outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Slip af med julestressen med en dagstur, eller pak dig godt ind og besøg en af de mange shelters rundt om i landet. December er drilsk, så husk at tjekke vejrudsigt og udstyr, før du drager afsted på tur.

vandring i december

Vandring i december

Heldigvis fortæller kalenderen, at det kan blive koldt. Derfor er det ingen overraskelse, hvis det bliver det. Men der kan være vejrfænomener, der får dit tøj og udstyr til fejle, og den type vejr har vi desværre meget af i Danmark.

Giv mig hellere -20 C end 0 C

Når du kommer ud til din bil om morgenen, er der som regel is på forruden. Det er varmeforskellen på materialer og luft, der faktisk skaber et meget lokalt vejrsystem, lige over ruden. Vi kender det fra tegnefilm, hvor den lille sky følger Anders And. Det sker heldigvis ikke i virkeligheden, men i mindre målestok gør det faktisk. Som nævnt kender vi det fra forruden eller cykelsadlen. Men det sker også på soveposen, skaljakken osv.

Når temperaturen svinger ved 0 C, svæver dug og iskrystaller mellem os. Det sætter sig alle steder og bygger et lag af kulde op. Jeg prøvede det 1. december, hvor jeg spiste ved et shelter i en skov. Da jeg kom tilbage til min bil, var døren frosset fast, og så koldt (i temperaturer) var det altså heller ikke. Problemet er bare, at fugt og kulde skaber en chill-faktor på nærmest uendeligt.

telt i december

Giv mig hellere -20 C end 0 C. Ved frysepunktet er det meget krævende at holde varmen, da de fleste materialer giver op her. De begynder at virke igen ved +- 5-6 C.
Folk, der bor længere nordpå, er ganske enige i problemstillingen ved frysepunktet og de er glade for, at der er koldere hos dem, for det er varmere...

Danmark er kort sagt et meget krævende land at opholde sig udenfor i. Havet omkring os holder temperaturen oppe, og kulden fra nord bliver til det koldeste vejrfænomen, du kan forestille dig.

Meeen, har du tørt brænde (meget vigtigt), og ved du, hvordan du laver et varmegivende bål, så skal du nok holde varmen.

Dun der klasker

Fænomenet eksisterer, men snakken om det er værre end i praksis. Jeg har to gange oplevet, at min dunsovepose klasker sammen - og det er ud af rigtig mange overnatninger. Det er selvfølgelig surt, for man kan ikke gøre en skid ved det (bandeordene er meget passende i denne sammenhæng). Hvis dunene ikke isolerer mod kulden, vågner man ganske kold, og du kan nu enten vælge at blive liggende og pis-fryse eller stå op og få gang i musklerne.

Så er det heller ikke værre

Husk på, at man fryser, når det er koldt. Er du ude i længere tid, og er det koldt, jamen så skal kulden nok nå dig. Står/sidder du stille, så er det givet, at du kommer til at fryse.

vintergrej

Husk: tag affære. Gå en tur, og få gang i blodomløbet. Stil dig ved bålet og tø op. Drik varmt. Tag mere tøj på.

Er du en frossenpind, så tag mere tøj på, eller undersøg grunden til at du fryser. Måske andre omkring dig hugger og sanker brænde. Måske de er aktive?

Måske de har et trick, som du kan spørge ind til? Måske tænker de ikke på kulden konstant, men fokuserer på noget andet? Med mindre der er noget fysiologisk galt (for lavt blodtryk eller for lidt dug på kroppen), så kan du nyde naturen ligeså meget, som andre kan.

 

Det skal du være opmærksom på i december

- begrænset dagslys. Solen står ca. op kl. 08:25 og går ned ca. kl. 15:45. Det giver ca. 7 timers dagslys. Du kan derfor have ca. 4-5 timers effektiv vandring.
- Vær fremme ved lejren ca. 1 time før solnedgang. Så kan du nå at finde en plads til teltet og brænde til bålet. Det er også rart at orienterer sig lidt, før mørket kommer.
- Pas på ved frysepunktet.
- Tjek altid vejrudsigten, og pak rygsækken efter temperaturer og nedbør.

baal om vinteren

Gennemsnitlig fakta december
- Solopgang ca. 08:25
- Solnedgang ca. 15:45
- Middeltemperatur 3,3 C.
- Varmeste sted: Djursland
- Nedbør 66 mm.
- Mest regn: Midt- og Vestjylland
- Soltimer 61
- Mest sol: Nordjylland

God tur!

Kom med til julefrokost

Outsite holder traditionen tro julefrokost i shelter. Alle er velkommen, og det koster kun 100,-. Se mere, og tilmeld dig her: https://www.outsite.org/ture-kurser/96-julefrokost 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Vandretur på Island

  Kursus i vandring

Vandretur på Island med guide

Island og Laugavegur er en oplevelse du ikke vil gå glip af.
Vi vandrer fra Skogár hvor vi skal se et fantastisk vandfald
(og 10 mere efterfølgende), for derefter at ende mellem 
eyjafjallajökull og Katla vulkanerne, hvor vi overnatter.

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter rabat i bushcraftbutikken leave no trace proud partner 2020

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.