outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Packrafts - en guide og en kærlighedserklæring

Det var påsken 2014, og jeg var lige ankommet med bussen til Ucklum i Bohuslän. Foran mig havde jeg omkring 4 km vandring til turens første sø Bredvatnet. En ud af fem søer som tilsammen dannede et perlebånd over Svartedalen med maximalt et par kilometers vandring mellem hver sø. Svartedalen er kendt som et af Bohusledens smukkeste områder. Men hvor Bohusleden går syd-nord, var min plan at krydse området fra vest til øst. Ikke noget oplagt valg, da der bortset fra en asfaltvej ikke rigtigt var nogle vandreruter som gik denne vej.

packraft guide

Det var packraften der fik mig til at vælge denne noget anderledes rute. En packraft adskiller sig fra andre vandfartøjer ved sin lave vægt lille pakkevolumen og utrolige fleksible anvendelsesmuligheder. Og for at understrege packraftens falsetter afsluttede jeg ruten med en 10km padling ned af Sveriges vanemæssigt største flod Göta älv.

En packraft er en oppustelig båd som er let nok til at have i rygsækken sammen med alt ens andet grej. Et mangesidet stykke udstyr: Den er både kano, forskajak og snepulk samtidig med, at den fylder som et tomandstelt og vejer mellem 2-4kg alt efter model. Man kan endda også købe sejl til den, så en packraft også kan agere sejlbåd. En rigtig amphibie.

Ved Bredvatnet pakkede jeg min packraft ud og begyndte at puste den op. Alpacka har opfundet en smart lille posepumpe som lynhurtigt fylder båden med luft. Den sidste del foregår dog for mund, og efter 15 minutter var båden pustet op, spraydækket sat på og min taske fastspændt på stævnen. Jeg var klar til at padle ud.

Det er klart, at et stykke udstyr med så mange funktioner også kommer med nogle kompromisser. Selvom søen er stille vuggede packraften lidt fra side til side, da jeg padlede over Bredvatnet. En packraft er langsomt sammenlignet med en kajak på grund af sin meget lave "skrogfart" (hull speed) som kommer af manglende køl og lille længde. Den typiske marchhastighed for en packraft er omkring 5 km plus/minus vind og strøm.

En packraft kan man modsat en kano ikke bare laste i det uendelige. En tommelfingerregel er ens egen vægt plus 20-30 kg. Lastes packraften tungere begynder styreevnen at forringes. Men på den anden side: Hvem har behov for at bære mere end 30 kg. og en packraft i rygsækken?

Ved Bredvatnets anden bred tog jeg båden ud af vandet og spændte rygsækken af. Der var et par km til Rödevatnet, så istedet for at pakke packraften sammen besluttede jeg at spænde den fuldt oppustet bag på rygsækken. Det gik så nemt, at packraften forblev fuldt opblæst hele turen indtil jeg skulle tage toget tilbage fra Älvängen.

packraft i sverige

At vælge en packraft

At vælge en packraft handler også om at afdække ens behov. Skal man blot bruge både til at tage sig over mindre søer eller krydse en flod, bør man overveje modeller som Alpackas Scout eller CuriYak, Klymits Light Water Dingly eller Supais Flatwater Canyon. Alle samme små packraft med en vægt på mellem 700 gram til små to kg.

For et mere allround brug og med mulighed for whitewater er en af alpacka klassiske raft det rigtige valg. De fås i small (Alpacka), medium (Yukon Yak) og large (Denali Llama). Jeg vil anbefale at få en med spraydæk, så man beskytter ben og underkrop mod sprøjt og regn. Dette er især vigtigt i fosser eller ved padling på store søer i et koldt klima.

Alpacka har to typer af spraydæk: et cruiserdæk med velcrolukke og et lidt tungere, men mere sikkert whitewater dæk som fungerer på samme måde som spraydækket i en kayak. Hvis man gerne vil prøve kræfter med fospadling er whitewater dækket klart at anbefale. Alpackas klassiske packraft kan klare fosser op til en whitewater grad af 3-4 stykker.

Min packraft var en Alpacka Yukon Yak, og det var med denne på ryggen, at Bohusleden førte mig ned til Rödevatnet. Her satte jeg igen packraften i vandet. Da søen var svært tilgængelig undtagen til fods, var der sikkert ikke mange som havde padlet på søen før mig. Det var en fornøjelse at glide stille over det blanke vand, som trætoppene spejlede sig i. Ved en lille odde i bunden af søen lagde jeg til for natten. Teltet kom op, og jeg fik gang i et bål, nød fuglesangen og det helt fantastiske smukke landskab omkring mig.

vaelg den rigtige packraft

Hvis man vil have en anden packraft end en Alpacka, er der et par gode alternativer at vælge mellem. For eksempel producenter som Feathercraft (Baylee, Boulder og Beast) og Kokopelli (Nirvana, Hornet og Renegade) laver packrafts, der minder en del om Alpackas design, men dog er sine egne (Bl.a. kan Baylee fås med self bailing floor). Derudover er der den nye svenske Trekkayak der er konstrueret som en katamaran og lavet af Cordura 350. Derudover har det kinesiske MRS og russiske Nortik lavet kopiprodukter af Alpackas klassiske packraft. Dog med en lidt tungere vægt.

Skal båden primært bruges til jagt, rejse med hund, børn eller meget bagage vil jeg anbefale de store alpacka modeller som Denali Llama eller Explorer 42 ("for two" - topersoners). Explorer 42 er sammen med adventureracemodellen Gnu er decideret topersoners packraft som man padler på samme måde som en kano. Den længere længde samt to padlere gør at begge tomandspackrafts er lidt hurtigere.

For hardcore whitewater entusiaster er der Alpackas nye Alpacalypse et rigtigt godt bud, men man kommer også langt med en almindelig Alpacka klassiske packraft med whitewater spraydæk, eventuelt suppleret med benstropper. Desuden er nyere bud som Aires BackRaft også interessant med en konstruktion der minder mere om en traditionel forskajak.

packraft i marokko

Dagen efter passerede jeg de tre sidste søer. Kroksjön and Stendammen var forbundet med et par små kanaler så her behøvede jeg ikke at stige ud. Jeg lagde til for enden af Stendammen ved en lille strand, trak packraften på land og var hurtigt klar til at vandre de 5 km ned til Göta Älv.

At trække packraften lastet over sand eller runde klipper er absolut ikke noget den går i stykker af. Alpackas packrafts er bygget utroligt holdbare og er modsat traditionelle gummibåde lavet af vævet materiale (210-denier ballistic nylon), der efterfølgende er coatet flere gange med urethane. Tuberne er af tilsvarende lidt tyndere materiale (70-denier nylon) og er ligeledes coatet. Det er i høj grad materialet, du betaler for ved at købe en alpacka raft. Der kan selvfølgelig komme hul i båden, men med Alpackas kraftige materiale skal rigtigt meget til. Jeg har siddet fast på rigtig mange sten ude fosser uden, at der er sket noget med bunden overhovedet.

Den sidste del af min tur gik af Göta Älv. En imponerende stor flod, da den afvander Sveriges største sø Vänern. Her kom packraften rigtigt til sin ret. Strømmen førte mig afsted så min fart nærmere blev 8km i timen. Da floden drejede ved Signehögsholmen kom vestenviden imod mig og padlingen blev en del hårdere. Så jeg var godt træt, da jeg 4 km længere nede kunne lægge til ved Älvängen. Jeg pakkede packraften sammen og gik op imod stationen og toget mod Göteborg.

Udvalgte packraft producenter:

http://www.alpackaraft.com 
http://www.bakraft.com/features/ 
http://feathercraft.com 
http://klymit.shopgate.com/item/353537 
http://kokopelliraftco.com 
http://supaiadventuregear.com 
http://trekkayak.com 

Udvalgte packraft forhandlere i EU:

http://www.avanzakayak.com 
http://www.backcountrybiking.co.uk 
http://www.packrafting-store.de 

I Norge

https://www.packrafting.com

packraft i italien og venedig

Hvad koster en packraft?

At købe en packraft er dyrt. Priserne i EU er dyrere end i USA og alternativt kan man selv importerer dem fra USA blot man huske at indregne told, moms og forsendelse. De billigste packrafts nævnt i denne artikel kan købes for omkring 3000kr hos nogle af de nedenstående forhandlere. En Alpacka classic med whitewater spraydæk koster et sted mellem 10.000kr -11.000kr. Uden spraydæk er prisen mellem 8.500kr til 10.000kr. Kopiprodukterne fra Nortik og MRS koster omkring 6000kr. Man skal huske, at packraft leveres uden redningsvest og pagaj som også skal købes til.

Som alternativ til et køb kan det anbefales at leje en packraft. Eksempelvis udlejer packrafting-store.de packrafts ud fra omkring 500kr for en weekend.


Film om turen gennem svartedalen:

 

Vil du se flere videoer fra Jacobs ture, så besøg Urbanpackrafter her...

Læs også:

Packraft på vandretur   Orifo - mad til turen  Valg af hængekøje
 hvad er en packraft  orifo mad til vandretur  valg af haengekoeje

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Tømrer svaret på emne: #2 4 år 9 måneder siden
Altid inspirerende beretning og film! Fedt!
LHL's profilbillede
LHL svaret på emne: #3 4 år 9 måneder siden
Super artikel ! :cheer:

Jeg har selv længe gået og luret på en Alpacka Denali, men har endnu ikke helt kunne retfærdiggøre investeringen for mig selv.

Har i forvejen en SeaEagle 370, som jeg er glad for, men det er ikke en man slæber med på vandreturen :-) men den er fin til lige at smide i bagagerummet på bilen, og så kan man sejle en tur på Furesøen eller fjorden. Uden alt muligt udstyr på taget af bilen eller besværlig opbevaring hjemme.

Jeg har dog præcis samme erfaring som dig, den er rigtig tung at skubbe fremad i modstrøm og modvind, der får man sved på panden og tunge arme :-)

mvh Lars
Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #4 4 år 9 måneder siden
Tak Lars. Jeg kan kun anbefale at du køber den. Du kommer ikke til at fortryde. :)

Jeg kender ikke Seaeagle, men det lyder som en form for foldbar kajak. Jeg vil umiddelbart tro at den er lidt bedre til vind og modstrøm end en packraft. Men fordelen med packraften er i hvertfald, at man jo kan vandre med den :)
jansax svaret på emne: #5 4 år 9 måneder siden
Tak for en god beretning

Kan du lokkes til outsitetræffet d. 24-26/4 og demonstrere din packraft. Vi ligger lige ned til Tystrup sø

Jan
Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #6 4 år 9 måneder siden
Hej jan tak for liket og tilbuddet.

Det går dog desværre ikke helt op med min propfyldte aprilkalender, men skulle jeg tage med på tur på et andet tidspunkt, tager jeg gerne packraften med.

Men godt træf :)

Jacob
Kris svaret på emne: #7 1 år 2 måneder siden
Super inspirerende. Det må jeg prøve. Hvor køber jeg brugt raft?
Molokai's profilbillede
Molokai svaret på emne: #8 1 år 2 måneder siden
En packraft er et super fedt stykke grej at have med på tur, når man er i nærheden af vand. Jeg kan kun anbefale at prøve det! :)
Jeg købte min første packraft brugt hos en tysk forhandler, som Jacob gjorde mig opmærksom på. www.packrafting-store.de


I denne tråd lister Jacob også en del andre forhandler op, der er værd at kigge på. www.outsite.org/forum/til-vands/4208-i-packraft-ned-af-fjaetan
Urban packrafter's profilbillede
Urban packrafter svaret på emne: #9 1 år 2 måneder siden
Hej Kris
Jeg har en muligvis 2 brugt(e) packrafts til salg, men har ikke haft tiden til at ligge en annonce ud endnu.

Den jeg helt sikkert har til salg er en alpacka raft yak (medium) med ww kapel (den som ses i de fleste af mine film). Vejledende pris 8000kr. (Den anden en explorer 42). PM hvis det kunne være noget.

Ellers går det nogle gange at finde brugte packrafts på facebook (søg packrafting - sell buy). Desværre er en del af dem udenfor EU og dermed med risikoen for told og moms.

Hilsen Jacob

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.