outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Outdoor forum

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 332 gæster og 5 medlemmer online

Log på / af

Vi har været på tur i skoven og på tur tilbage i tiden. Vi har set på istidsprægede landskaber og dødishuller.

doedishuller

Istid og dødishuller

Først lidt om skoven. Bidstrupskovene er statsejede og ligger ca. 20 km sydvest for Roskilde. I skoven er der mulighed for overnatning ved flere shelter-pladser og bl.a. også mulighed for vandring, ridning og mountainbiking.

Nu lidt om tiden. Vi skal ca. 11.000 år tilbage. Her sluttede den seneste istid, Weichsel. Forestil dig, at størstedelen af Danmark er dækket af 2-3 km tyk gletsjer-is. Kun den sydvestlige del af Jylland er isfrit. Det første, der møder øjet i skoven, er det kuperede terræn og de mange lavninger – nogen våde, andre tørre. Vi står altså her, i Bidstrupskovene, i et område hvor landskabet tydeligt er præget af istiden.

I Bidstrupskovene ligger Helvedeskedlen. Navnet i sig selv indbyder til et besøg. Til trods for mange mytiske fortællinger om overtro og ofringer til Hel netop her, så er der en helt naturlig forklaring på, at Helvedeskedlen ser ud, som den gør. Helvedeskedlen er et massivt dødishul. Dødis refererer til is, der er knækker af gletsjer-fronten. Processen for skabelse af dødishuller kan kort forklares således:

En stor isblok knækker af gletsjeren ⇒ Isblokken (dødisen) synker ned i det våde underlag ⇒ Isen dækkes og isoleres af sedimenter, og er derved lang tid om at smelte ⇒ Den omkringliggende jord vil over tid sætte sig ⇒ Dødisen smelter til sidst og vil efterlade et hul/ en lavning i landskabet.

Det er svært at få rigtig gode og vellignende billeder af dødishuller i naturen, men jeg vil alligevel dele et par billeder fra vores tur. Her fra bunden af Helvedeskedlen. På billederne får man et klart indtryk af, at vi går i en fugtig dal med mange vandhuller – et typisk kendetegn for dødishuller.

helvedskedlen i bidstrupskovene

Hvis du har lyst til at vide mere om landskaber skabt af is eller lyst til selv at tage ud og finde dem i virkeligheden, så kan du læse mere her: http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Geologi_og_kartografi/Danmarks_geologi/Danmark_(Landskabets_dannelse) 

Her er en kort guide til, hvad du kan kigge efter:

1. Undersøg det område, du vil gå i, gerne på et topografisk kort, så du får en fornemmelse af landskabet.
2. Husk, at meget dansk natur er påvirket af landbrug, skovbrug og infrastruktur.
3. Husk, at skoven har træer; det lyder måske banalt, men de kan godt tilsløre det egentlige relief.
4. Husk, at visse landskabstyper ligner hinanden. En ås og en randmoræne kan fx være meget svære at adskille. Det kræver øvelse, et landskabstypekort og i visse tilfælde en jordprøve.

Artiklen er skrevet af Line Friberg, der var i praktik hos Outsite. Hun kommer fra uddannelsen Paul Petersen: https://www.paulpetersen.dk/. Line har også en baggrund som lærer.

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk outdoor rodovre 283px friliv.dk rabat spejdergear banner
vandregrej dk tentsile    

Samarbejdspartnere

Fjällräven Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.