outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Lavvu-ovn

Med en ovn til din lavvu, kan du forlænge udendørssæsonen til hele året. Fra at have et telt, der giver ly, til en lavvu der har vame og hygge. Der findes måske ikke så mange ovne på marked, men der begynder faktisk at ske noget. Vi har allerede testet Helsports lavvu-ovn, men nu har vi fået to nye og meget spændende ovne.
Den første er G-stove, en norsk ovn, der ikke bare giver varme, men også byder på en funktionalitet der får Helsports ovn til at virke kedelig. Sjovt ord om en ovn ikke? Kedelig. G-stove inspirere dig fra det øjeblik du ser den på billeder, til du har den hjemme i stuen og pakker den ud første gang.

Inspirerende lavvu-ovn

Helsports ovn kan varme lavvuen op og hvis du ofre lidt flere penge, kan du også koge lidt vand over kaffe-knægten. Det er der intet i vejen med og Helsports ovn fungere rigtig fint. Hvis man kender G-stove bliver Helsports ovn dog kedelig og almindelig. Vi har lige fået ovnen hjem og en test kommer senere.
G-stove-ovnen virker fuldstændig gennemtænkt og ifølge producenten, har de meget mere i ærmet, der kommer til august, men lad os starte med hvad de allerede har.

G-stove

Jeg har glædet mig til at modtage ovnen. På billeder ser den ud som om den er gennemført og sjov. Jeg åbner pakken og ser de ekstra skorstensrør jeg har bestilt (standard er ovnen 2,28 meter høj, så hvis der er højere op til toppen på dit telt eller din lavvu, så kan man bestille ekstra rør). En anden ting er kaffeknægten, der også er (meget!) anderledes end andre. Her er ikke bare en stang, men hele 9 stænger. Man kan tilmed sætte dem op, hvis man ikke bruger dem, så de ikke genere. Man får den første inspiration til hvad man kan bruge stængerne til: tørre tøj, knagerække, holder til lys og lamper osv.

Sættet jeg har modtaget er G-stove komplett. Der er derfor alt med til lavvu ovnen: føromtalte kaffeknægt/stumtjener, vandbeholder, teltskåner og bæretaske, foruden ovn selvfølgelig.

g stove lavvu ovn med bageovn og vandtank

Skorstenen

Vi starter øverst, hvor der sidder en lille hat og "røgfordeler". Denne gør at røgen bliver jævnt fordelt ud af skorstenen, men de har også den store fordel at hvis der skulle snige sig en glød helt derop, så ryger gløden ikke ud på din lavvu og brænder hul. Det gør også at varmen bliver længere tid i skorstenen og der er derfor mere varme i din lavvu/telt.

lavvu skorsten med roegvender

Så er der teltskåneren, der bliver nedkølet, så indertelt samt teltdug ikke smelter. Skorstenen bliver varm i alle ovne, så dette er ingen nyhed, men selvfølgelig uundværligt. 

Kaffeknægten og teltskåneren kan du placere hvor du vil langs skorstenen, så du kan sætte skorstenen op som det passer dig. Der er endda forskellige længder på rørerene der følger med. De ca. 2 meter skorsten, kan du derfor selv bestemme hvor høj skal være (hvis du nu har et telt der kun er 1,5 meter høj). Med lange og korte rør, kan du stort set ramme den højde du har brug for. Skorstenen virker stabil, så de forskellige længder gør ikke noget ved stabiliteten. Når du ikke bruger ovnen og den skal pakkes ned, er der plads til standardskorstenen inde i ovnen, samt bagpå. 

kaffe knaegt til lavvu ovn

Lavvu-ovnen

Nu kommer vi til det bedste, nemlig selve ovnen. Og smart og inspirerende er den - meget endda. Mens man pakker det hele ud, går man og får idéer til hvad man kan bruge de forskellige dele til, samt retter man skal prøve at lave på ovnen osv. 

Selve ovnen har to medfølgende riste du kan lægge ind i ovnen. Ristene gør at du udnytter træet fuldt ud, og der bliver dannet fin aske du let kan få ud af ovnen med den medfølgende askeskovl - også mens der er gang i ovnen. Ristene kan man tage ud, hvis man skal fyre meget op. Ovnen har også spjæld, så du kan regulere gennemstrømningen af ilt. Hvis ovnen er helt kold, og du starter optændingen, skal du have spjældet helt åben. Når du har brændt den første kævel, lukker du spjældet halvt og derefter kan det nøjes med at stå nogle milimeter åben - nøjagtig som en almindelig brændeovn hjemme i stuen.

g stove ovn

På siderne af ovnen sidder to håndtag, du kan bruge til at flytte ovnen, men de kan også bruges til meget andet. Tør dine sko og sokker, have din kaffekop stående så din drik forbliver varm. Disse håndtag kan også sættes i andre posititioner, så du kan have pander og gryder ovenpå ovnen uden direkte kontakt, på den måde kan du også kan lave simremad eller holde maden varm. Ristene omtalt før, kan også lægges ovenpå håndtagene, så måske man kan lave toast? Vi finder nok flere ting at bruge håndtagene til.

lavvu ovn

Til G-stove komplett medfølger der også en vandbeholder. Denne sættes ved skorstenen og fyldes med vand. Dermed har du hele tiden varmt vand, du via hanen, kan tappe ned i din termokande eller kop, eller lade sive stille og roligt gennem et kaffefilter - igen er det kun din egen fantasi der sætter grænsen - ikke produktet. Du kan jo også lade være med at stille beholderen på ovnen, men have den stående i baren med whiskey eller rødvin? :)

Bagerst på lavvu-ovnen er der endnu en genialt tænkt ting. Her er bageovnen. Der er hul igennem ovnen, så du kan udnytte varmen til endnu mere. Jeg har fundet nogle foliebakker, der passer perfekt ind i bageovnen, så den skal afprøves. Hvis man er lidt doven eller ikke har de store bagerevner, kan man f.eks. have en færdigblanding med og hælde i foliebakken, blande med vand og voila - frisk bagt brød. Hvis man er til opvask men også bedre smag, kan man jo lave det hele fra bunden. Man kan f.eks. også have en frossen lasagne med hjemmefra og varme den op i bageovnen. Eller hvad med LHL's trick, med kottelet, rodfrugter og kartofler i foliebakke, ind i bageovnen og så er der serveret.

lavvu med bageovn

Til sættet medfølger en taske, hvor der er plads til det hele.

G-stove fakta:

Total vægt: 10 kg.
Længde: 39 cm.
Højde: 228 cm.
Brede: 22 cm.
Materiale: Rustfrit stål.

Se flere fakta på deres hjemmeside.

Det var vidst det.. 

G-stove er norsk og gennemtænkt. Ovnen var ca. 3 dage, om at ankomme på min adresse ,og det er jo en ok tid fra udlandet. Der er gratis frakt, hvis du køber over 1000 kr., så det skal du ikke lægge oven i prisen. 

Jeg er sikker på, at når vi får testet ovnen på vinter-workshoppen, skal der nok dukke endnu flere ting op, som man kan bruge lavvu-ovnen til. Test og anmeldelse kommer selvfølgelig, når vi vender tilbage og har prøvet den.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.