vej fra den ene til den anden. Du har også camelbak systemet med. Det er ret godt tænkt MSR.

MSR viste også en vandrenser, som ikke udkommer, men som de bruger til at give rent vand til 3. verdenslande. SE 200 Chorine Maker er en ret sjov dims, der laver Clorin til at rense det meste vand til drikkevand.

msr vandrensningsfilter

Fast & Light Body

Er det ikke det vi alle ønsker? En hurtig og let krop? MSR hentyder dog til deres nye indertelt/Footprint til Hubba, FreeLite og Carbon Reflex serien. Inderteltet er uden myggenet, men med vindskærm og regnkant hele vejen rundt. Ideen er at spare vægt og få bedre beskyttelse nedefra i teltet.

msr fast and light tent body

Myggenettet er dog vigtigt de fleste steder vi vandrer og når de er væk, så er det kold og så vil man gerne have mere beskyttelse.

Fast & Light passer til alle Hubba telte - også Hubba Tour og FreeLite samt Carbon Reflex serien. Du skal selvfølgelig vælge den model der passer dit telt.

GuideLine Pro 2

Er du på udkig efter et telt, som kan klare tæsk? Så skal du bestille det. MSR GuideLine Pro 2 er ikke at finde på hylderne i butikkerne, men du kan selvfølgelig lægge en ordre på det.

msr guideline pro 2 telt

Teltet er bygget til at kunne modstå og holde til 3 gange så meget som almindelige telte. GuideLine Pro 2 er et 2-personers 5 sæsoners telt på kun 2840 gram, med overdiminsioneret teltstænger og 70D, 68D og 40D polyester og nylon. Teltet er ekstra langt og bredt, så du kan bruge store liggeunderlag og have mere plads til en dag med voldsomt vejr. 

Fantastisk

MSR er en fantastisk firma og du skal nappe et katalog når 2018 udgaven udkommer. Du vil finde en verden med enormt meget udstyr, ekstra udstyr og tilbehør. Deres sortiment i telttilbehør er virkelig fed, men du vil opleve reservedele til stort set alt du kan købe. Vi ville gerne se deres lager - det må være kæmpe stort.

msr pande og gryde med keramisk non stick

Nyhederne er også gode i 2018 og skal du have ny brænder her, så er det værd at kigge på MSR.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


JE's profilbillede
JE svaret på emne: #2 1 år 6 måneder siden
Hej Christian
Du skriver i denne artikel at den nye Windburner system brænder kan brænde med flydende gas med lidt snilde. Det er den ikke designet til og jeg synes du skal fjerne det fra artiklen. MSR skriver det direkte på deres website. Brænderen har ikke nogen fordamper indbygget så det vil formenligt være farligt at forsøge sig med det. Desuden er har brænderen ikke nogen vælte- eller termosikring som Reactor og den gamle windburner.

En gasbrænder beregnet til flydende gas har bl.a. fordamper rør over brænderen.

Mvh Jacob
JE's profilbillede
JE svaret på emne: #3 1 år 6 måneder siden
@Milho: Fra MSR´s Q&A:

Can I use the canister inverted on my remote-canister WindBurner Stove System?


No, WindBurner systems with the remote-canister design are not intended to work with the canister inverted, in liquid-feed mode. Instead, the WindBurner is designed with a pressure regulator specifically to combat the effects of cold weather and low canister pressure caused by fuel use. This pressure regulator allows the WindBurner to deliver a faster and more consistent cooking experience than a liquid feed stove, down to 32◦ F/0◦ C, while maintaining flame control, which liquid-feed stoves lose. In temperatures below freezing, WindBurner stoves will continue to run at full output regardless of outside temperatures if you place the canister in water. This is because the pressure regulator is tuned to deliver maximum output at as low as 32◦ F/0◦ C. Surrounding the canister with water will keep the stove running at max output in these conditions.

https://www.msrgear.com/stoves/stove-systems/windburner-duo-system
Brøndum's profilbillede
Brøndum svaret på emne: #4 1 år 6 måneder siden
Skal jeg læse dette korrekt, så kan man holde flammen på max., hvis man nedsænker gasdåsen i (flydende) vand?

/Brøndum
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #5 1 år 6 måneder siden

Brøndum skrev: Skal jeg læse dette korrekt, så kan man holde flammen på max., hvis man nedsænker gasdåsen i (flydende) vand?

/Brøndum


Ja det er korrekt forstået. Men kan ikke anbefale det.

Baggrunden:
Når det er minusgrader, så giver det udfordringer for brænderen og gasdåsen. Dette er pga at gassen har svært ved at fordampe. Gas ændrer form, fra flydende til damp, når det forlader gasdåsen, da trykket i dåsen holder gassen flydende.
Fordelen ved at sænke den i "flydende vand", er at vandet varmer dåsen op eller i det mindste holder den lun i lidt længere tid. Er det frostvejr, så er det en stakket frist før vandet fryser..

Til denne brænder ønsker vi at brænde fordampet gas, da den ikke har en forvarmer der kan fordampe flydende gas!

Forskellige gasarter har forskellige temperaturer hvor de overgår til dampform, og dette kræver energi. Denne energi vil vi opleve når gasdåsen bliver brugt, så bliver dåsen kold og der kommer evt rimfrost uden på dåsen.
Når temperaturen på dåsen og indholdet falder, så får visse gasarter problemer med at skifte til dampform = trykket falder og der kommer ikke gas ud til brænderen = ingen varm kaffe!

Og nu til svaret på hvorfor jeg fraråder at dyppe gasdåse i en skål med vand når det er frosvejr, det giver måske lidt sig selv når man tænker over det. :-)

Din gasdåse og regulatoren på brænderen bliver våd, og det bliver så til is på et tidspunkt. Næste dag når du skal bruge brænderen er regulatoren nu frosset fast, og gasdåsen ligeledes. (Og måske er den frosset fast til det du stillede den på). Jo jeg har da selv gjort det med at stille den i en smule vand, bare en halv centimeter - Men jeg har også måtte banke den fri af samme grund.
Udover det så ruster gasdåsen.

Det er bedre at holde gasdåse lun, fx ved at have den i soveposern, eller under jakken. Eller varme den med fingrene, hvis det ikke er alt for koldt.

Eller bare købe Primus Wintergas, der gør det udemærket i frostgraderne på vores breddegrader. Edit: Eller bruge MSR IsoPro gas der også er min favorit :)


P.s. det der skulle have været et kort svar blev lige et langt kort svar og kapring af trådens emne ;-)
JE's profilbillede
JE svaret på emne: #6 1 år 6 måneder siden
Endnu et langt svar og beklager hvis det bliver lidt for nørdet .. :) :

Jeg giver i princippet Brian ret men kommer selv til en anden konklusion som jeg dog hverken har testet under de rigtige forhold endnu eller regnet på. Det er trods alt lang tid siden har havde termodynamik men man kan i princippet regne sig frem til hvad der sker ved hvilke forhold.

Under alle omstændigheder skal man sørge for lade gasblandinger med butan blive. Fx Primus Power gas der til min overraskelse indeholder butan i ukendt mængde. Butans kogepunkt er omkring -1c til 0c. Dvs at hvis gassen kommer under denne temperatur brænder man først de gasser af med lavere kogepunkt (propan og isobutan med kogepunkt på hhv. -42c og -12c ifølge en hurtig google søgning). Man efterlades så med butan som måske lige vil brænde omkring de 0 grader men med ret lavt tryk.

MSR´s udtaler sig formentlig ud fra deres egen IsoPro gas som er en 80/20 blanding af isobutan og propan. Vintergassen fra Primus er formentlig det samme men med den indbyggede ”væge” der øger fordampningsoverfladen betragteligt. Det er ikke lykkedes mig at finde gasblandingen på vintergassen fra Primus. Den vil de åbenbart ikke ud med. Sig til hvis du ved det Brian ;)

Og hvorfor laver man ikke gasdåser med 100% propan så? Så vidt jeg ved vil trykket være så højt at dåserne ikke kan holde til det og at gasblusset ville overophede ved max indstilling. (gastrykket ved stuetemperatur er ca 3 gange så højt med ren propan i forhold til ren isobutan).

Det er en fair pointe med ikke at få vand i regulatoren men den skal jo ikke dyppes ned i vandet. Mine køkkenforsøg siger mig at der ikke skal særlig meget vand til at varme selv om det er koldt vand. Når brænderen er i gang vil gassen køles længere ned end omgivelserne pga. fordampningen men dette vil kunne modvirkes med vandbadet. I princippet vil gassen kunne fryse vandet til is men det faseskift fra vand til is kræver også en del energi så det tvivler jeg stærkt på vil ske i praksis med mindre der er alt for lidt vand. Det må blive en anden gang jeg forsøger at regne mig frem til den krævede vandmængde ;)

På næste tur på Berglandsleden i påsken som ser ud til at blive en vintertur med temperaturer ned til -10 måske -15 vil jeg tage følgende med og teste:

-Primus vintergas
-MSR remote windburner system brænder med 1L kop
-MSR Titan kettel som passer perfekt til vandbad for en 230 gram dåse. Og så er den god på bål og til at spise af :lol:

Når jeg har prøvet det af på turen skal jeg nok give en rapport. Jeg synes de 230g dåser er for store at have i en lomme og om aftenen har den jo ikke en lun sovepose at ligge i. Desuden vil en dåse med ikke særlig meget gas i afkøles meget hurtigt når den bruges så effekten af opvarmningen vil være kort.

Gasdåser bliver altid våde og vil ruste hvis de ikke tørres af inden de pakkes væk.

Jeg har endnu ikke været nødt til at hoppe på benzinbrændervognen endnu.

For lige at vende tilbage til spørgsmålet så er det i mine øjne sandsynligt at MSR har ret i det de skriver. Deres windburner har regulator der regulerer trykket ned til 15 psi hvor den brænder med max effekt. Er gastrykket i dåsen derover brænder den ikke med større effekt af den grund. Falder den til under 15 psi falder effekten men vandbadet vil i et vist omfang modvirke dette trykfald for både en Primus vintergas og IsoPro gas.

Her lidt egenskaber ved de 3 omtalte gasser:

Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #7 1 år 6 måneder siden
Pyyh jacob.. det blev ekstra meget nørdet nu! :lol:
Men jeg er overvejende enig med dig, det ved du jo også godt ;)
Jeg har før skrevet om de forskellige gasser herinde, og på facebook.
Enig i at det er meget mystisk at Primus ikke skriver hvad de indeholder - for det er nok overvejende det samme som mange af de andre mærker. og den der "væge" primus bruger, har jeg hørt meget forskelligt om - både godt og skidt(salgstriks).Flere har kommet frem til at Primus Wintergas skulle være den samme som deres Powergas (50% isobutan, 20% propan, 30% butan). Nogen andre siger 25% propan, 70% isobutan, 5% butan. Who Really knows?.. :woohoo: :blink:

I EU må der max være 30% Propan i disse dåser. i USA er det 20% Propan der er max. Så vores Gas er bedre om vinteren end i USA!

Man bruger 100% propan i Cosan gas 5 kg flasker, så måske man skulle slæbe en med? :P

Det med at regulatoren fryser til, var nok også lidt sat på spidsen, da der stod "nedsænkes i vand" i indlægget. hehe.

Nå men jeg tror da lige vi skal slå hovederne sammen en dag Jacob, hvis du har lyst, så kan vi skrive en artikel om gas og vinterbrug - så der ikke er nogen utvetydig diskussion i fremtiden! Jeg er klar! :)

P.s. Jeg synes ikke jeg har lyst til at kapre tråden alt for meget, så det med hvilken dåse der er bedste ved -10-15 grader vil jeg ikke skrive mere om her. Bare at jeg har afprøvet de 3 mærker der er mest brugt i dk, ved så lave temperaturer og jeg ved godt hvad jeg synes er bedst. ;)

Lidt hygge læsning:
backpackinglight.com/forums/topic/25815/
JE's profilbillede
JE svaret på emne: #8 1 år 6 måneder siden
haha - det er så fedt at køre tråden af sporet med en god portion nørderi :cheer:

Det kunne være hyggeligt at skrue en artikel sammen. Og det kunne være endnu sjovere med at teste forskellige mærker/gasblandinger. Det kræver så lige en god portion gasdåser, en præcis trykmåler, en klimastyret fryser/køleskab og en pålidelig termosensor. Helst med PC output ;)

Jeg tror de fleste dåser kommer fra samme producent i Korea
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #9 1 år 6 måneder siden

JE skrev: Hej Christian
Du skriver i denne artikel at den nye Windburner system brænder kan brænde med flydende gas med lidt snilde. Det er den ikke designet til og jeg synes du skal fjerne det fra artiklen.(.....)
En gasbrænder beregnet til flydende gas har bl.a. fordamper rør over brænderen.

Mvh Jacob


Jeg har overstreget det i artiklen, så der ikke er tvivl om det i fremtiden.
Nu får jeg nok hug af Milbo for at rette i hans fine artikel ;) :)
JE's profilbillede
JE svaret på emne: #10 1 år 6 måneder siden
Super :) Jeg ville bare sikre mig at der ikke var nogen der kom til skade ud fra det der stod i artiklen
Brøndum's profilbillede
Brøndum svaret på emne: #11 1 år 6 måneder siden
Ha ha :cheer: Det var dog fantastisk hvad et simpelt spørgsmål kan føre til. Men jeg vil vente spændt på en detaljeret test 😊

Brøndum
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #12 1 år 6 måneder siden

Brøndum skrev: Ha ha :cheer: Det var dog fantastisk hvad et simpelt spørgsmål kan føre til. Men jeg vil vente spændt på en detaljeret test 😊

Brøndum


Ja det er egentlig lidt skræmmende! :)
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #13 1 år 6 måneder siden
Jeg har lige testet 3 brændere både ved +2 grader, ved - 4 grader og ved -9 grader. Alle brændte rent uanset hvilken type brænde. Den ene var rekord hurtig med 1.58 for 1/2 liter vand. De var alle fuldstændig ligeglade med om det var flydende, frosset eller delvis fuld af vand. Blæst var de også ligeglade med. Regnvejr var de også ligeglade med ja selv snevejr tog de sig ikke af. Og det fedeste af det hele var at brændstoffet de brugte var gratis !!
Pihlen's profilbillede
Pihlen svaret på emne: #14 1 år 6 måneder siden
@Panie - kan du komme ud af denne tråd. Det er en tråd om gas. Vi kan ikke bruge det der gammeldaws KK-træ-brænder-ting til noget.! Gas gas gas, blev der sagt!
:P :P :woohoo: :woohoo: :whistle: :whistle:
Outdoor Rødovre's profilbillede
Outdoor Rødovre svaret på emne: #15 1 år 6 måneder siden
Hvis I skal bruge Jetboil eller Primus gas til jeres test, så siger i bare til. Jeg leverer gerne uden beregning, når det er til den slags ting.
vh ib

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Shelteraften hos Slagelse Outdoor

  Kursus i vandring

Shelteraften

- Gode rabatter
- Konkurrencer
- Shelterworkshops
- Mød andre Outsitere
- Mød Robens
- Mød Outwell

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.