outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nordisk Lofoten 1 og 2 ULW

En af de spændende nyheder på årets OutDoor Messe er Nordisk Lofoten 1 og 2 ULW. Teltet er så let og kompakt at der ikke burde være plads til komfort og folk over 150 cm. Men utroligt nok er der plads til alt og der er stadig ikke slækket på detaljerne, selvom vi i denne artikel kan præsenterer verdens letteste 2-personers telt.

nordisk lofoten ulw

 

Lofoten ULW 

Der er sikker en defination af et telt, så hvorfor dette lige er verdens letteste, kan jeg kun gisne om. Det korte af det lange er at dette er et MEGET let 2-lags telt. Outsite mødte Nordisk til en snak om nyheder og nørderi på årets OutDoor Messe og vi røg selvfølgelig lige på Lofoten, for at teste, pille, rode og rage.

Telt Nordisk Lofoten 1 ULW Nordisk Lofoten 2 ULW
Vægt 565 gram  575 gram
Minimun vægt 490 gram  500 gram 
Mål ydertelt 250 x 125 x 80 cm.  250 x 125 x 80 cm.  
Mål indertelt 220 x 85 x 70 cm.  220 x 120 x 70 cm. 
Pakmål 22 x 11 cm.  22 x 11 cm.  
Vandsøjletryk ydertelt 3500 mm.  3500 mm.  
Vandsøjletryk bund 1600 mm.  1600 mm. 
Teltstænger Specialtlavet ULW Lite 7,5 mm.  Specialtlavet ULW Lite 7,5 mm. 
Pløkker Nordisk Tooth Peg Titanium 1 g. pr. stk.  Nordisk Tooth Peg Titanium 1 g. pr. stk. 
Barduner 1,2 dyneema, selvlysende  1,2 dyneema, selvlysende  
Materialer ydertelt 100% Nylon 26 g/m2 - 580 TC RipStop DS silicon 3L  100% Nylon 26 g/m2 - 580 TC RipStop DS silicon 3L 
Materialer indertelt 100% Nylon RipStop  100% Nylon RipStop  
Materialer bund 100% Nylon PU  100% Nylon PU  
Farve Forrest green, Burnt Red  Forrest green, Burnt Red  
Pris 5499,- (Outsite+ pris 4399,-) 5499,- (Outsite+ pris 4949,-)

Man kan selvfølgelig lave et stykke stof, uden lynlås, i 1 lag, med en åben side, kalde det et telt og verdens letteste. Det ligger selvfølgelig lige for og måske omtalen ville være godt for salget?

vedens letteste telt

Nordisk nøjes dog ikke med omtalen. De nøjes heller ikke med et simpelt stykke stof, for at få rekorden. De nøjes slet ikke med at have den gamle rekord på 850 g. Sandheden er at Lofoten er et telt du skal se, for de beskedne 575 g. (for 2-personer) er slet ikke dækkende for hvad der gemmer sig bag tallene.

Hvad kan Lofoten?

Alle alarmer ringer. 575 g.? Den selvsikre Nordisk-mand virker utroligt selvsikker, da vi får lov at gå på ham ang. det nye telt. De ved det jo godt i Silkeborg hvor Nordisk har hovedsæde. Når man stikker næsen frem, ricikerer man at få på munden. Jeg samler mig og går straks i gang med spørgsmål, der til sidst ender med liggeunderlags-test i Lofoten 2 ULW.

Men teltet kan mere end "bare" at være et telt. Man skal jo prikke til producenterne, så spørgsmålet "Kan man slå inderteltet op for sig selv?" ligger jo lige for. For hvordan kan de få plads til ekstra kanaler eller andet, så stangen kan sidde to steder på teltet, når vægten er så lav? I virkeligheden er det jo bare for at drille, men svaret er meget overraskende: Ja!

Inderteltet kan slåes op alene men vægten i "race tilstand" haves ikke endnu. Vi gisner dog på ca. 350 gram!. Det vil sige at du som ultra løber eller vandrer på en sommerdag, kan lade yderteltet blive hjemme og spare mere vægt (hvis ryggen har brug for at slappe mere af???). På inderteltet sidder der loops som du skubber teltstangen igennem og så kan inderteltet stå. Der er også en stang i fodenden.

Siddehøjde

Jeg er høj, men jeg har Palle med, der nogenlunde er på højde med en hobit. Ingen af os kan sidde op i teltet, så det første vi ser på er altså ikke det mest positive. Det vil sige at skal man have tøjet af, så skal man helt ind at ligge og møve jakke o.s.v. af. Ellers skal man have det af, fåør man kommer i teltet.

er der nok plads i nordisk lofoten

Længde og bredde

Jo jo, men er der plads til os skandinaver i verdens letteste telt? Svar: Ja! Jeg er 196 og der er intet problem med at være der i længden. Men hvad så med bredden? Palle og Nordisk-udsendte ender med en god putter og selvom de er enige om at man skal kunne lige hinanden ret godt, for at dele Lofoten en nat, så er de også enige om at det sagtens kan lade sig gøre, hvis man kan lide at putte. 

fodenden i lofoten ulw

Pakkemål

Som vægten er pakkemålene latterligt lidt. Lidt under en 1 liters Nalgene drikkedunk - og det er inkl. stænger. Stængerne er specielt udviklet i et samarbejde og det er noget vi kommer til at se meget mere til de kommende år - også hos andre producenter.

Detaljerne

Som det står der på det hvide podie med den flabede bordeaux-røde farve, skriger Lofoten bare på en test. 

Lofoten findes i en 1- og 2-personers udgave og forskellen er faktisk kun i inderteltet. Yderteltet er det samme, men det afgørende er om du vil have indertelt over det hele eller kun det halve. Det giver god mening. Man sparer ganske lidt på forskellen, men vil man have rygsækken helt ind i inderteltet og klemme vandrestøvlerne ind mellem inder- og ydertelt? Eller vil man lægge rygsækken og støvlerne på jorden, have lidt plads til madlavning o.s.v, så er det 1-personers udgaven man skal vælge. 

pakstoerrelse paa nordisk lofoten

Formen og indgangen kender vil lidt fra Telemark teltene. Dog tror jeg at Lofoten vil være lidt bedre til at modstå vind (p.g.a den lave højde). Indgangen er i princippet den samme og i Lofoten er der også plads til at lave døren om til et overdækket område og god udsigt fra teltet, hvis man ønsker det. Du kan tilkøbe et sæt med mere robuste pløkker (så du kan vælge alt efter hvilket terræn du skal ud i) samt en ekstra stang, der kan holde døren oppe.

telemark vs lofoten

Udluftningen kræver at man ikke slår teltet op, helt ned til jorden. Hvis du kigger på hovedbilledet øverst i denne artikel, kan du se at teltet gaber fra podiet. Hvis der bliver lukket her, er der også lukket for ventilationen. Så længe man er klar over dette, er der intet problem. Man kan jo bruge en spork eller andet til at holde teltdugen oppe, hvis jorden ellers ikke tillader at teltet kan gabe.

Bonus-pakke

Hvis du skal ud i mere krævende terræn, så er det en god idé at købe bonus-pakken med. Her får du Nordisk Tripple Twister Pegs, barduner, ekstra stang til tarpløsning samt ekstra spænder til stand alone.

Alt i alt en spændende pakke, hvor du f.eks. kan slå døren op og have en terrasse, hvor du kan lave mad, nyde udsigten eller hvad du nu vil. Men den er dog også et must, vil jeg mene. Pløkkerne der følger med på 1 g. er af titanium, men jeg tror ikke at jeg med mit temperament kan have pløkkerne længe, før de går itu. Tripple pløkkerne er meget mere robuste og vil holde til de fleste forhold.

Skal man holde øje med Lofoten?

Nordisk Lofoten er bestemt værd at holde øje med! Jeg er ikke udpræget UL'er. Faktisk tvært i mod. Jeg kan godt lide at have noget i rygsækken, for så kan jeg mærke at jeg er på tur. Men, der er noget over Lofoten, der sammen med andre Nordisk produkter rykker på alt hvad man troede var mulig, for bare 1 år siden.

inderteltet i lofoten telt

For 1 år siden stod selvsamme Nordisk nemlig med deres "Camp below 1500 g." slogan. I år måte vi frem med regnemaskinen, for det er så imponerende lidt man skal have med i rygsækken for at komme ud. Med Oscar soveposen (350 g.), Grip liggeunderlaget (340 g.) og Lofoten teltet (575 g.), lander vi på 1265 g. (1180 med Lofoten 1 ULW!). 1265 g.! Så mangler vi bare brænder, gas og spork samt mad og vand og så er man parat!

Vi plager selvfølgelig Nordisk fra nu af og til vi har Lofoten i hænderne, med at få en udgave til test. 

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere


Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #2 2 år 10 måneder siden
Så er Lofoten landet i postkassen (ja det fylder jo ikke meget), så nu der der kigges med fingrene :D
Kenn svaret på emne: #3 2 år 10 måneder siden
Det er vel så let det kom i en kuvert ;)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 2 år 10 måneder siden
Det er så let at der er minus porto på frankeringen...
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #5 2 år 10 måneder siden
Uhhhh det lugter af noget UL ! :angry:

(hvordan putter man en Ultra-Lang mand ind i et Ultra-Lavt telt ) :blush: ??

Ikke et telt for Np´ere !
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 2 år 10 måneder siden
Vi prøvede jo allerede i sommer Palle. Det ultra lette telt er også til ultra høje personer :)

NP'er? Nørdede Paller?
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #7 2 år 10 måneder siden
He he, Np´ere = natpissere.

Ja det er rigtigt at vi prøvede og vi kunne sagtens være der, ingen problem. Men højden i inderteltet er 70 cm. Det synes jeg simpelthen er en joke. Det er lille mig til skuldrene når jeg sidder på gulvet. Så læg lige et oppusteligt liggeunderlag på 4-5 cm til. Så er højden ca. 65 cm.
Men glæder mig til at se en test af den, bliver interessant.

Kendes udsalgsprisen på den ?
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #8 2 år 10 måneder siden
hmmm.....herfra ligner det noget som er for småt.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #9 2 år 10 måneder siden
Nu får vi at se. Vi propper Outsites højeste (og bevares, smukkeste (af mændende)) tester i det mindste telt og så ser vi :)
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #10 2 år 10 måneder siden
Jeg synes, det er fedt at der produceres niche produkter som dette. Uden tvivl vil det finde et markedet blandt ultraløbere og fastpackere, der bare skal have noget at smide sig ind i henover en hvileperiode.

Personligt til mit brug foretrækker jeg, som minimum, at kunne sidde op i åbningen og have åbninger i begge sider, så der kan luftes væk fra vindretning og undgå ophobning af kondens.

Designet minder meget om et Six Moon Designs telt, som jeg testede engang, det var for småt og havde kæmpe problemer med kondens.

Vandsøjlemålene på sejl og bund, må være byttet rundt i artiklen?
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #11 2 år 10 måneder siden
Kondensproblemer...skyldtes det, at der ikke var udhæng ud over gulvet, så kondensen kunne løbe udenfor, og, direkte ned på jorden ?? Jeg er selv blevet lidt lun på et Zpacks telt, i cuben fiber....det vil ganske givet lave kondens, især under vores himmelstrøg....men, kan du give en beskrivelse af det du testede...?
Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #12 2 år 10 måneder siden
Kaj, tag en snak med Terje. Han har erfaring med Zpacks og cubenfiber.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #13 2 år 10 måneder siden
Har skrevet en anmeldelse af Zpacks Hexamid Solo, anmeldelsen kan ses under test af grej, telte.

Jeg har brug Hexamid´en gentagne gange siden testen blev udgivet, og det har ikke svigtet mig.

Forrige år i november var vi på Outsitetur ved Raslångan (!), og vi fik sne. Ikke lige hvad jeg havde disponeret med.

Men med rygsækken inde i teltet, mod vinden, var der ingen problemer, og ingen sne i Hexamid´en.

Kondens: Hvis det er meget vindstille, kan der komme lidt kondens øverst i hætten.
I regnvejr og vindstille kan der komme lidt kondens på indersiden. Som beskrevet i testen, føles kondensen anderledes end på sil-nylon.

Zpacks telte er bevidst lavet med et ret stor luftmellemrum mod jorden. ca 12-15 cm, og Joe fra Zpacks anbefaler at lade apsisser m.v. være rullet op og stå åbne for at undgå kondens.

Kun hvis det blæser og regner lukker du apsis.

Jeg har lige købt et Zpacks Duplex, som jeg glæder mig til at teste. 2 personer, 2 apsisser, 2 indgange, 600 g + pløkke og stænger, dvs. min. 750 g.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #14 2 år 10 måneder siden
Hej Terje
Det er det samme, jeg har kunnet læse mig frem til. Det eneste minus jeg har kunnet støve op, var at det er mesh, som holder "the bathtub floor" sammen med overdelen. Men, mon ikke der er på ældre modeller fra før 2015 ? Jeg spekulerer selv lidt på, om ikke jeg skal have sådan et solotelt som du selv har. 439 gram + måske 60 gram pløkker. Det lyder som noget jeg kunne trives med. :-)
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #15 2 år 10 måneder siden

Kaj skrev: Det eneste minus jeg har kunnet støve op, var at det er mesh, som holder "the bathtub floor" sammen med overdelen. Men, mon ikke der er på ældre modeller fra før 2015 ?


Det er korrekt, at forbindelsen mellem oversejlet og bunden er i mesh/myggenet.
Tarptent kører med samme princip i hvertfald Contrail og Squall.

Det er kun oversejlet, der sættes fast med barduner og pløkke, bunden er "flydende", og ikke bliver pløkket fast i hjørnerne.

For ikke at belaste meshet for meget skal man altså forsøge at slå lejr et plant sted, alternativt kan man sænke vandrestavene lidt = sænke højden lidt i teltet, hvis man kan se at der er stor belastningen på mesh´et i overgangen ml. oversejl og bund.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #16 2 år 10 måneder siden
Ja, det må være måden at gøre det på. Det som slår mig, er, at der er god plads i de telte...meget mere, end i, det jeg også kigger på, nemlig Big Agnes Cupperspur ul 2, som er i næsten samme vægtklasse. Glæder mig til at høre mere om din nyerhvervelse.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.