outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Stor shelterplads ved Avnstrup i Bidstrup Skovene på Sjælland. Shelterpladsen har stort alle faciliteter og endda mere til. Shelteret er handikapvenligt og tilbyder masser af aktiviteter i og uden for bålhytterne.

avnstrup shelterplads i bidstrup skovene

 Utroligt nok at man må køre her? Området minder om en svensk dyb skov og vejen snor sig sammen med landskabet. Pludselig dukker Avnstrup Centret op i en lysning og så er der et mylder af bygninger. En grusvej leder dig videre til en parkeringsplads og man kan se Bidstrup Skovene rejse sig, på den anden side af søen.

Da Outsite besøger shelterpladsen er den helt ny. Man kan stadig dufte træet og der er lidt minestrimmel tilbage. Der er ingen skilte endnu, men det kommer nok snart. Hvis du når derud inden skiltningen, så skal du bare gå op i parkeringspladsens nordøstlige del og langs MTB banen. En bro går over åen og så står du her - Avnstrup Shelterplads.

stor shelter paa sjaelland

Shelterpladsen

Der er masser af plads på shelterpladsen. Foruden de to store bålhytter, er der også bålsteder ude og området er stort nok til aktiviteter. Som du kan se på ovenstående billede, er bålhytterne lavet charmerende, med "skæve" stolper, men når vi bevæger os ind i hytten, er der tænkt overraskende meget over indretningen og der er endda lidt kunst at kigge på. Materialerne og store og solide, så det bliver ikke smadret de første 20 år - heldigvis.

Inde i hytterne, ligger der to indbygget shelters i højre side. Der er plads til 4-5 personer i hver, men her er også handikapvenlige faciliteter. Man kan kører en sliske ud, så det er let at komme fra rullestol og ind i shelteret ved overnatning.

avnstrup shelter

Rundt om i bålhytterne, er der bænke langs væggen. Der er altså masser af siddeplads og rummet er stor i begge hytter (der er bygget sammen til en stor). En overraskelse er stolpen i midten (se ovenstående billede). Her er kunst men der gemmer sig også en smart feature: Opsætning til hængekøjer.

Der er plads til 5-6 køjer, og da du er overdækket, skal du kun tænke på køjen og isolering nedefra. Du kan altså, foruden at sove i shelter og overnatte i hængekøje. Det er fanme godt tænkt!

ugenialt genialt baalsted

I den anden hytte, finder vi det store bålsted. Langs væggene er der stadig bænke, så man rigtig kan sidde og hygge sig rundt om bålet, men...

Bålstedet er i 3 niveauer. Det er også godt tænkt, for det giver mulighed for at benytte det til forskellige ting. På øverste niveau kan man stå op og lave mad. Det er en rar stilling, som man ellers ikke oplever ved mange bålsteder, hvor arbejdsstillingen kan blive dårlig, men ikke her. På det midterste niveau kan man også lave mad, men stenene mod øverste niveau kan udnyttes til strålevarme - godt tænkt! Det nederste niveau kan bruges til varmegivende bål eller til snobrød/pølser.

Bålstedet er altså meget genialt men...

Desværre vender det forkert! Det er rigtig synd og vi ærger os igen over, at man ikke spørger brugerne af shelterne til råds. Det virker som om arkitekten havde gode intentioner, men det mangler lige det sidste, for at blive fuldstændig gennemført. Det er synd, for stedet har ikke været billigt. Gode solige materialer, handikap venligt, flotte faciliteter. Men hvis det ikke vender rigtigt, så kan det hurtigt blive ubrugeligt.

Nederste niveau vender ud mod ingenting og ud mod vinden/træk. På ovenstående billede, er fotoet taget fra bænkene. Var nedeste niveau mod her, kunne man nyde strålevarmen fra bålet. Nu ricikerer man, at folk laver bål på jorden foran bålstedet, da dette vil give rigtig god strålevarme. Det er dog ikke tilladt... Det midterste niveau, hvor man også kunne udnytte strålevarmen, peger hen mod det eneste sted, hvor der ikke er bænke, men låger. 90 grader, så ville det være en af Danmarks bedste bålsteder... 

Bookning

Shelteret kan bookes. Du kan booke det her: http://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Kort/?dialog=1&udinaturenID=21186 

Andre overnatningsmuligheder

Det er mig bekendt, ikke tilladt at telte ved shelterne, men der findes teltpladser i Bidstrup Skovene, man skal dog nogle kilometer fra shelterpladsen. Men husk at man kan sove i hængekøje. Både inde og ude (det er tilladt at køje i offentlige skove).

Andre faciliteter

Shelterpladsen er som nævnt handikapvenlig. Det gælder hele vejen fra parkeringspladsen til shelteret. Flot bred sti og ingen niveauer. På parkeringspladsen er der gode toiletfaciliteter og dermed også vand. Man skal selv have brænde med, eller sanke i skovbunden.

udsigten

Sheltersæsonen

I højsæson, vil shelteret være prop fyldt af mennesker. Foruden institutioner, vil der også være run på fra private i weekenderne, da faciliteterne vil lokke. Der er ikke mange meter fra parkeringspladsen, så det er også muligt at overslæbe grej til stedet. Du skal derfor ikke forvente at kunne komme vandrende til shelterne og få plads.

Omvendt, vil her ikke være mange i forår/efterår/vintersæsonnen foruden hverdagene, hvor institutioner nok vil benytte stedet.

Hvordan kommer man hertil?

I bil: Fra Holbækmotorvejen, kan du tage en smuk tur langs Danmarks længste álle til Ledreborg. Derefter kører du gennem Lejre by og så venter en smuk og anderledes tur ned til Bidstrup Skovene. Du tager frakørsel 13 og kan se hele ruten her: https://goo.gl/maps/EJpAs6kECUt

Med Bus/Tog: Tag Regionaltoget til Hvalsø. Herfra kan du følge Skjoldungestien sydpå til Bidstrup Skovene og navigerer mod Avnstrup. Der går også busser til Avnstrup Centret. Det er bus 215 og du kan se kørerplanen her...

Lokale tips

Bidstrup Skovene er fyldt med oplevelser og historie. Fra gamle tørvemoser fra krigen, hvor du kan finde kødædende planter, til gamle spor af kongevejen. Bl.a. et ”hemmeligt” sted, hvor man kan finde spor af et ledvogterhus.
Her er også grævling, så hvis man står (meget) tidligt op, kan man måske se dem.

Skovene er i visse områder ”event-skov”. Du kan rende ind i store arrangeret løb og hver lørdag, skal man være vågen, da der kører hundeslæder (efter ATV/andet, da her jo ikke er meget sne). Dette er dog mest i skovens nordøstlige ende og generer ikke den nye shelterplads.

Sjællands højeste punkt, Gyldenløvehøj (125,5 moh), ligger tæt på shelterpladsen. Jeg har hørt rygter om at man undersøger muligheden for et udsigtstårn, men indtil videre er her ikke den store udsigt. Man fornemmer dog i det meste af skoven, at det er meget kuperet terræn (Danmark taget i betragtning).

oplevelser i bidstrup skovene

Avnsø i den nordøstlige del, er en af Danmarks reneste søer. Her er der mange faciliteter til en skovtur, med borde/bænkesæt, bålsteder osv. Her er også badefaciliteter og der er spor af vinterbadning. Der er også fiskeri i Avnsø og andre søer i skoven (kræver fisketegn).

I det hele taget er skoven, der kun ligger 35 minutter fra København, virkelig anbefalelsesværdig. Skoven er ikke overrendt og her er masser af plads. Du kan f.eks. finde en brochure og gå på oplevelse i de mange spændende tilbud.
Skjoldungestien går gennem skoven og du kan selv forkorte eller forlænge stien som du vil. Outsite har mange ture i området og vi kan anbefale stien, der er en del af den rigtige Camino. Vi kan kalde denne del ”Cold Camino”.

Sidst, men ikke mindst, er Bidstrup Skovene en del af den nye Nationalpark Skjoldungernes Land. Her kræver det nok et magasin, at gøre opmærksom på tilbud, events og faciliteter.

Mere info

Naturstyrelsen
Bidstrupskovene brochure
Nationalpark Skjoldungernes Land
Gyldenløvehøj
VisitLejre

Flere shelters, klik her...

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.