outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Overnatninger i den danske natur slår alle rekorder i 2018. En opgørelse fra Naturstyrelsen viser, at 130.000 allerede har booket en overnatning på en lejrplads eller shelterplads. Sammenligner man med 2017, var tallet 165.000 - for hele året. Rigtig godt, at så mange benytter naturen, men er alt godt?

overnatning i shelters i danmark

Overnatning i naturen

Naturstyrelsen gør det rigtig godt. Naturens gæster gør det rigtig godt. I det hele taget går det rigtig godt i det danske friluftsliv. Det mærker vi bestemt også her på Outsite, hvor vores rekorder også bliver slået år efter år. En hurtig status viser, at antallet af medlemmer og deltagere på ture er steget med 100% i forhold til sidste år.

Antallet af shelters stiger også hele tiden. For kort tid siden sad jeg til møde med Nationalpark Sjoldungernes Land for at tale om placeringer af lejrpladser og shelterpladser i parken. Jeg er rigtig glad for at kunne bidrage med viden til friluftslivet og hjælpe med den utrolige udvikling, der er. En udvikling, der ikke ser ud til at stoppe forløbig.

For 2 år siden skrev jeg i en artikel, at store brands spåede, at man i løbet af ti år ville se en stor stigning i antallet af gæster i naturen (over hele verden). Der stod, at man skulle skynde sig ud, hvis man ville nå at nyde naturen. Om lidt er der ikke plads.
Vi kan kun konkludere, at stigningen allerede er sket i Danmark. Desværre, du var ikke hurtig nok ude!

Bookninger af overnatninger i naturen

2013: 105.000
2014: 130.000
2015: 140.000
2016: 116.000
2017: 165.000
2018: 130.000 (indtil videre)

Vi vil altså efter 7 måneder kunne slå 2013, 2014 og 2016. Men er alt så godt?

Fordeling af bookninger for landsdelene

Sjælland: 87.496
Jylland: 39.223
Fyn: 2375*
Bornholm: 586

*På Fyn er en del af shelterne i et andet bookingsystem. Måske er antallet altså forholdsvis lavt på grund af dette?

Fordelingen er meget interessant. Sjælland og øer står for over halvdelen af bookninger, og der er altså 200.000 flere jyder end sjællændere. Er der færre jyder, der dyrker friluftsliv end sjællændere, eller er der en anden forklaring?

overnatning paa shelterplads

Jeg er i gang med at kortlægge alle Naturstyrelsens og statens skove med fri teltning, køjening osv. Her tegner der sig et tydelig billede af en misvridning af antal skove med fri teltning i områder. I Jylland er der rigtig mange skove med fri teltning. Skovene er meget store. Det er kun i Sydjylland, hvor der er lidt tyndt med skove. Der er skove på Sjælland med fri teltning, men langt de fleste (et gæt er 85%) er i Nordsjælland, og det er meget små områder.

Tallene og fordelingen af skove med fri teltning fortæller, at der kan gøres meget, for at fordele trykket på den danske natur og bookninger hos Naturstyrelsen. Jeg har skrevet det før: Lav fri teltning i Boserup og Bidstrupskovene - det kan kun gå for langsomt.

Bookninger - er det godt?

Som privatperson og som Outsiter er jeg for bookninger i begge lejre. Det er rart at kunne planlægge en sheltertur med venner, familie osv. og vide, at man rent faktisk også har pladsen. Det er rart at kunne slå en vandretur op på Outsite og være sikker på at pladsen er ledig, når vi ankommer i en gruppe. Der kan være meget langt til næste shelter. Bookning af pladser er derfor godt, men...

folk bliver vaek fra bookninger

Undersøgelse af bookninger

Vi har på Outsite lavet en undersøgelse af bookninger. Vi har udvalgt 10 sheltere over hele landet og valgt at besøge shelterpladsen, selvom den har været booket. Vi har i 10 ud af 10 tilfælde aldrig mødt et øje. Vi har overnattet på pladsen alle 10 gange. Pladserne er besøgt i al slags vejr og i 3 sæsoner (forår, sommer og efterår).

Nu er en stikprøve på 10 ikke særligt dækkende for en undersøgelse, men det er opsigtsvækkende, at der i 10 ud af 10 tilfælde ikke dukker nogen op.

Hvad går galt?

Problem:
Da man i nogle tilfælde kan booke en plads 2 år frem i tiden, kan noget af forklaringen være, at folk simpelthen glemmer, at de har booket en shelter. Naturstyrelsen sender en påmindelse ud nogle uger før overnatningen, men det er uforpligtigende ikke at svare.

Løsning:
2 år? Nu er det meget rart at kunne planlægge, men de fleste af os kan vel nøjes med 3-4 måneder? Eller hvad med et kompromis? 1 år?

Problem:
Forklaringen er også, at e-mailadressen simpelthen ikke eksisterer mere. Organisationer, foreninger osv. der booker shelters, kan have udskiftning i ledere, frivillige osv., og derfor går nogle bookninger i vasken. Ansvarlig for bookningen glemmer at den er foretaget, og shelteret står tomt.

Løsning:
Foreninger, organisationer osv. kan have en person, der står for alle bookninger. Det værende på lokal-, region- eller landsplan alt efter antal medlemmer. Husk, at det også er vores ansvar som forening, organisation osv. at bookningerne overholdes.

Problem:
Det er i de fleste tilfælde de store pladser, der kan bookes. I en af vores stikprøver vandrede vi forbi Boserup Skovs shelter, der er yderst populært (næste ledige overnatning i en weekend, er august 2019...). Shelteret ligger perfekt til en vandretur på Skjoldungestien, men der er ikke fri teltning i Boserup Skov, og der er kun et shelter mere, som har først til mølle princippet. Der er dog lige opført et nyt shelter, men dette kan også bookes.
Hvad gør man så, hvis man kun er to på tur? Tager man chancen i det ene shelter? Eller booker man den store plads? Se, det der interessant nok sker er, at hvis man booker en stor plads til to personer, så står pladsen stadig som ledig, indtil den er fyldt op. Er man ikke interesseret i selskab, så sletter man bookningen igen og skriver, at man er max. antal deltagere. Dette problem er skyld i, at mange pladser står gabende tomme, eller at der sidder to personer på en plads med 4 shelters.

Løsning:
Åbn for fri teltning i alle Naturstyrelsens skove. Eller åben op for flere små lejrpladser og shelterpladser, der kan bookes. Eller lav flere shelter- og teltpladser.

Problem:
Dårligt vejr.

Løsning:
Ingen. Det er sikkert, at nogle bliver væk p.g.a dårligt vejr. Her er der nok ingen løsning. Lige bortset fra nedenstående.

book et shelter

Løsningen, der virker

Når man ankommer til pladsen, sidder der en QR-kode, som man scanner på sin mobil. Gør man ikke det, har man ikke været på pladsen. Dette koster f.eks. et gebyr på x-antal kr. eller en udelukkelse fra bookningssystemet.
"Jamen, jeg har ikke smartphone eller min mobil løb tør for strøm!" Jep, det er derfor at der også er en analog kode, man kan skrive ned eller huske, til man kommer hjem og dermed kan udfylde.

Hvad mener du om det hele? Giv din mening eller løsning!

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Johannes's profilbillede
Johannes svaret på emne: #2 1 år 6 måneder siden
Interessant udfordring du sætter ord på her Christian

Jeg er meget i tvivl om jeg synes at et booking system er en god eller dårlig ting. Jeg vil her forsøge at sætte ord på nogle udfordringer som jeg særligt oplever relateret til booking systemet. Måske du har en yderligere holdning til dette. Jeg må nok indrømme at jeg sikkert er præget af hyttekulturen i Norge hvor man altid kan få plads til nogle flere i hytten og man ikke bliver ked af at skulle dele med andre. Vi må nok erkende, at vi i danmark har en udpræget anden ide om hvad det vil sige at tage på tur i Danmark (Jeg selv også). Den mest udprægede holdning jeg oplever er at vi ønsker naturen for os selv og vil helst ikke dele pladsen med andre. Det synes jeg sådan set er en skam, da det svarer til at tage klapper for øjnene og leve bag et hegn og ikke kommer andre ved. Det mener jeg er en dårlig samfundsudvikling sådan helt generelt. Her oplever jeg at booking systemet er med til at fremme denne kultur hvor vi afskærmer os fra andre. Der er i hvert fald folk, der bruger bookingsystemet som begrundelse for hvorfor de ikke skal dele lejrpladsen med andre. Det er selvfølgelig dejligt at komme frem til en shelterplads og vide at man er garanteret en soveplads. Jeg skal derfor ligge an til en afskaffelse af booking systemet. Jeg oplever bare at vi I danmark ikke har udviklet en national kultur for hvordan vi bruger lejrpladserne og omgås hinanden. Det anser jeg som den største udfordring. På dette punkt har særligt DNT i Norge været med til at udvikle en særlige kultur for brugen af hytter / lejrpladser i friluftslivets ånd (Hentydning til Arne Næss og Niels Faarlund osv). Og jeg tror at det er hvad vi mangler i Danmark. En organisation der går ind og leder (ikke bestemmer) en vej mod en fælles kultur (og regler) for brugen af lejr og shelterpladser i Danmark.
Hvor mange har ikke forsøgt at oprette deres egne databaser / kort over hvor man kan finde shelterpladser efter de har fundet ud af at ikke alle er på udinaturen.dk? Udinaturen.dk er jo drevet af at private og organisationer ligger de pladser de konstruere op på hjemmesiden. Flere kommuner ligger dem på deres egne hjemmesider og lige så mange forskellige sider der findes lige så mange forskellige regler / kulturer er der for brugen af shelters i Danmark. Måske du ved om naturstyrelsen vil tage arbejdet med at udvikle en ny portal op? Jeg går i mit stille sind og håber på at Friluftsrådet måske engang vil tage denne opgave til sig.
En sådan paraply organisation der går ind og laver en fælles portal (Og får alle kommunerne med i arbejdet) tror jeg vil være en god udvikling for friluftslivskulturen i Danmark.
Gøres det rigtigt tror jeg også det kan reducere nogle af de problemer du opstiller. Jeg tror ikke nødvendigvis at flere enkeltstående teknologiske løsninger fjerner problemet. Det gør det bare mere unødvendigt omstændigt at tage på overnatningstur. Vi er på mange punkter kun ved at udvikle / genfinde en kultur for brugen af vores egen natur.

mvh
Johannes Madsen
Per Sørensen svaret på emne: #3 1 år 6 måneder siden
Drop booking systemet
Brøndum's profilbillede
Brøndum svaret på emne: #4 1 år 6 måneder siden
"Er der færre jyder, der dyrker friluftsliv end sjællændere, eller er der en anden forklaring" Skriver du. En "anden" forklaring kan være at der laves shelterpladser som aldrig før. I hvert fald i Sønderborg kommune, hvor der de sidste 2 år er kommet mere end 14 nye shelters til. Ingen af dem kan bookes og vil derfor ikke indgå i nogen statestik. Men da mange af dem er rejst tæt på Gendarmstien er jeg sikker på at de er flittigt brugt.
mvh
Brøndum
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 1 år 6 måneder siden
@Johannes: Jeg mener at en deling af hytte i Norge/Sverige sammenlignet med shelter i Danmark ikke kan lade sig gøre:
1) I NO/SE kan det være et spørgsmål om liv og død. Det vil det sjældent være i DK.
2) Hytterne har meget større kapacitet (gulvplads f.eks.) og derfor kan man sagtens generere flere overnatningspladser.
Vær opmærksom på, at der i Sverige er den reglen, at dem der er kommet først, skal gå videre (uanset vejret), hvis en nødhytte bliver overfyldt. Så så socialt er det jo heller ikke.

Jeg er dog enig i din holdning i at man i DK vil have naturen for sig selv. Dette er lidt spøjst, eftersom der er meget begrænset natur. Hvis vi alle vil dette, er der simpelthen ikke plads derude. Denne "natur for mig selv" kan man dog sagtens dyrke i Sverige/Norge, hvor der er masser af plads.

Det kræver selvfølgelig at man kender de gode og øde steder og det er denne tanke, som ryger over i en shelterbookning: "Nu er det mit område". Regler hos naturstyrelsen er dog klar: Du skal dele, hvis der er plads i shelteret - uanset om du har booket eller ej.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #6 1 år 6 måneder siden
@Brøndum: Det er helt klart, at statistikken ikke er sigende for antal overnatninger, men det er den eneste Naturstyrelsen kan gå ud fra. Jeg ved ikke om der er flere shelters/pladser der kan bookes på sjælland end Jylland, men det er et godt spørgsmål.
thegeographer svaret på emne: #7 1 år 6 måneder siden
Jeg er ikke umiddelbart fan af et bookingsystem. Synes der er mange potentielle problemer: har man booket og bliver forsinket - går pladsen så til en anden? Hvornår kan man som vandrende forvente at pladsen er fri og skal man så hele tiden tjekke mobil/computer - charmen ved en vandretur går væk synes jeg.

Og så måske det primære problem: er nødvendigheden af et bookingsystem ikke størst for foreninger/større grupper (ala Outsites ture?). Er bange for at et bookingsystem vil gøre at man som sidst ankomne ikke er velkommen på pladsen fordi tidligere ankomme “har booket”.

Ja, undskyld, men jeg er altså bange for at et bookingsystem ødelægger oplevelsen af den spontane vandretur der ikke er planlagt uger, måneder, år i forvejen.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #8 1 år 6 måneder siden
Jeg vil mene (men nu har jeg jo også begge briller på...), at du har ret i at nødvendigheden er der for større grupper, hvorimod der næsten altid kan masses 2 personer ind.

Vi skal prøve at huske alle brugere af pladser. Det gælder også børnehaver, skoler, spejdere osv. Det er ikke fedt for en skoleklasse, at have planlagt en tur i naturen, revet tid ud af skemaet, læreren har planlagt aktiviteter osv. for at komme frem til en plads, hvor der er andre gæster. Skoleklassen vil nok blive alligevel og de andre gæster, vil nok ikke nyde freden lige så meget, med 29 unger rendende rundt :D Her kommer bookingsystemet også til sin ret - for begge parter (jeg ved godt at nogle kommuner ligefrem "reserverer" deres shelters til institutioner i dagstimerne).

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.