outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

4 sæsoners Liggeunderlag med høj R-værdi og komfort

NeoAir Xtherm MAX er endnu et skud på stammen af liggeunderlag fra Therm-a-Rest. Lidt groft kan man sige at alle der har prøvet NeoAir produkter elsker dem. Dem der ikke har prøvet dem, hader dem, fordi de har hørt at de larmer. Sidstnævnte gruppe er længe gået glip af verdens bedste liggeunderlag - intet mindre. Xtherm MAX er endnu en udvikling i NeoAir-serien, og foruden at prøve at have en overbevisende R-værdi (på papiret), har Therm-a-Rest også forsøgt at overbevise "den larmer" gruppen, ved at give det knitrende lag en ny form for coating, så det "larmer" lidt mindre.

 
NeoAir

Mit gamle NeoAir liggeunderlag skal udskiftes. Det er faktisk ikke så gammelt igen, kun ca. 3 år, men det har været med på utallige ture og stået for skud for diverse tests, og hver gang har liggeunderlaget overlevet.
Jeg fik mit NeoAir Xlite i forbindelse med en eftersøgning. Desværre er det 30 cm. for kort til mig, men det har jeg nu fundet metoder til at afhjælpe (tøjet jeg tager af, ligger jeg i fodenden og det virker nu fint). Men det skal udskiftes. Den første version af Xlite have en R-værdi på 1,2 (eller deromkring), og så skal jeg selvfølgelig have et der passer mig i længden.

Jeg har faktisk prøvet at ødelægge mit Xlite. Ikke fordi jeg er en forkælet møgunge med tung tegnebog, men fordi længden virkelig begyndte at irritere mig på ture. Men jeg kunne ikke få mig selv til at skifte det ud. Det har satme overlevet meget. Da jeg forsøgte at punktere det (spørg deltagerne på et friluftskursus sidste forår) lagde jeg det ud på sten og grus og satte mig (og andre) på det. Hev det rundt på jorden osv. men der skete intet. Det vil bare ikke lade livet, og jeg har det stadig. Jeg har også ligget på grannåle og andet - det holder bare.
Jeg har længe kigget på NeoAir Camper, for at få lidt mere komfort og så er jeg lang, så jeg skal også have et liggeunderlag jeg kan være på. Men alligevel, man bliver altså afhængig af hvor lidt et Xlite fylder og vejer. Camper er kæmpestort og vejer 1,2 kg. for XL versionen, så til kanoture ville det nok gå. Da jeg var tæt på at købe nyt liggeunderlig, kom Xtherm.

NeoAir Xtherm MAX

Og nu er der så en MAX udgave (i opdateret udgave for 2015, udkommer i foråret). Jeg har lige fået det ind af døren og det er rart at kunne sammenligne med Xlite, så min indre UL skotte kan blive lidt tilfredsstillet, og måske overbevist om at det er Xtherm MAX, der skal erstatte det gamle?

Therm-a-rest lover at Xtherm MAX har mere varme pr. gram end nogen anden luftmadres. Et reflekterende lag, opfanger varme fra din krop, mens et lag sørger for at minimere varme tab.
Der er også et nyt lag på oversiden af liggeunderlaget, der er blødt, og samtidig gør at du ikke skridder af underlaget, med din ellers glatte sovepose. 
De fleste NeoAir er "Mumieformede" men MAX er firkantet, så du har lidt mere bevægelsesfrihed. Noget jeg ved har været savnet hos nogen.

Xtherm MAX Fakta:

640 gram.
Længde: 196 cm.
Brede: 64 cm.
Højde: 6,3 cm.
Pakket: 28 x 11 cm.
R-Værdi (R-value): 5,7.

r-vaerdi-paa-liggeunderlag-therm-a-rest-xtherm.png

neoair xtherm max fra therm a rest

NeoAir Xtherm MAX sammenlignet med en Nalgene 1 liter flaske.

Larmer NeoAir Xtherm så?

Mindre end Xlite, men mere end et skumunderlag. Alle liggeunderlag larmer mere end skumunderlag, men de fleste liggeunderlag larmer, hvis du står og piller på det i butikken. Bevares - NeoAir umiddelbart mere end andre, men jeg har endnu ikke mødt nogen, der ejede et, der har smidt det ud, skiftet det ud eller byttet det, fordi det larmede. Heller ikke folk jeg har delt telt med, har klaget over larm. Derfor, har du stået i en butik og pillet ved et NeoAir og ud fra det dannet din mening om larmen, så skulle du virkelig prøve at overnatte på et derude i naturen! Du vil ikke fortryde det. Komforten, vægten og fylde vil allerede på første tur opveje eventuelle fordomme.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Panie's profilbillede
Panie svaret på emne: #2 5 år 11 timer siden
Hva´ med chokket ? Altså når den skal betales, hvad koster dyret ?
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #3 5 år 10 timer siden
Kan du kontrolveje det og måle om længden og bredden passer med det opgivne?


Ps. Du har skrevet at Xlite har en R-værdi på 1,2 men det er 3,2 ;)
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #4 5 år 9 timer siden
No offense, men har du rent faktisk sovet på det? Eller er det her bare en gear nyhed? Du kalder det verdens bedste, intet mindre. På hvilket sammenlignings grundlag kan du konkludere at det er verdens bedste?

Hvis du vil anmelde det, så lav en ordentlig test, gerne over flere nætter eller ture, og gerne sammenlignet med andre lignende underlag. I kunne gøre som et vist amerikansk forum, og lave en "markedsanalyse" af et udvalg af de underlag, der findes på det danske marked. Det ville være super interessant.

Just my 2 cents.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 5 år 9 timer siden

stokrenden skrev: Kan du kontrolveje det og måle om længden og bredden passer med det opgivne?


Ps. Du har skrevet at Xlite har en R-værdi på 1,2 men det er 3,2 ;)


Det første Xlite der kom, havde næsten ikke nogen R-værdi, anden udgave var meget bedre :)
Ang. kontrolvejning, så er det noget jeg aldrig gør. Jeg stoler ikke nok på min egen køkkenvægt til at spille klog på det område. Hvis der er nogen der er kloge på det og ved at vi snakker 1-2 grams forskel, så vil jeg gerne kontrolveje.

Til Panie: Jeg kender ikke prisen. Jeg kan prøve at høre om der er en vejl. pris.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 5 år 9 timer siden

NOB skrev: No offense, men har du rent faktisk sovet på det? Eller er det her bare en gear nyhed? Du kalder det verdens bedste, intet mindre. På hvilket sammenlignings grundlag kan du konkludere at det er verdens bedste?

Hvis du vil anmelde det, så lav en ordentlig test, gerne over flere nætter eller ture, og gerne sammenlignet med andre lignende underlag. I kunne gøre som et vist amerikansk forum, og lave en "markedsanalyse" af et udvalg af de underlag, der findes på det danske marked. Det ville være super interessant.

Just my 2 cents.


Det er en grejnyhed - ikke en test. Nederst i artikler står der også: en videotest kommer senere.
Verdens bedste er baseret på hvor godt NeoAir holder, bl.a. i sømmende osv. - min helt egen mening :) Ikke at MAX måske er verdens bedste, det kommer jo an på om man er til rigtig god komfort eller vil spare det halve i vægt og vælge et Xlite. Desuden også på om det skal bruges alle sæsoner.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #7 5 år 9 timer siden
Længden målte jeg til 204 cm. fra top til bund.
Når jeg selv ligger på det (jeg er 196 cm. iflg. mit pas) er der et kammer over mig:
stokrenden's profilbillede
stokrenden svaret på emne: #8 5 år 8 timer siden
Jeg er nu mere interesseret i om bredden passer, Therm-a-rest har en tendens til at snyde og tælle syningerne med i bredden, så underlaget i virkeligheden er et par centimeter smallere.

Milho skrev: Det første Xlite der kom, havde næsten ikke nogen R-værdi, anden udgave var meget bedre :)


Det passer altså ikke det originale Neoair udkom i 2009 og havde en R-værdi på 2.5
Xlite udkom i 2012 og det har altid haft en R-værdi på 3.2.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #9 5 år 8 timer siden
Det er også derfor jeg skriver.... eller deromkring... i artiklen.

Jeg vil gerne godkende de 63 cm. med mit målebånd. Med syninger er det 66 cm.
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #10 5 år 6 timer siden
Nyheder er fine, men helt seriøst, også for at fremstå som et seriøst test medie, så synes jeg, I skulle henvende jer til en række producenter for at få en stribe "ens" underlag.

Derefter tester i dem mod hinanden og sammenligner deres egenskaber, som sådan behøver der ikke udpeges en vinder, det kan forbrugeren jo selv afgøre.

Det vil jeg personligt, synes var en god og relevant test, som ikke kun er subjektiv.

Konceptet kan jo udvides til brændere, telte, soveposer o.s.v.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #11 5 år 5 timer siden
Vi har masser af ideer og efter næste weekend kommer der også brændere for en hver smag. Samt en masse andet.

Det er dog ikke så let som du skriver NOB. En af de større danske producenter er ikke interesseret i at sende os produkter til test. Det er vi kede af, for vi er trods alt et dansk site. Det kan også tage lang tid at få en aftale i hus, hvor andre kommer af sig selv.

Det skal nævnes at ingen producenter støtter Outsite økonomisk. D.v.s at vi kan lave test/anmeldelser uafhængig og det ønsker vi selvfølgelig også.

Lad os holde os til at dette er en nyhed og ikke en test. Lad mig understrege at jeg selvfølgelig ikke puster et liggeunderlag op i stuen, for derefter at kalde det en test.

En decideret test test lavede jeg af Hydrogen Reactoren. Den testede jeg i 8 måneder. Men skal vi teste ting så grundigt, så ville der ikke komme mange tests.
Ordet test, kan jo også diskuteres. Er det en test jeg lavede af MSRs Windboiler, fordi jeg testede om det virkelig kun tog 2,5 minutter at koge vand i givne forhold? Og er det så en test fordi jeg sover på et liggeunderlag i en weekend? Eller er det en video til folk der er interesseret i produktet og gerne vil vide mere om det? Lever det op til forventningerne? Gør produktet det der står på pakken eller er der pillet lidt ved tallene?

Jeg ved ikke om jeg har lyst til at lave VS. tests. Så skal produkterne være meget meget ens og det er svært at finde. Så kan man sige at det skal være i kategorien "Enkelmandsbrænder" men de er også meget forskellige og til forskelligt brug.

Er alle tests ikke subjektive når det kommer til stykket? Hvis vi nu tager eksemplet med kategorien "Enkeltmandsbrænder" igen. Måske er en brænder hurtigere , men jeg har ikke travlt derude i naturen, så derfor vinder den anden, fordi den er lettere at bruge...
NOB's profilbillede
NOB svaret på emne: #12 5 år 4 timer siden
Jeg ved godt det ikke er nemt. Derfor er det jo også så meget federe, hvis i gjorde det. Jeg påstår heller ikke I ikke er saglige i jeres bedømmelse, selvom jeg ikke forsår hvordan et underlag, der ikke er testet får fem stjerner i nyheden, men det kan jo være selve nyheden, der får fem stjerner ;-)

test/anmldelse/nyhed/review kært barn mange navne.

Jeg mener, som eksempel.

I skaffer et exped, thermarest, Nemo, asivik, Klymit o.s.v. af nogenlunde samme type. De behøver ikke være helt ens

Laver en tabel, hvor I lister alle deres egenskaber op mod hinanden. Uden at tage stilling til dem som sådan. Data er meget objektive.

Derefter soves der på dem, og de tages med på ture, denne del kan endda udliciteres til alle jeres guider og andre der er med på jeres ture, mod deres skriftlige subjektive beskrivelser af hvordan oplevelsen og miljøet, de var brugt i har været, hvor mange nætter o.s.v.

Dette tilføjes til artiklen.

Jo mere i fremstår prof i jeres test/anmldelse/nyhed/review, jo flere producenter og importører vil medvirke i fremtiden. Jo flere læsere, win - win!
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #13 5 år 4 timer siden
Men hvem skulle sende os dem? Det er jo også en faktor. Tiden er også, for som skrevet tager det tid at få aftaler i hus.

Jeg ved ikke om jeg har for høje ambitioner hvad VS. tests angår. Hvis det du skriver er nok for at det virker seriøst, så er det jo ikke umuligt - givet at vi kan få produkterne til test.
Jeg er heller ikke overbevist om mange af de tests der findes derude. Her går jeg måske for meget i fysiklærer mode. Brændertest: Havde vandet samme temperatur? Var der lige meget i hver brænder? Var der samme mængde gas og var det samme type gas? Osv. osv.

Det er lidt det samme som dem der skriver at produktet er testvejet - jeg går ud fra at producenternes vægt er noget mere nøjagtig end min lille køkkenvægt.

En bæltetest som jeg lavede er derimod lige til. 3 ens bælter, alle brugt i længere tid, fin tabel til dem der kan lide det og endda pointsystem nederst.
aammat svaret på emne: #14 5 år 4 timer siden
@Milho
NOB's udgangsspørgsmål gik på om det var en test eller en grej nyhed, derefter smuttede tråden over i muligheder for at gennemføre tests.

Men kunne NOB's og evt. andres tvivl omkring test vs nyhed ikke fremadrettet klares med at alle grej nyheder får et icon så alle er klar over produktinformationerne i artiklen hovedsagligt er baseret på producenten..?
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #15 5 år 3 timer siden
@aammat
Det er dog en spændende debat, off topic er den nok, men spændende.

Der står: Nyhed 2015 på billedet til artiklen... men et direkte stempel, kan da sagtens laves.
Pumaen5 svaret på emne: #16 4 år 5 måneder siden
Jeg har Therm-A-Rest Neoair Xtherm Regular. Jeg er ikke så høj, så jeg valgte den korte version på 183cm, som vejer 430g. Hvis jeg var højere ville jeg have valgt den lange version. Det knitrede lidt første gang, men jeg lagde kun mærke til det lige, da jeg skulle falde i søvn. Det er virkelig godt at ligge på. Jeg er glad for komforten, når jeg sover. Jeg har ellers sovet med et selv oppusteligt sigma liggeunderlag, men Therm-A-Rest Neoair Xtherm Regular er langt bedre at ligge på. Jeg sov første gang på det i en idrætshal til et sejlads stævne, og jeg kunne hele natten mærke varmen, der blev reflekteret fra underlaget. Jeg havde det dejlig varmt med Therm-A-Rest Neoair Xtherm Regular underlaget og min sommersovepose. Mit er 51 cm i bredden, hvis jeg på det pågældende tidspunkt havde kunne vælge et med en brede på 64 cm havde jeg gjort det. Therm-A-Rest Neoair Xtherm Regular er helt sikkert et anbefaleses værdig underlag. Therm-A-Rest Neoair Xtherm MAX er så vidt jeg kan se firkantet og bredere og længere end Therm-A-Rest Neoair Xtherm Regular, som jeg har. Køb det for det er helt sikkert pengene værd.

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.