outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Shelter ved Halen og Olofström - Bergatorpet

Der er tre shelterpladser ved Halen men Bergatorpet er det mest populære. Det er en flot shelterplads der ligger på Blekingeleden lige ved Olofström i Sydsverige. Om sommeren er her overrendt af kanogæster men om vinteren kan man sagtens nyde den smukke udsigt alene som Bergatorpet shelter byder på.

bergatorpet shelter paa blekingeleden og halen soe

Bergatorpet shelterplads

Ankomsten til Bergatorpet shelterplads er ikke så køn, men når man er forbi toiletskuret, skraldespandende (som dog er flot dækket til) og brændeskuret, så åbner der sig noget fantastisk. Sheltret ligger på Blekingeleden der før og efter pladsen bugter sig smukt i naturen.

Sheltret ligger lidt nede til venstre og en bakke ligeud, lokker med en fantastisk udsigt over Halen sø. Går man op, finder man også den halve bålhytte, der er flot udført og vender mod vest, så du får aftensolen.

Sheltret

Man skal heller ikke kimse af udsigten fra sheltret. Åbningen er mod nord-vest og her kan du også nyde udsigten ud over søen. Sheltret ligger i en gryde, med bakke og skov som læ, så nord-vest er også eneste mulighed for at vinden kommer ind. Står vinden i nord-vest, så forsøg at finde et andet shelter.

shelter ved halen olofstroem

Shelteret er fint udført og her er plads til fire luksus-mennesker eller 6 personer med almindelige liggeunderlag. Bergatorpet er ikke et decideret vintershelter, men kan selvfølgelig benyttes. Er det meget koldt, så find en af de "rigtige" vintershelters i området (f.eks. i Bökestad, Blankaviken eller Västerviken). 

Der er to bålsteder og ligesom Tvätthallarna shelter er det et grillsted og et bærbart bålsted. Grillstedet er fint at lave mad ved, men det vil ikke give meget varme. Bålstedet kan flyttes lidt rundt og vil give lidt varme ind i shelteret. 

Det er let at hente vand fra søen, men vi vil anbefale dig at rense vandet, da Olofström er tæt på. Ydermere er der om sommeren rigtig mange der benytter pladsen og du ved ikke hvor de har vasket op eller tisset.

Bålhytten

Bålhytten på toppen af bakken er et kapitel for sig selv. Det ligger fantastisk og er flot udført. Udsigten kan du nyde hele døgnet rundt og det er svært ligeat sige hvornår den er bedst; i solop- eller nedgang, om natten med lyset og de mange stjerner eller om dagen hvorman kan se langt.

flotteste shelter halen

Foran er der bålsted, der kan snyde i effekten. Om vinteren i ca. -3 C. kan du sagtens fyre op i den halve bålhytte og sidde og hygge dig til langt ud på natten. Bålhytten er en halv heksagon hvor der er plads til ca. 9 siddende, sikkert flere hvis man rykker lidt sammen. I midten er der en "bardisk" (højt bord) hvor du kan lave mad eller serverer irish coffee/whiskey cola (alt efter årstiden). Bænkene rundt er ikke så brede, så sats ikke på at sove heroppe. 

Andre faciliteter

Foruden shelter og bålhytte er der også to muld toiletter og skraldespande samt brændeskur. Forår, sommer og efterår er her altid brænde, men der er ikke rigtig noget om vinteren, da det ikke er kanosæson. Som alle andre shelterpladser, er her ikke en nedfalden gren i en radius af 3 km. Ankommer du udenfor sæsonen så tag brænde med (kør det ud hvis du skal vandre hertil).

Derudover er her fine infotavler og sheltret ligger i et naturreservat. Der er gode muligheder for dagsture rundt i området og shelteret ligger på Blekingeleden der også kan byde på ture i området.

halens naturreservat ved olofstroem

Olofström ligger tæt på og byen er da et besøg værd. Her er faktisk en lille outdoor butik, der også har fiskegrej og jaktudstyr. Der er masser af indkøbsmuligheder og har du børn, så afsæt mange timer til de store legepladser (der har temaer efter H.C. Andersen).

Sheltersæsonen

Bergatorpet ligger som første stop fra Olofström i kano. Sheltret passer perfekt hvis man ankommer lidt sent om fredagen og skal nå ud og lave aftensmad og sove i naturen. Det har alle selvfølgelig tænkt på, så pladsen er mildest talt overrendt. Mandag/tirsdag har du dog nogen lunde chancer, men resten af ugen skal du ankomme tidligt (lige efter middag). I højsæsonnen vil jeg derfor anbefale at du finder et andet sted, især hvis du ikke ankommer i kano. Alternativt kan I forsøge Fritsatorpet eller Tvätthallarna shelterpladser.

Jeg har ikke selv været her om sommeren, men jeg har hørt skræmmehistorier fra kanopadlere der har forsøgt sig med "fredagsversionen".

Da shelteret ligger på Blekingeleden, er det et oplagt mål for en overnatning, men i højsæsonen er det nok bedst at holdesig væk. Det er surt at komme hertil sidst på eftermiddagen og regne med et tørt shelter - det er nemlig optaget! I dersæsonen og om vinteren kan Bergatorpet godt forsøges, men som altid er det godt at have telt eller andet med.

Hvordan kommer man hertil

I bil: Efter Øresundsbron kører du mod Kristianstad via E22 og herefter Kalmar. Du kan sætte GPS'en efter Olofström, men jeg vil anbefale at tage turen via de små veje, da den klart er flottere (hvis I har tiden). Kør mod Vånga og herfra mod shelterpladsen. Man kan ikke komme helt ned til sheltret, så regn med en tur på ca. 20 minutter til fods fra bilen.

Til fods: Fra Bergatorpet går henholdsvis Skåneleden/Blekingeleden lige forbi og du kan ikke undgå at se shelterpladsen. Hvis du ankommer til Olofström, så kan du også tage Blekingeleden hertil.

Til vands: Shelterpladsen ligger syd for øen St. Norrön. Hold jer lige mellem øen og fastlandet og padl direkte sydpå.

Med det offentlige: Tag bussen til Olofström og herfa kan man vandre til shelteret. Det vil tage alt fra 2-4 timer, alt efter tempo og antal pauser.

Med cykel: Der er rig mulighed for at ankomme på cykel, da der går en vej helt ned til shelteret.

Mere info

Halens naturreservat: http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/olofstrom/halen/Pages/index.aspx

Side med generel info omnaturreservatet samt gode fakta.

Olofström: http://www.visitblekinge.se/sv/visit-olofstrom

Immeln Kanotcenter: http://www.immelnskanotcenter.se/

Jon står bag disken og har let til smil, selv når centralen koger over af mennesker. Overskud og venlighed er kodeordet her og han er altid god for råd og vejledning. Husk at tage svenske penge med, da kortbetaling IKKE er muligt.

Blekingeleden: http://www.vandringsguiden.se/vandringsleder/blekinge/

Outsite.org vandring: https://www.outsite.org/vandreture/vandring-i-sverige

Her finder du mange artikler og videoer med vandreture i området. Især vinterturene går forbi eller benytter Bökestad shelterne.

Outsite.org kano: https://www.outsite.org/friluftsliv/kanoture

De fleste kanoture i Outsite regi sker på Immeln og Raslången.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.