outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

En gang tilbage i jan-feb 2018 modtog jeg et elektronisk spørgeskema om den svenske vandreevent Fjällräven Classic, der foregår i Lapland. Fjällräven ville gerne kigge nærmere på alle os, der tidligere har deltaget.

deltagere i fjallraven classic

 

Nu foreligger der en opsamling fra Mittuniversitetet i Östersund. Rapporten fra forskerne er interessant læsning. Af de ca. 20000 deltagere i perioden 2005-17 har 2264 svaret. Det er så mange, at forskerne siger ok til tallenes troværdighed.
Fjällräven Classic Sweden er ifølge rapporten udtryk for en trend, hvor friluftslivet ”sportificeres”. Man kan forvente flere af den slags, og mon ikke du kender andre lignende events. På samme tid er det noget, som folk elsker at hade, for tre ud af fire fjeldvandrere vil allerhelst undgå at være i fjeldet der, hvor eventen foregår. Egentlig ikke mærkeligt, for går man den modsatte retning af strømmen, skal man hilse flere end 2000 gange.

Hvis man er singlekvinde og gerne vil møde en mand, der gerne vandrer, er der et potentiale i Classic. 66 % af deltagerne er nemlig mænd. Knapt hver fjerde deltager bor alene, og af dem, der har svaret, er næsten halvdelen 31-45 år. Halvdelen af alle kommer fra Sverige (41,5%) eller de andre nordiske lande (8,5%).

Langt de fleste deltagere (72%) havde aldrig været i det konkrete område i Lapland før, og for ca. 60 % vedkommende var det deres første svenske fjeldoplevelse overhovedet. De vigtigste årsager til, at folk deltog i Classic var at møde naturen og opholde sig udenfor (91%), at opleve et unikt område (79%), at opleve de svenske fjelde (78%), at kunne fokusere på vandring som aktivitet (75%) og at kunne opleve frihed (67%). Forskerne bag rapporten finder det bemærkelsesværdigt, at det for mange deltagere ikke er vigtigt at møde andre mennesker – dette til trods for eventens sociale karakter og de mange deltagere. Kun 40% betoner dette aspekt. 18% deltog alene, mens en god del har deltaget sammen med venner eller familie.
Det kunne være sjovt at få en tilsvarende pejling af den danske classic, for her lægges der fra arrangørernes side rigtigt meget op til hygge-delen - med stor opbakning fra deltagerne. De danske arrangører spurgte faktisk deltagerne et år, men det var vist til intern brug, for resultaterne er ikke kommet ud.

For os her på Outsite er et af målene at inspirere folk til at komme ud og opleve friluftslivet. Derfor kan det glæde, at Fjällräven ser ud til at lykkes med sit vandreprojekt, der nu også findes i USA og Hong Kong ud over på Sydfyn. For hele 87 % deltagerne i den svenske Classic betyder deltagelsen nemlig, at de gerne vil ud i fjeldverdenen igen, og for 60% har eventen faktisk en afgørende betydning for det. Godt gået.

Deltagerne beskriver, at eventen tilbyder dem nogle rammer, som de kan føle sig trygge i, og hvor de får boostet deres mod og selvværd. Nogen siger endda, at de herefter ikke længere tøver med at sove ude i telt.
Også det vækker glæde her i Outsites redaktionslokaler, for lige præcis den slags hører vi og turlederne også fra deltagerne i både vores begynderture og fjeldture igennem de efterhånden mange år, som Outsite har arrangeret den slags. Det er også sagt af deltagerne på Vandremakkernes overnatningsture i shelter eller telt. Deltagerne i de forskellige tilbud er glade for at have været med, og for nogens vedkommende ville de ikke selv have gjort det (eller turdet faktisk), og det har givet dem lyst til at komme i gang selv eller prøve mere.

Thomas Vaaben Søgaard, redaktør på Outsite

Hvis du vil vide mere

https://www.miun.se/etour/ETOUR-Publikationer/Publikationsarkiv/upplevelser-och-effekter-av-evenemang-i-fjallen/

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.